Foto/U Klub za traženje posla Amile Dizdarević-Demirović iz Tuzle došla s brojnim upitima, ali i vizijom: Danas zaposlena i razvija poslovnu ideju

11.06.2018 07:13
 

Ideja i velika želja za uspjehom, glavne su vodilje potrebne za ostvarenje cilja. Bar tako je u slučaju Amile Dizdarević-Demirović iz Tuzle. Po struci je ekonomski tehničar, radila je dugo godina taj posao, međutim početkom 2018. ostala je bez zaposlenja. Tada se našla na evidenciji nezaposlenih Biroa za zapošljavanje Tuzla, ali je vrlo brzo već počela tražiti način za zaposlenje. Prilikom prijave na Biro, uključila se u savjetodavni proces sa savjetodavcem Mevlidom Šećerović. Nakon savjetodavnog dijela, od strane savjetodavca upućena je u Klub za traženje posla. U Klub je došla s mnoštvom ideja i namjerom da dobije dodatna znanja za apliciranje na posao, ali i da uvidi da li ima dostupnih poziva za osiguranje finansijskih sredstava koja su joj potrebna za provedbu jedne od njenih ideja, a koje bi joj na kraju osigurale posao.

Kroz Klub je prošla sve segmente koje su prošli i drugi članovi Kluba, od pisanja CV, motivacionog pisma, do simulacije intervjua sa poslodavcem.Kako navode iz Kluba za traženje posla Tuzla, već na samom početku se moglo vidjeti da Amila zna šta hoće, imala je viziju kako na najbolji mogući način iskoristiti znanja koja će steći prilikom obuke u Klubu. Bila je iznenađena postojanjem ovakve vrste obuke, imala je neka predznanja kada je u pitanju pisanje motivacionog pisma, ali je željala naučiti još. Cilj je bio naučiti što više i primijeniti to prilikom slanja prijava na posao, odlaska na intervju. Također, kako je već navedeno, uz sve ovo, postojala je opcija pokretanja vlastitog biznisa i time obezbjeđenja dugoročnijeg zaposlenja. Poslije završene obuke u Klubu, vratila se u savjetodavni proces kod već pomenutog savjetodavca, gdje je dobila informacije o aktuelnom javnom pozivu za YEP Inkubator poslovnih ideja koji provodi Projekat zapošljavanja mladih (YEP) uz podršku Vlade Švicarske.

Kroz Inkubator, YEP i Grad Tuzla učesnicima osiguravaju podršku u jačanju ličnih poduzetničkih kapaciteta, razvoju modela i poslovnog plana za svoj poduhvat, tehničkoj implementaciji proizvoda i/ili usluga te mentorstvo u registraciji i razvoju posla.Amila je ovo vidjela kao izuzetnu priliku za ideju koju ona ima. Prijavila se na javni poziv za YEP Inkubator, a u međuvremenu dobila zaposlenje kao administrativni radnik/voditelj poslovnice u rent-a-car agenciji City Cars.

No, iako je dobila zaposlenje nije odustala od svoje ideje. Krenula je sa obukom u okviru YEP Inkubatora, gdje će kroz više mjeseci raditi na razvijanju poslovne ideje, biznis plana, koji će na kraju procesa inkubacije biti predstavljen stručnoj komisiji. Amila se nada da će dobiti pozitivan odgovor, te uz pomoć tih sredstava realizovati zacrtani cilj – krenuti sa realizacijom poslovne ideje (za sada ideja poznata predstavnicima YEP-a).

yep inkubator info dan tuzla 4

Treba reći, da je početkom maja, u prostorijama Službe za zapošljavanje TK – Biroa Tuzla održan Info dan, odnosno prezentacija programa podrške poduzetništvu kroz YEP Inkubator poslovnih ideja. Tada je zainteresovanim osobama, među kojima je bila Amila, predstavnik Projekta zapošljavanja mladih YEP Dženan Trbić, detaljno pojasnio šta je svrha programa, zatim ih upoznao sa realizacijom programa odnosno kako će biti proveden, na koji način YEP daje podršku budućim poduzetnicima.

Mnogi su bili iznenađeni što postoje ovakvi vidovi podrške za razvoj poslovnih ideja, a već tada je iznesen niz ideja koje bi dovele do poboljšanja življenja mladih osoba, odnosno njihovog zaposlenja. Na kraju priče, Amilina poruka svim mladim ljudima bi bila: Da nikada ne treba odustajati od svojih snova, u njenom slučaju, od dobre poslovne ideje čija realizacija će biti ispunjenje sna iz djetinjstva.

Priča Dilana Kovačevića: Obuka u Klubu za traženje posla ima veliki utjecaj na mlade osobe i pronalazak zaposlenja

Po završetku fakulteta, dvadesettrogodišnji Dilan Kovačević iz Banovića našao se među osobama koje se vode na evidenciji Službe za zapošljavanje TK. Bachelor prava, znajući da je mnogo osoba koje su stručnog zvanja kao i on, a da potražnja za tim zanimanjem kod poslodavaca nije zadovoljavajuća, odlučio je ne biti u moru onih koji samo čekaju da posao ”dođe sam po sebi”. Dao je sebi zadatak da odmah prilikom prijave na evidenciju Biroa za zapošljavanje Banovići, počne aktivno tražiti zaposlenje. Raspitao se za usluge koje mu uposlenici biroa mogu ponuditi, a koje bi ga lakše dovele do zaposlenja. Obzirom da u ovom Birou postoji Klub za traženje posla, predloženo je da postan član. Prvo je prošao info seminar, a zatim se uključio u Klub. Kaže da nije imao velika očekivanja. Međutim, kada gleda to iz sadašnje situacije, kroz Klub je naučio mnogo toga.

dilan-kovacevic-banovici-1

”Rado sam prihvatio učlanjenje u Klub. Očekivanja na početku nisu bila naročita. Međutim, iskustva su pozitivna. Sama obuka trajala je dvije sedmice, prošli smo segmente koji se tiču verbalne i neverbalne komunikacije, zatim pisanja CV-a, motivacionog pisma, vježbe intervjua za posao, kao i općenite stvari u vezi prava uposlenika. Zaista je bila dobra atmosfera na obuci. Naučeno je dosta toga, a oni koji su već imali neko iskustvo u ovim oblastima, mogli su to samo usavršiti. Prezadovoljan sam, kvalitenije je nego sam očekivao”, navodi ovaj mladi svestrani momak.

Obuka u Klubu za traženje posla Banovići koji vodi Adila Kadić, imala je velikog utjecaja na Dilanovo samopouzdanje i bila motivacija da se još aktivnije uključi u proces traženja zaposlenja. Ono što je nakon Kluba uslijedilo, bila je prijava na Javni konkurs za stručno usavršavanje u Općini Banovići. Prošao je proces prijave i selekcije, te je potpisao ugovor za usavršavanje od godinu dana. U tom slučaju, dobio bi radno iskustvo, ali ne i radni staž. Dilan se nije zadovoljio ponuđenim, pa se tokom mjesec dana koliko je obavljao usavršavanje, odlučio prijaviti na Javni poziv za mjeru Tražim poslodavca koji provodi Federalni zavod za zapošljavanje. Dobio je pozitivan odgovor i uslijedila je potražnja poslodavca kod koga bi bio zaposlen. I taj postupak uspješno je okončan, te je kroz nekoliko dana uspio pronaći firmu koja će ga zaposliti. Raskinuo je ugovor za stručno usavršavanje u Općini, te je potpisao novi za zaposlenje u privatnoj agenciji koja se bavi posredovanjem u zapošljavanju. Radi na poziciji referenta. U toj firmi mu je regulisan i radni staž i plata, tako da je zadovoljan. Dilan navodi da mu je Klub za traženje posla, odnosno obuka u Klubu pomogla kako bi stigao do svoga cilja. Sam intervju koji je vodio sa poslodavcem je upravo izgledao onako kako je predstavljen kroz obuku što je baš olakšavajuća okolnost za one koji prođu obuku u Klubu.

”Bilo je uistinu konstruktivno, posebno za osobe koje nisu imale nikakvog iskustva i predznanje, nije to samo formalno da prođemo i da od toga ne bude ništa. Ovo je baš imalo efekta na mene, a vjerujem i na ostale koji su prošli kroz Klub. Preporučio bih svima da se učlane u Klub, ovo je za svaku pohvalu”, riječi su Dilana.

Za ovu mladu osobu, riječi hvale ima voditeljica Kluba za traženje posla Banovići Adila Kadić. Navodi da je tokom trajanja obuke pokazao da je pravi borac i aktivan tražilac posla. Ističe zadovoljstvo što mu je obuka u Klubu pomogla prilikom traženja posla i samog zaposlenja.

”Dilan je divan mladi čovjek i istinski intelektualac. Zadovoljstvo mi je bilo družiti se s njim u Klubu. Mnogo toga što učimo u Klubu, on je već znao. Jedna od lekcija je da nikada ne dozvole da njihova diploma ide ispred njih, on je već ranije savladao, što je za tako mlade ljude koji se tek spremaju na tržište rada, jako važno. Kroz razne interaktivne igre u Klubu, naučili smo izbjeći taj prvi dojam superiornosti koji on ostavlja na ljude. Uvjerena sam da će ovo biti jedan u nizu tekstova koji hvale ovog mladog čovjeka”, navodi Kadić.

grupa-klub-banovici-dilan-kovacevic

Kroz razgovor o tome kako drugi, prvenstveno njegovi poznanici i vršnjaci gledaju na Klub i ostale aktivnosti, kaže da su mladi generalno pasivni, loše su informisani o bilo čemu. Na stvari gledaju s rezervom, ne vide da bi bilo kakva obuka mogla biti korisna za njih, smatraju da od toga nema ništa, čekaju na posao kao da je to nešto što će se samo pojaviti.

”Žalosno je što mladi propuštaju prilike za sve, a prilika je danas više nego ikad, za zaposlenje, za neku edukaciju, za aktivizam. Najveća boljka je što su mladi neaktivni, pasivni, čekaju da se nešto desi, ništa ne poduzimaju sami, život ih vodi kako on hoće, ne usmjeravaju ga oni. Moja poruka je da se aktiviraju, da konstantno rade na sebi, da se usavršavaju, da nikad ne kažu to je to, ja sam nešto završio, ja sam nešto postigao, da uvijek mogu još nešto postići, da mogu nešto uraditi na još kvalitetniji način, da je to uvijek plus za njih kao osobe, i to je pretpostavka da bilo šta ostvare i postignu”, poruka je ovog mladog čovjeka.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.