Foto/Predsjednik KO SBB-a TK i ministar zdravstva u Vladi TK dr Bahrudin Hadžiefendić u intervjuu za TIP o političkim dešavanjima u TK, stranačkim imenovanjima i zapošljavanju, zdravstvenom sistemu: ”SBB nezaobilazan faktor u kreiranju političkih rješenja’

08.04.2018 10:04
unnamed (2)
 

Predsjednik Kantonalnog odbora SBB-a TK i ministar zdravstva u Vladi TK dr Bahrudin Hadžiefendić u intervjuu za TIP, između ostalog, govorio je o dešavanjima unutar stranke pred predstojeće izbore, bivšem koalicionom partneru u TK, novoimenovanoj Vladi i Mirsadu Kukiću, političkom zapošljavanju i imenovanjima u UKC-u Tuzla, zdravstvenom sistemu u TK, novoj esencijalnoj listi lijekova i zapošljavanju doktora medicine.

TIP: Nedavno ste izabrani za novog predsjednika Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnosti Tuzlanskog kantona. Kakvo ste stanje zatekli u stranci? Hoće li biti promjena?

Hadžiefendić: Da tačno je da sam nedavno izabran za predsjednika KO SBB TK. To je rezultat provođenja odluke najviših organa stranke i  jednog temeljitog procesa koji je tim povodom uslijedio. Posebno želim da naglasim da sam vrlo zadovoljan činjenicom da sam dobio snažnu večinu za svoj program što je ujedno bilo i priznanje za moj dosadašnji rad. Da li će doći do promjena? Pa promjene su se desile u skladu sa smjernicama i zaključcima stranačkih organa. Kakvo sam stanje zatekao u stranci? Ja sam vrlo zadovoljan sa stanjem u stranci i sa mogućnostima koje stoje pred nama svima. Naravno, ništa nije dovoljno dobro da ne može biti još bolje. Naglasio bih ovo  pred svima  nama, jer sam ja za timski rad u kome će svaki pojedinac znati šta i zašto nešto radi. Mi smo sasvim sigurno postigli dobar rezultat i sada nas očekuje rad na daljnjem poboljšanju našeg rada i postizanje rezultata koji će značiti i ostvarenje visoko postavljenih ciljeva.Politička situacija, kako u BiH tako i u TK, vrlo  je složena sa nizom izazova i  trebat će mnogo rada, truda i znanje da se ostvare ciljevi u skladu sa našim željama.

TIP: Mediji su pisali o istupanju članova iz GO SBB Tuzla zbog nezadovoljstva vođenjem Gradskog odbora u Tuzli. Vlada li ‘rasulo’ u SBB-u kada je u pitanju Tuzla i Tuzlanski kanton?

Hadžiefendić: Mi smo demokratski organizirana stranka. Izbori su bili demokratski. Samo da vas podsjetim, na izbore u Tuzli oko 1000 članova bilo je uključeno u izborni proces, a na završni skup GO Tuzla došlo je 450 članova SBB-a i izabrali su rukovodstvo Gradskog odbora. To je sigurno rezultat na kome nam mogu pozavidjeti i drugi politički subjekti na samo u TK. Kao što sam napomenuo, demokratska smo stranka, svaki član ima pravo da iznese svoje stajalište, da iskaže svoje neslaganje i isto tako ima puno pravo da istupi iz stranke. Dakle, o kakvom ‘rasulu’ može biti govora. Ne, ni u kom slučaju se o toma ne može govoriti nego o punom zamahu i punom opredijeljenju za ideje i stavove našeg političkog projekta. SBB je pokazao vitalnost i stabilnost i jasnu viziju koju su i naši glasači dobro prepoznali. Mediji mogu da pišu  i iznose naravno i svoje stavove i nečije druge  ali ja znam tačno kako se procesi odvijaju unutar SBB-a i na koji način da definišem i odgovorim evo i na ovo pitanje.Ponavljam, nema govora o nekom ‘rasulu’,  naprotiv.

unnamed (3)

‘SBB postao nezaobilazan faktor u kreiranju političkih rješenja’

TIP: Koja je snaga SBB-a u TK danas u odnosu na prije 4 godine kada ste na izborima u TK ostvarili dobar rezultat?

Hadžiefendić: Razlika je evidentna. Stariji smo i iskusniji za 4 godine.  Iskustvo koje smo stekli radom u zakonodavnim tijelima i izvršnim organima je zaista nešto što će nam dodatno pomoći da definišemo i stavove i način kako biti uz narod, kako narodu pomoći i kako pomoći da TK promjeni sumornu sliku svakodnevice. Dakle, sada smo sigurno bolje organizirani. Članstvo je znatno povećano. Nama su pristupili mladi, željni rada i afirmacije, prepoznatljivi kadrovi ne samo u Tuzli i TK nego i znatno šire,  koji sa puno povjerenja i  volje  žele da rade i realiziraju temeljne principe SBB-a. Navešću samo jedan primjer… Na  nedavnom sjajnom i izuzetno posjećenom skupu u BKC-u Tuzla, na kojem je bilo  preko 1000 članova i simpatizera, samo u Tuzli primljeno je u članstvo oko 200 novih članova. Ja sam u obilasku svih općinskih odbora i pravimo kako pregled stanja tako i planove za nove aktivnosti. Naglašavam da sam zadovoljan sa stanjem koje ćemo svakako nastojati  još poboljšati.

TIP: Kako bi ste ocijenili saradnju sa bivšim koalicionim partnerom strankom SDA u Tuzlanskom kantonu i rad Vlade koju je predvodio Bego Gutić?

Hadžiefendić: SBB je korektan partner. Mi sve ispunimo što se dogovorimo i što preuzmemo kao našu obavezu. Naravno da pri tome vodimo računa o stavovima SBB-a i interesu naroda. To su naše vodilje i u svakom trenutku nam je to prioritet i odrednica  u radu i funkcioniranju kako zakonodavne tako i izvršne vlasti.  Kada god smo došli u dsituaciju da na Vladi imamo stvari koje nisu u skladu sa našim opredijeljenima mi nismo podržali takve prijedloge. To je bilo jasno od prvog dana i mi sa time nismo imali problema. U tom smislu mogu reći da smo mi ispunili svoje zadatke u radu Vlade. Da li je to bilo uvijek na zadovoljstvo našeg koalicionog partnera mi nismo  o tome vodili računa. Radili smo sukladno našim principima i interesu naroda.

TIP: Je li SBB ‘izdao’ koalicionog partnera SDA, jer su glasovi poslanika iz vaše stranke bili presudni za izglasavanje nepovjerenja tadašnjem premijeru Gutiću? Formirali ste novu parlamentarnu većinu i vlast u TK sa poslanicima koji su odani Mirsadu Kukiću (PDA).

Hadžiefendić: Ne znam kako možete pitati da li smo nekoga izdali. Šta smo trebali? Dovesti TK u blokadu i da sistem ne funkcionira i da narod u TK ispašta  radi raspada SDA.  Šta smo trebali da dozvolimo da narod bude ‘rob’ obračuna i raspada unutar SDA? Mi smo se opredijelili za ono rješenje u interesu naroda koje će omogućiti funkcioniranje Katona.

unnamed (1)

TIP: Za Vladu premijera Suljkanovića opozicija tvrdi da je ‘privatna vlada Kukića’. Jeste li i vi onda ‘privatni ministar’ iste osobe? 

Hadžiefendić: Niti ja niti ostali ministri, članovi SBB-a, nisu ničiji privatni ministri Mirsada Kukića, kako vi pitate. Mi smo ministri u Vladi TK,  a imenovani smo na osnovu našeg izbornog rezultata. Mi ćemo raditi isključivo u interesu naroda u TK, baš onako kako smo radili i do sada.

TIP: Kako sada funkcioniše Vlada premijera Suljkanvića? Šta se promijenilo? Miješa li se Kukić u rad Vlade?

Hadžiefendić: Vlada  funkcionira i radi u skladu sa Zakonom i mi ispunjavamo osnovne zadatke koji su pred nama. Da li se gospodin Kukić miješa u rad Vlade? Na to pitanje nemam odgovora. Zapravo ne znam… Meni se niko ne miješa u moj rad. Znam pouzdano niti ostalim ministrima iz SBB-a. Ostalo pitajte druge ministre u Vladi i premijera.

TIP: Da li je SBB  ‘zatvorio vrata’ za mogućnost  buduće saradnje sa SDA u TK?

Hadžiefendić: To je pitanje na koje u ovom trenutnku ne mogu dati odgovor. Nama je osnovno da radimo na implemetaciji ideja zaštite interesa naroda, stvaranja uslova za prosperitetan razvoj ne samo TK, nego i šire. O svim tim detaljima će se odlučiti na organima strank kad za to dođe vrijeme. Važno je da se stabiliziramo i steknemo povjerenje birača. Takođe, jako je važno je da ostvarimo što je bolji rezultat na predstojećim izborima.

unnamed

TIP: Kojem izbornom rezultatu se nadate na predstojećim izborima?

Hadžiefendić: Mi očekujemo rezultat bolji nego na prethodnim izborima. Dokazali smo da znamo i možemo raditi dobro. Važno je istaći činjenicu da je SBB postao nezaobilazan faktor u kreiranju političkih rješenja u Bosni i Hercegovini. To ćemo znati pretvoriti u dobar rezultat.

‘Politika u zdravstvu’

TIP: Bira li ‘politika’ direktora, šefove odjeljenja i načelnike klinika u UKC-u Tuzla? Zapošljava li politika u zdravstvenim ustanovama?

Hadžiefendić: Da najprije razjasnimo neke vrlo poznate okolnosti. Od kad je svijeta i vijeka na ovim prostorima politika odlučuje ko će biti izabran za direktora. To nije konstrukcija i životno pravilo ovogvremena. Sa velikim zadovoljstvom ističem da SBB  kandidira svoje predstavnike koji prije svega ne moraju biti članovi SBB-a, ali moraju da zadovolje kriterijume sposobnosti.Moram reći da meni svaki kriterijum odgovara. Ako hoćete stranačku pripadnost ili reference. Ali da ja vas pitam… Ako je narod dao glasove za  politički program koji podrazumijeva svako djelovanje u svim sektorima izuzev u privatnom, time se preuzima i odgovornost za sprovođenje politika koje ta stranka ima namjeru da realizira. Sve dok stepen odgovornosti i respekta proklamovanih politika ne bude nešto što će svi postovati i sprovoditi teško da će se tu bilo šta moći promjeniti. Ali nemojte mi molim vas reći da nema kvalitetnih kadrova u strankama. Mogu tvrditi barem za SBB da mi imamo, a ako nema nećemo bježati ni od nestranačkog. Ovdje je vrlo važno da se zakoni o sprjecčavanju koruptivnih radnji i ostalih protuzakonitih radnji striktno poštuju kao i pravila struke i dobrog poslovanja sto će garantirati dobre rezultate toliko potrebne ovoj zemlji i narodu.

TIP: U kakvom nam je stanju zdravstveni sistem u TK? 

Hadžiefendić: Stanje u zdravstvenom sistemu TK, uz brojne nedostatke i mane koje su prisutne dugi niz godina, je stabilno i najbolje u BiH. Dokaz tome je da je naša primarna zdravstvena zaštita najbolje organizovana i da timovi porodične medicine najbolje rade svoj posao u odnosu na sve ostale kantone u FBiH. Sa druge strane, imamo UKC Tuzla koji je prošle godine proglašen za najbolju zdravstvenu ustanovu u BiH, a dokaz tome je ogroman priliv pacijenata sa drugih kantona uključujući i Sarajevski. Ova ustanova drugu godinu zaredom bilježi pozitvno finansijsko poslovanje za nešto više od 500.000 KM i smanjenje dugova prema dobavljačima za više od 3 miliona KM.Pri tome obaveze prema državi, kao što su penziono i zdravstveno, ne duguje niti jednu KM što nije slučaj u ostalim velikim centrima gdje su dugovanja po ovom osnovu prelaze i 60 miliona KM

TIP: Jesu li sredstva koja se izdvajaju za zdravstvo dovoljna za više od 400 hiljada stanovnika Tuzlanskog kantona?

Hadžiefendić: Sredstva koja se izdvajaju za zdravstveni sistem u TK su skoro pa duplo manja od onih u KS, a imamo približno isti broj osiguranika. Međutim, izuzetno dobro vođenom politikom i domaćinskim ponašanjem naročito menadžmenta ZZO TK mi uspjevamo sve obaveze ispratiti i skoro sve potrebe osiguranika ispoštovati.

Posjeta-ministra-zdravstva-TK-1-848x400

TIP: jeste li zadovoljni tehničkom opremljenosti zdravstvenih ustanova u TK?

Hadžiefendić: Što se tiče tehničke opremljenosti nisam u potpunosti zadovoljan naročito kada su u pitanju domovi zdravlja.Međutim i tu smo napravili ogroman iskorak sa projektom nabavke opreme za UKC u vrijednosti cca 7 miliona KM, gdje Vlada TK preko Ministarstva zdravstva učestvuje sa 3,3 miliona KM, a ostali dio UKC. Sa ovom opremom ćemo dodatno uraditi i na smanjenju listi čekanja za određene vrste usluga,a planiramo u skorijoj budućnosti slične projekte i u domovima zdravlja i Općoj bolnici u Gračanici.

Nova esencijalna lista u TK: Na listi 1120 lijekova

TIP: Do sada je bila praksa da se sa ministrom zdravstva automatski mijenja i esencijalna lista lijekova. Kakav je Tuzlanski kanton po pitanju esencijalne liste lijekova?

Hadžiefendić: Što se tiče esencijalne liste lijekova TK, naši građani imaju najbolju listu lijekova u FBiH. Ona je prva takva u Federaciji upravo donesena u TK nakon mog imenovanja i biće u narednih par dana donesena još bolja i proširenija lista, gdje smo uvažili i zahtjeve velikog broja udruženja oboljelih građana. Lijekove koji nisu nikada bili na listi smo sada uvrstili. Da naglasim da će nova lista lijekova TK imati 1120 lijekova za razliku npr. od Sarajevske koja ima 703 lijeka, a duplo veći budžet za ove svrhe.

301-600x400-600x400

TIP: Vlada i Ministarstvo izdvajaju određeni dio novca za liječenje neplodnosti. O kom iznosu govorim, ko ga može koristiti i kakvi rezultati do sada su postignuti?

Hadžiefendić: Kada govorimo o medicinski potpomognutoj oplodnji i tu bilježimo znatne rezultate. Prije svega trebamo naglasiti da nas ZZO TK refundira dio troškova za parove koji imaju potrebu za ovom metodom. Za prvi pokušaj 3000 KM i za drugi pokušaj 2000 KM. Rezultati ovog našeg djelovanja su povećan broj živo rođene djece, što ustvari i jeste cilj ovog projekta. Također, osnovali smo prvo odjeljenje za medicinski potpomognutu oplodnju u JZU, a u pitanju je Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. To nam je izuzetno značajan zadatak imajući u vidu demografska kretanja u zadnjih nekoliko godina. Naša ispravna orijentacija po ovom pitanju već bilježi pozitivne rezultate.

Zaposleno 130 doktora

TIP: Kako zaustaviti trend odlaska ljekara i medicinskog osoblja iz BiH? Hoće li se nastaviti sa projektima zapošljavanja mladih ljekara iz TK, ali i drugog medicinskog osoblja?

Hadžiefendić: Što se tiče zadržavanja mladih kadrova, prije svega doktora medicine, tu moram reći da sam posebno ponosan na projekat koji evo treću godinu realizujemo u saradnji sa ZZO TK. Sa evidencije nezaposlenih smo ‘skinuli’ tj. zaposlili 130 doktora medicine i stomatologije koji su svoja radna mjesta našli u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u TK. Mi ćemo nastaviti sa ovim aktivnostima i u narednom periodu.

(TIP/Razgovarao: Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

9 komentara na Foto/Predsjednik KO SBB-a TK i ministar zdravstva u Vladi TK dr Bahrudin Hadžiefendić u intervjuu za TIP o političkim dešavanjima u TK, stranačkim imenovanjima i zapošljavanju, zdravstvenom sistemu: ”SBB nezaobilazan faktor u kreiranju političkih rješenja’

 1. Alienist

  08. 04. 2018. - 10:42

  Kae: “Demokratski organizirana stranka”…hihii, dobar!

 2. Divergent

  08. 04. 2018. - 11:38

  ………………………………………………………

 3. asmir

  08. 04. 2018. - 13:01

  Ala ste nas rijesili svaka vam cast. S Kukom i Kukovicima ima da nas rijesite i ovo malo rahatluka sto imamo. Aferim na aktivnosti i ozbiljnosti!

 4. Degen456

  08. 04. 2018. - 18:10

  ……………………………

 5. bh.zmaj- Legalista

  08. 04. 2018. - 18:53

  Stihovi jednog veoma pametnog covjeka:

  Kad primitivci
  uzjasu na vlast
  ispada iz igre
  dostojanstvo i cast

 6. mosnik5

  09. 04. 2018. - 15:24

  Moj Bato,mislio sam da si covjek neki,ebo li te Fahro srbin u paksu!!

 7. Degen456

  09. 04. 2018. - 15:30

  Ovo nema nikakvog smisla izbrisati komentar koji uopšte nije uvredljivog sadržaja…zašto je li Vam to Bato naredio ili Hotić..onda nemojte davati opciju za komentar ako ste politički nastrojeni ili ucjenjivački pa morate raditi šta Vam oni kažu. Komentare uvredljivog sadržaja slobodno obrisati, a istinu o nečijem studiranju, specijalizaciji i opstanku u fotelji pa dajte molim Vas.

 8. roentgen

  09. 04. 2018. - 15:32

  Zašto brišete komentare ” neovisni ” mediju

  • asmir

   09. 04. 2018. - 15:50

   Zato sto je ovo vjerovatno placen intervju, a nece da zatvore komentare jer ga onda niko ne bi ni pregledao ni procitao. 😀

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.