PD PFBiH: Završena rasprava o boračkoj problematici

23.05.2018 19:36
 

Poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta okončali su raspravu o aktuelnom stanju i problematici boračke populacije, te ih u nastavku sjednice očekuje izjašnjavanje o zaključcima koje će sačiniti radna grupa.

– Vlada je unatoč svemu dala doprinos u zbrinjavanju boračke populacije. Ovo je problematika koju nikada nismo zapostavili niti ignorirali. Ponekad smo imali isključive zahtjeve, pa nismo imali većinu, a zatim su se i pregovarački timovi često mijenjali. Na prošlom sastanku zadovoljstvo mi je da sam upoznao drugačiju ekipu koja je imala dobre zahtjeve. Pitanje je da li se željelo postići rješenje ili problematizirati stanje u navedenoj oblasti – kazao je predsjednik Kluba HDZ-HNS-a Jozo Bagarić.

Dodao je da poboljšanje stanje boračke popuacije zahtijeva vrijeme, te zamolio resornog ministra Salku Bukvarevića da borački registar bude otvoreniji i dostupniji.

– Kada ste već učinili toliki trud mislim da bi to bilo zavodoljavajuće. Također, u pogledu naknada za braniteljske udruge mislim da je iznos prilično skroman – rekao je Bagarić.

Poslanik SDP-a Zukan Helez predložio je da država finansira udruženja u iznosu od 20 posto od članarine koju prikupe, jer će u tom slučaju mnoga udruženja sama odlučiti da prestanu raditi.

Smatra da u zakonu o udruženjima od posebnog društvenog značaja ne treba praviti diskriminaciju odnosno nekome zabranjivati rad.

Poslanik Demokratske fronte Almir Zulić naveo je da je transfer za invalidnine svake godine sve manji podsjećajući da je najčešće iznosio više od 300 miliona KM.

–  Prethodne tri godine donosila se ista visina osnovice i koeficijenta, a tek sada u aprilu koeficijent se povećava samo za 1,5 posto i iznos primanja za isti procenat. Recimo, RVI 50 posto imalo je primanje 108,86 KM, a sada 110,49. Supruga invalida imala je 360,06 KM, a sada 365,47 KM. Ovo povećanje je poniženje boračke populacije – izjavio je Zulić, te sugerisao da se posebnim zakonom propiše da se iznos invalidnina ne može smanjivati.

Također i poslanik A-SDA Mirsad Topčagić upozorio je na hitnost donošenja zakona o demobilisanim borcima budući da su, kako kaže, u nezavidnoj situaciji, kao i RVI, za razliku od porodica šehida.

– Resorni ministar Salko Bukvarević bio jedan od najboljih ministara u Vladi i dao je doprinos rješavanju boračke problematike koja je veoma kompleksna. Evidentno je da na narednoj sjednici Predstavničkog doma treba hitno donijeti zakon o pravima demobilisanih boraca, kroz kojih će se riješiti i niz problema, koje su tokom današnje rasprave istakli poslanici. Istovremeno u hitnu proceduru potrebno je uputiti zakon o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja za FBiH – kazao je predsjednik Odbora za boračka i invalidska pitanja Predstavničkog doma Esad Bašagić.

Dodao je da se izmjenom Zakona o objavi ličnih podataka treba omogućiti objavu boračkog registra.

– Ima puno pripadnika koji će biti u boračkom registru a da im to ne pripada. Do kraja rata bilo ih je 300.000, a sada 500.000 – konstatovala je poslanica SBB-a BiH Anela Šestić – Begović.

Ukoliko bude nedostajalo sredstava za rješavanje navedenih boračkih problema poslanik BPS-a Jusuf Bubica predložio je da se iznos namiri iz poslaničkih paušala.

– Ova vlast mora pokazati senzibilitet za pripadnike boračke populacije u skladu s mogućnostima – naglasio je na kraju rasprave predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović.

Zaključke Predstavničkog doma iščekuje više stotina boraca koji protestuju ispred Federalnog parlamenta. Traže, isključivo zakonskim putem, da se prestanu finansirati sva boračka udruženja, zatim uvođenje novčanog dodatka braniteljima koji dosad nisu zbrinuti nijednim od aktuelnih federalnih boračkih zakona, kao i objavu jedinstvenog registra branilaca.

(TIP/Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.