Bego Gutić (SDA) u intervjuu za TIP: ‘Kukić preko svojih recidiva i ostatka u stranci pokušat će da utiče na kreiranje lista unutar SDA’

21.06.2018 08:05
Gutić-naslovna-600x400-600x400-600x400-600x400
 

Zamjenik predsjednika KO SDA TK i predsjednik OO SDA Banovići Bego Gutić, u intervju za TIP, između ostalog, govorio je o Mirsadu Kukiću i radu Vlade TK, štrajku doktora, stanju unutar SDA, ali i predstojećim oktobarskim izborima.

TIP: Kako ocjenjujete rad Vlade TK?

Gutić: Na žalost dešava se ono što sam i najavljivao. Radi  se o Vladi koja nema inivijative i kreativnosti.Vladi bez ideja i hrarabrosti. Nekad  vam  je za donošenje odluka potrebna hrabrost.Ova Vlada nije sposobna da realizira  čak i one  aktivnosti  koje su ostale iza nas već pripremljene, a neke čak i u fazi realizacije.Kredit za sufinansiranje privrede još nije realiziran. Odustajanjem od tužbe protiv GIKIL-a u opasnost dovodi rad ove kompanije i gubljenje državnog kapitala, kojim će se po presudi arbitražnog suda namiriti Indijci na račun državnog kapitala.Kasni reaizacija kreditnog zaduženja Direkcije regionalnih cesta, kasni realizacija vladinih kapitalnih ulaganja koja su planirana budžetom za 2018. Godinu. Netransparentnim uulaganjima na lokalnom nivou se odustalo od koncepta ravnomjernog razvoja Kantona. Nepotistička i stranačka politika zapošljavanjau javnom sektoru dovela su do toga da je  po prvi put nakon tri godine broj zaposlenih u javnom sektoru veći u odnosu na 2015. godinu  kada je Vlada SDA preuzela odgovornost za Kanton.TK je postao talac politike jednog čovjeka, koji se ponaša apsolutistički. Ova Vlada ni jednu odluku ne smije donijeti bez njega. Mi iz Banovića znamo šta je produkt te godine vladanja Banovićima: uništenje kompletne privrede, zatvaranje oko 2.000  radnih mjesta ,iseljavanje preko 3.000 osoba iz Banovića, što je više od 13 % ukupne populacije Banovića. Taj model privatne države Mirsada Kukića  se pokušava preslikati i u Tuzlanki kanton. Banovići su to  shvatili kasno, ali ima vremena u okotobru da se to stanje popravi.Posljednji primjer samovolje Kukića je štrajk ljekara u TK, koji ne prihvatanjem reprezatitvnosti Sindikata doktora i stomatolga u TK pokušava disciplinirati ovaj Sindikat i staviti ga u funkciju svog novog političkog projekta.

‘Posljednji primjer samovolje Kukića je štrajk ljekara u TK'…

TIP: Vi ste bili premijer TK, zašto  niste riješili taj problem?

Gutić: Mi smo riješili  osnovni zahtjev Sindikata doktora i stomatologa TK, a to je pitanje reprezetativnosti. Sporazumom koji smo na prijedlog ministra Jovanovića  kao Vlada prihvatili mi smo priznali ovaj Sindikat kao socijalnog partnera i otpočeli kolektivno pregovaranje sa oba sindikata. Siguran sam da bi okončali proces  kolektivnog pregovaranje  prije isteka važenja kolektivnog ugovora u aprilu 2018. Mene zbunjuje i čudi jedan pasivan i indolentan odnos ministra zdravstva, koji je svjestan da 90 posto  doktora Tuzlanskog kantona su članovi ovog Sindkata, da se radi o njegovim kolegama i da ima prilku da uradi krucijalnu stvar za svoje kolege.Stoga ga pozivam da to uradi i neka kao posljedica toga bude politički benefit njega i njegove partije.

‘Prošlo je vrijeme kabinetskih i salonskih političara’

TIP: Izborna je godina, pominjete oktobarske izbore… Trenutno ste zamjenik predsjednika KO SDA TK, kako ocjenjujete stanje u SDA i kako ova stranka dočekuje izbore. Ko će biti na listama? Hoće li SDA nastaviti sa čišćenjem stranke kako je to prije nekoliko dana najavio u medijima predsjednik Izetbegović?

Gutić: Stanje unutar SDA TK  je  stabilno. Stranka je iz  procesa raščišćavanja unutrašnjih odnosa izašla jača. Tome u prilog govori činjenica sve većeg broja ulaska novih članova u stranku, posebno mladih i to će SDA pokazati  ubjedljivom  pobjedom  na oktobarskim izborima na svim nivoima. Što se tiče pitanja u vezi sa nastavkom čišćenja stranke, ja to ne bih tako nazvao. Stranka se čisti od onih koji su prekršili stranačku disciplinu, a kroz kreiranje lista za naredne izbore i kroz kongres strane iduće godine mislim da treba doći do lagane smjene generacija. Misli da se šansa na listama treba pružiti mlađim osobama, među kojima treba biti i određen broj žena. Isto tako da na listama treba zadržati do 30 posto iskusnih kadrova koji imaju određena  iskustva  u parlamentarnom radu.Prošlo je vrijeme kabinetskih i salonskih političara. Stranka mora ponuditi  najače i najbolje kadrove, prepoznatljive u javnosti, koji su dostupni  građanima svakodnevno i koji rješavati njihove probleme. S  druge strane SDA mora pažljivo odabrati kadrove za liste, da se ne bi dogodilo ono što smo imali u februaru, izadaju od strane poslanika SDA u Skupštini TK i izlaska iz stranke.Već postoje nagovještaji da će Kukić preko svojih recidiva i ostatka u SDA kojih još uvijek ima pokušati, da utiče, na kreiranje lista unutar SDA, koje bi nakon izbora u oktobru nakon što osvoje mandat u SDA izvukao iz stranke.

600_15189501941517325125press-novalic-milicevic-drljaca-bego-gutic-30012018-20180130154752_IMG_1780-MZ_2-600x400

TIP: Opozicija skoro pa svakodnevno kritikuje SDA da nije ispunila predizborna obećanja iz 2014. S čime SDA ove godine izlazi na izbore, šta je platforma stranke koju će te ponuditi biračima u okotobru.

Gutić: Imamo mi i stranaka u vlasti koji kritikuju SDA, a to je SBB koji se u vlasti ponaša kao opozicija i krikuje sve i svašata. Stiče se utisak  da oni kao i da ne postoje u vlasti što ne odgovara istini. Zadatak opozicije je da kritikuje. Naravno da se nekad u tim krirtikama i zanesu pa kritikuju i ono što treba i ne treba, ono za šta kao stranka snosimo odgovornost i ono za što nismo odgovorni u granicama svog kapaciteta u vlasti. Danas se svačiji rad može izmjeriti. Izanalizirajte ono šta smo obećali 2014. godine i šta je urađeno. Evo npr. uzmite moj exspoze kao premijera TK, koji je i bio neka vrsta plana i programa  za 4 godine i napravite realnu analizu. Vidjećete da skoro 80 posto onoga što smo predstavili kao plan i program je realizirano. Ista stvar je  i sa rezultatima rada Vijeća ministara BiH i Vlade Fedracije BiH,koje vode kadrovi SDA, premijer Zvizdić i Novalić.  Platformu SDA za predstojeće izbore predstavio je predsjednik Izetbegović na Konvenciji stranke. Osnovni elementi su nastavak daljeg ekonomskog razvoja BiH, nastavak EU i NATO puta… Naš program se može kazati jednom riječju, a to je  država BiH.Kampanju u Tuzlanskom kantonu SDA će se zasnivati na rezultatima rada Vlade  TK  za period 2015 – 2018.

TIP: Nakon mnogo interesantnih dešavanja SDA je dobila i kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.Kako to  komentirate,ima li snage Šefik Džaferović da pobijedi, posebno znajući da ovaj put opozicija ima čini mi se kvalitetnog protukandidata Denisa Bećirovića ?

Gutić: SDA je provela jednu deomkratsku proceduru izbora kandidata za  bošnjačkog člana Predsjedništva BiH između nekolicine kandidata. Članovi konvencije su odlučili da je naš kandidata Šefik Džaferović.Svi se hvale svojom demokratičnošću, pa smo tako imali izjavu  lidera SBB koji kaže ˝još nisam odlučio  da li će stranka odlučiti da se kandidujem˝… Drugi kaže,  izabralo ga  26.000 članova, a nije imao protukandidata itd. Funkcija bošnjačkog člana Predsjedništva je previše važna funkcija da bi se povjerila nekome  ko još uvijek nema potrebno političko iskustvo za tako važnu funkciju.Šefik Džaferović je sigurno najkvalitetniji  od svih kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva.Neko ko ima potrebno dugogodišnje političko  iskustvo,neko ko  će sigurno znati zaštiti interese države i svih naroda i građana u BiH.

(TIP/razgovarao Adis Jašarević/Foto: Arhiva)

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

7 komentara na Bego Gutić (SDA) u intervjuu za TIP: ‘Kukić preko svojih recidiva i ostatka u stranci pokušat će da utiče na kreiranje lista unutar SDA’

 1. slobodaTZ

  21. 06. 2018. - 08:57

  Ahhahahhah joj ne moze se pomiriti sa cinjenicom da nije vise premijer….nebitan si i svi znaju sta si radio po vladi od ..Kuko te napravio od blata, a rastavio na lego kockice😃😃 ……………

 2. DADTUZLA

  21. 06. 2018. - 09:03

  ………………………………..

 3. Amerikanac

  21. 06. 2018. - 09:50

  Prvo, za reinkarnaciju Gutića od običnog policajca do Premijera TK zaslužan je isključivo Kukić Mirsad!

  Drugo, za visoku školsku spremu koju je Gutić ostvario zaslužan je isključivo njegov brat Gutić Kemal (Don Žuan), iako Gutić nikada nije vidjen u školskim klupama Univerziteta TK.

  Treće, donedavno, desna ruka i glavni protogonista politike Kukić Mirsada, a sada njegov najljući protivnik, dovoljno govori o kavom se političkom i ljudskom beskičmenjaku radi.

 4. sumar

  21. 06. 2018. - 22:35

  Jednom prilikom pitali Kukica: hoce li Bego biti ministar unutarnjih poslova. Rekao je ne. Cuvam ga za vece stvari. I sacuvso ga je. Sada lize stope Fazlicu, Rancicu, Zildzicu. Tako nisko pao..

 5. Damir Selimovic

  21. 06. 2018. - 23:45

  Beeeeego sve u zivotu sto imas dao ti je Kuko. Od blombi za zube do tih kravata na kelja način. Sve sto gubis dao ti je Sajo zv dzabahljebaros.

 6. @CIA

  22. 06. 2018. - 05:10

  ………………………..

 7. Bosna

  23. 06. 2018. - 15:55

  Bego,poklopi se ušima smradu.Kuko te zaposlio,zaposlio ti ženu u BHTelecom,kupio ti stanove u Tuzli,Sarajevu.Kad te iskoristio kao kurton,laješ na sve strane,pokušao si pašće jedno ujesti ruku koja te hrani.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.