Porast broja saobraćajnih nesreća i smrtno stradalih u TK

05.06.2018 15:08
 

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila Informaciju o stanju sigurnosti na području Tuzlanskog kantona za 2017. godinu. Stanje kriminaliteta na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini karakteriše smanjenje broja evidentiranih krivičnih djela za 10,01% u odnosu na 2016. godinu i smanjenje broja podnesenih izvještaja Tužilaštvima za 11,78%. Posmatrano po strukturi, smanjen je broj krivičnih djela protiv imovine za 315 krivičnih djela ili 10,46%, krivičnih djela protiv javnog reda i pravnog prometa za 128 krivičnih djela ili 35,65%, krivičnih djela protiv života i tijela za 45 krivičnih djela ili 14,33%, krivičnih djela iz drugih posebnih zakona za 39 krivičnih djela ili 34,51%, krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa za 21 krivično djelo ili 8,33%, krivičnih djela protiv okoliša, poljoprivrede i prirodnih dobara za 8 krivičnih djela ili 5,00%, i dr., dok je povećan broj krivičnih djela protiv podmićivanja i krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne funkcije za 32 krivična djela ili 57,14%, krivičnih djela protiv zdravlja ljudi za 28 krivičnih djela ili 10,89%,  krivičnih djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina za 7 krivičnih djela ili 6,25%, krivičnih djela protiv privrede, poslovanja i sigurnosti platnog prometa za 3 krivična djela ili 17,65%.

Ako se analiziraju složeniji i teži oblici krivičnih djela, može se uočiti smanjenje broja teških krađa, razbojništva, ugrožavanja javnog prometa, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, nasilničkog ponašanja, teških tjelesnih ozljeda, nasilja u porodici, teških krivičnih djela protiv sigurnosti javnog prometa, pokušaja ubistva, pronevjera u službi, i dr., dok je povećan broj zloupotreba položaja ili ovlašćenja, posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga, ugrožavanja sigurnosti, nedozvoljene trgovine, ugrožavanja javnog prometa zbog omamljenosti, napada na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krivotvorenja službene isprave, i dr. Ostvaren je procenat otkrivenosti krivičnih djela prijavljenih po nepoznatom učiniocu u iznosu od 43,31% i procenat ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela u iznosu od 67,00%.

Kada se radi o javnom redu i miru na području Tuzlanskog kantona tokom 2017. godine, policija je evidentirala manji broj događaja narušavanja javnog reda i mira za 11,3% nego tokom prošle godine. Istovremeno evidentiran je i manji broj prekršaja za 7,1%. U skladu sa Zakonom i počinjenim prekršajima sankcionisan je manji broj osoba u narušavanju javnog reda i mira – manje za 269 ili 10,2%, a također i učinilaca prekršaja manje za 230 ili za 7,8%. Evidentiran je smanjen broj prekršaja tuča i fizičkih napada za 40 prekršaja ili 7,3%, odbijanja naređenja i omalovažavanja policijskih službenika manje za 59 prekršaja ili za 19,4%, prekršaja neovlaštene upotrebe oružja i oruđa manje za 8 ili za 57,1%, prekršaja prosjačenja manje za 106 ili za 80,3%.

Tokom 2017. godine evidentirano je povećanje broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na  2016. godinu, više za 94 SN-e ili za 3,3%. Broj saobraćajnih nezgoda sa smrtnom posljedicom veći je za 6 nezgoda i 7 smrtno stradalih. Broj saobraćajnih nezgoda sa evidentiranom materijalnom štetom je veći za 95 nezgoda ili za 5,9%.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.