Foto/Gradonačelnik Jasmin Imamović i predsjednik GO SDP-a Tuzle Slađan Ilić šute, dok stranački drugovi iz TK iznose opasne tvrdnje i stavove po društevnim mrežama:'Jasmin, smrt, fašizam, sloboda Tuzlacima…’

22.03.2018 15:55
1
 

Opasne tvrdnje i stavovi SDP-ovaca: Jasmin, smrt, fašizam, sloboda Tuzlacima…˝ Da li to znači da u Tuzli vlast obnašaju fašisti? S druge strane, postavlje se pitanje od koga Tuzlu treba osloboditi? Da li su članovi GO SDP-a Tuzla i gradonačelnik Imamović fašisti?!

Postavlja se pitanje zašto tuzlanski SDP, njegov predsjednik Slađan Ilić i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović šute, dok ih stranačke kolege prozivaju? Hoće li reagovati predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić koji je stao na stranu stranačkog druga’, predsjednika KO SDP-a Tuzla Envera Bijedića, koji je po mnogima zbog afera i optužbi veliki ‘uteg na vratu’ SDP-u u Tuzlanskom kantonu. Mnogo je pitanje, ali malo odgovora, jer svi šute…

slika-naslovna-635x394

Muk i tišina

Nakon što je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić za TIP potvrdio da Enver Bijedić ostaje na čelu KO SDP-a Tuzla i da će ga predvoditi na predstojećim izborima, uprkos tome što je predsjedništvo Gradske organizacije SDP-a Tuzla od vrha stranke zatražilo njegovu smjenu zbog niza afera i optužbi, u SDP-u muk i tišina. Niko ne želi komentarisati stav predsjednika Nikšića i davati izjave za medije.

Podsjećamo, nakon što je predsjedništvo Gradske organizacije SDP-a Tuzla na nedavno održanoj sjednici razmatralo aktuelna politička dešavanja, s posebnim akcentom na proteste UG ‘15 maj’ pred zgradom SDP-a u Tuzli, jednoglasno je odlučilo da sa donesenim zaključcima upozna predsjednika SDP-a Nermina Nikšića i predsjednika Glavnog obora Sašu Magazinovića. Najuspješnija gradska organizacija SDP-a u BiH je u svom pismu predložila vrhu stranke smjenu predsjednika Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Envera Bijedića. To je bio razlog što je Nikšić u utorak posjetio Tuzlu kako bi pokušao ‘popeglati’ već duže vrijeme narušene odnose između gradskog i kantonalnog rukovodstva SDP-a u Tuzli.

11111111111

Nikšić: ˝Takva dilema uopšte ne postoji

Na pitanje novinara TIP-a, je li Enver Bijedić postao omča oko vrata tuzlanskom SDP-u i hoće li morati odstupiti sa pozicije predsjednika KO SDP BiH Tuzla, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić je odgovorio:˝Takva dilema uopšte ne postoji. Prirodno je da nekad ima različitih pogleda. SDP je velika politička partija i jako je važno da kao u svakoj velikoj porodici o svemu otvoreno razgovaramo. Enver Bijedić vodi naš najuspješniji Kantonalni odbor i vodit će ga do pobjede na izborima 2018.godine. Isto tako Gradski odbor SDP Tuzla je naš najveći i najuspješniji Gradski odbor kojeg uspješno predvodi Slađan Ilić i to će i dalje biti. Tuzla će s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem ostati bastion SDP-a. Snaga SDP BiH i jeste upravo u tome da o svim stvarima možemo i otvoreno razgovaramo, a Jasmin, Slađo i Enko su trenutno najistaknutiji, ali nikako nisu sami i to je naša najveća snaga. Ta snaga će se od oktobra proširiti po cijeloj BiH˝.

 Raspisali se SDP-ovci po društvenim mrežama…

Tragajući za informacijama, na društvenoj mreži Facebook, zapazili smo zanimljive komentare istaknutih SDP-ovaca iz Tuzlanskog kantona, koji bi mogli potvrditi tezu da je tuzlanski SDP, kao najuspješnija organizacija SDP-a u BiH i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ‘trn u oku’ pojedincima iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla, a samim tim i ‘stranačkim drugovima’ iz drugih općina u TK.

Interesantan nam je komentar Aziza Čačkovića, bivšeg SDP-ovog ministra u Vladi Sedada Čauševića i aktuelnog savjetnika načelnika Općine Lukavac, koji je na društvenoj mreži Facebook, nakon sastanka u Tuzli, napisao:˝Sramotno i jadno, da nije žalosno bilo bi smiješno. Predsjednik Gradske organizacije je podobro zloupotrijebio položaj i mimo rasprave na Gradskom odboru problematizovao nešto što nije niti može biti problem˝.

2

Njegov komentar su lajkali SDP-ovci Čolić, Tokić i drugi. Javio se i Čačkovićev prijetelj Sead Hasić, nekadašnji ministar u SDP-ovoj Vladi TK, bivši SDP-ovac i sadašnji član Stranke za BiH, koji nije propustio priliku da ostavi svoj komentar:˝Vrijeme je da pukne tikva˝.

‘Jasmin, smrt, fašizam, sloboda Tuzlacima…’

Posebno su interesantni komentari dvojice SDP-ovaca iz Gradačca.

Mustafa Šakić, bivši član UO Zavoda za javno zdravstvo TK, je napisao: ˝Dzasmin malo sere (da prostite na izrazu), čini mi se kao i pred svake izbore! Smrt fašizmu!

Na ovaj komentar,njegov partijski šef, predsjednik OO SDP Gradačac, poslanik u Skupštini TK  i član predsjedništva SDP-a BiH Nedžad Šečić ostavlja vrlo zanimljiv komenat:˝Sloboda narodu i Tuzlacima˝.

1

Nakon ovih komentara, treba postavlja se nekoliko pitanja? Da li to znači da u Tuzli vlast obnašaju fašisti? S druge strane, postavlja se pitanje, od koga Tuzlu treba osloboditi? Da li su članovi GO SDP-a Tuzla i gradonačelnik Imamović fašisti?!

Prosto je čudno da su se  SDP-ovci iz Gradačca,dotakli antifašizma Tuzle, znajući da je to grad koji najupornije u BiH njeguje tekovine antifašizma u BiH. Sam Imamović, ponekad zna biti dosadan u svojim antifašističkim govorima, a o tome, ‘gle čuda’, piše  i u svom  romanu ‘Slana zemlja’.

 Zašto Šečić piše ‘Sloboda narodu i Tuzlacima’. Od koga treba osloboditi Tuzlu? Fašista ili…?!

Postavlja se pitanje hoće li Gradski odbor SDP-a, predsjednik Slađan Ilić i gradonačelnik Jasmin Imamović, oprostiti ovo svojim stranačkim kolegama. Opasne su ovo tvrdnje i stavovi SDP-ovaca:’Jasmin, smrt, fašizam, sloboda Tuzlacima…˝

Hoće li na sve ovo napokon odgovriti GO SDP-a Tuzla i gradonačelnik Imamović, koji šute i ne žele davati izjave nakon posjete predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Postavlja se pitanje zašto tuzlanski SDP, Ilić i Imamović šute, dok ih stranačke kolege iz Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla prozivaju? Hoće li reagovati Nikšić koji je stao na stranu ‘stranačkog druga’ Envera Bijedića, koji je po mnogima zbog afera i optužbi veliki ‘uteg na vratu’ SDP-u u Tuzlanskom kantonu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na kraju se postavlja pitanje, hoće li predsjednik SDP-a Nermin Nikšić preuzeti odgovornost i dati ostavku ukoliko dođe do izbornog kraha SDP-a u Tuzlanskom kantonu na predstojećim izborima? Hoće li tada biti kasno? SDP BiH je na prošlim opštim izborima sve izgubio, ostala mu je još samo Tuzla i nekoliko općina u FBiH. Za Tuzlu  Nikšić voli kazati da je ‘bastion SDP-a’, no postavlja se pitanje je li ga voljan žrtvovati zbog interesa nekoliko SDP-ovih  kadrova u Tuzlanskom kantonu?! Koja je cijena?

Vezani članci:

Nermin ‘spasio stranačkog druga’ Enku u Tuzli

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u ekskluzivnom intervjuu za TIP odgovorio Željki Komšiću: ‘Nema nikakvog tajnog plana, ali vidim kako su oni opet u teorijama zavjera’

Hoće li Nikšić stati iza najuspješnije Gradske organizacije u BiH ili Bijedića?

(TIP/Adis Jašarević)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

9 komentara na Foto/Gradonačelnik Jasmin Imamović i predsjednik GO SDP-a Tuzle Slađan Ilić šute, dok stranački drugovi iz TK iznose opasne tvrdnje i stavove po društevnim mrežama:'Jasmin, smrt, fašizam, sloboda Tuzlacima…’

 1. Divergent

  22. 03. 2018. - 17:55

  Zavjet šutnje.

  Vlada tada kada je u pitanju održavanje “viših interesa”.

  Imali ti viši ciljevi legalni background ili ne.

  Dakle, Nerko je podirlikao jaja Enki. U redu. Pretpostavio sam da će tako biti. Priča završena i to je to.

  Međutim, u odnosu na stav i pitanje autora teksta, ne bih se složio da bi SDP u TK na izborima mogao pasti ekskluzivno zbog Enke.

  Dodao bih ja u te potencijalne riziko faktore i Slađana Paknu. Pa onda i Berbića.

  Jednostavno: u Tuzli se zna ko sjedi na ključnim mjestima u Gradskom odboru SDP-a, ko su Jasminovi savjetnici, koga ima na čelu gradskih službi, ko je na čelu javnih ustanova čiji je osnivač Grad.

  SVE TO SKUPA je teret iza vrata SDP-u u Tuzli. Teret nije samo Enko.

  Enko ovdje, de facto, ispade (trebao je ispasti) žrtveno jare.

  Zaključak: oslobađanje od tegova oko vrata bi zahtijevalo MNOGO VIŠE nego samo oslobađanje od Enke.

  Mnogo radikalniji zahvat u samom gradu, gradskoj organizaciji SDP-a, gradskim javnim ustanovama i poduzećima, sastavu Jasminovih rukovodioca i savjetnika i tako dalje.

  Dakle, rezultat nerješen, a SDP u Tuzli i dalje srlja. Niz brdo.

 2. Divergent

  22. 03. 2018. - 18:38

  Previdio sam apostrofirati i nešto o čemu sam danas pročitao, a u DIREKTNOJ je vezi sa komentarom koji sam ostavio i, uopće, viješću koja je predmet komentara:

  Gallup

  “(…)Meanwhile, Bosnia holds the first place as the most corrupted country in the world, where 94.6% of citizens believe that corruption is widespread.”

  I, konkretni, jasni i argumentirani komentari na to:

  “Posebno je zabrinjavajuće da se korupcija veže za organizirani kriminal, koji itekako predstavlja prijetnju za društvo i ekonomiju. S obzirom na to da politika, odnosno da je izabranim predstavnicima građana dozvoljeno da upravljaju budžetskim novcem, onda je jasno i odakle dolazi korupcija.”

  “Treba se baviti uzrokom ove pojave, a ne samo posljedicama. Uzrok je mnogo širi u slučaju BiH, to je promjena društvenog sistema. Prelazak iz jednog u drugi sistem zahtijeva edukaciju stanovništva. Kao drugo, ovdje vlada neka poluanarhija, gdje je ljudima prepušteno da se snađu i u svim tim mutnim vodama se snađu upravo oni koji su skloni korupciji. Korupcija u ovoj državi je ušla u domenu normalnog i prihvatljivog ponašanja.

  “Ono što mi danas nazivamo demokratijom, strano je našim ljudima. Jer, svaka demokratija traži odgovornost i to je osnova funkcioniranja sistema. Kod nas su osnova pravnog sistema ljudi koji su skloni korupciji i to je značajan problem. Mi nismo bili spremni i educirani za ovakav način života.”
  —————————

  Za ovakav način života (demokratiju), rekao bih nisu spremni ni Nikšić, ni Slađan Pakna, ni Jasmin, ni Enko, ni Berbić, kao ni masa odanih članova SDP-a koji, uostalom, nisu životno educirani za demokratiju. Uostalom, kao ni ogromna masa Bošnja čiji je um zakovan u nekakvom autokratsko-podaničkom sistemu (vrijednosti).

  Da nije tako, imali bismo danas čist, kristalno čist SDP koji je ISTINSKA socijal-demokratska stranka, transformirana i oslobođena od svih tegova prošlosti (Zlogumdžije, Nikšića, Komšića i tako dalje).

  Međutim – šta je, tu je.

  Još uvijek, lekcije o demokratiji drže Jasmin, Nermin, Slađan Pakna, Enko, i tako dalje.

 3. fontana-sa-slatine

  22. 03. 2018. - 19:41

  Treba ostaviti Bijedica na miru…

  Mislio sam kad dodjem s Norveske da ukradem audi A6 od Delinga s parkinga …. Nesto me lose pogledao … pa se dvoumim da li ovi srebrnkasti ili ovi crni da ukradem.

  Izbor je vas.

 4. hare90

  22. 03. 2018. - 20:43

  Hasićeva tikva (glava) je pukla još 2014. On je seoski zluradi nadmeni nadripolitičar pometen iz politike, čije mišljenje ne vrijedi pažnje.

  A što se stiče silnih pitanja koja je postavio autor teksta o različitim komentarima članstva, odgovor se sam nudi.
  U SDP-u postoje frakcije, a zbog nepostojanja demokratije unutar stranke pojedinci svoje stavove moraju iznositi po društvenim mrežama a ne na sastancima odbora.

  Jadno izgleda nedavna fotka sa Nikšićem za govornicom i fikusima u pozadini. (kao oni jedinstveni)
  Podsjeća me na sličnu situaciju iz 2014. godine kada je Lagumdžija davao podršku Čauševiću. I tada su fikusi bili u pozadini. Nakon čega je članstvo prepolovljeno.

  Nisu dorasli vremenu i shvatanju da socijaldemokratija nije vlasništvo jedne stranke.

  Običan narod će glasati za DF , Našu stranku ili GS, ako nastave svoju solo partiju autodestrukcije.

  Čak je i dobro da se u takvom stanju ne ujedine sa ostalim strankama ljevice.

  • Divergent

   22. 03. 2018. - 21:40

   Hare90,

   Odličan komentar. Posebno u vezi (ne)demokratije u SDP-u i ispoljavanja mišljenja na portalima umjesto na sastancima odbora. Nemoguće. Ljudi nisu doživjeli transformaciju u demokratiju.

   Osim što se još dvoumim oko tvoje konstatacije da će biti masovnog glasanja za DF i NS. Prije bih rekao da će biti debele apstinencije i križanja listića.

   Mada… u ovakvoj situaciji, kada lijevo orjentirani građani u SDP-u vide samo obezglavljenu kokoš koja gleda kako da pobjegne pred kazanom kipuće vode koji je čeka… Ne definiram bilo šta kao nemoguće.

   DF je debelo zasrao ulaskom Zlatana Begića u igru, a NS ulaskom Selima i Pavića – još oni su trebali NS-u u Tuzli da upotpuni potpunu sliku NS-a, sa Karadžinom na čelu, kao full gubitnika.

   Da budem jasan i konkretan:

   nađe li se na kandidatskim listama I JEDNO IME iz sadašnje (odnosno, višegodišnje) postave SDP-a koja je uzjahala državne jasle pa ne zna sjahati (ne zanima me da li je u pitanju gradska ili kantonalna organizacija, odnosno, da li će na listi biti profesionalni Srbin Slađan pakna ili profesionalni Bošnjak Enko Bijedić, ili bilo ko od njihovih dosadašnjih dupeuvlakača tipa Berbića ), križam kompletan listić.

   Ostaću dosljedan sebi, tako da neću glasati ni za jednu drugu političku stranku, ali ni SDP neće dobiti glas, ni od mene, ni od mog kruga ljudi.

   Tačka.

   • asmir

    23. 03. 2018. - 13:21

    I jos su Selim i Pavic jos dobri ko se sve mota oko Nase Stranke u Tuzli, poceli su se motat kokosari, i to oni sitni kokosari, kao recimo sto se onaj iz BOSS-a pojavio u LDS-u. Tako u NS-u ima par sitnih kokosara koji se sada tu motaju.

 5. hare90

  22. 03. 2018. - 20:46

  Što bi rekao Divergent, previdio sam apostrofirati…

  Osjećam da će čak i članstvo SDP-a na narednim izborima masovno glasati za kandidate ostalih stranaka ljevice.

 6. istrazivac

  23. 03. 2018. - 07:50

  Najveća prijetnja SDP-u i socijaldemokratiji je peta kolona koja sve radi da ne dođu novi ljudi i ovi levati koji su čitav život jahali na plećima naroda pod okriljem SDP-a i socijaldemokratije. Prvi put kad se desilo da se nisu pozicionirali onako kako su očekivali su okrenuli leđa SDP-u, tipa ovog levata Hasića. Otišao je u SBiH misleći da će time profitirati jer je prvi na čelu gradske organizacije…:))). Gdje vam je dostojanstvo? Da je sreće pripremali bi smo mlađe ljude i polako ih uvodili u političke vode kako bi se desila kontrolisana smjena generacija na političkoj sceni BiH. U suprotnom i onaj ko uspije proći na nekoj od listi i uđe u vijeće, skupštinu se blago rečeno pogubi jer nema nikakvog iskustva, da bi za to vrijeme opet ovi stari džukci likovali kako od omladine nema ništa. Samo spoj iskustva, svježe krvi i ideja garantuje uspjeh i kvalitetan rad na duge staze…

 7. Cupi

  23. 03. 2018. - 09:01

  Off topic,
  Očistite puteve mamu vam hoštaplersku više poljubim.
  Jutros u 4 čistio sam snijeg ispred svog dvorišta, milina. Ali nigdje grtalice za lijeka!!!
  Pichka vam materina u ime putva ko krompirišta što su.
  Pleme vam poljubim za krajnice, kugle, selene, amortizere.
  MRŠ!!!!!!!!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.