TK ostaje bez zdravstvenog osoblja: Otkaze potpisalo do sada 550 ljekara i stomatologa; Suljić: U UKC će oko 30 posto ljekara potpisati otkaze, a u Domu zdravlja Tuzla oko 50 posto

20.06.2018 10:27
ljekari-doktori-otkazi-zivinice-1-696x456
 

Predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Admir Suljić rekao je danas Srni da je, prema najnovijim informacijama kojima raspolaže, do sada otkaze potpisalo 550 ljekara i stomatologa zaposlenih u zdravstvenim ustanovama ovog kantona.

“U zdravstvenim ustanovama Živinice, Gračanica, Lukavac, Doboj Istok i drugim mjestima otkaze je potpisalo oko 90 posto ljekara i stomatologa”, rekao je Suljić i dodao da se nastavlja sa potpisivanjem otkaza.Podsjetivši da se jedan broj doktora i stomatologa nalazi na godišnjim odmorima, Suljić je rekao da će i oni u toku odmora ili kada se vrate potpisati otkaze.

On je istakao da, uprkos sudskoj zabrani organizovanja štrajka u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ i Domu zdravlja Tuzla, otkaze potpisuju zaposleni ljekari u ovim zdravstvenim ustanovama, te dodao da očekuje da će u UKC oko 30 posto  ljekara potpisati otkaze, a u Domu zdravlja oko 50 posto.

Suljić je još jednom ponovio da ljekari okupljeni u Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona ne traže ništa više nego da im se prizna reprezentativnost i da o svojim potrebama, pravima, obavezama i uslovima rada razgovaraju direktno bez posrednika, odnosno da o svojoj sudbini odlučuju sami.Povodom štrajka i potpisivanja otkaza ljekara, osim vanredne sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, koja je zakazana za petak, 22. juna, za narednu sedmicu zakazana je i redovna sjednica.

(TIP/Srna)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

34 komentara na TK ostaje bez zdravstvenog osoblja: Otkaze potpisalo do sada 550 ljekara i stomatologa; Suljić: U UKC će oko 30 posto ljekara potpisati otkaze, a u Domu zdravlja Tuzla oko 50 posto

 1. borac23

  20. 06. 2018. - 13:09

  Ja mogu razumjet svijet koji ne razumje pa nasjedne na pricu al vi iz pirtala da pisete neistine je previse. Ni jedan ljekar nije dao otkaz. Oni su popunili neke ” akentne listiće ” i drze u dzepovima. Kad se otkazi pocnu davati kako je propusano zakonu o radu i kolektivnom ugovoru tada pisite ovakve naslove.

 2. Divergent

  20. 06. 2018. - 21:48

  Danas sam na svoju inicijativu (jer se ne smatram nepogriješivom mašinom i postoji mogućnost da nešto previdim) zaključio reviziju analize svih credentiala ILO koji se tiču reprezentativnosti. Potvrdio sam ono što sam, kroz sada već davnu, prvu analizu zaključio:

  BROJNOST je najrelevantniji faktor koji odlučuje o reprezentativnosti unutar oblasti, kao dijela sektora privrede.

  “The Committee notes that according to section 5, representativity criteria are based on the following: numerical thresholds, sectoral and territorial diversity and legalization (registration).(…) In the present case, it appears from the legislation that the only distinction between representative and other trade unions is that the former CAN SIGN COLLECTIVE AGREMENTS, sit on joint committees and participate in international events. The Committee considers that such privileges granted to representative trade unions are not excessive.”

  Translatirano na obični jezik: u oblasti zdravstvene zaštite (Područje Q, Oblast 86 KD BiH 2010) može postojati 101 sindikat jer je pravo na sindikalno udruživanje utvrđeno i međunarodnim i nacionalnim aktima, s tim da se to pravo ne smije miješati sa pojmom reprezentativnosti.

  Ali će, prema međunarodnoj legislativi, samo JEDAN – NAJBROJNIJI sindikat unutar njih moći biti reprezentativan.

  Izmjena domaće legislative, kontra odredbi međunarodnog radnog prava sadržanog u transponiranoj (ratificiranoj) Konvenciji 144 ILO, bila bi nelegalna i povukla bi za sobom posljedice međunarodnog karaktera, tako da će potencijalni pokušaj izmjene ZOR FBiH, ako bi se udovoljilo zahtjevima ljekara, biti kontraproduktivan – čitaj: nelegalan.

  Sve ostalo, van ovog zaključka su samo – POLITIČKE IGRE i igre sujete.

  Ovim sam zvanično završio svaku buduću raspravu na portalu u vezi ego-trip cirkusa sa političkom pozadinom zvanog ljekarski sindikat.

 3. Novi

  21. 06. 2018. - 00:14

  Očigledno je da nešto ne štima, jer da je tako onda u Njemačkoj “The Marburger Bund” sindikat doktora nikada nebi bio legalan niti bi postojao.
  U Njemačkoj je preko 1 miliona samo sestara bez ostalog pratećeg osoblja (kojeg je kod nas i previše) dok sindikat doktora Marburger Bund ima oko 120.000, možda nešto i više. Dakle broj doktora u njihovom sindikatu nije ni 10% od ukupnog broja zhdravstvenih radnika Njemačke ali su doktori.

  Nešto se izgubilo u prevodu.

  • Divergent

   21. 06. 2018. - 02:04

   Odsad idem samo sa kopi-pejstom poljednjeg komentara koji sam ostavio u vezi pravnog tumačenja, pa ćeš, valjda, shvatiti za… koji dan ? mjesec ? godinu ?

   Translatirano na obični jezik: u oblasti zdravstvene zaštite (Područje Q, Oblast 86 KD BiH 2010) može postojati 101 sindikat jer je pravo na sindikalno udruživanje utvrđeno i međunarodnim i nacionalnim aktima, s tim da se to pravo ne smije miješati sa pojmom reprezentativnosti. Ali će, prema međunarodnoj legislativi, samo JEDAN – NAJBROJNIJI sindikat unutar njih moći biti reprezentativan.

   • Novi

    21. 06. 2018. - 02:52

    Tvoje razmišljanje je klasičan primjer i matrica kako jedan pravnik ne treba da razmišlja i stoga u praksi, danas, u BiH imamo haos. Pravni sustav je rak rana ovoga društva. Pročitaj još jednom gore šta sam napisao. Tvoje kilometarske tekstove pobija praksa razvijenih i uređenih država zapada.

    Jasno je da će jedan NJABROJNIJI sindikat biti reprezentativan ali najbrojniji sindikat doktora a to je u Njemačkoj Marburger Bund, no u BiH negirate bilo kakav sindikat doktora.

    • Divergent

     21. 06. 2018. - 07:01

     Translatirano na obični jezik: u oblasti zdravstvene zaštite (Područje Q, Oblast 86 KD BiH 2010), ukoliko prethodno ispuni sve zakonske pretpostavke, može postojati 101 sindikat jer je pravo na sindikalno udruživanje utvrđeno i međunarodnim i nacionalnim pravnim aktima, s tim da se to pravo ne smije miješati sa međunarodno normiranim institutom reprezentativnosti zbog kojeg će samo JEDAN-NAJBROJNIJI sindikat unutar svih njih moći biti reprezentativan.

     • specijalista

      21. 06. 2018. - 17:01

      Tako je. Može da postoji 101 sindikat doktora medicine i stomatologije ali samo jedan od njih će biti reprezentativan, onaj koji je najbrojniji.

 4. slobodaTZ

  21. 06. 2018. - 00:42

  sto se ne podignete za korupciju (cast izuzetcima)…mantili kod pojedinih doktora budu puni šuški…sto ne kazete koliko imate po dezurama, kolike su vam plate…sram vas bilo..izadjete sa dezurama na ukc po 3000KM…sta hocete vise….plus hedije koje vrlo rado uzimate

  • Novi

   21. 06. 2018. - 01:00

   Ti doktori nisu protestovali niti su u Sindikatu doktora. Oni čvrsto drže svoje pozicije i usko su vezani za načelničke pozicije.

   Glede dežura:

   Specijalista čija je osnovna plata za obračunski mjesec 1449KM, na ime jedne dežure (24h) u npr. ponedjeljak naplati 9% od tog iznosa tj.130 KM za 24h dok na ime dežurstava za vikend 13.5% od tog iznosa tj.195KM za 24h, kad je dežurni na dan praznika 18% od njegove osnovne plate (u našem slučaju 1449KM), a to je 260 KM za 24 h (tj. 87 KM za 8 h).
   Za sva dežurstva osim u petak dobija se jedan slobodan dan.

   • Divergent

    21. 06. 2018. - 01:35

    Prvo, rekao sam da se u komentarima više neću baviti pravnim tumačenjem ovog cirkusa jer sam pravnim argumentima konkludirao cijelu prepisku sa drugim komentatorima u vezi ovog Montipajtona.

    A, sada:

    potpuno je jasno, i onima koji vas promatraju sa strane (i za vas su samo pravno-kamiondžijsko-pumpadžijsko-tehničko-srednjemedicinske i druge budale) da je uzrok ovog cirkusa problem koji postoji MEĐU VAMA – MEĐU LJEKARIMA.

    Niste se uljudili, prije nego ste krenuli u ovaj cirkus, raspraviti to među VAMA, ljekarima.

    Nego ste, radije, krenuli u pravno silovanje nadležne kantonalne vlasti (kakva je takva je, mogu se s njom ne slagati ili slagati, ali je vlast kojoj je povjerenje na izborima dala većina biračkog puka), pravosuđa i značajnog dijela javnosti kojoj ste jedino donijeli uznemirenje putem medija koji su, iz njima poznatog razloga, izgubili doticaj sa logičkim promišljanjem i svrstali se na jednu stranu – u ovom slučaju pogrešnu.

    Problem vaših osnovnih primanja koja ostvarujete putem radnog angažmana u zdravstvenim ustanovama u kojima ste uposleni, dokazujete to – nije problem. Problem su apetiti, ono kad guzica zjevne, zato što drugi kolega ljekar, pored osnovnog primanja, ima još pet drugih primanja zbog kojih njegova plaća postaje dupla ili trodupla u odnosu na vašu.

    Rješenje je tu, ali ga, pred očiju, niste vidjeli:

    1. ZABRANA BAVLJENJA DOPUNSKIM AKTIVNOSTIMA izvan ugovora o radu (što je u skladu i sa stavom hrvatske pravobraniteljice, o čemu sam neki dan pisao). Na taj način ćete krenuti efektivno sasijecati korupciju među vama koja je gorući problem.

    Ono što NIKAD nećete riješiti je da sve vas dovedete u isti platni rang – naravno, on nikad ne može biti isti, jer su jedni specijalisti, drugi imaju dodatak na akademsku titulu, treći na položaj i tako dalje. Na to možete slobodno zaboraviti. Ali ne zaboravite nikad činjenicu da ste silovali (bezuspješno) institut reprezentativnosti upravo zbog toga. Besmisleno, moram zaključiti.

    Razmišljate racionalno. Zato je i vama, ljekarima, kao i nama običnim smrtnicima, Svevišnji podario (jel’ se to tako kaže ?) centralni nervni sistem.

    • Novi

     21. 06. 2018. - 02:42

     Zakonska regulativa nije nešto što se ne može promijeniti, no vlast nije učinila ništa da se status doktora dovede na nivo kakav je u normalnim državama niti to ima namjeru. promjena zakonske regulative nije SILOVANJE već normalan proces koji je neophodan da bi jedno društvo moglo funkcionisati, ostalo je sve podmatanje i zamjena teza onih koji imaju zle namjere ili ne razumiju prirodu doktorskog posla a petljaju se gdje im nije mjesto.

     Drugo, rekao sam već i podvlačim, sve te anomalije vezane za doktorska primanja mimo redovnog ličnog dohotka vezana su upravo za one ljekare koji su protiv aktivnosti sindikata doktora. Ti ljekari, politički piuni NISU MEĐU NAMA.

    • specijalista

     21. 06. 2018. - 17:05

     Upravo je to jedan od narednih koraka koji će poduzeti ovaj sindikat. Trenutno reprezentativni sindak to pitanje nikad neće pokrenuti zbog čega i ne sudjeluju u ovoj borbi.

   • borac23

    21. 06. 2018. - 01:47

    opet ne govoris istinu dr ima redovan rado od 08-16 sati, po novom do 15,30 sati, a dezurstvo im pocinje od 16-08 to je 16 sati

 5. borac23

  21. 06. 2018. - 01:50

  a druga stvar racunaj malo po novom koliko je dezurstvo od juna mjeseca , i da je vas sindikat trazio ako radite petak na subodu tri plačena slobodna dana koja je vlad aodbila al ako dezurate petak na subotu naplatite po novom jace od 400 km i konzumirate dva plaćena dana i tek u srijedu na posao.

  • Novi

   21. 06. 2018. - 02:46

   Pošto je poređenje najbolji način učenja navest ću ti jedan podatak. Odnos plate u Americi:

   -prosječna godišnja plata pravnik $70,000
   -prosječna godišnja plata inženjera $70,000

   -prosječna plata anesteziologa $300,000

   Veća za najmanje 4 puta. Ne treba mi internet niti Google, znam lično kolege i snjima kontaktiram svakodnevno. Toliko o platama kad ih već toliko pominjete mada sindikat doktora nije precizirao plate kao osnovni cilj. Sad nastavite s podmetanjima i izvrtanjem teza.

   • Divergent

    21. 06. 2018. - 07:18

    Nije me zanimalo, dok nisi OPET slagao.

    Pronađi članak “Nationwide Pay Raise Watch: Which Firm Pays A Starting Salary Of $200,000?”. Godišnja plaća pravnika u USA je, na primjer, 200.000 $ u prvoj godini, do 300.000 dolara u šestoj godini.

    Sada, pronađi stranicu Weatherby (com) i članak “Physician Salary 2017: Doctors’ Earnings On the Rise”. Maksimalna godišnja plaća ljekara u USA je 361.000 $

    A, onda, sada pronađi i stranicu nightingale (edu) i članak “Nurse salary by state”, da po prvi put uočiš razliku između medicinskih tehničara i ljekara. Medicinska sestra u USA zaradi 125.430 $.

    Iz toga proizlazi da je ODNOS MAKSIMALNIH GODIŠNJIH PLAĆA LJEKAR:SESTRA jednak 2,87:1.

    Prema tome…

   • NoviKomentator2018

    21. 06. 2018. - 07:22

    Dajte da svi pokušamo ne iznositi podatke koji nisu na mjestu. Ovo je ozbiljna situacija i može se razriješiti jedino ako sve strane budu ozbiljne. Prvo, Amerika vam nije dobra za komparaciju, jer je njeno zdravstvo značajno drugačije postavljeno u odnosu na naše. Sistem zdravstvenog osiguranja je skoro u potpunosti u rukama privatnih osiguravajućih kuća, koje naplaćuju ogromne premije od osiguranika, koje se dodatno povećavaju čim se otkrije da neko od tih osiguranika ima neki zdravstveni problem. Također, većina bolnica su privatne bolnice koje svoje usluge naplaćuju po enormno visokim cijenama. U tim bolnicama rade najbolji doktori iz cijelog svijeta, koje su vlasnici bolnica doveli i dali im jako velike plate. Ali se te plate ne isplaćuju od javnog novca. Plate doktora u ono malo javnih bolnica su dosta skromnije, kao i uslovi i tim bolnicama i u njima se uglavnom liječi siromašni dio stanovništva pokriven tzv. Medicaid osiguranjem ili potpuno nepokriven.
    Tačno je da u Americi od svih doktora najviše zarađuju upravo anesteziolozi i radiolozi, ali je isto tako tačno da su plate nekih drugih specijalnosti čak i u privatnim bolnicama i do 3 puta manje od plata anesteziologa i radiologa.
    Kada su u pitanju pravnici i inženjeri, ne znam na koje ste mislili, ali ovo vam nije ni blizu tačan podatak. U Americi vam svako malo bolji advokat naplaćuje 500 i više dolara po satu, bez ostalih troškova. Inžinjeri su takođe na vrlo visokoj cijeni i i njih dovode iz cijelog svijeta i daju im ogromne pare.
    Uglavnom, mislim da se sa Amerikom u ovom smislu ne možemo poredati. Ne samo mi, nego ni Njemačka, odakle najbolji doktori takođe odlaze upravo u Ameriku i tomupravo zbog ovih ogromnih plata.
    Zemlje koje realno možete uzeti za poređenju su Mađarska, Češka, Slovačka, Hrvatska i Slovenija. I opet morate imati u vidu da ne možete poredati iznose plata, nego samo omjere, odnose među platama različitih kategorija i odnose plata doktora naspram prosječne plate.
    Svakako pri tome morate u obzir uzeti sve obavezne poreze, prireze i doprinose, odnosno poredati bruto, a ne neto plate.
    Ako napravite ozbiljnu analizu u ovom smjeru, siguran sam da ćete se jako iznenaditi.

 6. Cupi

  21. 06. 2018. - 07:19

  Novi,
  Lažu te kolege. Ne vidiš drvo od šume, koliko god se ljudi trudili da ti objasne ti tvrdoglavo braniš svoj stav, počinjem da vjerujem da si Suljić glavom i bradom.
  Posebno iritantno je to što biste da budete reprezentativni kao kolege u drugim kantonima i da se vise ništa ne mijenja, npr po pitanju izvora da kažete evo i kolege na KCUS ne mogu da rade privatno, necemo ni mi, dok si u politici zamrzni doktorski status, pacijentu omogući najadekvatniju terapiju a ne onu od farmaceutkse kuće koja ponudi veći procenat, imate etički komitet koji je mrtvo slovo na papiru zašto ga ne pokrente i stanete u kraj kolegama kriminalcima koji uzimaju mito i brukaju vas što vas je opet dovelo u situaciju da vam javnost ne daje podršku, zašto se sindikat ne pobuni protiv prekomjernog broja administrativnih radnika dok vam medicinari pogidoše od posla. Jedna sestra od 16:00 sati bude sama na odjeljenju sa 27 pacijenata. Većina i ovih što rade su prije za rashoda ili su invalidi ili izrađeni, u smjeni vam bude po 10ak doktora na dva medicinara…… mogu ovako do sutra. Zasto o tome ne pričate? Podsjećate me na ove naš “majorizirane, sve im je dato ali bgti oni opet kukaju o ugrozbi jer nemaju svoj kanal na FTV?! Elem,
  Divergent,
  Ne znam odakle ti volja da se raspravljaš? Čovjek je napičen da bi trebao imati primanja ko dr u Americi, ali kopira podatke koji kada uđeš u analizu su niđe veze ili se radi o privatnoj praksi u koju je uloženo bruka novca, školovanje i nostrifikacije, usporedba privatnog vs javno, u Americi brate niko neće u javni sektor svi se otimaju za privatno, ali ne miješaju se i ne rade i tamo i ovamo, to ne spominje. Tamo osiguranje sve finacira, organizovana mafija kakve nema, sestra jedna upisuje pacijenta, druga proziva i vodi do ordinacije, treća je uz doktora. Ovdje jedna sve završava a još ima par doktora i sa svakim od njih mora biti dok povadi nalaze, dok asistira, odnese nalaze, ukuca uputnice, objasni pacijentu šta i kako, uključi terapiju, skuha kafu, počisti iza doručka, završi štele koje doktori dovode iz svojih klinika itd itd itd n

 7. Fuzzy

  21. 06. 2018. - 07:30

  Moj je utisak da su sindikalne vođe shvatili da su otišli predaleko i da bi sad najviše voljeli da im se da bilo kakva mogućnost časnog izlaza iz svega ovoga što su zamiješali.
  Hvala Bogu, ima i ljekara koji misle svojom glavom i znaju sabrati 2 i 2. Nažalost, zbog svog stava budu prokazani među kolegama jastrebovima i stavlja ih se na stub srama.
  Zašto niko ne napiše šta je bilo juče na sastanku na UKC-u gdje je dr Suljiću od strane razumnijih kolega ukazano na pogubnost poteza koje on i ostali iz rukovodstva povlače?

 8. roentgen

  21. 06. 2018. - 08:14

  Ovo je sada problem nesposobne i neuviđavne vlasti koja to mora riješiti kako zna i umije…u protivnom slijedi raspad zdravstvenog sistema na TK ( koliko god mnogi mislili da ljekari blefiraju )…ako neki misle da će odlaskom ovih ljekara doći neki novi odnekuda mislim da se grdno vara jer ko bi došao da radi u sistem koji je otjerao ove prethodne…prema tome ljekari nisu sisali veslo i nisu samo dio statistike prevarenih BiH radnika…

  • Stratovarius

   21. 06. 2018. - 08:23

   Nije to baš tako… Vi morate sami sebi pogledati u oči i priznati da vas je vodstvo vašeg sindikata slagalo ili vam nije dalo potpune informacije. Doktori na UKC-u su to juče jasno rekli Suljiću. Čim su ljudi dobili prave i potpune informacije, odmah su i promjenili priču. Vlada jeste nesposobna i nikakva, ali se u ovom slučaju samo držala zakona i svaka im čast što nisu podlegli pritisku kao neki drugi. Ovo je isključiva krivica Suljića i ekipe oko njega, ostali doktori su jednostavno zavedeni.

 9. Stratovarius

  21. 06. 2018. - 08:26

  Da imaju imalo morala, Suljić, Kravićka i Konjićka bi se trebali povući i prepustiti sindikat nekim zdravijim snagama koje će na ispunjavanju zahtjeva doktora raditi po zakonu. Tek kad zahtjeve postavite po zakonu, onda se može pričati o njihovoj opravdanosti i mogućnostima sistema da ih uvaži.

  • roentgen

   21. 06. 2018. - 10:11

   Ništa se ti ne sekiraj…ako iz vlade nisu baš dibidus glupi riješiće oni ovo…inače će imati dešavanje naroda…dovoljno je da jedna klinika na UKC izgubi većinu doktora cijeli sistem pada…ili npr šta će stanovništvo Živinica za zdravstvenu zaštitu kad se otkazi realizuju…

   • Stratovarius

    21. 06. 2018. - 10:31

    Ma nema čovječe od toga ništa, prestanite zamajavati ljude. U prvi mah je postojala određena euforija kod doktora, koju su proizveli Suljić i kompanija tako što su im davali lažne i nepotpune informacije. U međuvremenu su doktori (bar ovi na UKC-u) došli do pravih i potpunih informacija o svemu i naravno da su okrenuli ploču. Pa nije niko lud da tjera nešto što je protiv zakona. Ljudi toga nisu bili svjesni kad u u sve ovo krenuli, sad su svjesni i stali su.
    Sve u svemu, otkaze mačku o rep.

   • borac23

    21. 06. 2018. - 12:43

    Pa kad kompletna kardiologija na celu sa kabilom i medicinskim osobljem napusti ukc mislili su kljuc u bravo al bogu hvala uvijek ima onih sto hoće da rade

    • roentgen

     21. 06. 2018. - 13:06

     Prvo nije kardiologija nego kardiohirurgija….drugo nije kompletna nego samo dio…treće kad su otišli pacijenti nisu umirali nego su se liječili kod Kabila…četvrto dok su na UKC kardiohirurgiju ponovo digli na noge milione maraka našeg novca su upumpali Slovencima koji su dolazili honorarno da rade na UKC…peto šta misliš kako će biti kad se takav scenarij ali deset puta gori ponovi na većem broju klinika UKCa

     • borac23

      21. 06. 2018. - 14:01

      Prvo tacno kardiohirurgija, drugo nismo se lijecili kod kabila jer zavod nije pokrivao preglede gore. Treće i slovenci će opet dol, kao i elitni srbijanci koji imaju manje plate na vma nego na ukc. Taman dok pilako se neustabili sve, a cetvrto nemate vi muda da date otkaz jer nema vecih benufita i privilegije i krave muzare nego sto je UKC

 10. Stratovarius

  21. 06. 2018. - 12:34

  Protuzakonit vam je zahtjev za reprezentativnost, protuzakonit vam je zahtjev za strukovni kolektivni ugovor, protuzakonit vam je štrajk…
  Organizovanje masovnog davanja otkaza, ubjeđujući ljude da je sve ovo gore zakonito, a kao neko vam to ne da… Šta misliš?

  • borac23

   21. 06. 2018. - 12:49

   Naj gore je sto im je suljić podjelio anketne listiće koji su potpisali i drze ih u dzepu, a medije laze već dva dana. Pitam doktore da pitaju svoje sindikalne vođe da li su oni dali otkaze shodbo zakonu o radu. Protokolisali i pokazali javnosti.
   Dekanesa ubiverziteta u Vitezu prof. Konjić kako sam čuo nije ni anketni listić potpisala

  • roentgen

   21. 06. 2018. - 12:58

   Ako misle da je protuzakonito neka ne daju…neka se usude ako smiju…”jaja su im u škripu” ( mislim na vladu ) a “škrip” je u rukama ljekara…

 11. borac23

  21. 06. 2018. - 13:07

  Ti si prijatelju dobro ogranicen. Nego jesi popunio listić suljića i protokolisao. Bojim se da jesi da ne dozivimo kolaps

 12. sumar

  21. 06. 2018. - 14:04

  Ovaj “Divergent”i “Rentgen”. Toliko zlobe, toliko mržnje, pakosti u čovjeku. Mora da je jako nesretan čovjek. Treba mu pomoći…

  • Cupi

   21. 06. 2018. - 14:23

   Njih dvojica su na različitim stranama, imaju različite stavove. Ti bi, osim što si se javio tek toliko da nešto napišeš, valjda trebao prvo napisati i nešto pro ili contra teme,

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.