Video/Foto/Tuzla: Ljekari na protestima najavili više od 1.000 otkaza

09.06.2018 14:45
 

Ljekari iz Tuzlanskog kantona u subotu su na Trgu slobode u Tuzli izrazili svoje nezadovoljstvo spram odnosa Vlade ovog kantona, zahtijevajući da se ljekarima vrati dostojanstvo, da ih se ne diskriminira, te da ih se pusti da rade u skladu sa svojom profesijom i bez pritisaka, javlja Anadolu Agency (AA).

Protestu su se, u znak podrške kolegama, pridružili i doktori iz svih drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, a ljekari iz Tuzlanskog kantona zahtijevaju bolje uslove za rad. Ističu da su koliko-toliko zadovoljni plaćama i da one nisu razlog njihovog štrajka niti protesta.Vlada Tuzlanskog kantona iz pregovora za nedavno potpisani kolektivni ugovor jednostrano je isključila Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, koji broji više od 1.000 ljekara.

˝Krenuli smo sa potpisivanjem ´kolektivnog´ otkaza za Tuzlanski kanton. Radi se oko 1.150 doktora medicine i stomatologije iz ovog kantona i očaj nas je natjerao na tu krajnju varijantu borbe za naša prava. Teško je ljekarima ovog kantona objasniti da sve njihove kolege u drugim kantonima imaju kolektivne ugovore i riješen radno-pravni status. Vlada Tuzlanskog kantona mora se zapitati kakav će ovdje nastupiti sumrak ako hiljadu doktora napusti javno zdravstvo i šta će biti sa 474.000 stanovnika˝, poručuje Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

(TIP/Izvor: Anadolija/Foto: TIP.ba)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

40 komentara na Video/Foto/Tuzla: Ljekari na protestima najavili više od 1.000 otkaza

 1. osiguranje

  09. 06. 2018. - 16:26

  Zašto se zdravstvo ne bi organizovalo i uredilo na principu PRAVOSUDJA – samo sebi odgovaraju, sebi podnose račune , sami se biraju, sebi odredjuje place.

 2. Divergent

  09. 06. 2018. - 17:00

  Koliko sam informiran, strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu (koji zovu “Zijin sindikat”) ima oko 3.000 članova.

  Kada pogledam ove slike i pomislim šta bi se moglo desiti da 3.000 članova tog sindikata izađe na ulice…

  Ovo danas je smiješno.

  Ja ću iskoristiti priliku i ponoviti:

  ljekari, ni međunarodna ni nacionalna legislativa ne poznaje institut “kolektivnog otkaza”.

  Ne možete dobiti reprezentativnost, jer to ne dozvoljava krovna međunarodna pravna regulativa koje se u BiH MORA poštovati.

  Po toj međunarodnoj pravnoj regulativi i autentičnom tumačenju iste, u vezi instituta reprezentativnosti, nije vam zabranjeno imati vlastiti sindikat, te sa reprezentativnim sindikatom učestvovati u konsultacijama koje prethode kolektivnom pregovaranju, ali NIKAD nećete moći učestvovati u pregovorima sa nadležnim strukturama vlasti u vezi zaključivanja kolektivnog ugovora.

  Dok je još minuta do dvanaest, spustite lopte na zemlju i vratite se u matični sindikat iz kojeg ste, očigledno, zavedeni slatkim obećanjima, otišli.

  • nema_nick

   09. 06. 2018. - 20:33

   “Zijin sindikat” a Divergent kao da je pravnik Zijo licno…
   Nece moj Zijo kolektivni otkaz neko podnijeti za te ljekare, nego ce pojedinacno potpisati otkaz pa ga kolektivno predati vasim sefovima. Mozda ce Zijini ortopedi i ostati na radnim mjestima ali ce biti interesantno vidjeti ko ce im uspavati pacijente, znajuci kakvo je raspolozenje na anesteziji.

   • Divergent

    09. 06. 2018. - 21:49

    Da rasčistimo jednu osnovnu stvar: Divergent i Zijo nemaju ništa zajedničko. Ni personu, ni ime.

    Ono što Divergent i Zijo imaju zajedničko jeste da su i jedan i drugi svjesni da ljekari traže nemoguće, i da su se toliko odmakli od stvarnosti, da čak ni neoborivi argumenti nekoga iz pravne struke, čija je specijalnost ono oko čega ljekari dižu prašinu, nisu više u stanju otvoriti ljekarima oči.

    Ja se, najiskrenije, nadam da će se među ljekarima jako brzo, što je sutra, formirati zdravo jezgro koje shvaća totalnu besmislenost akcije koju vode.

    Na kraju krajeva – ako je došlo dotle, neka najhrabriji među njima, kao primjer ostalima, daju pojedinačne otkaze.

    U što sumnjam, jer benefiti rada ljekara u UKC-u su ogromni (kako neki dan ovdje bi iznesen podatak, plata oko 3-4.000, ne računavši dopunski rad na privatnim i javnim unverzitetima i tako dalje… Koji oksimoron bi ispustio iz ruku takve benefite ?)

  • antiseljanjero

   09. 06. 2018. - 22:08

   Joj filozofe drveni idi bolan uclani se u kakvu mudrosersku partiju pa tamo supljiraj citav dan pro et contra, mozda izadjes i na Klixu kao ugledni analiticar-satrolog. Eno Sepic i ekipa vape za takvim mozgovima. Ili u kakvu od ovih etabliranih, vidis onog Arapcica i zene mu, mog'o bi i ti sa tako “jakim” kapacitetima….

 3. Realno

  09. 06. 2018. - 17:14

  Divergent ne seri materi ti. I prestani vise zbunjivati ovaj ionako zbunjen narod i radnike. Zbog takvih kao ti i tebi slicnih nama je ovako kako jeste. Svaki glas razuma i bilo kakve pobune treba anatemisati i ucutkati. Sikter bre….

 4. rade

  09. 06. 2018. - 19:44

  Balkanaska posla a takvi su i komentari. Zdravstvo je vitalna funkcija svakog drustva ali veoma kontolisano od strane zakonodavstva u svakoj organizovanoj drzavi.

  Tako da umjesto ovih idiotskih poteza ( kolektivni otkaz)bi trebalo prestati izmisljati toplu vodu te prepisati jednostavno citavu zakonsku proceduru / model iz nekog pametnijeg drustva. Recimo Kanada je veoma poucan primjer gdje javno / privatno zdravstvo funkcionira. A opet nisam cuo da je neko trazio mito za neku uslugu.
  Ukratko doktori imaju sansu da zarade a sa druge strane drzava /strukovne oganizacije to regulisu da nema zloupotreba.

  Znaci rijesenje je u nekom razumnom kompromisu i totalno reformisanom zdravstvu. Ovo sadasnje zdravstvo je lakrdija ali ne trba od loseg praviti gore..

  Takodje manite se teskih rijeci ima tu veliki broj strucnjaka koji savjesno rade svoj posao tako da teske rijeci jednostavno ne idu..

 5. roentgen

  09. 06. 2018. - 22:50

  Jadan je sistem u kome ljekar mora svoja elementarna prava tražiti na ulici i u kome se uporno ignorira glas 1000 ljekara…sve će se ovo okončati a ovih 1000 ljekara nikada ne treba da zaborave sve one koji su im stali na put posebno na gnjide iz vlastite struke tipa direktora UKC i DZ Tuzla, predsjednika ljekarske komore TK, i izdajice ljekare u Zijinom sindikatu

 6. roentgen

  09. 06. 2018. - 22:57

  Na ovom protestu su ljekari koji žive od svoje plate…u ovom sindikatu nisu oni kojima plata služi kao džeparac i koji imaju debelu političku pozadinu i vire iz guzica političkih uhljeba

  • Divergent

   09. 06. 2018. - 23:24

   A, došli smo, dakle, do srži problema.

   E, onda bi bio red da probleme koji postoje među vama samima, ljekarima, rasčišćavate među vama, mimo trećih osoba, što znači bez involviranja u taj međuljekarski problem i dugotrajni latentni sukob nižih medicinskih kadrova, i vlade i reprezentativnog sindikata.

   Obzirom da je očigledno da svi vi ljekari znate (a očigledno i široka javnost zna), koji od vas, dijelom zbog politike, dijelom zbog lova u mutnom) imaju mnogo veće benefite nego drugi koji žive od plaća, zašto to niste potcrtali već odavno i uhvatili se u koštac sa tim međuljekarskim problemom ?

   Niste imali petlju ?

   Međutim, imate petlju ići preko legislative, moralnih normi i svih drugih uposlenika u zdravstvu nižeg ranga.

   Zaista, svaki budući komentar je suvišan, obzirom da je sada stvar kristalno jasna.

   Posljednje naravoučenije koje ću vam, s puno dobre volje, dati:

   prvo, ali PRVO morate početi čistiti i dovršiti čišćenje u vlastitom – ljekarskom dvorištu.

   • nema_nick

    10. 06. 2018. - 11:26

    Pa cijenjeni pravnice, zar ti kao pravnik ne bi trebao da pozivas nadlezne institucije da rjesavaju problem korupcije i nezakonitog rada a ne da prozivas ljekare da provode zakon. Uzimanje zakona u svoje ruke i provodjenje istog od strane ljekara bi bilo nezakonito.
    Barem kao pravnik bi trebao da znas da je to posao nekog drugog, a ne medicinskog kadra.
    Doduse, nasa tuzilastva, policija, sudovi i ostale brojne agencije za provodjenje zakona nisu skoro nikad dokazale i osudile bilo kakav koruptivni cin u ovoj drzavi, ali ipak mogli bi makar probati. Neka prvo krenu od ljekara, nemam nista protiv. Evo, da mogu brzo i efikasno djelovati, fino su pokazali na zabranama strajka ljekara u TK.

    • Divergent

     10. 06. 2018. - 12:04

     Kada je riječ o Pravu i mojim kolegama pravnicima, svaka pružena prilika da ih javno nagazim za nemoralne, nečasne i protuzakonite radnje je iskorištena i biti će iskorištena.

     Međutim, sada i ovdje je riječ o zdravstvu, medicini, ljekarima.

     Problem korupcije, privatnog rada i ostalih nezakonitih radnji u zdravstvu među ljekarima je problem koji se morao početi rješavati među samim LJEKARIMA i morao je krenuti od njih samih, i to ovim redoslijedom:

     interne istrage, prikupljanje dokaza, u slučaju dokazanih protuzakonitih radnji podnošenje tužbi.

     To NIJE urađeno.

     Dakle, ljekari su svjesno i samovoljno doprinjeli haosu u zdravstvenom sistemu.

     Evidentno je da su ljekari, vodeći se idejom da su JEDINA značajna kasta u društvu, nakanili pokušati zamijeniti i juriste. To je očigledno, argumente smo vidjeli proteklih dana i mjeseci.

     E, vidi ovako: u moje vrijeme, početkom 2000-ih, nesretnici koji su zalutali na Pravo su polagali na 1. godini Rimsko pravo po 10-ak puta i onda odustajali (dočim, čujem da se sad, kako Savkovićka više ne drži sve konce u njenim rukama, na Medicini anatomija i fiziologija polažu k'o od šale.) Ljekari i Rimsko pravo (svakako, i sve ostale grane Prava)… nikako zajedno.

     Rimsko pravo i sve ostale grane prava su u životu svakog ljekara svakodnenvo prisutne – čak i kada ljekar ode u ćenifu.

     Tu je ona ključna razlika koja se jedina uzima u obzir kada se razgraničavaju ingerencije jurista i ljekara i kada se juristu pokuša imputirati da bi on trebao znati ovo ili ono.

     Još jednom: počnite čistiti u ljekarskom dvorištu. Ostali učesnici zdravstvenog sistema su vam, za sada, irelevantan faktor u tom nadasve plemenitom i ljudskom činu.

     • nema_nick

      11. 06. 2018. - 09:50

      Nije ovdje rijec o zdravstvu, o medicini, o korupciji, o kvaliteti obrazovanja u ovoj drzavi, o poskupljenju goriva i svemu ostalom sto zamjenama teza i demagogijom pokusavate prisiti ljekarima i okriviti ljekare za sve sto ne valja u drzavi i sistemu.
      Danas su krivi ljekari, juce i sutra su bili i bice krivi Bosnjaci/Srbi/Hrvati za sve sto nasi politicari rade, kradu i podmecu krivicu drugima.
      Branite pozicije politicarima i dalje, neka se nista ne talasa i da se ne nasekiraju nedaj Boze.. nema ovdje nikakve svrhe diskutovati..

 7. borac23

  10. 06. 2018. - 08:02

  Vodio sam ja dobro ko je na protestu ima onoh koji zive os svoje plate, al bilo je onih koji imaju dzeparac tu mizernu plaćicu od sadasnje 4500 i jos su poveli djecu sadasnje studente a buduće dr. Aj boga ti trazit za dezurstvo 450 km koliko iznosi prpsjecne penzija je halapljivost, i to kad gospoda naolate onda i plaćene slobodne dane da rade privatluk. Sto o tome nepisete?. Nepisete i sutite jer znate da ni jedan kanton i drzava svijeta to ne daje

  • amigos

   10. 06. 2018. - 09:39

   borac ti si jedan veliki shupak, opisi molim te svoj radni dan, a opisi i radni dan svog doktora.Zaista nije uredu da toliko lazes o primanjima doktora. Navodis da je tvoja plata 1400 km, a to je plata doktora u primarnoj z.z.Svi koji misle da je lahko biti dr, bujrum upisi medicinu i budi, a ne kupi dobro auto da mozes brzo doci do Bijeljine ili Bihaca po diplomu vise ili visoke zdrv.

 8. amigos

  10. 06. 2018. - 09:43

  Tekst dr Jasmin.
  Oprosti mi Hipokrate

  Sjećam se kao da je juče bilo: Stari kauč pun kopiranih knjiga što sitnije dva na jedan da bude što manje para, jer za jednu knjigu je trebalo izdvojiti 50 KM i to kopiranu moj beže. Kako da tražim od roditelja koji nemaju ni sebi? Kako da kažem da moram kupiti novi praktikum? Svi misle da sam lud kad im pokažem da za jedan predmet imam naučite (ne samo pročitati ) 5 knjiga. Svi misle da sam lud što putujem po 80 kilometara dnevno zbog fakulteta koji traje 6 godina. – Šta ti je bolan ode ti mladost? Svi misle da sam lud što učim 10 sati dnevno. Poludit ćeš, tako je Ibro Nurkanov poludio, eno sad hoda po putu. Svi misle da je lahko završiti medicinu. Svi misle moj Hipokrate da je zakletva jedino što ostaje trajno u životu, a kunu te na svakom koraku. Svi misle, a ne misle. Misle ja obukao bijeli mantil i šepurim se po parama. Kažu zavalili se u kredite, pa misliš da sam ja robot, da nemam porodicu, kuću, život? Misliš sve te knjige ostaju u glavi da traju vječno, da medicina se ne razvija više? Misliš da je specijalista išao samo 6 godina u školu? Misliš medicina je predmet tvog zezanja? Misliš ti si sam na svijetu, moj ahbabu? Mislio sam ništa ne napisati o ovom štrajku, a onda sam pročitao komentare javnosti, naših dragih sugrađana. Zaplakao sam. Ne zbog vas što ste me povrijedili, već zbog toga što sam ostao ovdje da bih vas liječio, da bih vam pomogao, jer nama više ni hiljadu zakletvi, ni hiljadu Božijih opomena ne pomaže. Mislio sam da smo samo zatucani medicinski, ali ne, mi smo prevazišli dno, mi smo zatucani cjelokupno od duše do mozga. Zar je bilo vrijedno boriti se sve ove godine, da bi ti na kraju tvoji ljudi rekli da ne vrijedimo ni onoga što dobijamo. Ne vidimo dalje od nosa. Tako lahko manipulišu sa nama, bace vam kost oko koje se svađate, a zaboravili ste da su vam pojeli sve ono što ste imali i što vam pripada. Ako smo vam mi (doktori) najveći problem, evo ja se odričem diplome, evo ja prvi idem u Uzbekistan. Okrenite se oko sebe, pogledajte u ogledalo, u svoj pasoš, u svoj novčanik, u svoju ulicu, u svoj grad , u svoje općinsko vijeće, u svoju dragu vladu. Pogledajte dobro, jesmo li mi i zbog toga jedini krivci? Jesmo li mi podigli cijene goriva, cijene hrane, cijene struje ili smanjili plate, otjerali vam djecu izvan države? Jesmo li pobjegli kad smo vam najviše trebali? Mislite li da smo mi odredili sistem zdravstva, naručivanje, plaćanje, liste lijekova, istrošenu opremu, manjak vremena, kadrova? Zar ne vidite da smo i mi pijuni onih na vlast? Ne smijem se osmijehnuti nijednom čovjeku, odmah sam njegova stranka. Mislite li da mi ne želimo bolje zdravstvo za svoje roditelje, djecu i komšije? Mislite li da mi ne volimo svoj posao? Ja ne volim ono što me sputava na poslu, ono što mi ubija motivaciju, etiku i ZAKLETVU onu famoznu koju izgovori na dodjeli diplome. Sputavaju nas ucjenama, ponižavanjem, ograničavanjem, forsiranjem i vođenjem nakaradne politike gdje su na vrhu oni koji ne bi trebali biti ni na dnu. Razmislite malo : Oni koji kroje ovu državu punu nepotizma, korupcije, mita i kriminala imaju 5 puta veću platu od doktora. Razmislite malo je li to na fer osnovi. Svi smo pametni na facebooku, u ispoljavanju svoje negativne energije koja se kumulira godinama na doktore. Jesmo li baš mi ti koji smo vam upropastili život? Mi koji plaćamo zdravstvo, a ne idemo ni na screeninge, ni na preglede od nedostatka vremena, mi koji gradimo zdravstvo, a ne pitamo se ništa, mi koji potežemo najdeblji kraj, a nismo ni odredili početak, mi koji ispravljamo krivu Drinu, a nismo joj ni prišli, mi na koje se svaljuje sva odgovornost i obaveza, a ništa ne odlučujemo, mi koje jedino kažnjavaju dok vama oči mazaju političkim, mudrim maskiranjem realnosti. Do kada ćemo biti ovce za novce? Ovce za izbore. Svaku noć čitam nove knjige, učim nove stvari, razmišljam o svojim pacijentima, živim sa njima 8h dnevno, proživljavam sve, jer to je ono zbog čega sam izabrao taj poziv. Medicina je kontinuitet, zajedničko sudjelovanje, preveniranje, a tek onda liječenje, ali ne, mi vidimo samo loše stvari, mi tražimo čarobni lijek, čarobni štapić onda kad bude 5 do 12. Bili smo tu kad si se rodio, kad su ti rodili, kad su te vodili, kad su te tukli, kad su te vukli i bićemo tu uvijek, ali ti ne možeš biti sa nama sada kad nam je najpotrebnije. Više nisu u pitanju ni novac, ni bolji uslovi rada koji bi i vama odgovarali, sad je u pitanju čast i dostojanstvo. Uskoro ćete kao što sami kažete da se liječite privatno, jer uništiše ovo malo zdravstva što imamo. Uskoro ćete ići u Njemačku za doktorima ako budete imali novca za kartu. Ne možete da nas saslušate bez predrasuda, a predizborne i izborne laži slušate godinama. Mi vas slušamo i kad nam rušite autoritet, integritet i vrijeđate nas samo zato što ste pročitali nekoliko stvari na internetu. Moram da vas razočarem, te stvari na internetu pišu ljudi sa osnovnim obrazovanjem koji zahvaljujući vašim besposličarenjem zgrću ogromnu lovu preko internet zarade. Te čula-kazala stvari su vam osnova za nebuloze koje iznosite u komentarima. Evo ja INTERNET doktorima prepuštam svoj posao, ali da izliječite sve moje prijatelje sa tim vašim znanjem i metodama sa ovim uslovima rada. Evo vam sve ove pare na kojima se šepurim pa skrojite sa ovom vladom sistem zdravstva po svojoj volji, ako mislite da će vam život biti bolji. Vama je bitno da nekoga napadnete iz svoje siromašne kuće: Borce, radnike na ulici, doktore u štrajku, jer tobože gdje ćeš ovdje demokratski tražiti svoja prava, štrajkati u ovakvoj idili, ljepoti, u ovakvoj Švicarskoj. Gdje ćeš bolan ovdje mijenjati ovako uređen sistem vrijednosti? Ne vrši promjene u ključaloj vodi, jer žabe su odavno skuhane. Oprosti mi Hipokrate što sam se zakleo za ovakve ljude. Oprosti onima koji su se zakleli pa kad su došli na vlast okrenuli leđa kolegama, a onda i narodu. Oprosti im za one ogromne pare za svaku operaciju, za svaku iznuđenu marku mita, za svaku ružnu riječ onima sa kojima su do juče bili u istim klupama. Oprosti im Hipokrate , oni ne znaju šta je biti doktor. Ja se plašim naše budućnosti, plašim se biti bolestan, plašim se za svoju porodicu, prijatelje, pacijente, ne znam plašiš li se ti? Okrećeš li se u grobu? Štrajkuješ li što su oskrnavili tvoju lijepu zakletvu? Dozvoljavaju li ti da štrajkuješ? Vjerujem da ti je teško, nama je još gore dok nam prstom pred očima mašu, POSLJEDNJA KAP JE ODAVNO PRELILA ČAŠU.

  • Divergent

   10. 06. 2018. - 10:21

   Tekst Divergent, dipl.iur.

   “Kako dalje, ljekaru ?”

   Već odavno sam se prestao bojati. Sada se užasavam.

   Užasavam se, kada čujem i vidim, kako nonšalatno ljekarska djeca završavaju Medicinu.

   Užavam se, kada čujem i vidim, dokle je srozan nastavno-naučni proces na Medicini, zajedno sa prijemnim i ispitnim kriterijima.

   Užasavam se, kada čujem i vidim, kako je velik broj ljekara u trci za parama i zgrtanjem bogatstva potpuno odbacio temeljna moralna načela i načela ljekarske profesije, pa pored osnovne plaće koja za bh. uvjete ni malo nije niska, milom ili silom uklanjaju s puta svakog (kvalitetnog) ko bi im mogao biti konkurencija kako bi se zgrabilo sve što se zgrabiti može. Pored grabljenja od drugih kolega, čak i od sirotinje.

   Užavam se, kada čujem, o ljekarima koji su i poslije odlaska u penziju i dalje aktivni i plaćeni u javnim zdravstvenim ustanovama.

   Užasavam se, kada čujem i vidim, kako ljekari nemaju petlju krenuti čistiti i očistiti vlastito dvorište, nego za međusobne probleme i latentne sukobe koji su proizašli iz gore pomenute činjenice (da mnogi ljekari imaju mnogo, mnogo više nego što je njihova osnovna plaća) optužuju svakog drugog – i medicinske tehničare, i čistačice, i portire, i kuharice, i majstore…

   Užavam se kada čujem da jedna operacija osigurane osobe košta (u obliku koverte) 200 KM.

   Užasavam se, kada čujem, kakav mobing nad nižerangiranim uposlenicima (primarno medicinskim tehničarima) čine šefovi odjela, klinika i polklinika, a da o tome nema ni jedne jedine zapisane riječi. Kamoli pokrenutog sudskog procesa zbog mobinga.

   Užasavam se, kada čujem, koliko godina se na čelu određenih klinika nalaze jedni isti ljekari, kao da su te pozicije gruntovali. I, vrlo vjerovatno, čuvaju ih za vlastite potomke ili srodnike.

   Užasavam se kolika količina javnog novca se odlije na ljekarske seminare, kongrese, edukacije.

   Užasavam se, kada čujem i vidim, kako su ljekari spremni derogirati pravnu profesiju u kojoj nemaju šta da traže (osim, možda, da angažiraju advokate zbog potencijalnih tužbi zbog mobinga koji čine,kao i zbog primanja mita).

   Svako bira svoju profesiju. To što su ljekari, zahvaljujući vlastitom udjelu, toliko derogirali zdravstveni sistem – njihova je stvar. Ukoliko nisu zadovoljni učinjenim, jedina alternativa koju imaju, pretpostavljajući da se, na prvom mjestu, odlikuju vrhunskim znanjem i stručnošću, jeste da potegnu za Njemačku ili drugu zapadnoeuropsku državu, pokažu šta znaju i etabliraju se kao vrhunski stručnjaci.

   Naša stvar, svih ostalih sudionika u sistemu zdravstva (i ostalih djelatnika, osim ljekara, i pacijenata) jeste da je sada došao čas da se stane u kraj ljekarskoj samovolji, nadobudnosti i egoizmu.

   • roentgen

    10. 06. 2018. - 10:40

    Dragi moj pravniče i ja se užasavam kada vidim kolike su plate tužilaca, sudija…kolike su im plate a kakvi su im učinci…reklo bi se mlaćenje prazne slame…predmeti se rješavaju godinama…a za svoj nerad bivaju dobro plaćeni…o korupciji u njihovim redovima izlišno je trošiti riječi…sitne ribe dođu na red a krupne plivaju…dalje kakve su cijene usluga po advokatskom uredima…dalje notarske usluge…ja sam za pišljivi kupoprodajni stambeni ugovor sastavljen za 15 minuta copy/paste tehnikom iskeširo 500 KM…dragi moj pravniče ti bi trebao biti zadnji u komentarima stanja u zdravstvu

    • Divergent

     10. 06. 2018. - 10:52

     Zadnji koji bi trebali javno komentirati, pokušati interpretirati i na kraju potpuno derogirati legislativu i pravne norme su – ljekari.

     Dragi ljekaru.

    • borac23

     10. 06. 2018. - 11:10

     Plate tuzioca su 30 % manje nego u tvpjpj bransi a ne mogu se baviti nikakvom drugom djelatnoscu kao tvoja bransa a u pravu si da su im ucinci nikakvi jer nehapse tvoju bransu jer su gori nego oni naj veći kokosari kriminalci. A tebi Amigosu j… Il zenu il mamu i ko si ti rektalni alpinisto da ti ja kazem moj radni dan, a dobro znam koliko zaradi moj ljekar jer je informaticki nepismen i nema mail pa na moj mail dobija platnu lisku

 9. trn

  10. 06. 2018. - 09:57

  Pa jeste li to samo vi isli na fakultete i niko vise? Samo ste se vi mucili i vasi roditelji, nisu drugi? Da li samo vi imate AKADEMSKO OBRAZOVANJE? Neki su od vas i otisli u inostranstvo i VRATLI( zapitajmo se zasto).

 10. roentgen

  10. 06. 2018. - 10:49

  Ovi tzv medicinski tehničari sa VSS i odnose najviše novca u zdravstvu…plate su im enormno visoke a radni zadaci nikakvi…bitno im je da su navukli bijele uniforme…nikakve svrhe njihovog postojanja kada rade manje od medicinskih sestara sa SSS…i da ne bude zablude o visini plata one se obračunavaju satnica 2,41* koeficijent ( za specijalistu 4,8, za medicinsku sestru sa VSS 3,45, za medicinsku sestru sa SSS 2,35 ) * broj sati 7,5 * broj dana u mjesecu ( 20-23 )…

  • Divergent

   10. 06. 2018. - 10:54

   Još uvijek nisi stisnuo/stisnula petlju pa udario/udarila na tvoje kolege ljekare koji, pored osnovne plaće, imaju par drugih financijskih izvora primanja (moralnioi legislativno jako upitnih), tako da su im primanja 4-5 i više puta veća od svih ostalih ?

   • roentgen

    10. 06. 2018. - 12:09

    Mene ne zanima to što neki dodatnim angažmanima i trošenjem svog slobodnog vremena zarađuju više…ja lično ne bih volio živjeti takvim životom tj ne imati život…više volim svoje slobodno vrijeme provoditi sa svojom porodicom…mene zanima ono što se zove plata i dodaci na platu a to je ono što je za sve isto i što se finansira iz ZZO…

    • borac23

     10. 06. 2018. - 12:17

     Hajde ti meni teci a to svo vrijeme sutis, kako mozes dobiti slobodne plaćene dane ako ti je drzava platila do dezurstvo. Ja kao medicinar kad moram raditi noćnu. Meninse ne pise nit rad noću nit mi se plaća samo taj visak sati mogu refundirat. U sarajevu nakon plaćenog dezurstva nema plaćenih sl dana, vrć neplaćen dan. Pa ces ga naradit

    • borac23

     10. 06. 2018. - 12:23

     Sto tuzilac ne moze radit nakon smjene konadvokat, sto policajac ne moze rafit ko obezbeđenje u nekoj agenciji. Sto nastavnik ne moze radit u nekoj privatnoj skoli. Be moze jer mu zakon ne dozvoljava ko i vama, ali vi mozete i imati privatne klinike i raditi na drzavnim i privatnim fakultetima i baviti se politikom i biti i nastavnici i policajci vama se sve gleda kroz prste to je bit toga. Eto nek vam daju 10 000 platu pristajes li po cijenu otkaza sto je pripisano da se bavite ovim. Svi le te do jednog nastaviti ovo dalhe samobsto će te lakse uzimati bolovanja sa tolikom platom.

     • Divergent

      10. 06. 2018. - 13:09

      Upravo TO što si pomenuo je ono ključno što dokazuje da su ljekari VEĆ privilegirani u odnosu na ključne aktere pravosuđa – nijedan sudija, tužitelj niti advokat ne može dodatno raditi na drugom sudu, niti u drugom tužiteljstvu, niti u drugoj advokatskoj kancelariji.

      Iz ovoga se nazire PRVA mjera koju bi, ili vlada TK ili menadžmenti zdravstvenih ustanova, posebno UKC-a, hitno morali donijeti:

      1. ljekarima, što je sutra, de facto i de iure ZABRANITI dopunsku djelatnost izvan javne zdravstvene ustanove, sve dotad dok imaju sklopljen ugovor o radu sa javnom zdravstvenom ustanovom.

  • borac23

   10. 06. 2018. - 11:26

   E sad se vidi koliki si ti lazov, uhljup, mamin i tatin degenerik. Ja kad dođem ujutro na poso kao glavni medicinar vadim nalaze u prosjeku 40 pacijenata, kad dr zavrse sastanak kod nacelnika klinika id 09-10 je vizita gdje ja takođe budem sa njima. Posto je na mom odjeljenju samo jedan medicinar sa njim krećem da djelim terapibe, to zavrsim oko 11,30, dok je moj dr uveliko doruckovao, ja tek tada udem na dorucak, dok je moj dr do 14,00 sati u svojoj sobi, ja nakon toga idem u centralnu apoteku i zaduzujem libekove za kliniku, po povratku kucam elektronski sve uputnice sto je pisao ljekara ali je to prebaceno meni jer je on ili oni informaticki nepismen pa onda je u dogovoru sa nacelnikom prebacebo meni. Moj dr već oko 3 napusta kliniku i ide Hujdureviću da radi privatno. Ja sam trazio dozvolu da budem asistent u praksi i idbijen sam. Vi sve mozete i sa i bez dozvola. Moja plata je za maj bila 1410 km 23 dnevnice. Njegova je sa dezurstvima. 4235.

  • borac23

   10. 06. 2018. - 11:42

   Svrha svega ovo sto rade je pravljenje jedne elite koja će i dalje ubijati svijet farmaceutskim otrovima za putavanja kruzerima ili 10 km poklona jer i na to su spremni. Ni na jedan kongres dalje od bg nisam otisao, dobijao id farmaceutskig kuća novce za predavanja. Ja sam u sarajevu imao jednu temu. Gde je nornalno kao mentor a nije vidio noj rad bio moj dr. Tek nakon mjesecbdana cujem da je on navracun moje teme naplatio 200 km. Toliko ide vasa pohlepa

 11. roentgen

  10. 06. 2018. - 12:52

  Tuzla Live : Ljekari u zemlji apsurda

 12. Divergent

  10. 06. 2018. - 13:04

  Tamni vilajet LIVE:

  Ljekarska amoralna elita napravila cirkus od zdravstvenog sistema.

  • roentgen

   10. 06. 2018. - 13:20

   Pošto misliš da su ljekari privilegirani i dobro plaćeni preporučujem ti da upišeš medicinu…pametan si pa možda završiš u roku

   • Divergent

    10. 06. 2018. - 13:49

    U to ne sumnjaj. Završio bih je prije isteka formalnog roka.

    Ali…

    U ovakvom sistemskomi sistematskom cirkusu od zdravstva, za što ste u velikoj mjeri zaslužni vi, ljekari, to ne bih ni u ludilu učinio.

   • Cupi

    10. 06. 2018. - 16:26

    roentgen-e, reKni ti nama jesi li spremio potpisanu ostavku?
    Čuj ga, znate li vi koliko treba da se završi medicina?! HAHHAHAHA koji bolid, pa jel te to neko prevario kadsi upisivao fax? Nisi znao koliko dugo medicina traje? Trebao si upisati zanat neki, 3 razreda i eno ubiše ljudi lovu kao monteri centralnog grijanja i vodointalateri, znaš li kolika je dnevnica majstora vodoinstalatera ili električara? 200KM, izadju ljudi par milja maraka mjesečno, trebate se dići i protiv njih, kako mogu imati skoro kao i vi?!
    I ja sam akademski obrazovan, ali kad završih fax ne sačeka me posao u struci već sam morao raditi sve i svašta, izmedju ostalog sam radio i kao keramičar, i kao moler i svašta nešto al najsladje mi je bilo kad renoviramo stan ili vikendicu nekom dktoru slušati ih kako cvile kad im majstor ispostavlja fakture.

    • roentgen

     10. 06. 2018. - 21:26

     Akademiče moj završio si krivi faks šta ti ja mogu…ali nije sramota lijepiti pločice ne brini…PS za moju ostavku se ne sekiraj

     • Cupi

      10. 06. 2018. - 21:50

      Jbga, obični sam smrtnik i nisam imao tu “sreću” da za mene roditelji završe fax, kako je bilo lijepo na trgu vidjeti ono familijarno okupljanje u subotu, išćil me osta’.
      Brinem, kako neću. Zamisli sutra Hotić sa burze pozove ljekare, a burza nije samo Tz, znaš li koliko dr bi iz RSa ili Zenice, Sarajeva došlo da radi za one uslove za koje vi trenutno kažete da je AGONIJA?
      Kud bi pola njih sa UKCa i većina iz DZa? EKG pročitati ne znaju! Čovjeku dijabetičaru uključuje glukozu dok lajka post na Inst. KAE gripa, Hahahaha
      Ko će vas KAE liječit ako mi damo otkaze?!

     • borac23

      11. 06. 2018. - 12:04

      Zato ste vi zavrsili faks da uzimate invalidnost Rvi a da daje zdravim ljudima. Da vjestacite neuracunjivim kriminalce sto pljackaju banke, da vjestacite i smanjujete procente na ustrb pivređenih za osiguravajuće kuće. Da propisujete neispitane lhekova za jedno krstarenje kruzerim . Ne seri vise najebem ti se matere ako je ziva

     • roentgen

      11. 06. 2018. - 15:30

      Borac23. Iz načina kako pišeš ove komentare vidi se da si nepismen i dobro ograničen…kao drugo kada ljudi počnu da psuju znači da nemaju više argumenata…ostaj mi zdravo

 13. roentgen

  10. 06. 2018. - 22:03

  Hvala Bogu burza puna nezaposlenih ljekara specijalista…jedva čekaju da ih Hotić zove…a ovi iz RS Sarajeva i Zenice osluškuju kad će ih Nešo zvrcnut…ovakvim postupcima vlasti BiH koja i danas ima najmanji broj ljekara u odnosu na broj stanovnika će u budućnosti doći u još nepovoljniji položaj jer se destimulišu mladi ljudi da upisuju medicinu

 14. Cupi

  10. 06. 2018. - 22:44

  Ma vidi, nemoj ti mene shvatiti pogrešno, cupi je uz svakog ko protestvuje protiv ove oligarhije na vladti, traži svoja prava, bori se za više bolje itd ALI šta je problem u ovom vašem štrajku je to što se vaš sindikat doslovno pokenjao po svima, pogotovo sestrama što mi je van pameti i nikad nećete imati podršku zbog ovakvih nadobudnih i prepotentnih stavova i saopštenja. Da ne spominjem što se nikada niste oglasili zbog mase ljudi, mladih kojih skončaše svoje živote zbog npr nemogućnosti financiranja transplantacije. Kazete da to nije vaša nadležnost. Ok. Nije ni Batkova ali on opet viče, traži, proziva, poziva a đe ste vi i kad ste kome dali podršku?

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.