Zapošljavanja i po babi i po stričevima

26.06.2018 07:38
Elektroprivreda-BiH
 

U devet javnih preduzeća na području Federacije BiH, od 2014. do 2016. godine, zaposlena su 2.282 nova radnika, a od toga ih je 1.674 primljeno bez konkursa, stoji u izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH.

Individualne prijave

Najveći broj je zaposlen u JP Elektroprivreda BiH, njih 652, od čega ih je 420 zaposleno bez provedenog konkursa, a potom slijedi JP Elektroprivreda HZHB d.d. Mostar, gdje su ukupno primljena 532 radnika, od čega ih je 367 bez konkursa.

U izvještaju se napominje da su nadležni iz EPHZHB, u dostavljenim komentarima na nacrt izvještaja revizije učinka, naveli da je, u posmatranim godinama, u ukupnom broju novoprimljenih radnika njih 50 nakon obavljanja pripravničkog staža zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme u istoj ili slijedećoj kalendarskoj godini.

“Reviziji nisu dostavljeni adekvatni dokazi koji potvrđuju ove navode, zbog čega nisu izmijenjeni podaci”, stoji u izvještaju.

Prema dostavljenim podacima, evidentno je da su javna preduzeća od 2014. do 2016. intenzivno zapošljavala nove radnike, ali da se menadžment prilikom zapošljavanja odlučivao za manje transparentne načine zapošljavanja predviđene internim aktima.

“Iako su internim aktima predvidjeli mogućnost zapošljavanja putem javnog oglašavanja, revizija se uvjerila da je u praksi to bio jedan od najrjeđih načina zapošljavanja”, stoji u revizorskom izvještaju.

Podaci dobijeni iz javnih preduzeća ukazuju na to da je zapošljavanje kandidata na osnovu pristiglih prijava zastupljeno u gotovo svim preduzećima iz uzorka.

– Radi se o zapošljavanju koje nije vršeno na osnovu javnog konkursa, nego isključivo na osnovu individualnih prijava za posao, koje su stizale, kako su naveli sagovornici, različitim putem u javna preduzeća (protokol, e-mail, internet-stranice). Od devet preduzeća iz uzorka, samo jedno nije vršilo zapošljavanje putem pristiglih prijava, stoji u izvještaju.

Bitno je napomenuti da jedino ZD RU Gračanica iz Gornjeg Vakufa Uskoplja nije zaposlio nikoga mimo konkursne procedure, a u posmatranom periodu zaposlili su 28 radnika.

U svom izvještaju revizori napominju da većina preduzeća koja su vršila zapošljavanje na osnovu pristiglih prijava na svojim internet-stranicama nije pružala transparentne informacije o mogućnostima zapošljavanja putem prijava. U navedenim okolnostima, navode, sva zainteresovana i nezaposlena lica nisu imala isti pristup informacijama, pa tako ni radnom mjestu.

Nakon što je Vlada FBiH donijela moratorij na zapošljavanje koji se, između ostalog, odnosio na javna preduzeća FBiH, javna preduzeća su imala mogućnost (prema zaključcima Vlade FBiH) da vrše zapošljavanje, uz prethodnu saglasnost Vlade. Revizija je konstatovala da su preduzeća, u posmatranim godinama revizije, koristila ovu mogućnost prilikom zapošljavanja.

– Ovakav način davanja saglasnosti na zapošljavanje u javnim preduzećima bio je netransparentan za širu javnost, s obzirom na to da se korespondencija o davanju saglasnosti za zapošljavanje odvijala isključivo između javnog preduzeća, resornih ministarstava i Vlade FBiH. Nezaposlena lica i šira javnost raspolagali su samo informacijama o tome da je na snazi moratorij na zapošljavanje, odnosno da nemaju mogućnost zaposliti se u javnom sektoru dok traje moratorij (koji se kontinuirano produžavao), stoji u izvještaju.

Interni akti

Podsjetimo, u Općinskom sudu u Sarajevu trenutno se vodi sudski proces zbog nezakonitih zapošljavanja u javnom sektoru, pa između ostalog i u EPBiH (optuženi Amir Zukić i ostali, op.a.). Zapošljavanja su vršena putem “poznatog kandidata”, a revizijom je utvrđeno da su u EPBiH, EPHZHB i Zavisnom društvu RU “Abid Lolić” iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja u svojim internim aktima propisali i veliki broj zapošljavanja realizovali na ovaj način.

Prema riječima Ivane Korajlić iz Transparency Internationala, čak i tamo gdje postoje pravila i procedure, oni se zloupotrebljavaju na način da se svejedno zapošljavaju stranački kadrovi ili na osnovu rodbinskih ili nekih drugih veza.

“Činjenica koja se ogleda u nepostojanju zakonske obaveze svim institucijama, ustanovama i javnim preduzećima da vrše zapošljavanja putem javnih konkursa, omogućava u potpunosti da rukovodstva tih ustanova/preduzeća zapošljavaju direktno, mimo svih procedura, na osnovu naloga, uticaja ili sopstvenog nahođenja, a bez rukovođenja kriterijumima i čak i zahtjeva za kvalifikacijama. Tako onda dobijamo situaciju da javna preduzeća zapravo služe za uhljebljenje partijskih kadrova, pa nije ni čudno da mnoga ne posluju pozitivno i da su jedan od najvećih izvora korupcije u BiH, upravo zbog ovakvog načina rukovođenja i zapošljavanja”, kaže Korajlić.

Napominje da je u BiH već godinama problem to što revizorski izvještaji niti proizvedu promjene u institucijama, jer se revizorske preporuke ne poštuju niti bilo kakve procese kojima bi se utvrdila odgovornost i sankcionisali oni koji su odgovorni za nepravilnosti.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autorica: Zinaida Đelilović)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.