Foto: Potpisan Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije

26.06.2018 14:02
4444
 

Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i doktora medicine i stomatologije na području Tuzlanskog kantona potpisali su u utorak ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić i potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Admir Suljić. Ovim se, prema zaključku Skupštine Tuzlanskog kantona, crpi reprezentativnost dodijeljena ovom sindikatu na federalnom nivou. Naime, obzirom na pokrenute sudske sporove, potpisivanje ovog ugovora ne podrazumijeva reprezentativnost Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona za zaključenje kolektivnog ugovora na području TK.

111

„Kao Vlada svakako da smo zadovoljni što smo na kraju, nakon višemjesečnih pregovaranja postigli sporazum i potpisali granski kolektivni ugovor i njime regulisali prava kako materijalne, tako i nematerijalne prirode. Nadam se da ćemo u narednom periodu, obzirom da očekujemo donošenje nekih novih zakonskih rješenja koji će utjecati na prihode budžeta TK i fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja, biti u prilici da, ukoliko dođe do povećanja prihoda, sjednemo ponovno za sto sa predstavnicima sindikata i da razgovaramo o poboljšanju standarda uposlenih u zdravstvu, ali i dodatnom poboljšanju stanja u zdravstvu u TK“, rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović. Također, premijer Suljkanović je dodao da  Kolektivni ugovor ne nudi ništa više od onoga što je Vlada već nudila Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije krajem aprila, ali nažalost tada nije došlo do potpisivanja Kolektivnog ugovora.

33333

Svoje zadovoljstvo potpisivanjem Kolektivnog ugovora nisu krili ni predstavnici sindikata.„Danas je historijski dan za doktore medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona. Sva pitanja u vezi sa radno-pravnim statusom doktora medicine i stomatologije su regulisana ovim kolektivnim ugovorom“, rekao je potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Admir Suljić.

22222

Ovim ugovorom ne mijenja se obim materijalnih prava koji je utvrđen ranije potpisanim Kolektivnim ugovorom za oblast zdravstva. Kada su u pitanju materijalna prava podsjećamo da je već ranije utvrđeno umanjenje broja sati tokom radne sedmice sa 40 na 37,5 sati, te povećanje osnovne satnice sa 2,31 na 2,41 KM. Istovremeno su povećani i koeficijenti za obračun plaće, što je svojedobno usaglašeno sa predstavnicima oba sindikata u oblasti zdravstva. To znači da će se, za plaće uposlenika u zdravstvu, na godišnjem nivou, izdvojiti oko 9,4 miliona KM više nego što je to bio slučaj do sada.

„Drago mi je da sam bio sudionik i ovog historijskog dana i čina, kako ga je nazvao doktor Suljić. Nakon višemjesečnih pregovora koje je pregovarački tim Vlade vodio i sa jednim i sa drugim sindikatom uporedo, današnji dan je kruna završenih pregovora. Kolektivni ugovor je rezultat donesenih zaključaka Skupštine Tuzlanskog kantona, te približavanja stavova Vlade i Sindikata. Uspjeli smo pronaći prijelazno rješenje koje je rezultiralo i današnjim potpisivanjem Kolektivnog ugovora“ rekao je ministar Hadžiefendić, te dodao da osim materijalnih prava Kolektivni ugovor sadrži i neke druge stvari u smislu da poslodavci imaju povećan stepen socijalne osjetljivosti i određene veće obaveze u pogledu zaštite na radu. Premijer Suljkanović i ministar Hadžiefendić su na kraju čestitali Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije na potpisivanju ovog kolektivnog ugovora.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

32 komentara na Foto: Potpisan Kolektivni ugovor za doktore medicine i stomatologije

 1. roentgen

  26. 06. 2018. - 14:12

  Čestitke gospodinu Suljiću i ostalim iz rukovodstva sindikata doktora na ovom istorijskom uspjehu…NIKADA više neće NIKO osim doktora odlučivati o sudbini i interesu te pravima i obavezama doktora…ta vremena su prošla

  • Stratovarius

   26. 06. 2018. - 15:19

   Hahahaha… Ovo je gora mitomanija od pobjede Srba u kosovskom boju… Svaka čast za komentar.

  • Damke77

   26. 06. 2018. - 21:30

   A ko je do sada odlucivao??? Pa doktor direktor ustanove,doktori u upravnom odboru,doktori nacelnici i sefovi klinika,pa kome su to oni morali polagati racune ,odlucivali su i radili sta hoce.
   A sada ce tek da privatizuju potpuno javne zdravstvene ustanove,vise nam nece trebati knjizica vec pare i kese sa poklonima ponesi kad krenes doktoru.
   A kada ti zbog nesavjesnog liječenja uniste zdravlje jer ih nisi dobro “podmazo” nemaju nikakve profesionalne odgovornosti za svoje greske,a sudovi i tuzilastvo takođe nista ne rade.

   • roentgen

    26. 06. 2018. - 22:11

    Do sada je odlučivao Zijo MEDICINAR i njegovi trabanti

    • Damke77

     26. 06. 2018. - 22:42

     A Zijo medicinar je povecao koeficijent doktorima za 0,6 sa opcijom da se u februaru poveca za jos 0,6 dok su svi ostali uposleni dobili povecanje za 0,2
     A da ne spominjem druge beneficije koje doktori imaju za razliku od medicinskih sestara i ostalih zaposlenih u zdravstvu. A u upravnom odboru sindikata zaposlenih u zdravstvu pola su bili doktori i najvise su se pitali oko svih odluka.
     Ali ovde izlazi na vidjelo glavni razlog štrajka doktora a to je njihova SUJETA,jer gdje ce predsjednik sindikata iz UKC-A biti medicinski tehničar,ipak su sestre i tehnicari “inferiorna” rasa u poređenju sa doktorskom elitom. Ne kaze džaba narod Bog pa doktor,kako to samo zvuci patetično.

     • roentgen

      26. 06. 2018. - 22:49

      Da se pitao Zijo MEDICINAR doktorima se nikada ne bi povećao koeficijent…povećanje koeficijenta je zasluga ljekarskog sindikata i lančane reakcije prethodnih povećanja koeficijenata na nivou FBiH…čak su i medicinari zahvaljujući ljekarskog sindikatu dobili povećanje koeficijenta…pročitaj malo koji su bili Zijinog zahtjevi na početku ovih pregovora…Nikada više Zijo i Zijići

     • roentgen

      26. 06. 2018. - 22:52

      A što se tiče medicinske djelatnosti tako nekako i dođe…Bog pa Doktor

    • borac23

     27. 06. 2018. - 00:43

     Haman ti je zijo dobro namirio zenu il mamu pa ti nisi mogao dobiti pa si tako kivan. Priprema se krivicna protiv ministra i vlade zbog ne poštivanja sudske odluke. Nego nadam se da svoj prljavi čmar nisi obrisao suljićevim anketnim listićem, jer će za mjesec ponovo bit aktivan.

     • roentgen

      27. 06. 2018. - 08:08

      Ovo je oličenje kulture medicinske sestre i to akademski obrazovane…i to zbog čega…samo zato što nekom smeta da doktori odlučuju o doktorima…ljekarski sindikat nikada nije tražio da odlučuje o medicinskim sestrama, sudijama, pilotima, željezničarima i slično…a što se tiče Zije i Zijića sve što znaju da rade je da pišu tužbe…dakle kverulanti umjesto da energiju troše na poboljšanje statusa medicinskih sestara pišu tužbe i podmeću klipove ljekarima u ostvarivanju njihovih legitimnih zahtjeva

     • Damke77

      27. 06. 2018. - 10:21

      Ovo nije nacin da se komentarise iako i ja mislim da je razlog strajka samo njihova SUJETA

 2. bh.zmaj- Legalista

  26. 06. 2018. - 14:38

  Dakle, reprezentativnost nisu dobili. Nisu dobili ništa bolje uslove od onih koji su potpisani sa drugim sindikatom. Kolektivni ugovor koji su potpisali, obzirom da im nije priznata reprezentativnost, je nevažeći i neobavezujući za Vladu. Znači, predstava za javnost i neuki narod. Kobajagi mi smo štrajkovali i kobajagi htjeli dati otkaze i kobajagi smo se izborili za kolektivni ugovor.
  Iako ništa nisu postigli, sujeta je zadovoljena.
  Sad pacijenti kojima nije pružen adekvatan medicinski tretman tokom štrajka, koji je očito bio bez ikakvog osnova, treba da pokrenu tužbe protiv Domova zdravlja zbog kršenja Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i privatne tužbe protiv doktora zbog ugrožavanja zdravlja i života.

 3. gagi

  26. 06. 2018. - 15:23

  Sad se mogu rahat razbolit’.

  • Stratovarius

   26. 06. 2018. - 15:32

   Zovi ambulantu odmah… Da te naruče za 7 dana, samo da bi ti dali uputnicu u bolnicu, gdje ćeš čekati 30 dana na pregled, poslije kojeg će ti tražiti da uradiš nalaze za koje ti treba 10 dana, pa da sa nalazima dođeš ponovo na pregled, kad će ti tražiti da uradiš CT, za koji moraš imati saglasnost komisije u ZZO TK, koja se čeka 15 dana, pa još 10 dana čekaš na snimanje, pa sa snimkom (ako aparat radi) opet na pregled kod doktora, koji će ti onda reći da moraš na operaciju i zakazati ti termin početkom naredne godine. Ako do tad ne umreš od toga od čega si obolio i ne izludiš od brige i iščekivanja, naši vrli doktori će te zakrpiti i bićeš k'o nov… A onda odmah sutra izlaziš kući, iako ti rana ni blizu nije zarasla, jer moraju se štediti zdravstvene pare, nema ležat’ ‘nako. Ali, nek’ je doktorima dobro…

   • roentgen

    26. 06. 2018. - 19:06

    Ako ti se ne sviđa ti u Njemačku i probaj tamo…misliš da se negdje sve završi za 24 sata po principu evo mene ja došao…

    • Damke77

     26. 06. 2018. - 22:52

     U njemackoj te postuju kao covjek i imas svoja prava kao pacijent,dok se ovdje doktori odnose prema pacijentima kao prema stoci.
     I u Njemackoj su liste cekanja,ali se liste prave ravnopravno i prema hitnosti dok ovdje mozes umrijeti dok dođes na ref osim.ako.ne fas mito.
     I neka doktori idu malo u Njemacku da vide sta je profesionalna odgovornost,da vide kako se postuje pacijent,samo tamo se ne moze zaraditi kao ovdje,nema mita i privatluka

 4. terminator

  26. 06. 2018. - 15:27

  Oni bi ko’ da štrajkaju a ovi im ko’ ne daju.

  De vi meni recite koji je na kraju rezultat, ko pobijedi?

 5. zeza

  26. 06. 2018. - 16:17

  Cestitke doktorima na velikoj pobjedi.Hejteri na aparatima…
  Uskoro se nadam i novim vijestima pozitivnim iz reprezentativnog sindikata doktora TK!!

  • Damke77

   26. 06. 2018. - 22:57

   Da bas im treba čestitati,borili se za svoju SUJETU,a pacijenti ispastali. Imaju srece sto je dosta nasega naroda neuko i naviklo da trpi inace bi pljustale tuzbe protiv doktora zbog ovog strajka

 6. trn

  26. 06. 2018. - 16:22

  Tesko pacijentima koji cekaju na preglede i uputnice. Zaista pojedinim ljekarima je izuzetno tesko napisati najobicniju uputnicu, jer pobogu to im oduzima mnogo, mnogo vremena. A o bahatosti pojedinaca iz medecinskog osoblja suvisno je trositi rijeci.

 7. Crnac

  26. 06. 2018. - 18:48

  Od sad samo prijavljivati i to odmah!

  Dodjes u radno vrijeme – nema doktora – prijava.

  Dodjes da te pregledaju, vidis jednu osobu da dodje poslije tebe a da je prije prime – fotogorafisati, poslati medijima, prijaviti i u njihovo “sanduče” a potom i medijima/antikorupcionoj komisiji/sudu.

  Doktor ti sugerira da ti zahvat obave privatno – ti fino prijavis. Ime i prezime.

  • roentgen

   26. 06. 2018. - 22:13

   Ne znam zašto do sad nisi prijavljivao…ti si saučesnik u kriminalnim radnjama…

   • Damke77

    26. 06. 2018. - 23:05

    Kome covjek da prijavi kada nece kolega protiv kolege doktora da svjedoci i pored ocitih greski. Pisu se frizirane otpusnice na kojima stoji da se komplikacija desila sama od sebe i da doktor nikad nije kriv.
    A da ne spominjem tužilaštvo koje jos uvijek ne radi nista na procesuiranju doktorskih greski i nesavjesnog liječenja

   • Crnac

    27. 06. 2018. - 09:21

    Nisam jer mi je to smijesno i zanimljivo te hvala Bogu nisam bio ozbiljnije bolestan. Ubuduce cu i ja malo da budem “nezgodan” kad su u pitanju koruptivne radnje.

    p.s. Niko nije nedodirljiv pa ni doktori na svom radnom mjestu.

 8. sumar

  26. 06. 2018. - 22:06

  Kada se pomisli, Tesla se kockao. Ispada los covek. A znamo sta i ko je. Nemojmo generalizirati. Ne organizuju doktori uputnice, komisije, liste. To rade direktorovi tzv “svi predsjednikovi ljudi”. Pscijenti su u pravu, sta sve trpe. Kada bi se obican doktor pitao prvo bi “isprasio direktora, miniszra, premijera”….

  • Damke77

   26. 06. 2018. - 23:09

   Znaci ako se kockao Tesla mogu se i doktori kockati ljudskim zivotima i zdravljem.
   Da su jos strucnjaci u svom poslu kao Tesla,cast izuzecima

   • roentgen

    27. 06. 2018. - 08:17

    Da je to tako a naravno da nije mortalitet bi u BiH bio ekstremno visok a on ne odstupa bitnije od zemalja EU..sa daleko manje novca, slabijom opremom i mizernim platama, te brojem ljekara u odnosu na broj stanovnika u rangu Albanije naši ljekari rade jednako dobro kao i oni u Zapadnoj Europi

    • Stratovarius

     27. 06. 2018. - 08:25

     Jel stvarno to misliš? Mislim, svi smo već skontali da si trol, ali s vremena na vrijeme baš baciš bombu na koju se mora odgovoriti.
     Pogledaj malo euro health consumer index, pa vidi gdje su naši doktori u poređenju sa bilo kim u Evropi. To što vi mislite da se od boga dati i sami sebi dovoljni, ne znači da je to objektivno tako.
     Baš se pitam kakva će priča biti kad sudovi sve ovo obore…

     • roentgen

      27. 06. 2018. - 08:50

      Prosvjetitelju moj ako ti kažeš da je tako onda sigurno i jeste…ovdje se umire na svakom ćošku kao u srednjem vijeku u doba kuge…ali šalu na stranu…upamti, gotovo jedino što vrijedi u ovom usranom sistemu su DOKTORI

    • Damke77

     27. 06. 2018. - 10:27

     Prvo 3500 KM ne racunajuci mito i privatluk nije mizerna plata.
     A zasto ne odstupamo od prosjeka EU to je zato sto nasi doktori ne evidentiraju i ne prikazuju incidente situacije i svoje greske,jer da to rade bili bi gori od Albanije.
     Kod nas t je ono “operacija uspjela,pacijent podlegao”

 9. borac23

  27. 06. 2018. - 15:42

  Po uzoru na svog načelnika jos jedan kardiolog sa UKC otvara privatnu ambulant. Pa će bit lista čekanja na ergotwst ili uz srca 5-6 mjeseci al dobijete vizitku pa odete u njegovu kliniku platite 200 km po pregledu pa ako nije ok i potrebna je intervencija na ukc onda će vas uradit mimo liste čekanja jer ste dolazili kod njega privatno a onaj bjednik koji ce cekat uz 6 mjeseci cekat će jos 6 na operaciju. I to je sve ok , regularno,zakonito. Nek sudije posle 4 sata kad izađu iz sunice odu pivatno nek rade ko advokati.

 10. zlatanatlic

  28. 06. 2018. - 06:43

  PACIJENTI,veselite se,budite bezbrižni,desio se ISTORIJSKI DOGOVOR.
  Valjda i o nama i nama sada neko posveti pažnju,i mi smo valjda u svemu neki FAKTOR….

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.