Elektroprivreda spremila novac: Za cestu Žepče – Tuzla izdvojeno 63 miliona KM

05.07.2018 15:26
600_1530784320elektroprivreda-zgrada-23062016-MZ_(1)
 

Uprava Elektroprivrede BiH (EPBiH) odlučila je da isplati dividende iz akumulirane dobiti od čega bi dio isplaćen Vladi FBiH bio iskorišten za finansiranje projekta “Autocesta Žepče – Tuzla”.Prema dokumentima koji se trebaju usvojiti na 51. Skupštini EPBiH zakazanoj za 19. juli 2018. godine, ovo javno preduzeće bi trebalo iz dijela akumulirane dobiti u periodu 2008-2016. isplatiti 69,7 miliona KM od čega Vladi FBiH pripada 63 miliona KM. Ostatak dividende će biti isplaćen manjim dioničarima, i to pretežno zatvorenim investicionim fondovima, koji u EPBiH imaju vlasnički udio od 10 posto. Prije same skupštine, ovu odluku su prethodno odobrili kako uprava preduzeća tako i nadzorni odbor i odbor za reviziju.

Plan Vlade FBiH

EPBiH je ove aktivnosti pokrenuo po nalogu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije (FMERI) kojeg je Vlada FBiH zadužila da ispuni plan iz 2017. godine o preusmjeravanju dobiti iz javnih preduzeća u izgradnju brzih cesta.Prema navedenom planu, Vlada FBiH želi dobit javnih preduzeća u iznosu od 183 miliona KM preusmjeriti u infrastrukturne projekte. Radi se o preduzećima BH Telecom, Međunarodni aerodrom Sarajevo, Elektroprivreda BiH i Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (EPHZHB), piše Faktor.ba.

Prema planu, BH Telecom bi osigurao 70 miliona KM za brzu cestu od Sarajeva prema Goraždu, 10 miliona KM za zaobilaznicu Mostar i 10 miliona KM za Prvu transverzalu u Sarajevu.Sarajevski aerodrom bi osigurao 25 miliona KM za izgradnju Sarajevske zaobilaznice, a EPBiH 63 miliona KM za autocestu Žepče – Tuzla.EPHZHB bi sa tri miliona KM finansirala zaobilaznicu u Mostaru te bi dala i dva miliona KM za brzu cestu Žepče – Tuzla.

Infrastrukturni projekti

Prema ranijoj informaciji JP Autoceste FBiH, za brzu cestu Žepče – Tuzla je završen idejni projekat, moguće je započeti sa procesom eksproprijacije te ovisno o dinamici i pripremama za izgradnju dionica.Ono što je interesantno jeste da je brza cesta od Žepča do Tuzle dio projekta autoceste koja bi se prostirala na potezu Žepče – Tuzla – Brčko – Bijeljina, a koju su na zajedničkom sastanku između ostalog razmatrali i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Naročito je sa ekonomskog aspekta važna podrška trasi koja bi vodila od Sarajeva preko Žepča, Tuzle, Brčkog do Bijeljine, a zatim i granice sa Republikom Srbijom. Ovu trasu su, podsjećanja radi, ranije podržali Parlament FBiH i Parlament BiH te lokalne vlasti u područjima kroz koja će buduća autocesta prolaziti. Njenom izgradnjom će se ujedno modernom saobraćajnicom povezati dva najnaseljenija dijela BiH, Sarajevo i Tuzla. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim saobraćajnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila te bi izgradnja ove saobraćajnice značajno rasteretila odvijanje saobraćaja u tom gradu, piše Faktor.ba.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.