Rukovodstvo UKC-a Tuzla: ‘Tvrdnje dr. Admira Suljića ne odgovaraju istini’

18.06.2018 11:41
301-600x400-600x400
 

U povodu najnovijeg medijskog istupa predsjednika Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona Dr. Admira Suljića, rukovodstvo Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, koje čine pomoćnici direktora i načelnici organizacionih jedinica, najoštrije osuđuje iznošenje u javnost grubih neistina kojima Dr. Suljić nanosi štetu ugledu ove zdravstvene ustanove i svih koji su u njoj zaposleni, te nepotrebno unosi nemir među  pacijente, nave u saopštenju za javnost iz UKC-a Tuzla.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

˝Prepuštajući odluku o zakonitosti bilo čijeg postupanja organima koji su za to nadležni, osjećamo moralnu obavezu javno reći da tvrdnje Dr. Suljića da direktor Univerzitetskog kliničkog centra provodi torturu nad radnicima ove ustanove počev od načelnika klinika, te da kažnjava navodnu neposlušnost, najblaže rečeno ne odgovaraju istini.

Dr. Suljić je i u svojim ranijim istupima u javnosti često znao iznositi neistine u vezi sa sporom oko pitanja zakonitosti štrajka koji je neuspješno pokušao organizirati Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, kao i čitav niz uvreda i kleveta na račun direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, ali se rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u proteklom periodu nije o tome javno oglašavalo, jer smo uvjereni da će nadležni organi donijeti odgovarajuće odluke u skladu sa važećim zakonima.

Međutim, svojim posljednjim izjavama, čiju će istinitost vjerovatno morati dokazivati na sudu, Dr. Suljić je prešao sve granice elementarne pristojnosti i dobrog ukusa, ali i prekršio Kodeks medicinske etike i deontologije, zbog čega smatramo da na takve izjave nemamo pravo ostati nijemi. Odgovorno tvrdimo da u organizaciji procesa rada u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nema nikakvih problema, te da se poštuje hijerarhija, uz uvažavanje svih najviših etičkih načela i pravila medicinske struke i nauke. Pri tome, apsolutno nema, niti može biti, bilo kakve torture, spinovanja, niti kažnjavanja neposlušnosti.

Stoga ovim putem pozivamo Dr. Admira Suljića da se ubuduće pokuša suzdržati od iznošenja neistina o odnosima unutar Univerzitetskog kliničkog centra i nanošenja štete ugledu ustanove, osoba koje njom trenutno rukovode, kao i ugledu svih koji u njoj čestito rade svoj posao.

Uz veliku zahvalnost na povjerenju koje nam svakodnevno ukazuju, našim pacijentima i cjelokupnoj javnosti želimo poručiti da smo iskreno opredijeljeni da nastavimo rad na ostvarivanju našeg osnovnog društvenog zadatka, a to je zaštita zdravlja stanovništva cijele Bosne i Hercegovine, sa izraženom željom da neprestano unapređujemo kvalitet našeg rada kroz povećanje i obima i vrsta usluga zdravstvene zaštite koje pružamo, te poboljšanje uslova boravka za naše pacijente i uslova rada za naše osoblje˝, saopšteno je iz UKC-a Tuzla.

Vezani članak: Burno u TK: Ljekari pokreću proceduru u javnim zdravstvenim ustanovama, DAJU OTKAZE…?!

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

30 komentara na Rukovodstvo UKC-a Tuzla: ‘Tvrdnje dr. Admira Suljića ne odgovaraju istini’

 1. borac23

  18. 06. 2018. - 12:36

  Bravo
  Nek ste konacno odgovorili ovom notornom lažovu, e sad trebate iznjet i nek pacijenti vide kolike su im plate i koliko sada traze da dobiju za jedno dezurstvo vikendom.

  a zna li neko jesu li krenuli konačno ti otkazi, kako ja vidim na poslu samo sute i zavukli se po sobama i samo traze punjace . haman viber radi ko doksa hahahhaahhah

 2. Stratovarius

  18. 06. 2018. - 14:45

  Svaka čast… Odmjereno, biranim riječima… Posebno je važno što iza ovoga stoje upravo doktori – načelnici klinika. Hvala vam svima što ste pokazali da mislite svojom glavom…

 3. Cupi

  18. 06. 2018. - 15:33

  Sve i da daju otkaze samo će se smanjiti broj pacijenata tj. štela.
  Ako odu u privatnu praksu neće moći dovoditi pacijente iz svojih klinika da rade nalaze i pretrage na UKCu a naplaćivati kao da je sve odrađeno u privatnoj praksi, samim time i zarada drastično pada. Znaju to oni vrlodobro zato im je frka.
  Pfff

  • Divergent

   18. 06. 2018. - 15:43

   Neka daju otkaze.

   U čemu je problem ?

   Vrhunskih stručnjaka ima, na primjer, u Beogradu.
   Siguram da bi bili vrlo zadovoljni radeći u UKC-u za plaću za koju rade ljekari koji “hoće da daju otkaze”.

 4. roentgen

  18. 06. 2018. - 15:55

  Problem je u tome što npr ako se ti razboliš i zatreba ti operativni zahvat…za operativni zahvat treba anesteziolog a u UKC ga neće biti…imaćeš nekoliko mogućnosti…prvo da spremiš deblji novčanik i probaš da te operišu u Sarajevu ( ako ti se ne gasi pošto oni rade po ilegalnom kolektivnom ugovoru a ti si legalista )…drugo da pokušaš na UKCu da te operišu medicinske sestre..treće da probaš sa travarima…četvrto da probaš da se liječiš citatima iz Rimskog prava….

  • Divergent

   18. 06. 2018. - 16:12

   Kao nekadašnji dodiplomac koji je PRVI u generaciji, među malobrojnima, zaradio 10 iz Rimskog prava, odgovorno ti tvrdim da njegovi citati liječe.

   Prvo umove.

   • ZijoL

    18. 06. 2018. - 23:43

    Zaradio 10 čega? KM, EUR, KN, SRD, CHF?
    Nije valjda da imaš dodatnu djelatnost uz redovan rad?

    • Divergent

     19. 06. 2018. - 00:30

     Haj’ si još koji nick natarabi.

     Pop corn (sa aromom karamele, da te detaljno informiram) su ispred mene, što znači – da me počinješ zabavljati.

  • Cupi

   18. 06. 2018. - 20:16

   Znaš ti vrlo dobro da većina medicinskih sestara posjeduje više znanja nego mnogi od ovih new edition doktora a koji su u prvim redovima za otkaze, hoće pičhići europska primanja jučer počeli raditi, EKG pročitati ne zna a zna da su ljekari najvažniji stub društva i da su iznad svih.
   Hajte više ostavke dajte pa put Šengen zone, jedva vas čekaju, dvije milje oera po danu….. ‘ta će Hotić?!
   Ako se Aco koji je jedan od najjačih vertebrologa ex Yu, vratio jer je morao sve ispočetka u Njemačkoj onda moš mislit kako bi se proveli ovi kvazi stručnjaci.

 5. borac23

  18. 06. 2018. - 16:16

  A niko ne pise kako sikaniranje dozivljavaju doktori koji nisu usli u ovaj elitni sindikat u pokusaju od strane kolega moralista

 6. borac23

  18. 06. 2018. - 20:25

  Evo sad ovaj premijer na TK rece sve lijepo kako treba, od onog nadobudnog predsjednika sindikata koji rece kad se nepostuje presuda sejdić finci sto vi provodite presude suda o ponistenju reprezentativnosti. pa da na ukc plata sa svim izađe i preko 4000 KM da samo ukc ima izdatih 250 dozvola o dodatnoj djelatnosti-privatnpoj praksi a to nije u skladu sa zaokom da su oni trazili smanjnej broj sati a njima je povećana plata a dok drugi su na gubitku, itd itd

  • ZijoL

   18. 06. 2018. - 23:11

   Ako je Premijer rekao, onda sve sigurno tako.
   Kad je kod nas neki političar nešto, tobejarabi slagao ili nedajbože uradio protiv Zakona.
   Rimskog ili bosanskog.
   Vidi se na njemu da je poštenjačina.
   Ponekad i maramu nosi, ko prava bula.
   Ko je kad vidio nepoštenu bulu?
   Možda je i ona trbušna plesačica u njegovom društvu bila neka bula?
   Plesom do boljitka – PDB.
   Zvuči bolje nego PDA.

   • NoviKomentator2018

    18. 06. 2018. - 23:22

    Nasmijah se lijepo ovom komentaru. Ako je to bila namjera, unijeti malo humora u ove turobne priče, onda svaka čast, uspjeli ste.
    Ako je ovo trebao biti ozbiljan komentar, onda vam je argument jak baš koliko i argumenti koje iznosi sindikat doktora.

   • NoviKomentator2018

    18. 06. 2018. - 23:24

    Zapravo je nedostajalo samo da kažete: “Vidi glave kod premijera”. To je argument koji pobija bilo koji drugi.

    • ZijoL

     18. 06. 2018. - 23:39

     Pa ako hoćete, gledajte mu glavu.
     Naš Premijer ima Glavu.
     Zar želite reći da naš Premijer nema Glavu?

     • NoviKomentator2018

      18. 06. 2018. - 23:50

      Ovaj je još bolji od prethodnog. Vaši komentari prosto pršte od kvalitetnih argumenata. Pravo je zadovoljstvo raspravljati s vama. Dajte još.

    • specijalista

     18. 06. 2018. - 23:40

     Moraš priznati da ti je premijer smiješan. Zapravo u ovoj tvojoj vladi, pitam se ima li neko vrijedan pažnje?
     Možda ministrica rada…zalosno je ko se to suprotstavlja doktorima i ko im kroji sudbinu kao i ostalim gradjanima ovog kantona. Sreca pa oktobar nije daleko.

     • NoviKomentator2018

      18. 06. 2018. - 23:48

      U potpunosti se slažem. U sadašnjem sazivu Vlade TK ni ja ne vidim ni jednu osobu vrijednu pomena. Ne znam zašto je nazivate “mojom” Vladom. Ja nisam glasao ni za koga od njih. Stranka za koju sam ja glasao nije uspjela preći izborni prag (nisam siguran da sam iskoristio pravi izraz, ali mislim da se tako kaže).
      Ipak, moja opšta neprolazna ocjena za Vladu TK ne znači da po pitanju stava koji je zauzela u vezi sa ovim problemom ima nešto s čim se ne mogu složiti. Naprotiv, mislim da je Vlada postupila na jedini zakonit način. Gospodin Divergent je to nekoliko puta objasnio, pa vas upućujem da pogledate njegove komentare.

     • specijalista

      19. 06. 2018. - 00:40

      Jel to ovaj što je zaradio 10 iz Rimskog 😂
      Mnogo si druže isprovaljivao u svojim komentarima. Čitaju ovo i malo pismeniji ljudi znaš i smiju ti se. Usput mogao bi malo na ispit iz kulturnog izražavanja da i tu zaradis bar 6.
      Ti vjerovatno radis i noćnu…valja Kuki podnijeti izvještaj. Ja idem spavati. Laku noc svima

     • Divergent

      19. 06. 2018. - 00:42

      Jarane moj specijalistički…

      samo ne znam kako da te više zovem, jer si multipliciranjem vlastitih nickova toliko podvojio već načetu ličnost, da moram upotrijebiti en-ten-tini da nagodim kojoj ću se ličnosti obratiti…

      Tipični si Bošnjo – lakše metar u guzicu, nego cenimetar u glavu.

      Međutim, mnogo gore od toga je to da si tipični predstavnik one bosanske bagre koja, kada gubi, pokušava nisko udarati.

      Smatram da si u tome tanak u virtualnom svijetu, a u realnosti bi bio još tanji.

      Tvom drugom “ja” sam, prethodnim komentarom, poručio da, obzirom da se u pravo razumije nikako – a tek u međunarodno radno pravo poput Mare koja gledi kriv kurac- obrati MENI.

      Da konkludiramo i završimo prepisku.

      Vlažne snove ti želim.

     • specijalista

      19. 06. 2018. - 00:50

      Vidim da si paranoican…ne radi se o multipliciranju nickova. Nismo svi uvježbani botovi kao ti na ovom portalu pa ponekad pogriješimo zalijepiti komentar na odgovarajuce mjesto.
      Nastavi dežurati…prate te buhahahha

    • specijalista

     19. 06. 2018. - 00:27

     Primjećujem da ih branis i moram ti priznati na vrlo diskutabilan nacin. Citao sam komentare i tvoje i od ovog drugog i zapravo sam siguran da mnogo grijesite.
     Vrati se na svoj komentar u vezi sa tvojom konstatacijom da je KD 2010 sastavni dio Zakona o KD. Potpuno pogrešan zaključak. Klasifikacija djelatnosti je uređena odlukom koju je potpisao direktor agencije. Zakon o KD propisao je opće odredbe o KD…ko…kada…Na koji način je donosi i td.
     Odluka o KD je iz 2010.
     Zakon o lijecnistvu Fbih je iz 2013.g u kojem je odredjeno da postoji liječnička djelatnosti. Agencija je morala uskladiti Odluku u KD u 2013.godini i uvrstiti liječničku djelatnost u KD. To nije urađeno.
     Sada imaš Odluku o KD i Zakon o lijecnistvu Fbih…u koliziji jedno sa drugim….Šta ćeš primijeniti?
     Tako da vjerujem da borba doktora ima smisla. Ne bi bio prvi slučaj da je sud pogriješio 😉

     • Divergent

      19. 06. 2018. - 00:32

      Imaš međunarodno radno pravo.

      O kojem, obzirom da s njim imaš dodirnu tačku koliko i Mara sa krivim kurcem, može slobodno pitati – MENE.

     • specijalista

      19. 06. 2018. - 00:43

      Jel to ovaj što je zaradio 10 iz Rimskog 😂
      Mnogo si druže isprovaljivao u svojim komentarima. Čitaju ovo i malo pismeniji ljudi znaš i smiju ti se. Usput mogao bi malo na ispit iz kulturnog izražavanja da i tu zaradis bar 6.
      Ti vjerovatno radis i noćnu…valja Kuki podnijeti izvještaj. Ja idem spavati. Laku noc svima

     • Divergent

      19. 06. 2018. - 01:05

      Jarane specijalistički,,,

      Sad vidjeh još jednu tvoju bombu kragujevku, pa se pošteno ismijah vis a vis tvoje pravne visprenosti.

      – PS donosi Zakon o KD

      – Zakon delegira ovlast na Agenciju.

      – Agencija donosi odluku o KD-u.

      Predlažem ti da:

      u okviru tvojih suboraca i istomišljenika, stručnjaka lječničke profesije koji su, usput i pravnici po stručnosti, organizirate gang-bang veče s tematikom “KD BiH” i kako srušiti sve nemile i mrske institucije BiH koje su uspostavile legislativni okvir po pitanju KD.

      Šte dalje reći, osim – vlažne ti snove želim, u pogledu razmišljanja o onom što sam predložio.

     • Divergent

      19. 06. 2018. - 01:17

      O_M_F_G ! ! !

      Kažeš, specijalista…HAHAHAHAHAHAH

      Da nadležna DRŽAVNA agencija mora usklađiti DRŽAVNI zakon (prema kojem moraju biti usklađeni entitetski zakoni) prema zakonu ENTITETA ???

      O, Bog te …. da ne izustim šta !

      Član 14 i 15 ZKD BiH,

      MORONU !

     • specijalista

      19. 06. 2018. - 01:23

      Upravo si potvrdio sve ono na sto sam ti skrenuo paznju i time sam sebe demantovao u odnosu na svoje ranije komentare. Dakle radi se o Odluci o KD u kojoj su odredjene djelatnosti koja je niže pravne snage u odnosu na Zakon o liječništvu FBiH, koji je propisao liječničku djelatnost. Sve to dovodi u sumnju ispravnosti odluke kantonalnog suda, zbog čega smatram da borba doktora ima smisla.
      Posebno bih naglasio da se radi o sramnom omalovažavanju heroja u bijelom od strane vlasti a koje će im se obiti o glavu, siguran sam.
      Iskreno se nadam da će uspjeti u svojoj borbi da sami odlučuju o sebi a ne da o njihovom statusu odlučuju spremačice, vozači, kuharice, direktorske sekretarice jer su u odnosu na njih koje je vlast dovela u zdravstvo u manjini u ranijem sindikatu. Nije to drug ni pravilno ni pravično. Sretno doktori!

     • specijalista

      19. 06. 2018. - 01:34

      Druže gubiš se….Državna agencija ne donosi zakon, niti ona može usklađivati zakon…potpuno si pogubljen. Ponovo paranoja…

 7. borac23

  18. 06. 2018. - 22:28

  Danas je takav pritisak vrsen od strane elite koji rade na 100 adresa na cestite doktire koje samo rade na taj posao na ukc da potpisu da će dat otkaze sutra. Od pozivanja na mobitel, proglasavanje izdajnicima , kolega kolegu ogovara zbog ove jadne situacije a kućnibsu prijatelji. Koji su to fuj moralusti. I nema gore stranke kad su oni u njima. Ti sano nabsebe misle za narod im siste j…. Fuj.

 8. Divergent

  19. 06. 2018. - 01:52

  Specijalista—

  Kad već još ne spavaš (izgleda da što više pokušavaš interperatirati Pravo, da sve dublje toneš) još ću ti samo jedno pojasniti, kao posljednji gest dobre volje koji bi ti trebao pomoći da što prije izađeš iz Amazona Prava i podvojenosti tvoje persone.

  Kada bi DRŽAVNA agencija, onako kako ti to želiš i interpretiraš (što je babi milo-tojoj se i snilo) uskladila njenu odluku sa entitetskim (FEDERALNIM) zakonom na sceni bi bilo posredno djelovanje na DRŽAVNI zakon, odnosno, DRŽAVNU legislativu.

  A, to imaš možda samo u Kongu. Mada, čisto sumnjam da takva praksa čak i tamo egzistira.

  Haj'sad na spavanje i odmiči se od Prava, što je sutra ujutro – bez obzira šta ti je profesija (ako si ljekar, nemaš šta tražiti u Pravu, a ako si pravnik, što je mnogo manja vjerovatnoća, onda si sramota pravne profesije).

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.