Video/Vlada TK: Budžetski suficit Tuzlanskog kantona 3,5 miliona KM

21.05.2018 16:21
 

Vlada Tuzlanskog kantona je  prihvatila Periodični izvještaji Budžeta Tuzlanskog kantona i Izvještaj o korištenju sredstava tekuće rezerve budžeta Tuzlanskog kantona za prva tri mjeseca ove godine.

U ovom periodu, značajno je za istaći da su prihodi, primici i finansiranje iznosili 77.508.806 KM, što je u odnosu na prihode, primitke i finansiranje ostvarene u istom periodu prošle godine, više za oko 12%. Gledajući rashode i izdatke, oni su u prvom tromjesečju ostvareni u iznosu od 73.950.945 KM i, u odnosu na isti periodu prošle godine ostvarenje je veće za oko 6%. Naprijed navedeno znači da je Tuzlanski kanton  prvom kvartalu ostvario tekuću suficit oko 3,5 miliona KM. Analizirajući ove periodične izvještaje i donoseći kvartalne operativne planove, Vlada Tuzlanskog kantona nastavlja politiku finansijske discipline i strožijeg planiranja i nadzora nad trošenjem sredstava iz Budžeta. Ova politika između ostalog je polučila ostvarivanjem pozitivnih rezultata u finansijskom poslovanju Kantona, ostvarivanjem tekućih suficita, te smanjivanjem akumuliranog deficita u Budžetu Tuzlanskog kantona.

Također, Vlada je u prvom kvartalu ove godine donijela Odluke o odobravanju sredstava na teret budžetske pozicije tekuća rezerva budžeta u ukupnom iznosu od 110.269,68 KM, što u procentima iznosi 18,38% u odnosu na usvojeni Budžet Tuzlanskog kantona. I ovaj podatak pokazatelj je restriktivne politike i štedljivog odnosa prema budžetskim sredstvima.

Data je saglasnost na Program o utrošku namjenskih sredstava uplaćenih na osnovu naknada za obavljene tehničke preglede vozila za 2018. godinu. Radi se o sredstvima koja uplaćuju stanice za tehnički pregled vozila u visini od jedan posto naknade od izvršenih tehničkih pregleda za svako motorno vozilo.

Budžetom Tuzlanskog kantona za 2018. godinu, planiran je utrošak ukupno 45.000 KM, od čega se 35.000 KM odnosi na tekuće transfere neprofitnim organizacijama, 10.000 KM za nabavku opreme za rad odjeljenja koje vrši nadzor nad stanicama tehničkog pregleda.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.