Vlada TK spremna nastaviti razgovore, ali…:'Ultimativni stavovi doveli su do'…

08.06.2018 15:38
vlada-tk-logo-april-2016-foto-1
 

Vlada Tuzlanskog kantona spremna je nastaviti razgovore sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, te će već u ponedjeljak, 11. juna, organizovati sastanak, navodi se u saopštenju za javnost Vlade TK.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

˝Ovom prilikom moramo istaknuti da su se prethodni razgovori između predstavnika Vlade TK i Sindikata odvijali u pet navrata (2. mart, 22. mart, 4. april, 10. april i 27. april 2018. godine), te da se na svakom od sastanaka postizao određeni napredak, ali da su predstavnici Sindikata na svaki slijedeći sastanak dolazili sa novim zahtjevima i spiskovima želja.

Na posljednjem sastanku, koji je održan 27. aprila, Vlada je bila spremna ispuniti skoro sve zahtjeve o kojima se do tada razgovaralo. Prije svega to se odnosi na zahtjeve za 37,5 časovno sedmično radno vrijeme i povećanje koeficijenta za 0,6, uz saglasnost ugovornih strana da se nakon 15.02.2019.godine u roku od 8 dana pokrenu pregovori o povećanju koeficijenata naviše za dodatnih do 0,6, u skladu sa finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Također bilo je dogovoreno i potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije. Ovaj dogovor parafirali su ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

ljekari

Poslije tog sastanka Predstavnici sindikata nastavili sa svojim ultimativnim dodatnim zahtjevima i principima „sve ili ništa“ i „uzmi ili ostavi“. Sama rečenica iz posljednjeg dopisa Sindikata od 30.04.2018.godine „Naprijed navedeno uslovljeno je prihvatanjem svih ostalih odredaba iz ponuđenog Kolektivnog ugovora za djelatnost doktora medicine i stomatologije, a koji je u toku samih pregovora, u formi prijedloga ovog sindikata, dostavljen Vladi Tuzlanskog kantona“ u potpunosti ilustruje prethodno navedeno.Ovakvi ultimativni stavovi i posljednji dopis, doveli su do toga da je Sindikat sam sebe isključio iz daljih razgovora i blokirao cijeli proces.

Ponavljamo Vlada Tuzlanskog kantona je spremna na dijalog u kojem sve strane moraju biti fleksibilne i otvorene za kompromise. To smo dokazali potpisujući do sada već pet kolektivnih ugovora za sve oblasti koje se finansiraju iz budžeta TK i vanbudžetskih fondova, a za što su svi predstavnici sindikata imali samo riječi hvale. Na jedini problem, upravo zbog njihove isključivosti naišli smo u razgovorima sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK. Napominjemo, Vlada Tuzlanskog kantona je potpisivanjem Kolektivnog ugovora za zdravstvo, znatno popravila materijalni status uposlenika u oblasti zdravstva, u skladu sa realnim mogućnostima, i bez želje da stvara nerealne finansijske obaveze za budućnost, te time ugrožava stabilnost zdravstvenog sektora u našem kantonu i građane Tuzlanskog kantona, kao korisnike zdravstvene zaštite˝.

(TIP/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

6 komentara na Vlada TK spremna nastaviti razgovore, ali…:'Ultimativni stavovi doveli su do'…

 1. borac23

  08. 06. 2018. - 16:29

  Sa ovim zahtjevom od 37,5 sati sedmicno doticni su ostetili sve u zdravstvu, od spremacica do dip.sestara jer smanjem brojem sati a povećanjem koeficijeta za navedene kategorije je bilo izbsupljeg u prazno a za navedene ucjenjuvace istibsubdobilibod 150-300 km na platu plus ostale benifite sto su im povećali. Smradovima halapljivim samo ukinut nezakonite privilegije pa onda oregoviri.

 2. Divergent

  08. 06. 2018. - 20:00

  Nadležni iz Vlade TK,

  ako čujete naredno, NEĆETE dozvoliti flagrantno kršenje međunarodne i nacionalne legislative, jer:

  SNAGOM MEĐUNARODNOG PRAVNOG AKTA KOJI JE BIH RATIFICIRALA

  (riječ je o Konvenciji Međunarodne organizacije rada Br.144)

  I KOJI JE, KAO POSLJEDICA RATIFICIRANJA, NA SNAZI U BiH,

  I, IZNAD SVIH JE ZAKONA,

  TE, U SKLADU SA AUTENTIČNIM TUMAČENJEM INSTITUTA REPREZENTATIVNOSTI

  KOJI JE, KAO GLOBALNI AUTORITET U OBLASTI RADA, DALA MEĐUNARODNA

  ORGANIZACIJA RADA,

  LJEKARIMA NE MOŽE BITI PRIZNATO PRAVO NA REPREZENTATIVNOST.

  ČAK NI U SLUČAJU POKUŠAJA MIJENJANJA FEDERALNOG RADNOG ZAKONODAVSTVA, OBZIROM DA BI, U TOM SLUČAJU, OD STRANE BiH DOŠLO DO KRŠENJA OBAVEZUJUĆIH MEĐUNARODNIH PRAVNIH NORMI SADRŽANIH U KONVENCIJI BR.144.

 3. Realno

  08. 06. 2018. - 22:32

  Divergent ne seri. Zbog takvih kao ti mi imamo ovakav Zakon o radu. Ljekari su jedini u ovom drustvu koji su se tome pobunili.Zato ja sam medicinski tehnicar i sutra idem na Trg slobode da podrzim svoje doktore.

  • Divergent

   08. 06. 2018. - 23:00

   Kada mi neki komentator, pod navodnicima, “medicinski tehničar” (čitaj: u stvarnosti ljekar) počne o Pravu, zaista sam mišljenja da se prema ljekarima trebaju uvesti rigorozne mjere u pogledu:

   – strogog ograničenja rada u privatnoj praksi, za vrijeme dok omaju sklopljen ugovor o radu i radno su angažirani u javnim zdravstvenum ustanovama;

   – strogog ograničenja rada na privatnim/instant midicinskim visokim školama i fakultetima;

   – striktnoj zabrani upošljavanja ljekarskih potomaka u javnim zdravstvenim ustanovama u kojima im babe i mame jesu uposleni, s ciljem iskorjenjivanja i budućeg sriječavanja nepotizma;

   – intenziviranja kolektivne društvene akcije na otkrivanju i javnom obznanjivanju ljekara koji primaju mito, u obliku takozvanih. “poklona”.

  • Divergent

   08. 06. 2018. - 23:06

   Ispričavam se zbog grešaka tijekom tipkanja prethodnog komentara.

   Tijekom pisanja istoga se nalazim u većem društvu u kojem se pljuje na ljekare i njihove neetičke i nemoralne postupke, pa slušajući komentare nenamjerno griješim u pisanju.

   Lijep pozdrav od velikog društva, “medicinski tehničaru”.

 4. Realno

  09. 06. 2018. - 00:30

  “sukob” izmeđju ‘njih doktora’ i ‘nas medicinara’ je vještacki fabriciran u duhu one podle rimske “divide et impera!” i forsiran od strane ambicioznih pojedinaca iz ‘nezavisnog strukovnog’ sindikata, od menadžmenta i vlasti.U realnosti sukoba nema. Svi se kuhamo u istom loncu a ispada da je nama medicinarima sjajno.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.