Radončić nakon potvrđene kandidature: Država mora biti iznad svega!

05.07.2018 21:24
 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost /SBB/ Fahrudin Radončić i zvanično je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, objavljeno je na konvenciji ove stranke.Potpredsjednik SBB-a Damir Arnaut saopštio je rezultate unutarstranačkih nominacija, istakavši da je ukupno 981 ogranak ove stranke nominovao Radončića za kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Radončić je u obraćanju na konvenciji istakao da je “suštinsko pitanje kako očuvati BiH” i ljude u toj zemlji.”Nova politika treba biti jednostavan slogan – `Ne konfliktima, da ekonomiji!` Svi smo umorni od višedecenijskih sukoba, osim populističkih i nacionalističkih političara”, poručio je Radončić. Odluka o kandidaturi Radončića donesena je jednoglasno na današnjoj sjednici Predsjedništva SBB-a. Među gostima konvencije bio je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Radončićevo obraćanje prenosimo u cijelosti:

˝Čuli ste ove podatke i to koliko je članstvo SBB-a uvjereno u mene da mogu vratiti Bosnu i Hercegovinu u stanje izvan stalnih konflikata, stabilizirati političku i ekonomsku situaciju, učiniti da ova zemlja bude bolja, složnija i prosperitetnija.

Iskreno, nisam bio veliki entuzijasta da se prihvatim ovog teškog i nadasve odgovornog liderskog posla, ali postoji nešto što se zove lična, politička, stranačka i državnička odgovornost prema ljudima i ovoj zemlji.Politički rivali su se, i to je davno viđeno i ne predstavlja ništa novo u političkom životu bilo koje zemlje, uplašili moje kandidature i sve su učinili da se ovo danas ne dogodi.

Ali, bit ću direktan – teško je mene obeshrabriti da radim za opšte dobro.Nisu me obeshrabrili kada sam još 1987. godine nazvao Slobodana Miloševića balkanskim krvnikom.Nisu me obeshrabrile ni četničke horde 1992. godine, kada nisam htio da napustim Sarajevo i pored četverogodišnje krvave okupacije naše prijestonice.

Nisu me obeshrabrili ni skeptični intelektualci 1995. godine, kada sam pokrenuo najtiražniji dnevni list u historiji Bošnjaka i novoj historiji BiH, „Dnevni avaz“. Oni su tvrdili da taj projekt nikada neće uspjeti, a vidite da on, kao nacionalna institucija, navršava treću deceniju svog bivstvovanja.

Isto se dogodilo kada sam odlučio da ogromnu ruševinu starog „Oslobođenja“ pretvorim u jednu od najljepših zgrada, a da vas ne opterećujem koliko me ljudi ubjeđivalo da se u Sarajevu neće nikad moći napraviti zgrada od 175 metara.

Nisu me obeshrabrili ni kada su mi prije četiri godine politički tužioci montirali slučaj „Keljmendi“, a kasnije i navodni pritisak na sud s tromjesečnim pritvorom, jer su presude oslobađajuće, a čak se 9.481 čovjek od mog procesuiranja upisao u SBB.

Kao što vidite, slično i u mnogim drugim slučajevima, na kraju pobijede osobno poštenje, pravda i hrabrost.

Dame i gospodo, dragi moji,

No, to je iza nas i sada je suštinsko pitanje kako očuvati BiH i ljude u njoj.

Nova politika treba biti jednostavan slogan: Ne konfliktima – da ekonomiji!

Svi smo umorni od višedecenijskih sukoba, osim populističkih i nacionalističkih političara. Oni proizvode strah od rata, a tim strahom otkrivaju vlastitu bojazan da će izgubiti izbore.

Vidite i sami, pojedini džuboks-mediji mjesecima šire paniku zbog eventualne pobjede Dodika i Čovića. Oni smatraju da će to biti kraj Bosne i Hercegovine i nude argumente među kojima, naravno, ima i mnogih činjenica u prilog tome koje ova dvojica političara namjerno ili nenamjerno daju. Ne želim da se miješam i nakon prebrojavanja rezultata komentarišem izbornu volju srpskog i hrvatskog naroda.

Ali, dobra je okolnost da se jedan Dodik, neovisno o njegovim političkim strelicama i raznim obrazloženjima zašto to radi, kandidovao za člana Predsjedništva BiH, jer je time priznao ovu državu i tu iznimno važnu instituciju. Isto se odnosi i na Čovića.

Dragi moji,

A reći ću vam nešto i što se ne tiče samo njih kao političke elite, nego Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini. Pripadnici tih naroda, njihova djeca, prijatelji i sposobni ljudi, jedino u Bosni i Hercegovini mogu biti predsjednici države, državne ili entitetske vlade, ministri, direktori državnih institucija i agencija, poslanici i delegati. Ako neko mašta o velikodržavnim projektima, treba i egzistencijalno znati da tamo ovoga nikada biti neće.

Nigdje im neće biti bolje nego u zajedničkoj Bosni i Hercegovini.

Dame i gospodo,

Bit ću proaktivan, inventivan, ekonomski mobilan. Čast je raditi za BiH, za njene građane i uvijek ću voditi računa o svima, a naročito o Bošnjacima. Onako kako to sada radim u Domu naroda PSBiH.

Nije velika politička mudrost pratiti Dodika u populizmu, ili eventualno nekog njegovog budućeg nasljednika, i nasjedati na uvredljive provokacije. Politička će mudrost prvoga reda biti da se srpski političari u BiH s kolosijeka konflikata usmjere na kolosijek takmičenja u izgradnji novih vrijednosti i poboljšanje života svakog građanina.

Razumljivo, neće i ne može biti tolerancije na temama da li je bio ili nije bio genocid u Srebrenici, može li biti trećeg entiteta i tako dalje, jer mi sagovornici na te teme nikad biti nećemo.

Dame i gospodo,

Država mora biti iznad svega.

Dragi moji,

Kada je riječ o suverenosti, Bošnjacima je vjekovima bilo oduzeto pravo da u okviru tadašnjih većih državnih zajednica, u kojima su egzistirali, imaju mogućnost da nacionalno ravnopravno participiraju s pripadnicima drugih naroda.

Našem narodu historijski bila je namijenjena samoponištavajuća uloga lokalnog aktivizma prema velikodržavnim politikama Carigrada, Beča, Beograda ili Zagreba.

Došlo je vrijeme da Bošnjaci zajedno s bosanskim Srbima i Hrvatima historijski adaktiraju i zaborave politiku malog mozga i velikih ušiju.

To znači – moramo jačati svoju pamet u izgrađivanju suverenističke svijesti Bosne i Hercegovine i istovremeno trebamo smanjivati poznato, skoro kolonijalno osluškivanje šta će, ko će i kako će sve to izvana neko tumačiti i karakterizirati.

Istovremeno, ne smije biti eventualne zabune o tome treba li ovoj zemlji podrška međunarodne zajednice. Svaki građanin BiH mora zadržati pamćenje i prenositi ga svojoj djeci o tome koliko je međunarodna zajednica u najtežim trenucima nesebično pomogla ovoj državi i narodu da opstanu.

Dame i gospodo,

Smatram da dolazi vrijeme da u tom smislu domaći politički faktor preuzme više odgovornosti i napokon ponudi inovativan pristup kao odgovor postdejtonskom jačanju tenzija.

Kod Bošnjaka se treba pojaviti pragmatična politika koja će između dvije krajnosti – a to su populistička konfliktnost i s druge strane poltronerija i podaništvo – tražiti liniju principijelnog srednjeg puta.

Znajte, u Savezu za bolju budućnost BiH i meni osobno niko neće dobiti još jednog kavgadžiju i čovjeka tankih živaca koji će se s drugima takmičiti u provokacijama.

A sada sam vam dužan odgovoriti kako sam praktično prinuđen da, kao odgovoran i državotvoran političar, prihvatim kandidaturu:

Prvo, Bosni i Hercegovini, i naročito Bošnjacima, u ovim teškim vremenima najmanje treba anonimus za predsjednika.

Drugo, Bošnjake teško uspješno mogu predstavljati u turbulentnim vremenima i ekonomskim burama oni koji po 20 godina primaju plaće isključivo od građana, i to kao profesionalni političari koji žive, stiču nekakvu afirmaciju lokalnog nivoa i estradno se eksponiraju iz džepova našeg naroda.

Treće, Bošnjake ne mogu voditi oni koji nikad nisu bili lideri, oni koji nisu zaposlili nijednog radnika i isplatili plaću drugom čovjeku ili dali čak i simboličnu donaciju običnom čovjeku od svojih ekstremno velikih budžetskih prihoda.

Četvrto, Bošnjacima ne mogu upravljati nerealizirani pojedinci iz tzv. drugog partijskog kadrovskog ešalona, koji će po svoje mišljenje ići kod svojih stranačkih predsjednika.

Peto, i našoj zemlji trebaju lideri koji su svoj kapacitet pokazali u teškim tržišnim uslovima zapošljavanja i otvaranja stotina i hiljadama novih radnih mjesta, stvaranja novih vrijednosti i nije čudo što se na čelu, ne samo SAD nego i više evropskih zemalja, nalaze uspješni industrijalci ili bivši korporativni lideri.

Dragi moji,

Kuda želim da vodim Bošnjake i BiH?

Želim da svoj narod vratim na veliku političku scenu aktivnom ulogom i izvučem ga iz izolacije i samoizolacije u koju je pogrešnom politikom doveden već više godina.

Bošnjaci su uvijek bili i trebaju ostati na pravoj strani istorije.Neće biti nikakve izdaje nacionalnih i državnih interesa!

– neće biti savijanja kičme, ali ni arogancije.

– Moramo unaprijediti kvalitet državne i nacionalne politike, jer vjekovno preplitanje interesa velikih sila na Balkanu moramo znati razumjeti, prevenirati i sačuvati sebe i svoju državu na najmudriji državni način!

Želimo da budemo upamćeni kao neko ko je smirio tenzije i donio korist i prosperitet svima.

Trenutna bošnjačka politika i bošnjački politički faktor reducirani su na sukobe svih vrsta. Primjerice, u SDA su nastale tri-četiri javne frakcije, postoji sukob i unutar koalicije sa SBB-om, sukob s opozicijom, a da ne govorimo o svakodnevnim tenzijama u odnosu na Srbe, Hrvate ili region. Znači, krivicu nećemo i ne smijemo tražiti samo u Bošnjacima, ali je činjenica da se moraju graditi nove i produktivne unutarnacionalne, međunacionalne i regionalne politike ispred Bošnjaka.

Da napravim jednu malu digresiju. Iz SDA su nastale neke male stranke, ali teško da će one napraviti neki veliki pojedinačni rezultat osim u Tuzlanskom kantonu. Moram reći jedan tragikomični detalj. Dojučerašnji premijer Kantona Sarajevo, koji je osnovao svoju stranku, javno se hvali da je otišao na biro rada. A svugdje u svijetu bivši premijeri su u slatkim mukama za koju će multinacionalnu kompaniju početi da rade, jer se podrazumijeva da su prije premijerske funkcije bili megauspješni pojedinci i megamenadžeri.

Ali, veliki – mislim na SBB – nemaju potrebe da se bave malima. Mi imamo velike teme.

Imamo dovoljno patriotizma, dovoljno akumuliranog političkog umijeća i jasnu viziju kako stabilizirati, sačuvati i razvijati Bosnu i Hercegovinu.

Dragi moji,

Poznati nacionalizam treba podrediti ekonomskom patriotizmu da obezbijedimo prije potrebni društveni konsenzus i dovedemo velike strane investitore, a osnažimo domaće i oslobodimo ih policijskih, poreskih i drugih pritisaka i nameta. To je recept za uspjeh, neovisno o tome ko će od stranaka činiti buduću vlast. Nenadoknadivi resurs u ljudskom životu je vrijeme, a toga više nema.

Dodatno želim da zamolim naše članstvo da se na terenu ne konfrontira s članovima SDA ili drugih stranaka.

To su naši Bošnjaci, to su naši prijatelji, to su naši saborci iz odbrambenog rata.

To su ljudi s kojima ćemo mi, i kao građani i kao nacionalno odgovorni političari, jačati bošnjački politički faktor, a time i BiH u cjelini.

Kada sa odu politički gubitnici, naši će se životi i ratna i poratna prijateljstva nastaviti, a to je najvažnije za duševni i politički mir među nama. Naravno, gdje se politički razlikujemo to uopće nećemo kriti.

Poštovane dame i gospodo,

Zaista sam neprijatno iznenađen koliko su Bošnjaci nakon toliko žrtava ostali izdijeljen narod.

Imamo situaciju da dio ljudi iz Tuzle ili Zenice malo ili nimalo Sarajevo doživljavaju kao prijestonicu čije se ime izgovara s pozitivnom emocijom.

Imamo situaciju da se i ljudi u Sarajevu dijele po lokalno-zavičajnom, regionalnom ili, pak, mjestu rođenja. Imamo poznatu situaciju u Krajini da se uz ratne, sada javljaju i lokalno- zavičajne polarizacije. To moramo zaustaviti za sva vremena.

Dame i gospodo,

OPRAVDAT ĆU VAŠE POVJERENJE: Nemojte imati dilema o tome da ću sav svoj intelektualni kapacitet, kao i energiju, uložiti da opravdam vaše povjerenje i etabliramo nešto još važnije – novu vrstu odgovorne politike prema građanima.

Trudit ću se da gradimo moćan i referentan politički projekt nacionalne sloge koji će ponuditi puno pozitivnih inovacija, mnogo pozitivne energije, ekonomski i demografski razvoj i državu u kojoj nikome neće biti tijesno.

Trudit ću se da zajedno s vama i drugim političkim strankama pravimo državu koja će svojom efikasnošću i racionalnošću ohrabrivati integracije, bolji život, a ostavljati što manje prostora za korupciju, nepotizam, siromaštvo i posljedično, radikalizam i dezintegraciju.

Poštovane dame i gospodo,

Nakon oktobra svi novoizabrani lideri iz cijele BiH s punim izbornim legitimitetom i snagom trebaju iskreno pokušati doći do zajedničkog dogovora.

Tu treba zatražiti i usaglašenu međunarodnu medijaciju.

Ko iz dnevnopolitičkih strasti ili partijskih navijanja tvrdi da takav dogovor nije moguć, posljedično govori da Bosna i Hercegovina nije moguća, a to sigurno niko ne želi.

Za pozitivan rasplet kakav nakon oktobra vidim i priželjkujem, govor mržnje i teških riječi u predizbornoj kampanji jesu loša uvertira.

Poštovane dame i gospodo,

Vratimo se onome zbog čega smo i ušli u politiku. Vratimo se ekonomiji, razvoju i našim obavezama prema svim građanima nakon 7. oktobra.

Oktobarske izbore shvatamo i izbornu pobjedu unaprijed doživljavamo kao potpisivanje javnog ugovora s narodom.

Ponavljam, kriza je šansa, a ne katastrofa.

Uz pomoć razvoja i ekonomskog interesa – a to su veliki javni radovi, efikasna izgradnja autoputeva, hidro i termoelektrana, razvoj željezničkog saobraćaja, te ekonomsko razvijanje poljoprivrednih resursa, turizma i više drugih oblasti, možemo stvoriti i politički kompromis koji će donijeti bolji život svim građanima BiH.

Dragi moji,

Želimo da mladi prestanu da odlaze iz ove zemlje. Želimo da povratnici u RS budu sigurni i svoji na svome. Želimo povratak naših ljudi iz inozemstva, razvoj sela poljoprivrede, bolji život potpuno marginaliziranih i poniženih penzionera.

Želimo bolje i jeftinije obrazovanje i želimo bolji život naših nastavnika i profesora.

Želimo da se ljudi u javnim preduzećima i državnoj upravi ne boje za svoja radna mjesta i da ih neuspješni političari ne smiju time ucjenjivati.

Želimo strane investicije i jačanje veza s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama. Prioritet je evropski put, prijem u NATO, jačanje veza sa Zapadom, ali i bogatim islamskim zemljama.

Želimo uspješniju i ljepšu BiH.

Da bi se ovo dogodilo za naših života, nesposobni moraju otići.

Narednih mjeseci ulazimo u bitku koja nije samo naša bitka. To je bitka za budućnost ove zemlje i naše djece.

Živjela Bosna i Hercegovina! Hvala vam˝ zaključio je Fahrudin Radončić pozdravljen gromoglasnim aplauzom podrške više hiljada prisutnih članova i simpatizera SBB-a u sarajevskom Domu mladih.

(TIP/Foto: Avaz.ba/A. Durgut)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.