Za plaće do 1000 KM veći trošak za poslodavca, ali i veća primanja za radnike

10.06.2018 09:59
111111111111111111111111111111
 

Novi sustav naplate doprinosa u Federaciji BiH ne bi trebao ugro­ziti izvanproračunske fondove, pokazuju projekcije federalne Vlade u koje je Večernjak imao uvid.

Neutralan učinak

Odluke u novom zakonu imat će neutralan utjecaj na prihode zdravstvenog i mirovinskog fon­da jer je proširen obuhvat osnovi­ca na koje će se plaćati doprino­si, a najznačajniji su: naknada za prehranu radnika i regres, na koje će se plaćati doprinosi po zbrojnoj stopi od 33,50% (kao i za plaće) te plaćanje doprinosa za osobu koja nije osigurana po drugoj osnovi, za MIO po stopi od 18,50% i dopri­nosa za zdravstveno osiguranje po stopi od 13,50% na primanja od obavljanja privremenih i po­vremenih poslova, povremenih slobodnih zanimanja, dopunskog rada i ostalih aktivnosti.

Ako je osoba osigurana po drugoj osno­vi, na navedena primanja će se plaćati doprinos za MIO po stopi od 18,50%.

Projekcija prihoda izvanproračunskih fondova pokazuje da bi, po novim odlukama, godišnji iznos doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje bio za oko 7,9 milijuna maraka manji nego što je po postojećim odlukama bio u prošloj godini. Za oko 2,8 milijuna, ako se usvoje nove od­luke, bit će manji i godišnji pri­hod po osnovi doprinosa za slučaj nezaposlenosti. Međutim, iznos uplaćenih doprinosa za zdravstve­no osiguranje trebao bi se povećati za više od devet milijuna KM, što znaci daće, ukupno gledano, novi način oporezivanja doprinosa imati neutralan učinak na izvanproračunske fondove.

I kada su u pitanju nove odluke na troškove plaća, u Vladi tako­đer tvrde da se postiže neutralan učinak na visini prosječne plaće u FBiH jer će za plaće koje su manje od prosječne poslodavac imati ne­što veće troškove, a za plaće koje su veće od prosječne poslodavac će imati manje troškove u odnosu na one po važećem zakonu, što je u izravnoj vezi udjela neoporezi­vih naknada u ukupnom prima­nju zaposlenika.

Budući da je prosječna mjesečna plaća u upravi veća od prosječne mjesečne plaće u FBiH, kao i da je udjel neoporezivih naknada u ukupnim primanjima zaposlenika svih razina vlasti približno jednak, procijenjeno je da će troškovi pla­ća za ove zaposlenike biti niži.

Veći troškovi

Svakako treba uzeti u obzir i ne­što veće troškove u odnosu na va­žeći Zakon, u vezi s isplatama po osnovi ugovora o djelu, članstva u povjerenstvima i slično. Naime, na takva primanja se po važećem zakonu plaćajudoprinosi za MIO po stopi od 6% i zdravstveno osiguranje po stopi od 4%, a po novom Zakonu će se plaćati do­prinos za MIO po stopi od 18,50% – razlika 8,50 indeksnih bodova. Sve to ipak ne može narušiti ne­utralan učinak u ukupnim iznosima isplata.

Projekcije pokazuju da će troškovi poslodavaca na niže plaće biti veći nego sada pa će tako poslodavac za isplatu radniku plaće od 580 KM (400 KM platni razred + 180 KM topli obrok) plaćati 49 KM više nego sada. Istodobno će i primanja radnika porasti za 11 KM. Među­tim, za isplatu plaće od 1180 KM (1000 KM platni razred +180 KM topli obrok), troškovi poslodav­ca bit će za 15 KM manji nego do sada, dok će primanja tih radnika porasti za 22 marke.

Za sadašnja primanja od 3000 KM (plus topli obrok 180 KM) poslodavac će iz­dvajati 232 KM manje nego sada, a primanja zaposlenika također će se smanjiti, i to za 176 maraka, što je približno iznosu mjeseč­nog toplog obroka.

Promatrano po razinama vlasti, procjena je da će ukupno u prosjeku troško­vi prosječne mjesečne plaće biti manji za 26 KM. Na razini Fede­racije ti će troškovi biti manji čak za 63 KM, dok će jedino u Srednjobosanskom kantonu prosječni mjesečni troškovi po jednoj plaći biti nešto veći, i to za tri KM.

(TIP/Izvor: Večernji list BiH)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

3 komentara na Za plaće do 1000 KM veći trošak za poslodavca, ali i veća primanja za radnike

 1. rade

  10. 06. 2018. - 14:04

  Pa i najvecoj budali je jasno da sadasnja porezna politika potpuna propast. Nitko nije budala da radi za sopstvene gubitke ( barem u privatnom sektoru) tako da ovo treba reformisati i napraviti efikasan sistem.
  To je jedini nacin da se mozes takmiciti sa zapadom. Sve ostalo je utopija. Shvatite jednom da je sistem taj koji cini zapad profitabilan a ljude da rade i stvaraju novu vrijednost.Pa napravite ( prepisite) normalan sistem.. Nista jedan Bosanac nije gluplji od jednog Amera naprotiv..

 2. marantz

  10. 06. 2018. - 19:15

  Ne valja vam projekcija.
  Zaboravili ste na činjenicu da većina privatnih firmi NE ISPLAĆUJE ni naknade za TO, niti za prevoz, niti regrese.
  A ako kojim slučajem ima neki robovlasnik koji isplaćuje 400 KM plate i 180 KM za TO, sigurno se tom radniku neće povećati primanja za 11 KM.
  Zašto? Zato što će se robovlasniku povećati troškovi za 49 KM.
  Dakle, prostom računicom, radniku će se smanjiti plata za 38 KM.
  49 KM (koliko se povaćavaju troškovi gazdi) – 11 KM (koliko se radniku povećava plata) = 38 KM. 😉 😉
  Valja namirit odnekle onih 49 KM troška.
  Što se tiče ovog radnika od 1000 KM, njemu će ostati ista primanja.
  A ovaj od 3000 KM je najmanje bitan. Njemu je ionako odlično, a takvih i nema puno. Mada, svi oni koji su u prilici da primaju 3000 KM, će naći sebi načina da “namire” gubitak od 176 KM.

  • bh.zmaj- Legalista

   11. 06. 2018. - 15:26

   Baš tako. Primjer jedne veoma cijenjene i jake tuzlanske firme:

   Radniku se kaže satnica ti je 3,5 KM (to ako je malo bolji majstor) i to ti je sve. Na račun ide minimalac, a ostalo u koverti. Dakle, na račun ide 2,31×168= 388,08 plus 84,00 toplog obroka (0,5%). Ukupno 472,08 KM.
   U koverti je razlika (sila od 115,00 maraka). Uzmi li ostavi.
   I onda imaš one što im ni 1.908,00 osnovne plate nije dovoljno.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.