Čuvate hljeb u kutiji? Ne činite to

28.06.2018 08:52
shutterstock_336696230
 

Izvještaj na temu istraživanja hrane i njenog skladištenja koje je provelo sveučilište u Nebraski pokazao je da će hljeb, gdje god ga držali, ukoliko je na sobnoj temperaturi, propasti za najduže tjedan dana, a često i kraće.Na sve to, kako spore plijesni koje zrakom putuju do hljeba, imaju dugačke korijene, često im treba više dana da se pokažu u plavo-zelenoj nijansi po kojoj ih prepoznajemo.Zato je, preporuka znanstvenika, da hljeb čuvate u zamrzivaču ili frižideru, prenosi N1.

kruh, bijeli kruhIzvor: Pixabay

U ovim situacijama šanse da se plijesan pojavi na hljebu su minimalne, a štruca tako može da traje i tri mjeseca. Kad je otopite, djelovat će svježe kao da je upravo kupljena. Ako hljeb jedete i koristite, samo ga držite u fružideru u vrećici za zamrzivač. A ako ga nećete jesti sljedećih dana, narežite ga na kriške, stavite u vrećice, izbacite zrak i zamrznite, prenosi B92.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.