Video/Foto: Doktori prekidaju štrajk i povlače potpisane masovne ostavke u TK

22.06.2018 16:20
 

Od ponedjeljka prestaje štrajk ljekara u Tuzlanskom kantonu (TK), a otkazi ugovora o radu se povlače, dogovoreno je u petak u Tuzli, u pauzi hitne sjednice kantonalne Skupštine, koja zasjeda upravo tim povodom. Sjednica je potom nastavljena.

Predsjednik Skupštine obavijestio je poslanike da je postignut kompromis. Dogovoreno je da će Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK koristiti reprezentativnost federalnog sindikata, jer je njegov član, i to do okončanja sudskih postupaka.Iz Sindikata ističu da su zadovoljni trenutnim dogovorom, ali da nastavljaju borbu za svoja prava, odnosno priznavanje reprezentativnosti.

Podsjećamo, zbog nepostizanja dogovora sa kantonalnom Vladom oko 700  ljekara u protekla tri dana potpisalo je otkaze o radu.Ljekari okupljeni u ovom sindikati tražili su da im se prizna reprezentativnost da, kako kažu, mogu odlučivati u svoje ime i biti ravnopravni sa kolegama iz drugih kantona.Ovim je izbjegnut kolaps zdravstvenog sistema u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

Hadžiefendić: Pacijenti osjećaju posljedice štrajka ljekara

U obraćanju poslanicima ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić istakao je da je ranije pregovarački tim vlade ponudio za oba sindikata povećanje najniže neto satnice na 2.41 BAM.Dodao je da su se oba sindikata složila kada je u pitanju materijalni status, ali je ostao problem reprezentativnosti.

Hadžiefendić je podsjetio da u određenim zdravstvenim ustanovama pacijenti osjećaju posljedice zbog štrajka koji traje četiri sedmice.Naveo je da su Ministarstvu pristigle brojne prijave, naročito kada je riječ o terapijama za hronične bolesnike i pozvao sve medicinske radnike da pružaju usluge onima kojima su neophodne.

(TIP/Izvor: BHRT1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

72 komentara na Video/Foto: Doktori prekidaju štrajk i povlače potpisane masovne ostavke u TK

 1. specijalista

  22. 06. 2018. - 16:43

  Bravo doktori!

 2. Divergent

  22. 06. 2018. - 16:47

  Za sada, ishod cirkusa je kako slijedi:

  1. Prekršena odredba Poglavlja V.2 Čl.6 Ustava FBiH
  2. Prekršena odredba Čl.24 st.1 i Čl.24 st.2 Ustava TK u vezi sa nadležnostima Skupštine TK (izlazak skupštine TK van okvira njene nadležnosti)
  3. Nakon zaključaka Skupštine TK potencijalno će biti prekršena odredba Čl.41 st.1 tačka b. Ustava TK u vezi sa izvršavanjem nadležnosti Vlade TK (neizvršavanje oduka sudova)
  4. Prekršena odredba Čl.124 ZOR FBiH
  5. Prekršena odredba člana 126 ZOR FBiH
  6. Prekršena odredba Čl.131 st.1 ZOR FBiH
  7. Prekršena odredba Čl.4 i Čl.32 Općeg kolektivnog ugovora FBiH
  8. Prekršene dvije presude nadležnog kantonalnog suda.

  Mislite li da, i nakon ovoga, anarhija nije nešto što se nama dešava ?

  Mislite li da za ovo ne treba odmah povlačiti korake u cilju zaštite ustavnosti i zakonitosti ?

  Mislite li da ste dovoljno dobro poznavali stranke u koje ste se zaklinjali ?

  Ne mislite li sada da ste pogrešno ste mislili ?

  • amigos

   22. 06. 2018. - 17:01

   Mogao bibi ti desanku bolje koristit, monje bi bio frustriran i bolje bi se osjecao. Idi ba umoci ga gdje, prosetaj popi pivo, izadji sa prijateljima ako imas, pusti pravo i pravicnost.Pokusaj 7 dana bez kometara, postao si ovisnik, osim ako ti je to osnovno zanimanje

   • borac23

    22. 06. 2018. - 17:09

    ooo Varioc jesi li ziv, jel jos koji nehljebović otisao da rade kao varioci. hahahaahaahah

   • Damke77

    22. 06. 2018. - 17:20

    Mogao bi ti prije komentara prvo malo realno sagledat svu ovu situaciju,sta oni uopste pokusavaju da postignu i jesu li uopste to zasluzili. Ovo je samo korak do privatizovanja javnih zdravstvenih ustanova od strane sindikata doktora,ionako se ne moze nista zavrsiti bez da im ulrtis pare. Zbog cega nam se svima odvaja od plate za zdravstvo ako im opet moram platit ili te posalju da im dodjes privatno poslije 16h. Nisi ni svjestan koliko je vecina doktora pohlepna,sujetna i licemjerna,cast izuzecima. A da ne spominjem ove generacije doktora koji su zadnjih par godina izasli,tj. samo prosli kroz fakultet i zaposlili se preko stranackih i rodbinski veza na UKC,jao nama ako nas oni budu lijecili. Ono malo postenih i strucnih koji svojim trudom zavrse fakultet na.kraju odu u Njemacku ili zavrse u seoskoj ambulanti jer od ovih nesposobnih ne mogu se zaposliti u UKC. I kazu mala im plata a pola specijalizanata na UKC-U ljetuje na Maldivima,Majorci,Baliju i slicnim egzotičnim (preskupim) mjestima,samo im pogledaj slike sa Facebook profila

  • Divergent

   22. 06. 2018. - 18:05

   Stvar i nije tako dramatična kako sam ocijenio prema prvim medijskim napisima. Radi se o inicijativama, traženjima i zaključcima Skupštine TK koji nemaju ikakav obligatorni karakter, niti su išta zagarantirali.

   Jako sporno, to jest PROTIVZAKONITO je i dalje ovo:

   “Skupština TK traži od Vlade TK i resornog ministarstva da kao privremeno rješenje, a do rješavanja pitanja priznavanja reprezentativnosti SSDMS TK pred nadležnim sudovima u pokrenutim postupcima, pristupi pregovorima o pravima doktora medicine i stomatologije TK koja se utvrđuju kolektivim ugovorom sa Savezom strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, koji je reprezentativan sindikat za područje delatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji FBiH, a čiji su članovi doktori medicine i stomatologije TK udruženi u ovaj sindikat.”

   Direktno kršenje odredbi ZoR FBiH, kao federalnog zakona.

 3. borac23

  22. 06. 2018. - 17:08

  cuj ovog bravo doktori. Aj obrazlozi molim te to bravo.
  Prvo sta ima Sindikat federacije sa kantonalnim, drugo sad kad vam po apelaciji sud odluci negativno onda ce te u svim kantonima naguzit kolege. Sve sto smo pricali o ispolitizarom Suljiću se obistinilo. Manipoltor doktorima, sve sto se pricalo danima bili smo upravu. Da se krene u izmjene zakona o radu sto sam ja pricao juce, a njemu su to danas objasnjavali. danas nista nije dogovoreno nego mu je skupstina izasla u susret i izvadila ga iz gabule jer se izgrijesio glupim komentarima. Sledece cuvajte suljićeve anketne listiće opet će te počet mahati. A sve građane molim da svaki znak korupcije moralnih osoba prijavljuju, da prijavljuju bezobrazluke pa zdravstvenim ustanova, da prijavljujete svekoje rade privatno, po privatnim fakultetima, a da pogotovo na UKC Tuzla krvavo odrade zarađenih 5000 km pojedinih ljekara. a kako sam cuo već je krenula procedura pa i moguća krivicna odgovornost za pričinjenu štetu prema zavodu za davanje plaćenih slobodnih dana nakon plaćenih dezurstava, gde za jedan odrađen posao naplaćuju dva puta. Sretan sam samo zbog dijela doktora koji rade i krvavo,posteno zarađuju svoju platu.

  • amigos

   22. 06. 2018. - 17:18

   Vidis ja razumijem tvojuu frustriranost, nisi bio sposoban biti doktor, pa si morao smuljati tu visoku, u nekoj vukojebini i sadja citav zivot moras postupati po naredbama doktora, a zamisli on se usudio zavrsit medicinu, ima placene dezure i 10 puta vecu platu od tebe, e sad zamisli sebe kad odes kod svog porodicnog doktora i kazes nesto sam depresivan, imam poremecaj prilagodbe, silno zelim biti i ja doktor

   • Damke77

    22. 06. 2018. - 17:27

    Nije problem zavrsit medicinu ,to je jedan od laksih fakulteta sko su ti roditelji doktori ili neki politicari,oni se ssmo upisuju i zavrsavaju

  • Divergent

   22. 06. 2018. - 17:22

   Ovo je DEBEO razlog da svi vi u neljekarskom sindikatu započnete žestoku i inteligentnu kontra-akciju.

   Pritisnite vaše rukovodstvo i to ultimativno ga pritisnite da preko vaših pravnih zastupnika ospori zaključke Skupštine koji, svakako, ne mogu biti obavezujući jer niti su ustavni, niti su legalni.

   Takođe ih žestoko pritisnite da se beskrupulozno krenu boriti za vaša prava i bolji standard, naravno, u okvirima zakonitog.

   Ako ne mogu odgovoriti zadacima zbog kojih su na čelu vašeg sindikata – mijenjajte ih.

   • roentgen

    22. 06. 2018. - 17:52

    Dragi moj Rimljanine drago mi je što si ti kao legalista priznao da je Zijin sindikat neljekarski…iako se oni ubiše tvrdnjama da zastupaju ljekare…oni NE MOGU zastupati ljekare! Nikada više!

    • Divergent

     22. 06. 2018. - 17:59

     Ojs’ oooooojs’.

     Pohiti polako.

    • borac23

     22. 06. 2018. - 18:01

     pa sto se ne odreknete povećanje plate za mjesec jun, i drugih benifita sto je vlada potpisala sa Zijinim siundikatom. Vama ne godi to al odredbe kolektivnih sto se tice vasih plata itd to je ok. Eto kad sve dobijete pregovarajte, al pokrenute su odmah izmjene i odgovornost ko vam godinama daje plaćene dane nakon plaćenih dezurstava.

     • roentgen

      22. 06. 2018. - 18:20

      Prvo jesi isfrustirsn jer danima guraš nos gdje mu nije mjesto…drugo da se pitao Zijo ljekari nikad ne bi dobili povećanje koeficijenta a ne bi ni ti dobio 3,45…zahvaljujući ljekarskom sindikatu i ti si dobio veću platu…i preveliku za nerad koji produkuješ…

    • Divergent

     22. 06. 2018. - 18:08

     Onog momenta kada su se gospoda ljekari izdvojili iz zajedničkog u ljekarski sindikat, postali ste ljekarski sindikat. Logika, indukcija, dedukcija: drugi sindikat je ZA VAS neljekarski, iako okuplja i ljekare.

     • roentgen

      22. 06. 2018. - 18:16

      Za nas jeste neljekarski ali drago mi je što i “legalisti” to priznaju…

  • specijalista

   22. 06. 2018. - 17:41

   Pa mislim da ne trebam posebno objašnjavati zašto “bravo doktori”.
   Uspjeli su u svojim namjerama. Vlada TKa je samo odugovlacila sve ovo i glavni je krivac što zdravstvo u TKa u posljednjih nekoliko sedmica nije bilo u punom kapacitetu. A svejedno broje zadnje mjesece, osveta za ovo što su radili posljednjih mjeseci se servira hladna…u oktobru!

   • borac23

    22. 06. 2018. - 17:57

    a sta su uspjelisvega ti, Ti si hamnko i ti doktori. Nista vi niste dobilo. pogledaj vjesti i saopstenja. vi ste samo dobili da za vas federalni sindikat sa NN vladom potpise nesto do okoncanja postupka i da se sa vama pregovara, a kod zadnjeg kolektivnog ste pregovarali i ispostovali sve na ustrb drugih zaposlenih, samo sto nije zakljuen sa vama kolektivni ali uzivate sve kriminogene povlastice sto ste izpregovarali.Jel moguće da ne vidis da vas je suljić zavlacio mjesecima i da mu je skupstina izasla u susret da ko nađete prelazno rijesenje. Vi nemate i dalje reprezentativnost ikolektivni i to je istina. Nisam reko ja da ne zelim da ga imate ali da imate u skladu sa zakonom kao sto sam juce pisao da prvo pokrenete izmjene zakona o radu i danas je to receno na skupstini da krene u izmjene zakona.

 4. borac23

  22. 06. 2018. - 17:29

  Prvo ja nisam frustiran, već ja samo vidim na svom poslu halpljivost i grabezljivost dotičnih. Drugo ja nisam smuljao visoku kod tvojih omiljenih moralista ili kod dekanese Konjić, već sam tada zavrsio jedinu visu zdravstvenu u BiH u Bihaću a potom diplomirao na visokoj u Tuzli, kod istih tih doktora koji su me obarali po 4-5 puta dok su moje pojedine kolege u banja luci, prijedoru , vitezu i drugim nedođijama pustali. Oni su ti varioci koji vare po BiH gde stignu i pljackaju. Ja svoju platu pošteno zaradim, a da te znam ko si da te uzmem za tu rukicu i provedem kroz grad niko ti neće rec da sam ikad ikom 1 KM uzeo a kamo li novce. Ja sam sretan sto zaradim posteno svoju platu i sto nisam zavrsio tu medicinu niti bi mogao zavrsiti jer je ona većinom retervisan za doktorsku djecu i mali procenat za politicare, pa vidim danas na klinici koliko su sposobni. A tvoja nebulozna, glupa, retardirana i incestoidna prica da oni napustaju UKC i idu raditi ko varioci toliko govori o tvom koeficijentu intelegencije . Mrs Pseto

  • amigos

   22. 06. 2018. - 18:28

   Postujem ako si regularno zavrsio na drzavnom fakultetu, a jelda boli kad neki preko noci kupe diplomu i dobiju sve, e protiv takvih se trebate boriti svi u oba sindikata, i svakako ukinut rad privatno ili UKC ili privatno i to mora biti fokus borbe

   • borac23

    22. 06. 2018. - 18:46

    E vidis kako dođosmo na svoje. 100% na privatnim fakultetima iz oblasti zdravstva profesori su ljekari, oni skoluju taj nepismen kadar pa poput konjićke pljuju sestre itd. oni mogu da rade u privatnoj praksi pa cak i za vrijeme radnog vremena, da otvaraju privatne klinike, a zaposleni si u UKC, da imaju jedini u regionu plaćena dezurstva i plaćene slobodne dane nakon dezurstava, da na medicinskom fakultetu su sve njihova djeca, a da je u UKC Tuzla, 90 % novih ljekara ili su djeca dokrora a zanemariv broj politicara i neki slucajni padobranac koji je imao prosjek 10.
    Ja se baziram samo na UKC jer gore su enormne plate i imaju tolike benifite da je to uzasno. E zato si i imali mali odziv za Suljićeve ankete jer su čuli da će doć do oduzimanja svih nezakonitih prava ako ovaj sindikat dobije reprez.

 5. Divergent

  22. 06. 2018. - 18:16

  borac23,

  Slušaj, da se ne ponavljam.

  1. Sa vođama vašeg sindikata morate što je u ponedjeljak zasjesti, postaviti im neka pitanja u vezi današnje nezakonitosti koja je, izgleda, glat prošla kroz skupštinske klupe i ultimativno zahtijevati kontra-akciju koja je bazirana na legalnom zahtijevu za pobijanje nelegalnog zaključka Skupštine TK.

  2. Svima vama koji niste u “ljekarskom” sindikatu više nije vrijeme da se zadovoljavate mrvicama. Sada krenite sa maksimalističkim zahtjevima,jer je očigledno da se poštuje samo ucjena, pa zaprijetite generalnim štrajkom u slučaju njihovog neispunjenja. Pa ako gospoda mogu bez vas “neljekara” kojih ima koliko ono… oko 3.000 ? – neka izvole.

  • Novi

   22. 06. 2018. - 18:23

   Kakve veze ima sindikat zdravstvenoh radnika sa sindikatom doktora (sad vec reprezentativnim)? Zasto ljudima imputiras ZLE NAMJERE?

   Jedini izvor zlobe i zla vidim u frustracijama i ničemu drugome, borac22 mi je aada jasan kao dan ali ti Divergent nisi, predstavljas se legalistom a ljudima imputiras samo negativu. Odmori malo covjece, propricaj s ljudima.

  • amigos

   22. 06. 2018. - 18:32

   Hebes li ti sta, osim ovako po portalima, Otvori advakaturu zgrni lovu, kupi sebi one sljive africke i hebi hebi ne vadi, super je osjecaj a ti si tojedan sigurno zaboravio nema se vremena vijest tamo vijest ovamo valja to prokomentarisat sve malo se imaginarno kurcit

 6. Samodoktor

  22. 06. 2018. - 18:20

  Znas li ti mozda da postoje ljudi,doktori,doktori nauka sa prosjekom preko 9 koji rade van tog tvog UKC-a,u nekoj ambulanti,bez dezura i privilegija,casno i posteno,bez koverti,bez privatluka?
  Nije citav svijet samo UKC.Uostalom u UKC-u ih je potpisalo samo 50%.
  Moja plata moze ici javno ja se ne stidim.Ja zaradim 1200-1330 KM ovisno o broju radnih dana.Nemam na to nikakav dodatak.Moje povevanje je 180 KM ovom ugovorom i ne bulaznite da je 300.Ne ubjedjujte me u to kolika mi je plata.Mene,koju je skolovao otac koji ke jedini radio u sedmoclanoj porodici,otac koji nema veze sa medicinom

  • Novi

   22. 06. 2018. - 18:30

   Poenta je blatiti doktore a u stvari se radi o doktorima koji nisu u ovom sindikatu vec u sindikatu zdravstva kojima je do sad situacija odgovarala jer oni i ne zive od plata.
   Da ne pominjem visoke medicinske sestre pa snjima se sprdaju i sestre i doktori, poseban vid frustracije koji ne dobosi nista dobro zdravstvu no za njih su krivi doktori.

   • Damke77

    23. 06. 2018. - 00:24

    Kakve veze iaju sad diplomirani med. tehnicari,jel to sestre ne mogu napredovati u poslu,educirati se,ili doktori misle da je vrhunac karijere med.sestri da pere guzice. Sestrinstvo i njega bolesnia su postojali prije doktora i u cemu je problem sto se sestre edukuju. Eno.na.Kalosu privatna medicina a privatna stomatologija vec postoji sto to niko ne spominje

  • borac23

   22. 06. 2018. - 18:39

   mozda imas 1200 km kao pripravnik. ja postujem to al ne znam po kojem ti obracunu izađes toliko, prije 3 mjeseca na moju kliniku je dosao novi doktor. nije ni specijalsita, nema dezurstva itd. on je dobio prvu platu bez toplog obroka i prevoza 1850 km, po novom start ce mu bit 1650 km a za specijaliste preko 1900. e sad kako ti zaradis 1200 km a ja kao medicinar sa visokom strucnom spremom i 24 godine staza dobijem 1400 km. Moj ovakav stav se pretezno zasnivao za UKC doktore, ako si ranije citao ja sam rekao da se plate trebaju povećati doktorima porodicbe medicine jer vidim kako u mikrostanici izginuse od posla. A ovom Novom sto kaze da je reprezentativan al napisi ili kopiraj mi gde to pise. A za druga Divergenta zelim mu reći da su neke aktivnosti pokrenute, jer gospoda sve od ovoga sindikata postuju sto se njih tice i njima godi, ali ne postuju nista vise. kad dobiju reprez. prvoće im bit uskraćeno rad na privatnim fakultetim i sva nezakonita odobrenja ukinuta o dodatnom djelatnoscu pogotovo za UKC ljekare i druge ne zakonite benifite. pa ce davat sami otkaze, i onako su za ostale doktore oni izdajnici, a to da je 50% potpisalo otkaze je tacno al 50% mladih doktora koji imaju 2-3 god staza

   • Divergent

    22. 06. 2018. - 18:47

    Druže,

    Sve si objasnio. Samo nagarite i ne odstupajte !

   • Divergent

    22. 06. 2018. - 18:48

    A, o tome da li će dobiti reprezentativnost… polako.

   • Samodoktor

    22. 06. 2018. - 18:54

    Ne kao pripravnik nego kao ljekar sa 8g staza,u porodicnoj,hitnoj,pedatriji itd gdje god fali naravno,bez specijalizacije,jer je to kod nas nemoguca misija.1200 je za 20 radnih dana a za 22 je 1330…
    Kazem,ne ubjedjuj me kolika mi je plata.Imam svaku platnu listu od prvog dana
    Ko god zeli moze je dobiti na uvid.

    • borac23

     22. 06. 2018. - 20:38

     ja samo ne mogu da skontam kako tebi obracunavaju platu. ja ti napisa koliko sa 3 mjeseca staza dobije početnik na ukc bez dezurstva, minulog nema. a ne mogu vjerovat da ja imam 100 km veću platu od tebe, ne zelim nista drugo da komentarisem. i kako 20 kad je u maju bilo 23 dnevnice. Evo sad sam zvao druga koji je poceo raditi u ambulanti u tuzli u januaru( doktorsko dijete) ima platu bez toplog obroka itd kad mu je naj manji broj sati oko 1600 km. sa tplim i prevozom ide 1850 km sa mjesecom sa 20 radnih dana( i to je tri puta manja plata od onih sa UKC bez privatluka)

     • specijalista

      22. 06. 2018. - 23:33

      Borac poslušaj ovog gore…napad…sindikat na sindikat….Ne smiju se oni boriti za sebe bez vašeg pitanja. Ne smijete to dopustiti. Borba do kraja. Ako ne uspije pravna bitka, vi onda na fizičke pripreme, preuzmite zakon u svoje ruke. Blentovine jedne…
      Da bi bio specijalista, 11 godina vam treba škole da ne obnavljate ni jednu godinu na medicini i da odmah dobijete specijalizaciju sto je nemoguce. Za vrijeme specijalistickog staza (5godina)dobija 80% od plate specijaliste.
      Za posao koji rade apsolutno nisu dovoljno plaćeni za razliku od mafije koja vodi politiku u TKa.

     • Samodoktor

      23. 06. 2018. - 00:06

      Ah 23 dana je rijetkost i nesto cemu se radujemo.Uobicajeno je 21 ili 22 radna dana.Tj 1260 i 1330 KM.Tako je nažalost.Ja nisam na UKC.Oni imaju i procenat na uslove rada.Ja nista samo čista plata a to je onih 1422 koje spominju minus porez…pa eto računaj.Ja bih voljela da je tako kako ti pises…

 7. Cupi

  22. 06. 2018. - 18:56

  Ovaj Novi nadobudni paun koji samo gusla li gusla. Kad ga pritisneš činjenicama sve što umije reći je”Ta ćeš ti?! Ja sam doktor”. Dosadan si više.
  Ovo jest fakat što borac napisa da su velika većina potpisnika balavi pičhići koji su u napadu pohlepe povjerovali Suljiću i poletili ko muhe na gofno. Evo i ovo djevojče što se hvali 9 na faxu veli malo joj ko pripravniku 1500KM(iako laže al hajd) i povećanje od 180KM je pihhh.
  Vidi se da je mala potencijal, fino će se uklopiti u svijet luxuza, mita i glamura koji će joj omogućiti lola iz Srebrenika. Aferim.

  • Samodoktor

   22. 06. 2018. - 19:03

   Fino vi znate vidim sve o meni.Nisam pripravnik.Ja imam 8g staza i kazem svaku platnu listu rado dajem na uvid.
   Ali to sada vise nije ni bitno.Hvala Bogu da se sve ovo desilo.Drugacije covjek ne bi se ni pokrenuo ni dobio zelju da ide odavde.
   Vama sretno…ja odoh imam festu…valja proslaviti ipak 😊

   • Cupi

    22. 06. 2018. - 19:13

    Radila bi ti za ovih 8g na Švarcvaldu ali iz nekog misterioznog razloga si tu gdje jesi.
    Evo uveži se sa ovim nikom Novi. Čovjek ode 20 dana u Njemačku zaradi 40 000 oera i eto ga nazad, mozete zajedno putovati, biće vam manji putni troškovi😆
    Te devetke su za tatu bile, al teško da je šta u glavi ostalo.
    Na feštu pa do Kantića i putuj Selma.

    • Samodoktor

     22. 06. 2018. - 19:18

     Da zaista,vidis,veoma su misteriozni razlozi mog ostanka,npr karcinom majke,bolest oca pa smrt majke itd…
     Hmmm mora da s ostala ovdje sto nemam nista u glavi…

     • roentgen

      22. 06. 2018. - 19:25

      Ma pusti debile pune zlobe i zavisti…i glavu gore..

     • Novi

      22. 06. 2018. - 19:30

      Ne bacaj bisere pred svinje.

    • Novi

     22. 06. 2018. - 19:29

     Takva i tolika količina mrznje se rijetko vidja.

     • borac23

      22. 06. 2018. - 20:58

      Jel mrznja da dođesna ortopediju lom noge i doktor ti napise trajnu posljedicu i odes u osiguranje on vještak osiguranja pobije svoj naloz i da ti 0, pa kriminalca tuzis pa ti sud odredi vjestaka dobijes zalizeni procenat on neku novcanu i nastavi varat svijet, jel mrznja da covjeka koji je organizovano izvrsio pljacku banke da na suđenju dođe sudski vjestak neuropsihijatar i napisi izvjestaj vjestacenja da je neuracunjiv to sve organizovao a sve za pozamasnu svotu novca, pa kad su njegovo vještaćenje ponistili a ovog osudili , isti je kaznjen uslovno i nastavlja vjestacit za velike pare. Većina od njih 500 po zvanicnom podatku 250 a realna cifra je oko 450 pored aganzmana na ukc gdje je odlicna baza privatluk, isti narucuju pacijente u svoje privatne klinike ili tamo gde rade na procenat, jel mrznja da dođe jedan RVI i da mu kazu ne radi magnet ali dođe posle 4 daj 100 km i uradit će ti posle 16 sati na ukc na magnetu, jel mrznja da ti prepisu lijekove zade, i drugih kuća, a imas lijekove iste na listi i budes pokusni kunić za te kuće a oni odu na ljepo krstarenje karibima, jel mrznja da tvoje dijete nespava noćima učeći Anatomiju , a njihovo dijete dobije 10-ku a ne zna ime predmetnog profesora, jel mrznja da se pljuju medicinske sestre ili medicinari o veličini plate , da se ukinu pozijice odgovornih sestara a isti ceć 10 godina na svim mogućim selima su prefori i za pare prodaju ocjene a ne znanje i skoluju taj kadar, i mogu ti Tihi Don isopisat o tim mrznjama tvojim.

 8. Cupi

  22. 06. 2018. - 20:28

  To se jedino moze uporediti sa količinom vaše pohlepe, narcisoidnosti, egoizma i drskosti.
  Ti djevojko se mani patetike, no se potrudi da specijalizaciju uradiš, idi na UKC. Samo, gore valja raditi, dok po domovima zdravlja prodajete maglu i pacijente zbog banalnosti i gluposti tipa upala uha forwardujete na UKC.

  • Samodoktor

   22. 06. 2018. - 22:33

   Da se JA potrudim?Vi ocito ne znate kako stvari funkcionisu.Na specijalzaciju salje poslodavac obično nakon 10-15 g staza i to na onu specijaliazciju koje njemu treba.Ali kako rekoste,manimo se patetike.Ja se ne brinem za sebe,ali molim i druge da se prestanu brinuti za mene.

   • Cupi

    22. 06. 2018. - 22:48

    2014. sam bio na protestima ali nikog zvanično ispred sindikata nije bilo, niti jednog sindikata.
    Od 100000 nezaposlenih bilo ih je nekoliko desetina.
    Penzionera niđe nijednog.
    Studenti sa rukama u džepovima stajali ispred faxa.
    Invalidi, borci ista priča. Ispalo je da su se protesti ticali samo šake mlađih momaka, fukara a nama svima ostalima super dobro.
    Onda protesti boraca opet nema podrške javnosti.
    Sad vi. I zašto biste bili izuzetak?! Kome ste dali podršku, barem deklarativno?! NIKOME!!
    Borite se. Imate puno pravo. Ali ponižavati kolege i saradnike je odvratno, najblaže rečeno.

    • Samodoktor

     22. 06. 2018. - 23:29

     JA svoje kolege nikad nisam ponizavala i imam odlicnu saradnju sa mojom sestrom,sa kojom inace i privatno pijem kafu i druzim se.U toku ovog strajka bile smo kao jedno.Vještački napravljen konflikt u javnosti a koji izmedju 4 zida ne postoji.I mene apsolutno ne ineresuje da li me vi podrzavate ili ne,ali ako nisi radio moj posao,dobio moju platu i zivio moj život,nemas pravo da komentarises mene.Ako ti je neko nesto skrivio,OK prijavi ga.Mozda bi onda neko drugi dosao u mogućnost da radi na tom mjestu,ali nikad ne svrstavaj sve u isti kos.

 9. Novi

  22. 06. 2018. - 22:17

  Borac23, Cupi i ostali … vas problem je to sto anomalije unutar jedne profesije pripisujete svim doktorima, iz ko zna kojih razloga, ciste zlobe, vlastitog nezadovoljstva, mrznje itd.
  Kriminala ima u svakoj profesiji, sudstvu, tuzilastvu, policiji itd. ali to nije razlog da se blate pošteni ljudi.
  Najbolje je da se obratite inspekciji pa neka oni odrade svoj posao, doktori iz sindikata doktora bi bili time najzadovoljniji.

  • Cupi

   22. 06. 2018. - 22:39

   Jel ti mene zahebavaš?!
   Od koga je sve krenulo? Jesu li dr pisali kojekakve postove, statuse na FB, saopštenja vašeg sindikaliste Suljića su bila puna zla i mržnje prema medicinarima. Ti sad glumiš Dalaj Lamu iako imate etički komitet zašto ga ne koristite u borbi protiv mafije u bijelom? Znate vi vrlo dobro koje su to kolege.
   Kako ćete se organizovati me najmanje interesuje ali da me ponižavaš iako sam akademski obrazovan isto kao i ti, da ćutim dok ucjenjujete i koristite fukaru i sirotinju pričom”sad kad bi otkaze damo i vi ćete pomrijeti” to vam neću prećutati.
   Koliko ste neosjetljivi i koliko vas zaboli patka za obični puk pokazuje i primjer Ovog djevojčurka koja veli da je njoj povećanje od 180KM poniženje.. alo jbte, moja nana ima penziju 270KM i živi mjesec dana s tim. Ti dobiješ za jedno dežurstvo više ali tebe to ne interesuje jer kažeš “Pa ko hebe penzionere,zašto ćute”. Pa od njih živiš haveru, njima recepte izdaješ od kojih imaš procenat od farm. kuća. Džaba ja to tebi pričam, ti si u svom svijetu. Sit gladnom ne može vjerovati.

   • roentgen

    22. 06. 2018. - 22:50

    Akademiče nekulturni nije ispred medicinskog fakulteta bio svezan “vučijak”…što nisi završio medicinu pa i ti uživao u “blagodetima”

    • Cupi

     22. 06. 2018. - 23:11

     Bojim se da te nisam ništa pitao.
     Znaš li nešto drugo napisati? Ko da vas je jedan pravio.
     Jesul to naputci o djelovanju koje ste dobili OD Stebrenika?

   • Samodoktor

    22. 06. 2018. - 23:34

    U ime cega vi nekoga zovete djevojcurak?Ja vas ni u jednoj recenici ne vrijedjam i ne zovem pogrdnim imenima.I gdje to pise da sam rekla da je 180 KM malo?Rekla s da je toliko povecanje,a ne 300 kako se informacija plasira u medijima.Ne mozes sve ljude svrstavati u isti kos.Ako imas nesto da prijavis prijavi.Mozda bi onda zaposlio se neko normalan.Sve dok samo ovako pises i napadas sve redom,od toga nema nista.Svako neka podigne svoje dupe i neka se potrudi za bolje sebi sutra.Ja za sebe jesam,a vi ako smatrate da je ovo jedan od nacina,tako sto samo sve napadate,svrstavate u isti kos i sl,bujrum…Ostajte zdravo

    • borac23

     22. 06. 2018. - 23:49

     ja ne znam kako mozes da tvrdis da je tako kad ce se povećanje konzumnirati tek u julu na Junskoj plate, i pocećanja su tako isla od 180 do 300 km na osnovnu platu, pa na to dosad benificuju, razna uvećanja na osnovu raznih ovlastenja. i povećanje konzumirate toliko na 37,5 sati, da je ostalo 40 sati ja bi imao povećanje 70 km ali ću po opvome imate nekih 35-40 km . Ja nikad nisam generalizovao, ja se iskljucivo drzao UKc UKC, gdje su najveće plate i gdje se koristi sve i svasta. Ja sam rekao samo da bi povećao platu doktorima u porodicnoj medici a napravaio kategorizaciju klinika. Jer ne moze bit isto dezurstvo hirurgo il ortopedu i na primjer fizijatriji gde posle 10 jezona sumraka, kao i na koznom itd.

     • Samodoktor

      23. 06. 2018. - 00:11

      Ja i jesam sa porodicne.A moze se veoma lahko izračunati.Juni 21 radni danx7,5hx4,1 koefx2,41 satnica minus porez.Ko mene se samo 300 KM ne oporezuje.Eto vidi koliko ce izaci…

 10. sumar

  22. 06. 2018. - 22:47

  Jedan doktor sa 38g staza profesor na fakultetu sa 11 dezurstava (11noci ubolnici) dobio platu 3700 km
  ..Toliko ina inzenjer u TE ili posti…ali bez 11 noci i nisu profesori i fakultet im traje 4 god…

  • Cupi

   22. 06. 2018. - 23:03

   Ispade taj dr svaku drugu noć bio dežurni.
   Koliki mu je profesorski income bio taj mjesec? Izađe on mnogo više samo je pokazao 3700 a ne spominje primanja koje on ima i može ostvariti jer mu je to sistem omogućio, a meni nije.
   Ili Što bi kolega @Novi znao reći “Upisao si pogrešan fakultet”.
   Poštujem tvoje isto koliko i ti moje. Vrlo jednostavno.
   Može li sudija poslije 3 sata biti notar ili advokat? NE
   Može li policajac poslije 4 biti Security kod Tome? NE
   Moze li DR poslije rada u JU raditi i u PP? DAAAA
   Kako?! Zašto?!
   Malo vam?! Oćete EU primanja?
   I ja bi da guzim Vesnu Zmijanac al ne ide

  • borac23

   22. 06. 2018. - 23:43

   lazes lazes i lazes, na 11 dezurstava bi dobio 2000 km a 11 dezurstava ne moze . ja znam da je naj veći broj dezurstava bilo 8 , ali je bio pošteđen rada od 8-16, i aj spavaj,

  • Damke77

   23. 06. 2018. - 00:40

   Profesori imaju podjeljeno radno vrijeme na UKC-U 6h i za to je dobio tih 3700,a na fakultetu jos 1,5h i tu dobije između 1500-2000,znaci ukupno za mjesec na UKC-U i fakultetu oko 5500 KM

   • Cupi

    23. 06. 2018. - 01:13

    Vidiš kako nadolaziš.
    Idemo dalje,
    Pitaj tog prof očita li se kad koji nalaz mimo radnog vremena i UKCa a da se potpiše npr ljekar opšte prakse? Naplatili se i to?
    Bude li kakvih tendera, komisija, vještačenja, upravnih odbora? Jel volontiraju možda ili?

 11. zlatanatlic

  23. 06. 2018. - 06:30

  Eto ako je sada sve potaman,možda bi mogli malo o
  LISTAMA CEKANJA i
  TERMINIMA PREGLEDA tamo nekad za 3 do 12 mjeseci
  ili možda za to nije niko nadležan??

 12. trn

  23. 06. 2018. - 10:13

  Liste cekanja su posebna prica,ljudi poumirase dok dodju na red.

 13. roentgen

  23. 06. 2018. - 10:52

  Ovim levatima i kvazimoralistima smetaju primanja ljekara a ne smetaju primanja npr uposlenih u termoelektrani, BH telekomu, elektroprivredi, raznim kancelarijskim brlozima u organima uprave, vladama i slično…sikter

  • Cupi

   23. 06. 2018. - 11:39

   Pa sad,
   I vama su zasmetale plate medicinski sestara a ne sjećam se da ste spomenuli igdje termoelektranu, bhtelecom, brloge. Licemjerstvu nikad kraja.
   Samo se prosipaš bezveze. Od vas je sve ovo zlo sa saopštenjima krenulo. Na kraju ste se upetljali i nikog više nije briga šta piskarate, jer ste pokazali sa ovim FOL otkaziva koliko ste odgovorni.
   FGR

 14. zeza

  23. 06. 2018. - 19:36

  Svaka cast doktorima na ovoj ustrajnoj borbi i konačnom priznavanju činjenice da samo oni mogu odlučivati o svojoj sudbini a ne političari ili bilo koji drugi sindikat.
  Svi su imali mogučnost da zavrse ovaj najtezi fakultet i da rade najodgovorniji posao na svijetu!
  Jos jednom svaka Vam čast!!

  • Damke77

   24. 06. 2018. - 00:18

   Jos samo da ga rade odgovorno to bi bilo super,a i kako zadnjih godina zavrsavaju,tj. samo prodju kroz fakultet djeca doktora i politicara lakse negonkroz srednju sku. A sto je najgore oni sebi umisle da su neko u nesto pa.pocnu selfije po FB kao evo “ja doktor” at work,pa stave kapubi masku i evo nas aad malo u sali,a po cjeli dan puse ispijaju kafe i kace alike po.facebooku i instagramu. Jao nama ko ce nas liječiti

  • Damke77

   24. 06. 2018. - 00:26

   A sto se tice odlucivanja pa ko sjedi na mjestu direktora,nacelnika,upravnom odboru,nije nije sigurno ni jedna sestra ili neko drugi vec sve doktori,i do sad su oni odlucivali samo sto nisu bas mogli sve druge toliko srozat i samo sebi sve beneficije i dodatke prisvojiti ali sad su uspjeli u tome. A to ce tek i pacijenti osjetiti kad se vise nista nece moci na UKC-u zavrsit jer ce svim doktorima biti omogućeno da rade privatno i sve ce pacijente slati poslijepodne u svoje privatne ordinacije. Zivi bili pa vidili

   • roentgen

    24. 06. 2018. - 11:22

    Ti direktori, načelnici, članovi upravnih odbora i drugi fićfirići su najveći izdajnici doktorske profesije i nadam se da će se ljekarski sindikat pozabavitii njima i njihovim sramnim djelovanjem

 15. borac23

  24. 06. 2018. - 23:05

  Bas lijepo , Evo sad čitam kako moze načelnik jedne klinike -Intezivne kardiologije , stručnjak ne sporno, otvara svoju privatnu kliniku na Stupinama, e sad će njemu svi dolaziti i plaćati a na UKC nema više pacijenata. hahahahaha, Odkzda cjenjenom stručnjaku toliki novac za skupe aoarate itd. Zato cijenim dr,Hajrića, čovjek je napustio UKC i otvorio kliniku, ovaj načelnik u Javnoj Ustanovi i 500 metara od te ustanove ostvara svoju kliniku. E to je sto se vi borite za svoj sindikat, sto će te kad budete pregovarali traziti sve i svasta i kad vlada ne pristabne opet su na redu Konjićka i Suljić sa ankentnim listićima. Ne moze ljekar bit zaposlen u JU i imati svoju kliniku u istom kantonu makar. Pa sto nastavnik , sudija, policajac, Tuzilac ne mogu da se bave drugom djelatnoscu. To vam je isto da tuzilac do 16 sati ganja i podnosi krivične prijave a nakon 4 seta bavi se advokaturom i brane osumljičene. Ovo je dno dna. Još jednom u njegovu stručnost ne sumljam al neapusti ukc pa pregledaj srca gde stignes.

  • Divergent

   24. 06. 2018. - 23:50

   Sve što si rekao apsolutno podržavam, ali te molim, k'o rođenog brata, da obratiš malo više pažnju na pravopis. Napisao si jednu riječ u komentaru od koje mi se digla kosa na glavi. Ne zamjeri mi što sam iskren.

 16. roentgen

  25. 06. 2018. - 02:24

  Ovo je oličenje fakultetski obrazovanih medicinskih sestara koje zarađuju i preko 2000 KM a svrha njihovog postojanja nije jasna nikome..ne rade ništa a pogotovo ništa intelektualno i nešto što ima kakvu odgovornost…piskaraju, pišu trebovanja, oformili su nekakav sektor za kvalitet i tome slično…džaba dišu zrak i troše budžetski novac…bitno im je da su navukli bijele uniforme i glume doktore…a jbg ipak nisu doktori

 17. borac23

  25. 06. 2018. - 10:51

  Ja sam se vise puta izvinuo na greskama u pisanju, al da ispunim srce ovom moralnom degeneriku da sam nepismen. Da jesam al mi je dusa i obraz cist za razliku od tebe i tvoje incestoidne familije. A tebi ne zamjeram nista. Al moj prst je ko tri slova na ovom tel😊

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.