Foto/SUND BiH u Živinicama pristupila Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi

25.06.2018 15:46
2
 

U vrijeme kada se u vodećim strankama dešavaju velike podjele i nejedinstvo isključivo zbog fotelja i ličnih interesa, nezavisni načelnici, nezavisni vjećnici i provjereni privrednici ujedinili su se u Nezavisnu bosanskohercegovačku listu, listu za promjene.

4

Potpisavši sporazum o ujedinjenju Stranka udruženih nezavisnih demokrata BiH (SUND) u ponedjeljak je u Živinicama zvanično pristupila Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi (NBL). Kako su istakli,  zajedno će nastupiti na predstojećim izborima u BiH s ciljem promjena i prevazilaženja teškog stanja u kojem se nalazi država BiH.

1

Prema riječima predsjednika NBL-a i dugogodišnjeg načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, cilj je da  se pokaže da se stvari u politici mogu raditi i na drugačiji način za drobrobit građana BiH. ˝Nezavisna bh. lista je do sada iznjedrila sedam nezavisnih općinskih načelnika u BiH koji su dobili preko 100 hiljada glasova birača. Ovo nije koalicija, ovo je ujedinjavanje dvije političke opcije u jednu i ovo je primjer kako se i ostali trebaju ponašati ako želimo dobro ovoj zemlji i ovom narodu. Ovo je projekat koji će trajati godinama. Širit ćemo ga i praviti infrastrukturu na terenu. U kojoj mjeri ćemo uspjeti ne zavisi samo od nas koji imamo znanje, želju i volju, nego i od birača na izborima. Na listi NBL-a će biti kandidati koji su ostvareni u privatnom životu i koji žele da rade na konkretnim projektima za dobrobit građana˝, kazao je Hadžibajrić za TIP.

9

‘Konkretna rješenja’

Na naše pitanje, šta je okosnica programa NBL-a koji će ponuditi biračima, Hadžibajrić je odgovorio: ˝Da bi ste mogli da funkcionišete na svim razinama u BiH vi morate da ponudite promjene odrđenih zakona. Potrebno je promjeniti i uskladiti zakone na nivou kantona, Federacije i države BiH kako bi bili kompatibilni. Danas dolazimo u situaciju da kada završimo neki investicioni projekat i dođete u priliku da zaposlite ljude, na nivou Federacije BiH dočeka vas zakon koji je neprovodiv. Kada to riješite dočeka vas zakon na državnom nivou koji vam stvara probleme. Mi ćemo ponuditi konkretna rješenja. Ukoliko dođemo u situciju da učestvujemo u vlasti na kantonalnom  ili federalnom nivou ne smije se više davati 100 dana vlasti. To je previše. Odmah treba pristupiti usvajanju zakona, ukoliko se to ne desi, istupit ćemo iz vlasti˝.

3

Pitali smo Hadžibajrića ko je poželjan, odnosno nepoželjan, politički partner NBL-a nakon izbora? ˝Mi do sada nismo potpisali koalciju ni sa jednim političkim subjektom, niti to mislimo raditi. O tome ćemo razmišljati nakon izbora u zavisnosti od našeg izbornog rezultata. Imali smo ponude i sa jedne i sa druge strane (‘ljevica'/'desnica’) da potpišemo predizbornu koaliciju. Mi smo to odbili. Naš cilj je jasan, a to je da se pokrene i realizira novo političko djelovanje u cjelini bosanskohercegovačkog društva s  ciljem promjena i prevazilaženja teškog stanja u zemlji˝.

‘Nisu svi isti’

TIP: Kako animirati veliki broj pasivnih građana u BiH, posebno mlade ljude, koji apstiniraju izbore i smatraju da su ‘svi u politici isti'? 

Hadžibajrić: Problem je što se u politika u BiH svela na frazu ‘svi su isti’. Takva politika i polazi od političkih oligarhija koji su godinama na vlasti. Njima ne odgovoara velika izlaznost birača na izborima. Sa malom izlaznosti na izbore oni su neprikosnoveni vladari političkog života u BiH. Ja vam garantujem da kada bi na izbore izašlo 60 posto birača da bi se politička situacija u BiH u mnogome promijenila. Naša politika je politika koja treba da spaja, a ne razdvaja ljude. Mi želimo da pravimo mostove koji će spajati narode, a ne da pravimo barijere i zidove među njima. Mi pokušavamo animirati ljude da izađu na izbore i da se zajedno izborimo za promjene. Nisu svi političari isti. Ima jako puno čestitih i poštenih ljudi, koji su ostvareni u privatnom životu, a koji su ušli u politiku jer žele promjene na bolje. Moramo svi preuzeti rizik i svoj dio odgovornosti. Garantujem vam da se BiH, u političkoj situaciji prije svega, nalazi u najtežoj situaciji od 1993 godine. Narodu ako je dobro neka glasa za iste ove koji su na vlasti, ako želi promjene neka glasa za NBL.˝

7

‘Politička alternativa’

˝Ovo je jedan novi politički projakt i snaga za koju vjerujemo da može BiH povesti naprijed. Na organima stranke smo donijeli odluku da idemo na ujedinjenje i da u budućnosti djelujemo u okviru političkog projekta Nezavisna bosanskohercegovačka lista˝, kazao je predsjednik SUND-a BiH Hamdija Imamović.

6

Gradonačelnik Goražda i potpredsjednik NBL-a Muhamed Ramović smtra da je najvažnije približiti se građanima. ˝Politika se udaljila od građana i njihovih stvarnih problema. NBL smo pokrenuli s lokalnog nivoa. Nama je uvijek prioritet lokalni nivo, a potom idemo prema višim nivoima vlasti. Širimo se u svim gradovima i općinama BiH i na izborima očekujemo dobre rezultate. Mislim da će građani prepoznati naš program i da će NBL imati veliki uspjeh na predstojećim izborima u BiH˝, istakao je Ramović.

8a

˝Ljudi koji uspješno vode svoju lokalnu zajednicu bez lažnih obećanja mogu uspješno voditi i zemlju Bosnu i Hercegovinu. Imaju snagu, hrabrost, znanje i želju da Bosnu i Hercegovinu promjene na bolje. Krajnje vrijeme je da građani okrenu leđa strankama koje su imale toliko puno vremena da učine Bosnu i Hercegovinu uspješnom zemljom. Nakon toliko godina povjerenja vladajuće stranke učinile su Bosnu i Hercegovinu zemljom u kojoj gotovo svaki stanovnik ima samo jedan cilj, a to je odlazak. Nezavisna bosanskohercegovačka lista svojim realnim i ostvarivim programima daje nadu građanima za bolju Bosnu i Hercegovinu˝, navode iz NBL-a.

(TIP)

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Foto/SUND BiH u Živinicama pristupila Nezavisnoj bosanskohercegovačkoj listi

  1. semir92

    25. 06. 2018. - 16:13

    Hamdija…dokle?Opet ces nekoga(neke) .ebati!Ustvari, svaka tebi cast, .ebi ih kada mozes i kada su glupi…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.