185.000 KM za podršku malim i srednjim preduzećima i obrtnicima

17.04.2018 13:44
5267
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je donijela više dokumenata kojim se preciziraju oblici, iznosi, te kriteriji i postupci raspodjele sredstava predviđenih za podršku privredi. Utvrđeni su program, uslovi, kriteriji i postupak za raspodjelu 185.000,00 KM, koliko je u Budžetu TK za 2018. godinu predviđeno na poziciji „Podrška razvoju Kantona“. Od ovog iznosa za subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima planirano je 90.000,00 KM, za subvencije javnim preduzećima 65.000,00 KM, tekuće transferi neprofitnim organizacijama 10.000,00 KM, dok je za ugovorene i druge posebne usluge predviđeno 20.000,00 KM.

Kako bi se u što skorije vrijeme krenulo i sa implementacijom ovih sredstava Vlada je dala i saglasnost na uslove, kriterije i postupak za dodjelu nepovratnih sredstava za subvencije malim i srednjim preduzećima i obrtnicima za nabavku opreme i alata. Za realizaciju ovih programa planirano je po 20.000,00 KM, a sredstva će se dodjeljivati u traženom iznosu, a maksimalan iznos je do 3.000,00 KM, odnosno do 1.500,00 KM za obrtnike. Kao oblik pomoći, a imajući u vidu iskazani interes poslodavaca, Vlada je danas dala i saglasnost na uslove, kriterije i postupak za dodjelu nepovratnih sredstava za subvencije poslovnim subjektima za dokvalifikaciju/prekvalifikaciju nezaposlenih osoba za certificirane zavarivače, a u cilju njihovog zapošljavanja. Nepovratna sredstva, koja su za ovaj program predviđena u ukupnom iznosu od 50.000,00 KM namijenjena su isključivo za sufinansiranje dokvalifikacije/prekvalifikacije nezaposlenih osoba za certificiranog zavarivča, uz obavezu poslovnog subjekta koji ostvari pravo na dodjelu sredstava po ovom programu da osobu čija se dokvalifikacija/prekvalifikacija sufinansira, zadrži u radnom odnosu u trajanju od najmanje 6 mjeseci. Imajući u vidu neophodnost certificiranja privrednih subjekata, a u cilju njihove konkurentnosti na tržištu, Vlada je danas dala saglasnost na ulove, kriterije i postupak za dodjelu nepovratnih sredstava za sufinansiranje (refundaciju) troškova za uvođenje ISO/IEC standarda, osiguranje CE znaka i obnavljanje standarda javnim preduzećima sa sjedištem na prostoru Tuzlanskog kantona.

Za ovaj program planirano je ukupno 65.000,00 KM, a sredstva će se dodjeljivati u iznosu od 80% priznatih troškova utrošenih za ove namjene, a u maksimalnom iznosu do 10.000,00 KM po jednom korisniku. Kada su u pitanju transferi neprofitnim organizacijama, po 5.000,00 KM je namijenjeno za podršku obrtničkim komorama i za  sufinansiranje programa/projekata edukacije za pokretanje biznisa.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.