Vlada TK spremna nastaviti razgovore, ali…:'Ultimativni stavovi doveli su do'…

08.06.2018 15:38
 

Vlada Tuzlanskog kantona spremna je nastaviti razgovore sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK, te će već u ponedjeljak, 11. juna, organizovati sastanak, navodi se u saopštenju za javnost Vlade TK.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

˝Ovom prilikom moramo istaknuti da su se prethodni razgovori između predstavnika Vlade TK i Sindikata odvijali u pet navrata (2. mart, 22. mart, 4. april, 10. april i 27. april 2018. godine), te da se na svakom od sastanaka postizao određeni napredak, ali da su predstavnici Sindikata na svaki slijedeći sastanak dolazili sa novim zahtjevima i spiskovima želja.

Na posljednjem sastanku, koji je održan 27. aprila, Vlada je bila spremna ispuniti skoro sve zahtjeve o kojima se do tada razgovaralo. Prije svega to se odnosi na zahtjeve za 37,5 časovno sedmično radno vrijeme i povećanje koeficijenta za 0,6, uz saglasnost ugovornih strana da se nakon 15.02.2019.godine u roku od 8 dana pokrenu pregovori o povećanju koeficijenata naviše za dodatnih do 0,6, u skladu sa finansijskim mogućnostima Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. Također bilo je dogovoreno i potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije. Ovaj dogovor parafirali su ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić i predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid.

ljekari

Poslije tog sastanka Predstavnici sindikata nastavili sa svojim ultimativnim dodatnim zahtjevima i principima „sve ili ništa“ i „uzmi ili ostavi“. Sama rečenica iz posljednjeg dopisa Sindikata od 30.04.2018.godine „Naprijed navedeno uslovljeno je prihvatanjem svih ostalih odredaba iz ponuđenog Kolektivnog ugovora za djelatnost doktora medicine i stomatologije, a koji je u toku samih pregovora, u formi prijedloga ovog sindikata, dostavljen Vladi Tuzlanskog kantona“ u potpunosti ilustruje prethodno navedeno.Ovakvi ultimativni stavovi i posljednji dopis, doveli su do toga da je Sindikat sam sebe isključio iz daljih razgovora i blokirao cijeli proces.

Ponavljamo Vlada Tuzlanskog kantona je spremna na dijalog u kojem sve strane moraju biti fleksibilne i otvorene za kompromise. To smo dokazali potpisujući do sada već pet kolektivnih ugovora za sve oblasti koje se finansiraju iz budžeta TK i vanbudžetskih fondova, a za što su svi predstavnici sindikata imali samo riječi hvale. Na jedini problem, upravo zbog njihove isključivosti naišli smo u razgovorima sa Strukovnim sindikatom doktora medicine i stomatologije TK. Napominjemo, Vlada Tuzlanskog kantona je potpisivanjem Kolektivnog ugovora za zdravstvo, znatno popravila materijalni status uposlenika u oblasti zdravstva, u skladu sa realnim mogućnostima, i bez želje da stvara nerealne finansijske obaveze za budućnost, te time ugrožava stabilnost zdravstvenog sektora u našem kantonu i građane Tuzlanskog kantona, kao korisnike zdravstvene zaštite˝.

(TIP/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.