Vlada TK: Novi Zakon o inspekcijama

03.07.2018 12:40
11111
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je utvrdila nacrt Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona. Zakon o inspekcijama Tuzlanskog kantona u primjeni već duže vrijeme, a u međuvremenu je stupio na snagu i Zakon o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu, koji unosi određene novine koje se odnose i na rad Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Naime, Zakon o državnoj službi TK na poseban način reguliše status državnih službenika i namještenika u Tuzlanskom kantonu, pa tako i status rukovodioca Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, glavnih kantonalnih inspektora i kantonalnih inspektora, koji se tiče regulisanja njihovog radno-pravnog statusa i disciplinske odgovornosti, kao i drugih prava i obaveza iz radnog odnosa, te je bilo neophodno, u tom pogledu, sa ovim zakonom uskladiti i Zakon o inspekcijama Tuzlanskog kantona. Osim toga, u navedenom periodu ukazala se potreba za izmjenama Zakona o inspekcijama Tuzlanskog kantona kako bi se olakšao rad kantonalnih inspektora na terenu. U tom smislu nacrtom zakona se preciziraju pojedine odredbe, što doprinosi  popunjavanju pravnih praznina koje u uočene tokom primjene trenutno važećeg zakona.

Prihvaćena Analiza stanja u oblasti socijalne i dječje zaštite na području Tuzlanskog kantona

Vlada je prihvatila Analizu stanja u oblasti socijalne i dječje zaštite na području Tuzlanskog kantona sa programom mjera Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak. Analizom je prikazan položaj osoba u stanju socijalne potrebe, sa aspekta ostvarenosti Zakonom propisanih prava i naknada, nastavka procesa reforme socijalne i dječje zaštite kao i realizacije strateških dokumenata u ovoj oblasti. U okviru ove analize studiozno su prikazani problemi koji  dovode do stanja socijalne potrebe, a odnose se na nezaposlenost, socijalnu isključenost, siromaštvo, problemi s kojima se susreću kategorija penzionera, civilnih žrtava rata kao i drugih korisnika prava socijalne zaštite.

Poseban akcenat je dat na nivo ostvarivanje prava lica i porodica u stanju socijalne potrebe iz oblasti socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom. U 2017. godini ukupno je izdvojeno 29.546.238,56 KM za realizaciju  prava iz navedenih oblasti, a pravo  je ostvarilo ukupno je 23.326  korisnika. Oblici pomoći koji su realizirani u 2017. godini odnose na: Stalna novčana pomoć, Jednokratne novčane pomoći, Smještaj u drugu porodicu (djeca i odrasli), Smještaj u ustanove socijalne zaštite, Usluge vaninstitucionalnog smještaja, Prava civilnih žrtava rata, Dodatak na djecu,  Naknada umjesto plate ženi majci porodilji, Jednokratna pomoć za opremu novorođenog djeteta, Subvencioniranje troškova prijevoza za djecu, učenike i studente, Zdravstveno osiguranje korisnika i pravo na pomoć na ime troškova dženaze-sahrane-pokopa. U procesu reforme sistema socijalne zaštite pokrenuto je niz aktivnosti na izmjeni postojećih i donošenju novih zakonskih propisa kako bi se uskladili sa međunarodnim dokumentima, ratifikovanim konvencijama i poveljama.

Novi propisi bi trebali obezbijediti jačanje sistema socijalne zaštite, unaprijediti djelatnost socijalnog rada, potaknuti razvijanje socijalnih usluga, uspostavu, izjednačavanje i dostupnost osnovnih prava, kao i jačanje alternativnih oblika zbrinjavanja. U cilju prevazilaženja  postojećeg stanja u kome se nalaze lica i porodice  u stanju socijalne potrebe,  a da bi se smanjilo siromaštvo i započeo proces izgradnje održivog sistema socijalne zaštite Ministarstvo je predložilo više mjera koje su sastavni dio Informacije.

(TIP)

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.