TIP ekskluzivno objavljuje transkript telefonskog razgovora Izeta Mašića i Suada Hadžića zvanog Jimmy iz Tuzle; Ko je stvarni nalogodavac napada na tuzlanskog advokata Rifata Konjića?

20.05.2018 14:24
 

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona vodi istragu protiv Izeta Mašića iz Tuzle, držaavljanina Holandije, gdje živi i radi, da je nalogodavac napada na tuzlanskog advokata Rifata Konjića koji se desio krajem 2016. godine ispred ulaza u njegov stan u Tuzli. Međutim, kako TIP saznaje od dobro obavještenog izvora, Mašić je lažno optužen kako bi se sakrio pravi nalogodavci napada na Konjića.

Neposredni izvržilac Sadam Stupar je procesuiran nakon što je priznao izvrženje krivičnog djela. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana. Tužilaštvo TK i dalje vodi istragu kako bi otkrilo ko je nalogodavac napada na tuzlanskog advokata.

TIP ekskluzivno objavljuje, u vidu transkripta, dio telefonskog razgovora između Izeta Mašića i Suada Hadžića zvanog Jimmy iz Tuzle, koji bi mogao dodatno ukazati na to da je Mašić lažno optužen kako bi se sakrili stvarni nalagodavci napada na advokata  Konjića. (redakcija TIP-a u posjedu audio snimka)

Mašić: Lijepo otiđi u Sud i tužiocu Damiru Čačkoviću reci da si slagao, izmislio, zloupotrijebio moje ime. Jimmy ja sam sve saznao…Znam šta si radio, šta si kome dao, od koga si šta uzeo. Sve znam. Nemoj da radiš ove stvari. Zloupotrijebio si moje ime.

Hadžić: De ti meni onda pomozi ako je to tako…  De ti meni pomozi da ja kažem da je to tako. Da ja platim kaznu, da ne idem u zatvor. Hajde, de mi pomozi…A ja ću to reći…

Mašić: Slušaj…Neka ti  plati onaj ko ti je dao pare. Ko te je naveo na taj posao da uradiš. Jel ti jasno…Taj koji ti je dao pare i s kim si petljo, nek ti on plati zatvor i kaznu.

….

Mašić: Je li te sram i stid ovoga što si uradio?

Hadžić: Slušaj, mene jeste…To jeste…Ali ti ko moj drug, daj da sjednemo i riješimo to.

Mašić: Znaš kako ćemo riješiti…otić ćeš u Sud i reći da si slagao. Da si izmislio, ko što i jesi izmislio. Ja ovo nisam zaslužio. Ja sam 98’ godine umal glavu izgubio zbog tebe. Sad se kajem što sam uradio to zbog tebe.

Hadžić: Pa nismo od jučer…

Mašić: Moje ime Jimmy stoji u Tužilaštvu, ja nisam budala…

Hadžić: Ja te molim ko druga…Ja jesam pogriješio. De molim te uključi svoje veze..Napravi ti meni…Ja ću reći da sam ja to sve… Napravi ti meni da ja dobijem godinu dana i da mogu platiti tu kaznu.Hajde molim te…De mi pomozi u mom slučaju…Ovako niko nije u pritvoru…Niko….

Mašić: Mene bolan to ne zanima. Ja nemam pojma o čemu ti pričaš, šta si uradio i s kim si i šta petljao. Ovo što si napravio, ovu laž i prevaru i što si moje ime zloupotrijebio, hoću da odeš u Sud i da moje ime očistiš. Da očistiš ovo smeće koje si mi nabacio na leđa.

 Nagodbe sa Tužilaštvom TK

Kako TIP saznaje, Igor Emkić iz Tuzle  pristao je sarađivati sa Tužilaštvom TK, a zauzvrat dobija imunitet.  Priznao je da je samo dao novac izvršitelju Sadamu Stuparu, a isti je navnodno primio od  Suada Hadžića, kojim novcem je isplaćen napadač na advokata Konjića. Kako bi otkrili nalogodavce ovog krivičnog djela Tužilaštvo TK nudi nagodbu u vidu imuniteta i Hadžiću. On je pristaje na saradnju sa Tužilaštvom TK, dobija imunitet, a kao nalogodavca napada navodno navodi Izeta Mašića.  TIP saznaje od dobro obavještenog izvora, da sve ukazuje na to, da je  Hadžić inkriminirao Mašića kako bi zaštitio stvarne nalogodavce ovog krivičnog djela.

Hadžić u telefonskom razgovoru za TIP sve je negirao.

TIP: Jeste li optužili Izeta Mašića da je nalogodavac napada na tuzlanskog advokata Rifata Konjića?

Hadžić: Ma šta ja imam s time….Joj čovječe,novinar… ima advokat tamo, šta da ja sada…Ja nemam ništa s time. Nije to istina i eto…

TIP: Ako sam vas dobro razumio, vi negirate sada da se Mašića osumnjičili kao nalogodavca napada?

Hadić: Nisam ja ništa…Pišite šta hoćete…Ne mogu ja tebe sada ubijediti. Ja tebe znam i lično ja mislim. Znam ja ko si ti…

TIP : Ko je nalogodavac napada?

Hadžić: Ne znam ja…Ti si novinar istražuj… Imaju advokati, Tužilaštvo… Imaju inspektori, istražitelji koji to rade.

TIP: Jeste li se vi nagodili u ovom slučaju sa Tužilaštvom?

Hadžić: Ma nisam ja ništa čovječe….Bezveze je da ja s tobom pričam.

TIP: U posjedu smo snimke telefonskog razgovora u kome Mašića molite da angažuje svoje veze i da ćete vi priznati da ste vi nalogodavac ako vam isposluje kaznu do godinu dana zatvora.

Hadžić: To je tačno što imate snimak. Zato što je on moj drug i ja sam htio tako da to završimo. Zbog toga je sve to…Slobodno objavite…

TIP: Je li Izet Mašić nalogodavac napada na advokata Konjića?

Hadžić: Ne znam ja ništa….De da ne pričamo više ovako. Ne znam stvarno, objavite šta god hoćete.

Klimav motiv

˝Osoba koja je platila izvršioca krivičnog djela nije smjela da otkrije stvarne nalogodavce, pa je zbog imuniteta, kako bi spasio sebe, lažno optužila Izeta Mašića. Vjerovatno je mislila Mašić je državljanin Holandije, tamo živi i radi, naše pravosuđe mu ne može ništa. Treba znati da je Mašić nekada ranije osuđen za drugo krivično djelo, te su zbog toga nalogodavci napada na advokata Rifata Konjića taj momenat iskoristili kako bi postavili motiv. U pomenutom sudskom postupku protiv Mašića, oštećenog je zastupao upravo advokat Rifat Konjić. Tu su neki pokušali da povežu Mašića i Konjića, da se radi o osveti. Priznat ćete to je nategnut i klimav motiv˝, kaže za TIP dobro upućen izvor koji je želio ostati anoniman.

Ko su stvarni nalogodavci?

Prema riječima sagovornika TIP-a, nalogodavci bi mogli biti vezani za posve drugi slučaj. Advokat Konjić je zastupao osobu koja je učestvovala u jednoj pucnjavi na području TK u kojoj je ranjena jedna osoba. U toku procesa ta osoba je otkazala zastupanje advokatu Konjiću i slučaj je preuzeo drugi advokat. Ta osoba je na kraju osuđena na 4 godine zatvora, za šta nalogodavci  optužuju advokata Konjića, da je on ishodovao veću sankciju zato što mu je otkazana punomoć. Ista kazna je u žalbenom postupku smanjena na 3 godine i 6 mjeseci zatvora. Prema mojim informacijama, osoba koja je optužila Mašića primila je novac od prijatelja/srodnika osuđenog, a da zauzvrat preko svoje veze, koja je visoko pozicionirana u federalnim pravosudnim organima, sredi prolongiranje izdržavanja kazne zatvora kako bi se ušlo u zastaru, navodi izvor TIP-a i dodaje: ˝Imam saznanja da je ista ta osoba koja je optužila Mašića, u ugostiteljskom objektu ‘America’ u Kladnju, od nalogodavaca napada na advokata Konjića primila novac u iznosu između 5.000 i 10.000 KM. Na Tužilaštvu je da to istraži˝.

 b_160310031-600x400-600x400

˝Tužilaštvo Tuzlanskog kantona intenzivno radi na otkrivanju nalogodavca napada na advokata Rifata Konjića. U interesu istrage ne možemo izlaziti sa detaljima. U toku su istražne radnje˝, izjavio je  ranije za TIP glasnogovornik Tužilašttva TK Admir Arnautović.

Podsjećamo,  tuzlanski advokat Rifat Konjić, napadnut je 1. novembra 2016. godine ispred svog stana u Tuzli i tom prilikom su mu nanesene teške tjelesne povrede. Tužilaštvo TK je u saradnji sa pripadnicima MUP-a TK, Odjeljenjem kriminalističke policije PU Tuzla, vodilo intenzivne istražne radnje u cilju utvrđivanja identiteta osumnjičenog. DNK analizom koju je uradila Federalna uprava policije, utvrđeno je poklapanje bioloških uzoraka osumnjičenog sa tragovima pronađenim na mjestu događaja.

Osam mjeseci se tragalo za napadačem da bi policija u Zenici 6. jula prošle godine uhapsila Sadama Stupara, reprezentativca BiH u kik-boksu, koji je priznao da je počinio pomenuto krivično djelo. Istražnim organima u Tuzli Stupar je priznao da je to učinio za 1.000 KM.Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od godinu dana.Tužilaštvo Tuzlanskog kantona nastavlja istragu koja bi na kraju trebala otkriti ko je stvarni nalogodavac napada na advokata Konjića.

(TIP/Autor: Adis Jašarević/Foto: Arhiva)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.