Kvalitetnija rješenja za izvršenja odgojnih mjera za maloljetnike u TK

17.04.2018 13:48
starke-beograd-mondo-stefan-stojanovic-25
 

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju sankcija. Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku kao i brojnim međunarodnim dokumentima propisano je da se prema maloljetniku treba postupati na način koji odgovara njegovom uzrastu, starosnoj zrelosti i drugim karakteristikama ličnosti, te da im je potrebno omogućiti osnovno i srednje obrazovanje, kreativno izražavanje, ispoljavanje vjerskih osjećanja itd.

S druge strane Zakon o izvršenju krivičnih sanckija u Federaciji BiH ostavlja mogućnost da sve ono što nije regulisano navedenim zakonom, a u nadležnosti je Kantona, može biti uređeno kantonalnim zakonodavstvom. Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da je Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima propisano da se maloljetniku može izreći mjera neprekidnog boravka u Odgojnom centru u trajanju od najmanje 15 dana do najviše tri mjeseca, potrebno je izvršiti usklađivanje Kantonalnog zakona sa navedenim federalnim zakonom. Naime, kakva je trenutno situacija dijete koje je u Odgojni centar upućeno na neprekidni boravak u trajanju od npr. 20 dana nema mogućnosti da izađe iz Odgojnog centra radi prisustva nekim sportskim ili kulturnim manifestacijama i slično, te je zbog navedenog potrebno je u naš Zakon o izvršenju krivičnih sankcija uvrstiti pogodnosti koje će maloljetniku, na preporuku stručnog tima Odgojnog centra omogućiti dodatna prava u smislu proširenih posjeta porodice, organizovanog prisustva sportskim ili kulturnim manifestacijama i slično, a što doprinosi samoj svrsi izrečene mjere upućivanja u Odgojni centar.

Osim navedenog, prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija definisani su i troškovi zdravstvenog osiguranja maloljetnika koji nisu osigurani po drugom osnovu, kao i usklađivanje sa Zakonom o bezbijednosti saobraćaja na putevima u BiH, a koji je pretrpio određene promjene u proteklom periodu.

(TIP/Foto: Ilustracija)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.