Vlada Tuzlanskog kantona: Izmjenama zakona do povoljnijeg poslovnog ambijenta

15.05.2018 11:33
Vlada TK
 

Kako bi obezbijedili stimulativan poslovni ambijent za razvoj privatnog sektora Vlada Tuzlanskog kantona je utvrdila prijedlog izmjena Zakona o sudskim taksama i Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i Tarifi kantonalnih administrativnih taksi. Predloženim izmjenama, predlaže se smanjenje iznosa pojedinih sudskih taksi koje se odnose na plaćanje taksi pri upisu osnivanja privrednog društva, dijelova privrednog društva, te prava vršenja vanjskotrgovinskog prometa. Također, izmjenama Zakona o kantonalnim administrativnim taksama i Tarifi kantonalnih administrativnih taksi predloženo je smanjenje pojedinih administrativnih taksi koje se odnose na takse iz oblasti prostornog uređenja i zaštite okolice, takse iz oblasti industrije, energetike i rudarstva i takse iz oblasti pljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Stupanjem na snagu današnjih prijedloga zakona Tuzlanski kanton bit će, s aspekta visine tarifa kantonalnih administrativnih taksi, najpovoljniji kanton za razvoj privrednih društava. Prijedlog izmjena ovih zakona potvrda je nedvosmislenog opredjeljenja Vlade Tuzlanskog kantona za unapređenje poslovnog ambijenta i rasterećenje privrede, a predlaganjem ovog zakona prvenstveno se želi omogućiti jeftinija registracija privrednih subjekata i jeftinije ostvarivanje pojedinih prava privrednih subjekata iz nadležnosti Tuzlanskog kantona. Posebno se mogu istaknuti značajno smanjenje iznosa sudske takse za tužbu i presudu u sporovima iz zdravstvenog, mirovinskog i invalidskog osiguranja, dječjeg dodatka, starateljstva, usvojenja i socijalne pomoći sa aspekta obveznika uplate koja je više socijalna mjera.

 Izmjene Zakona o osnivanju JU Odgojni centar TK

Zbog neopravdanosti daljeg postojanja Nadzornog odbora JU Odgojni centar TK, te potrebi korigovanja teksta Zakona u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, Vlada je utvrdila Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o osnivanju JU Odgojni centar TK. Naime, Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku, je propisano da nadzor nad izvršenjem i kontrolu izvršenja odgojne mjere upućivanja maloljetnika u odgojni centar, vrši sudija koji je izrekao odgojnu mjeru. Ujedno, neposredni nadzor i kontrolu izvršenja odgojnih mjera vrši sudija ili tužilac najmanje jednom godišnje, a identična norma je propisana i Zakonom o osnivanju JU Odgojni centar Tuzlanskog kantona. Takođe, propisano je i da nadzor nad provedbom odredaba tog zakona vrši Ministarstvo pravosuđa i uprave TK. Osim toga, Odgojni centar kao javna ustanova se nalazi u budžetskom sistemu kao potrošačka jedinica Tuzlanskog kantona, te je samim tim kontrola poslovanja Odgojnog centra podložna kontroli interne revizije Ministarstva finansija Tuzlanskog kantona, u skladu sa Zakonom o internoj reviziji. Imajući u vidu Ministarstvo pravosuđa i uprave je smatralo neopravdanim dalje postojanje Nadzornog odbora u Odgojnom centru.

Izmjene Zakona o koncesijama

Vlada je  utvrdila i prijedlog izmjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama TK. Razlog za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, jeste usklađivanje važećeg Zakona o koncesijama sa Zakonom o javno – privatnom partnerstvu Tuzlanskog kantona. Naime, Zakona o javno – privatnom partnerstvu propisano je, da u svrhu realizacije ugovora o javno – privatnom partnerstvu, javni partner može privatnom partneru dodijeliti koncesiju, zbog čega se ukazala potreba za izmjenama i dopunama važećeg Zakona o koncesijama. Izmjenama i dopunama je predviđen poseban oblik koncesije koja se dodjeljuje privatnom partneru u skladu sa kantonalnim propisima kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo (JPP). Definisan je novi oblik dodjele koncesije, a odnosi se na dodjelu koncesije za provođenje ugovora o JPP-u, obzirom da važećim Zakonom nije definisan ovaj način dodjele koncesije, te su i definisani uslovi i postupak dodjele koncesije za provođenje ugovora o JPP-u.

Otklanjanje nedostataka u primjeni Zakona o državnoj službi TK

Nakon što je u maju 2017. godine počela primjena Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu, uočeni su određeni nedostaci prilikom primjene pojedinih njegovih odredaba, te su od strane Ministarstva pravosuđa i uprave Tuzlanskog kantona pozvani svi organi i institucije na koje se odnosi Zakon o državnoj službi, da dostave svoje primjedbe i sugestije za eventualne izmjene tog zakona. Nakon što su razmotreni dostavljeni prijedlozi za izmjene pojedinih odredaba Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu, Ministarstvo je pripremilo prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu.

Tuzlanski kanton i dalje lider u FBiH u oblasti obrta

Vlada Tuzlanskog kantona je prihvatila  Informaciju o stanju obrta na području Tuzlanskog kantona za 2017. godinu sa pravcima razvoja. Prema podacima iz Informacije u Tuzlanskom kantonu je registrovano oko ¼ od ukupnog broja obrta u FBiH. Po brojnosti obrta na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini prednjači grad Tuzla (3.492 obrta), zatim općine Lukavac (1.298), Gračanica (1.235), Gradačac (1.232),  i Živinice (1.138). Značajan rast broja obrta zabilježen je u općinama Gračanica, Kalesija, Gradačac, Sapna i Banovići. Također, treba napomenuti da su, na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini, zabilježene 532 prijave obrta, 359 trajnih odjava obrta i 54 privremenih odjava obrta. Najbrojnije prijave obrta na području Tuzlanskog kantona u 2017. godini su iz oblasti poljoprivrede (108), starih i tradicionalnih zanata (50), frizersko-kozmetičkih salona (42), taxi prevoznika (40) te autoprevoznika (34).

Analizirajući poticajnu politiku, u okviru Javnog konkursa za odabir korisnika grant sredstava „Tekućih transfera“ za 2017. godinu Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta za 54 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona odobreno je ukupno 717.315,87 KM, što je 14,90% od ukupnog iznosa odobrenih sredstava federalnog ministarstva. U okviru Javnog poziva za odabir korisnika grant sredstava sa budžetske pozicije „Podrška razvoju Kantona“ za 2017. godinu resorno kantonalno ministarstvo je podržalo ukupno 25 korisnika sa područja Tuzlanskog kantona u iznosu od 29.296,29 KM od čega 16 obrtnika u ukupnom iznosu od 15.930,60 KM. Smjernice za aktivnosti koje je potrebno realizirati u 2018. godini kako bi se doprinijelo unapređenju stanja obrta na području Tuzlanskog kantona između ostalog obuhvataju nastavak rada na informatičkom uvezivanju nadležnih subjekata za oblast obrta i kreiranja jedinstvenog i ažurnog registra obrtnika na području Federacije BiH. Također, novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima Federacije BiH bi trebao donijeti unapređenju regulatornog okvira za poslovanje obrtnika, prije svega ubrzanje procesa registracije obrtnika i osoba koje obavljaju srodnu djelatnost, a u Informaciji su navedene i druge smjernice čija bi implementacija dovela do još boljeg stanja u oblasti obrta u Tuzlanskom kantonu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.