Vlada TK: Dokvalifikacijom i prekvalifikacijom do smanjenja nezaposlenosti u TK

08.05.2018 13:19
2222222
 

Vlada Tuzlanskog kantona je dala saglasnost na Program dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja. U proteklom periodu, u razgovoru sa predstavnicima nekoliko preduzeća sa područja Kantona koje zapošljavaju zavarivače (TTU energetik d.o.o. Tuzla, Deling d.o.o. Tuzla, Klima invest d.o.o. Banovići, Tehnopetrol d.o.o. Tuzla, Alfa-Nur d.o.o. Tuzla, Aksemont d.o.o. Srebrenik, Kovan d.o.o. Gračanica, Lafat komerc d.o.o. Kalesija, Alfe Mi d.o.o. Živinice i drugi), identificirane su okvirne potrebe za certificiranim zavarivačima u 2018. godini. Tom prilikom je, u navedenim preduzećima, utvrđena potreba za oko 80 certificiranih zavarivača.

S obzirom da postoji konstantna potražnja za certificiranim zavarivačima na tržištu rada i da je na evidenciji Službe identifikovan znatan broj nezaposlenih osoba koje traže zaposlenje, a nemaju potrebna znanja i vještine, nametnula se potreba dokvalifikacije/prekvalifikacije određenog broja nezaposlenih osoba za vršenje poslova zavarivanja u skladu sa zahtjevima tržišta rada, radi njihovog bržeg zapošljavanja. Imajući u vidu sve navedeno, Ministarstvo privrede Tuzlanskog kantona i JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona su se opredijelili za pripremu Programa dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače u cilju njihovog zapošljavanja, u okviru kojeg bi Ministarstvo, Zavod, Služba i predstavnici privrede Tuzlanskog kantona, sporazumno rješavali potrebe tržišta rada za kvalifikovanom i obučenom radnom snagom, te na taj način doprinijeli smanjenju broja nezaposlenih i zadovoljenju stvarnih potreba tržišta rada. Za realizaciju Programa potrebno je ukupno 170.000,00 KM. Iznos od 120.000,00 KM osigurat će Federalni zavod za zapošljavanje putem Programa sufinansiranja zapošljavanja 2018, dok su sredstva u iznosu od 50.000,00 KM planirana u Budžetu Tuzlanskog kantona za 2018. godinu.

185.000 KM za jednokratne naknade dobitnicima ratnih priznanja

Vlada je donijela odluku o odobravanju 185.000,00 KM na ime jednokratnih novčanih primanja dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja i članovima uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja u 2018. godini. Osnovica za pojedinačna jednokratna novčana primanja je ostvarena prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2017. godinu.

Jednokratna novčana primanja tokom 2018. godine iznosit će 50% osnovice za dobitnike značke „Zlatni ljiljan“, Red hrvatskog trolista, Orden slobode, Red bana Jelačića, Orden heroja oslobodilačkog rata, Red Nikole Šubića Zrinjskog, Orden oslobođenja, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Orden zlatnog grba sa mačevima, Orden zlatnog ljiljana sa zlatnim vijencem, Orden zlatnog ljiljana sa srebrenim vijencem, Medalja za hrabrost, Medalja pobjeda, Medalja otpora, Medalja za vojne zasluge, Policijska medalja za hrabrost i Zlatna policijska značka –zvijezda. 25% osnovice će dobiti dobitnici Srebrene policijske zvijezda i Srebrenog štita a 10% dobitnici Reda hrvatskog pletera.

Podsjećamo, dobitnici ratnog priznanja i odlikovanja i članovi uže porodice poginulog, umrlog ili nestalog dobitnika ratnog priznanja i odlikovanja Tuzlanskog kantona, imaju pravo na jednokratno novčano primanja u toku jedne kalendarske godine, pod uvjetom da su korisnici boračko – invalidske zaštite na području Kantona.

Izmjene i dopune Prostornog plana Tuzlanskog kantona

Vlada je  utvrdila nacrt Izmjena i dopuna Prostornog plana za područje Tuzlanskog kantona za period 2005. – 2025. Izmjene i dopune Prostornog plana Kantona rade se u granicama cjelovitog obuhvata Prostornog plana Kantona, odnosno obuhvaćene su površine grada Tuzle i svih općina Kantona. Osnova za izradu Izmjena i dopuna Prostornog plana Kantona su smjernice za izradu Izmjena i dopuna  iz Odluke o pristupanju izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana, usvojeni prostorni planovi Grada Tuzle i općina Kantona, urađene studije ranjivosti prostora za područje Kantona i Upotrebne vrijednosti zemljišta za općine, šumsko-gospodarske osnove, orto-foto snimci iz 2012. godine i druga relevantna dokumentacija.

Osnovne Izmjene i dopune Prostornog plana, u skladu sa Smjernicama, odnose se na ažuriranje granice Kantona, općina i naseljenih mjesta, ažuriranja stanja i planiranih površina poljoprivrednog, šumskog i građevinskog zemljišta (stanovanje i privreda), mineralnih resursa, izmjena i dopuna saobraćajne i druge  infrastrukture, prirodnog i kulturno historijskog naslijeđa, te ugroženih površina (klizišta, minski sumnjive površine). Kroz navedene Izmjene i dopune, posebna pažnja posvećena je zaštiti poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Takođe je bitno istaći da su Izmjenama i dopunama plana za razvoj privrednih djelatnosti utvrđene privredne zone u sklopu urbanih područja ili izvan njih, koje zauzimaju 3.255,37ha. U odnosu na postojeće stanje, ove su površine povećane za 1.672,30ha, odnosno za 47%, ali se vodilo računa da su se privredne zone locirale u već formiranim zonama tih djelatnosti sa potrebnim proširenjima, kao i tamo gdje to infrastruktura omogućava, a da se pri tome vodilo računa da se ne zauzimaju nove površine šumskog i vrijednog poljoprivrednog zemljišta, te zemljišta namijenjenog razvoju turizma i rekreacije.

Predloženim Nacrtom Izmjena i dopuna, zadovoljeni su osnovni ciljevi izrade da se kroz ažuriranje i aktualizaciju stanja prostornog uređenja na području Kantona, te prilagođavanje promjenama u prostoru i okruženju, obezbijedi brži privredni i društveni razvoj Kantona, uz racionalno korištenje i svrhovito upravljanje resursima radi zaštite prostora, poštujući pri tome principe humanog održivog razvoja utvrđene Prostornim planom Tuzlanskog kantona.Nacrt Izmjena i dopuna Prostornog plana biće proslijeđen Skupštini TK na razmatranje i usvajanje, te će istovremeno isti biti stavljen na javnu raspravu.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.