Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK traži održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima doktora u TK koji su najavili kolektivni otkaz

16.06.2018 10:34
34861475_1857435884306606_1342499170618966016_n
 

Klub poslanika SDP-a u Skupštini Tuzlanskog kantona traži od predsjednika Skupštine, Senada Alića (PDA) da hitno sazove vanrednu sjednicu na kojoj bi se razmatrala problematika doktora u Tuzlanskom kantonu. Iz SDP-a traže da se na sjednici poslanicima obrate predstavnici Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak i Ministarstva zdravstva TK.

˝Ne smijemo dozvoliti da građani Tuzlanskog kantona ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite˝, izjavio je za TIP predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić.

SDP-1-600x400

Foto: TIP

Vlada Tuzlanskog kantona i Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK nisu postigli dogovor u pregovorima. Generalni štrajk u zdravstvenim ustanovama se nastavlja, budući da u četvrtak nije doneseno rješenje o reprezentativnosti Sindikata, a za ponedjeljak su najavljeni i otkazi ljekarskog osoblja.

˝Duboko smo razočarani odnosom Vlade TK prema doktorima. Vlada nema sluha prema svojim doktorima. Naš glavni zahtjev je bio da nas se uvaži kao socijalnog partnera, da doktor može da odlučuje o sebi. Nama je oduzeta sloboda˝ izjavio je predsjednik Štrajkačkog odbora Strukovnog sindikata doktora Admir Suljić za ‘Faktor’. On je  istakao da u TK ništa više neće biti kao prije te najavio da će od 18. juna stotine doktora dati otkaze.

600_1528982448admir-suljic_2-533x400

Foto: Faktor

Iako su pregovori Vlade Tuzlanskog kantona i Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije trebali biti okončani u četvrtak, donošenjem rješenja o reprezentativnosti Sindikata, kako je dogovoreno ranije a kolektivni ugovor za ovu oblast potpisan već naredne sedmice to se nije nije desilo. U Sindikatu su razočarani i najavljuju kolektivne otkaze, dok Vlada tvrdi da mora poštovati sudske odluke iz 2016. i 2017. godine.

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa-1024x561

Foto: TIP

“S obzirom na to da u tom predmetu imoamo podatke koji su stari godinu dana, a koji su bitni po članu 124. za utvrđivanje reprezentativnosti i da se traže novi podaci, moramo vidjeti da li je došlo do promjene”, kazao je za FTV premijer TK-a Jakub Suljkanović (PDA).

600_1528288832ukc-strajk-doktora

Foto: Faktor

Podsjetimo, ljekari svih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, osim Univerzitetskog kliničkog centra i Doma zdravlja Tuzla, gdje je sudski zabranjen, su u generalnom štrajku.

(TIP/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

29 komentara na Klub poslanika SDP-a u Skupštini TK traži održavanje vanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o zahtjevima doktora u TK koji su najavili kolektivni otkaz

 1. Divergent

  16. 06. 2018. - 11:51

  Da li postoji IKO ko ove kantonalne SDP maloumnike može zaustaviti u

  insistiranju na stvaranju i provođenju bezzakonja i stvaranju pravne

  nesigurnosti ?

  1. Sud utvrdio relevantne činjenice, temeljem međunarodne i nacionalne legislative i odbio priznavanje reprezentativnosti, UZ NIKAKVU MOGUĆNOST DA ONA, CIJENEĆI PREMA MEĐUNARODNIM PRAVNIM ODREDBAMA, IKADA BUDE PRIZNATA;

  2. Sud utvrdio:

  a) nezakonitost Rješenja federalnog Ministarstva za rad i socijalnu politiku kojom je pomenuto Ministarstvo priznalo reprezentativnost ljekarskim sindikatima, i

  b) nezakonitost rješenja svih kantonalnih ministarstva drugih kantona kojima je priznata reprezentativnost kantonalnim ljekarskim sindikatima;

  3. Dovoljno sam vremena, kao osoba kojoj je Radno pravo fokus stručnosti, potrošio na ukazivanje na Pravo u cjelini, međunarodne i nacionalne pravne odredbe, te rješenja u državama u okruženju sa akcentom na Hrvatsku za koju se ljekarski sindikat redovno i maliciozno kači.

  4. Fiktivni otkazi koje ljekarski sindikat koristi kao sredstvo UCJENE očigledno nisu dovoljno razjašnjeni u glavama ovih SDP maloumnika.

  Prema tome, još jednom pitanje i apel:

  POSTOJI LI IKO NORMALAN, U SDP-u ILI IZVAN NJEGA, KO SNAGOM AUTORITETA MOŽE ZAUSTAVITI OVE MALOUMNIKE (I SVE ONE KOJI SU VEĆ KRENULI ILI ĆE KRENUTI NJIHOVIM STOPAMA) U INSISTIRANJU NA LEGALIZIRANJU NEZAKONITOSTI I KREIRANJU PRAVNE NESIGURNOSTI ?

  Ovo što se nedavno vidjelo i što se opet vidi u režiji kantonalnog SDP-a je krajnje opasna demagogija i populizam koji se koristi u jeku predizborne kampanje. Ako SDP misli da će ovim prikupiti glasove – zaista se GRDNO vara.

  Ono što će sebi priuštiti je, rekao sam, epitet političkog subjekta koji insistira na legaliziranju nezakonitosti i stvaranju pravne nesigurnosti.

  • fontana-sa-slatine

   16. 06. 2018. - 13:08

   Da ti ja objasnim po kom principu funkcionise SDP vidim da ne vidis:

   1) Mi ne slusamo drzavne zakone jer ne vazi za nas, za nas vazi samo zakon SDP stranke

   2) Vole organizovani kriminal … 20.000 ljudi upetljano samo u Tuzli.

   3) Valjda ti je jasno sada

   4) Jedva cekam ponedjeljak pussyi-is da li smiju dati otkaze …

   5) Ova njihova matrica se nece promijeniti

  • Novi

   17. 06. 2018. - 09:36

   ZA Divergenta i ostale kantonalne botove!

   Svugdje u naprednom svijetu postoje unije doktora i stomatologa kao npr:

   UAPD – SAD
   BMA – UK
   FIDES – Slovenia
   OK-SČL – Češka
   itd.

   Ako su kantoni kod nas države, jasno je da se da organizovati i priznati sindikat doktora i stomatologa ali birokratski aparat i centri moći to ne žele jer bi tada njihova kesa bila manja koju ionako krčme gdje i kako stignu.

   Ako se već pozivate na zakon, kako to da doktori nebrojeno puta rade sate preko zakonski dozvoljenih normi. Po “vašem” zakonu doktor treba hladno napustiti otvorenog pacijenta na operacionom stolu (ako je prebacio sedmično 52 sata) pa ga onda vi kantnonalni botovi i kancelarijski miševi krpite po zakonu.

  • Novi

   17. 06. 2018. - 10:39

   Ako smo preuzeli zakon kako to da te zemlje imaju uniju doktora a kod nas je nezakonita. Znači netko nešto pogrešno tumači.

   Šta misliš da Njemačka badava ima uniju doktora Marburger Bund (MB) koji pregovara oko plata, to oni budale a mi pametni?

   Ne lupetaj živ bio.

   • Divergent

    17. 06. 2018. - 11:14

    Ne tjeraj me da postanem ekstremno vulgaran.

    Ne petljaj se u Pravo, kada ti u njemu mjesto nije.

    Preuzeli ZAKON !!! ??? !!! ???

    Bosna i Hercegovina preuzela ZAKON ??????????!!!!!!!!!!!!!!!

    Odmakni se od Prava, dok ti je još vrijeme.

    • Novi

     17. 06. 2018. - 11:23

     Hajde ne lupetaj, možda da koristim tvoj termin “pravna zavrzlama”. Odmakni se ti od prava jer očito da nemaš blage veze šta si napisao na početku a šta na kraju.

     • Divergent

      17. 06. 2018. - 12:00

      Magarac,

      Petljanje nepravnika u Pravo je krupna stvar.

      O tome vodi računa.

      Usput… da još koji put promjeniš nick ?

      Završio sam, što se tebe tiče.

     • Novi

      17. 06. 2018. - 12:07

      Misliš da se ne petljam u raspalo “Pravo” sa 700 nazovi pravnika na Birou ZZTK, cijela Evropa ih traži koliko su bitni za svakodnevni život običnog čovjeka a s njima i ti sam.

      Društvo prepozna svoje vitalne interese te po tome usvaja Zakone, nikako obratno, Pravnik nije u stanju ni intelektualno ni fizički prepoznati šta je to od krucijalne važnosti za medicinsku skrb jednog društva, na njemu je samo da uobliči i uskladi šta mu se kaže. Ćato obićni i pisarčić, ništa više. Razumiješ?

     • Cupi

      17. 06. 2018. - 15:57

      Pa što ti ne ode u tu istu evropu gdje se otimaju za doktore? Upravu si u jednom, otimaju se ali za STRUČNJAKE, ne trebaju im “doktori” za koje su roditelji završavali medicinu, zato i ne idete iz Tuzle jer bi vas najurili istim autobusom kući.

     • Novi

      17. 06. 2018. - 16:33

      Misliš na ove Kukićeve pitomce što im ispite sređuju njegovi dekani botovi? Jel to? Pa imam malo više godina, tad se škola završavala na normalan način.

      Btw. Odradim ja turu u Njemačkoj po ugovoru, ne brini, svake godine 20 dana, po jednu intervenciju svaki dan. Rad mi je 2000 EUR pa izračunaj.

 2. amigos

  16. 06. 2018. - 12:22

  Moj glas imaju a vjerujem i hiljade doktora clanova poridica i pacijenata na koje imaju utjecaj,

  • Divergent

   16. 06. 2018. - 12:50

   Korisno je, po sve komentatore koji zastupaju vladavinu Prava, da si se javno izjasnio o pripadnosti grupaciji koja podstiče nezakonitost i pravnu nesigurnost.

   Ja krajnje ozbiljno razmišljam o napuštanju SDP-a, o čemu ću odluku donijeti vrlo brzo, obzirom da više neću dozvoliti da politički subjekt kojem pripadam vode diletanti, demagozi, populisti i očigledne pristalice kršenja zakona i stvaranja pravne nesigurnosti.

   O glasovima… vidjet ćemo, u oktobru će vrijeme za odmjeravanje snaga. Kako se sije-tako će se žnjeti.

 3. roentgen

  16. 06. 2018. - 14:11

  PDA SBB koalicija je srušila zdravstvo TK…narode pamet u glavu i dobro razmislite u oktobru…

 4. roentgen

  16. 06. 2018. - 14:32

  Digresija…portal Tuzla Live članak Dečko koji obećava

  • Divergent

   16. 06. 2018. - 14:50

   Digresiju koji si napravio si napravio s ciljem blaćenja nekoga, ali ne i s ciljem odgovora na tebi postavljena pitanja i konstatacije od strane nekoliko komentatora.

   Evo,

   ovim putem se najavljujem i stavljam na raspolaganje Nešadu Hotiću, s nakanom da porazgovaram s njim o mogućnostima radnog angažmana u UKC-u na mjestu pravnika koji, s nevjerovatnom lakoćom, može u startu, i prije nego se razviju, eliminirati sve nezakonite radnje (i one u vezi nezakonitih zahtjeva u vezi sindikalnog organiziranja i pregovaranja).

   Dragi gospodine Hotiću, izvolite predložiti termin razgovora.

   • Alienist

    16. 06. 2018. - 19:32

    Baš mi je interesantna tvoja motivacija da sa toliko žara i tako opširno komentarišeš pojedine članke na tipu! Opusti se čovječe, čuli smo te…

    • Divergent

     16. 06. 2018. - 20:07

     Vidiš ovako, Alienist.

     Sad da malo popustimo Pravo, pa da razgovaramo o sociologiji i filozofiji. Namjerno ću o tome,jer znam da većina Bošnja ne podnose filozofiju.

     Svaki punoljetan i zreo član društva koji vidi, primjećuje, uočava nepravilnosti u društvu je nijemi saučesnik ukoliko šuti.

     Da stvar bude zanimljivija, davno je jedan mudri starorimski filozof, zvan Marcus Portius Caton, postavio pravilo koje je trajalo vijekovima i trajaće dok je svijeta i vijeka, pa je preuzeto i u Pravo, a kaže: “Što je od početka nevaljano, ne može se popraviti protekom vremena.”

     Iliti “Quod ab initio vitiosum est, non potest tractu temporis convalescere.” Pravilo u Pravu poznato kao Regula Catoniana.

     Ili, što bi Baltazar Bogišić rekao: “Što se grbo rodi ni vrijeme ne ispravi”.

     Bez recitovanja pomenute dvije forme jedne iste filozofske misli, za koju godinu ni jedan student mi neće proći ispit, nebitno da li je prva ili je četvrta godina Prava.

     Primjetno je da je u ovom društvu (evo, ti si se potrudio da budeš zoran primjerak) decenijama prisutno “zanimanje” za stvari za koje ga ne bi trebalo biti, dok za krupne, najkrupnije stvari koje su uništile društvo (samo mnogima to još nije jasno) interesa uopće – nema.

     Čemu indiferentnost ? I, istovremeno ispoljena doza podozrenja prema nekome ko misli, ispravno misli i govori ono što misli (Cogito ergo sum) ?

     Aristotel kaže, “Duhovitost je drskost koja je stekla obrazovanje.”

     Ako je sudeći prema velikom Aristotelu, onda je ovo društvo, bh društvo, u velikoj mjeri neduhovito.

     Zašto ?

     Pa, zato što je Sokrat utvrdio kako su “Knjige hladni, ali pouzdani prijatelji”.

     Tako smo došli do stadija svijesti velike većine bh društva, čiji si i ti dio, za koji je Demokrit sasvim bio u pravu kada je rekao da “Onaj ko ka razumu vodi onog ko smatra ima razum – uzalud se trudi”.

     Eh…. i onda da završim navodeći Platona koji reče, pa osta živ (za vijeke vijekova) kako “Mudri ljudi govore zato što imaju nešto da kažu. Budale zato što moraju nešto da kažu.”

     Poruka je shvaćena, iskreno se nadam.

     • Alienist

      16. 06. 2018. - 22:42

      Nisi “dobar”, druže. Pogledaj samo koliki su ti komentari. Iskompleksiran si i narcisoidan (veoma). Vjerovatno isfrustriran lično i profesionalno.

 5. Cupi

  16. 06. 2018. - 15:29

  Ubi divergent argumentima.
  Džaba ti je to prika moj, “akademici” predvođeni seljom Suljićem su upali u skeptičku jamu. To što su popušili FAIL jasno kazuje koliko su ustvari stručni i obrazovani, taj isti koji ih je poveo u ovo sve je pozapošljavao svu svoju familiju u DZ Srebrenik. Biće sutra veselo u DZ Srebrenik kad Suljić dođe burazu direktoru sa snahom tj direktorovom ženom, i suprugom da daju “ostavke”…. hahaha, čuj “kolektivne ostavke”?! Valjda otkaze. Nafurali se oni da je biti doktor ustvari funkcija. 😊
  Tuzlanski SDP je u qrcu već odavno. Žao mi čestitih i postenih ljudi ko sto su npr dr Hodžić ili Vujadinović, ovo ostalo sve goli ološ.

  • Divergent

   16. 06. 2018. - 16:08

   Druže,

   Čisto sam bio ciničan prema komentatoru kojem sam replicirao

   Moguće je da sam se našalio sa onim pozivom Hotiću za sastanak, jer sam stava da Nešad Hotić ne bi cijenio ljude mog stručnog (čitaj: pravnog) kalibra (upoznat sam s tim, već je to dokazao potpuno ignorirajući jednu-dvije osobe koje su mu pod nosom, a koje je mirne duše mogao angažirati u Pravnom sektoru UKC-a i s njima bi dobio kvalitet koji poslodavac ni pod razno ne bi smio ispustiti iz ruku). Možda se varam, ali je taj utisak vrlo jak. Bilo bi mi drago da budem demantovan.

   O Vujadinoviću nemam posebno mišljenje, jer nit’ smrdi, nit’ miriše, a tek o Hodžiću nikako, jer sam uvjerenja da je hinjo – iz meni poznatih razloga.

   O SDP-u ću ti samo ponoviti da sam bijesan zbog diletantizma, demagogije, populizma, nesposobnih koji ga vode i, sada, kao šlag na tortu, otvorenog svrstavanja u skupinu onih koji otvoreno pozivaju na legaliziranje nezakonitosti i pravnu nesigurnost. I da sam na nanometar o odluke da odem iz SDP-a i povučem još raje koja je PRESITA svih loših momaka i cura u SDP-u. Vrlo brzo ću donijeti odluku o tome.

   Što se Suljića tiče i svih koji sjede tik do njega u ljekarskom sindikatu… mogu ti reći da imam jak utisak da je imao velike privatne ambicije koje je želio proturiti kroz taj ljekarski sindikat, ali da je totalno popušio – iz jasnog i očiglednog razloga.

 6. Divergent

  16. 06. 2018. - 23:40

  Alienist, nemam mogućnost replicirati ti na komentar koji si ostavio. Čudno, ali mislim da razumijem (administrator ?).

  Nego, da budem kratak kako bih zadovoljio tvoju potrebu za limitiranošću: preporuka zlata vrijedna – kako bi doživio evolucijski skok, pročitaj Andrićevo Pismo iz 1920-te.

  Ja sam, uostalom, dovoljno rekao o svemu što se tiče tematike vijesti koju sam komentirao i pitam se koliko je sve to, uopće potrebno.

 7. Novi

  17. 06. 2018. - 12:51

  Za Divergenta i ostale botove!

  ZAKON O LIJEČNIŠTVU FBiH je definirao “Liječničku djelatnost” i pri tome podcrtao da je “Liječnik” osnovni i mjerodavni nosilac zdravstvene djelatnosti koju obavlja.

  Po definiranoj djelatnosti imaju pravo organizirati se u zaseban Sindikat/Uniju.

  S toga se broj od 30% liječnika uzima od ukupnog broja liječnika TK a ne ukupnog broja osoblja zaposlenih u zdravstvu (tehničari, sestre, čistačice, peezde materine itd.).

  • Cupi

   17. 06. 2018. - 15:52

   Čuj ti njega, “BOTOVI”!?
   Nemaš ti pojma o životu. Srećom imate Suljića vodju neprikosnovenog, boljeg niste ni zaslužili.
   Koliko je doktora u ovom nezavisnom strukovnom sindikatu zaposlenih u zdravstvu? Ko kaže da sestre i čistačice odlučuju, klošaru jedan? Jel dr. Adisa Fakić, predsjednica sindikata čistačica? Jel dr Brkić vodoinstalater?
   To vas handri što nisu svi ovce, što vas je neko navuko na tanak led i obećao vam europska primanja…. doduše ako uzmeš jednu prosječnu familiju doktora koja radi na UKC oni izadju preko 20 000KM mjesečno što je u svakom slučaju više nego europski prosjek, ali to ne spominjete.
   Niko ne spori pravo da se iko organizira u skladu sa pravom i zakonom, ono što je meni kao nekom koga se plaho nedotiče svo ovo srAnje zašelo za oko je ovaj pdcjenjivački stav i odnos većine doktora prema ostalima zaposlenim u zdravstvu, naročito prema medicinarima i što niti jednog trenutka nista istakli probleme vezane za dotrajalost opreme, duge liste čekanja, korupciju, nepotizam itd itd Pa prvi vaš wanabe predsjednik ima toliko materijala za procesuiranje zbog zapošljavanja i nepotizma ali da je neka normalno uredjena država, ovako lik mrtav hlada gazi dogovor koji su potpisali ON LIČNO u februaru i bezuslovno traži još duplo više od onog dogovorenog! WTF?! PA ni Saudijska Arabija to ne bi mogla isfinancirati.
   Ne mogu se oteti utisku d a je ova ujdurma smišljeno uradjena, iako su unaprijed znali kakav će ishod biti.
   AKo vlada pristane na ove ucjene slobodno neka pakuju kofere jer eto im odmah novih protesta, prvo od strane ovih medicinara, pa policajaca, pa prosvjetara, pa penzionera, pa sudija itd itd.

   • Novi

    17. 06. 2018. - 16:26

    Dobar ti je riječnik, pravi BOAnovićki, botu ali ponoviću ti dio iz Zakona o liječništvu Federacije BiH.
    Upamti dobro ti i ostali botovi ma koliko vam to izazivalo nelagodu.

    LIJEČNIK je osnovni i mjerodavni nosilac ZDRAVSTVENE DJELATNOSTI.

    JEDINI i MJERODAVNI.

    LIJEČNIK

 8. Cupi

  17. 06. 2018. - 18:08

  De levat mani se demagogije i šablona Kuko-Banovići-Arapi-Seljaci.
  Ni na jedno pitanje nisi odgovorio, samo lupaš.
  Evo de na samo jedno pitanje mi odgovori, hoćeš li dati otkaz sutra, pardon, ostavku?
  Ne vidim razloga da se dvoumiš, ipak uzimaš 2milje oera za 20 dana….. jesi tačno levat, pa to ti je sa vikendima mjesec dana, toliko izadje medicinska sestra, ne pflege iliti njegovtelj, već medicinska sestra za mjesec😂

  • Novi

   17. 06. 2018. - 18:54

   Em si neuk em ne znaš računati. Da ti pojasnim 20 dana, svaki dan po jedna intervencija, jedna intervencija je 2000 EUR. Sve troskove snosim sam ali vjerujem da ces uspjeti nekako sracunati da se isplati.
   Ti svoje dijete odvedi elektricaru ili sestri neka ga oni lijece.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.