BiH/Cremico – Novi proizvod za kremiranje kućnih ljubimaca

14.03.2018 09:44
cf393341-2ff5-4e72-8117-a9150744e24dkremiranje_urna
 

Kreativni tim projektno-konstrukcionog-biroa GRIZELJ, razvio je suvremeni novi proizvod Cremico za etički, humano, kremiranje uginulih kućnih ljubimaca, koji je uspješno testiran u  znanstveno istraživačko – razvojnoj laboratoriji firme ITG, čime je proširen asortiman ponude i stečeni uvjeti za plasman na tržište.

“S obzirom da svakim danom kućni ljubimci postaju sastavni dio društva, a pogotovo koji su u funkciji podrške u svakodnevnom životu čovjeka i da u BiH nema osiguran prostor za ukop kućnih ljubimaca namjenski smo razvili Cremico kao bi u obliku urne imali mogućnost korektnog čuvanja pepela i uspomenu na svog kućnog ljubimca u ambijentu življenja.  Kroz visok stupanj energijske efikasnosti reduciran je utrošak energenta u procesu kremiranja,  a time je značajno smanjenja  i emisija stakleničkih plinova čime su zadovoljene EU direktive  2009/28/EC  i 2012/27/EC . Poštivajući sve nove EU direktive i norme u sigurnosnim i okolišnim  gledištima   razvili smo Cremico novi proizvod; krematorij za kućne ljubimce,  koji kroz program ENERGETIS zadovoljava i  ostvaruje visoku energijsku efikasnost uz racionalno korištenje energije iz obnovljivih izvora sa svim ekološkim, energijskim i ekonomskim benefitima  sa nula otpada”, pojašnjava Edvina Kamenjašević, MA dipl. ing. maš. istraživač i suradnik firme GRIZELJ.

Riječ je o novom pristupu ekološkim naprednim autoriziranim, virtualnim i autentičnim tehnologijama ꓥVꓥ – Tech, u zaštiti okoliša i prirode sa emisijom polutanata prema recipijentima;  bez boje, okusa, mirisa, lebdećih čestica.  Odlike novih naprednih tehnologija i tehnika primijenjenih u Cremico procesu kremiranja koristi se: inaktiviranje – izolacija materije od prirodnih uticaja; sunce, kiša, snijeg, vjetar i materije na okoliš i prirodu, dezodorizacija – odstranjivanje/neutralizacija neugodnog smrada, dekontaminacija – neutralizacija kontaminirajući materija, karbonizacija – kremiranje u inertni pepeo, detoksikacija – odstranjivanje  i neutralizacija toksina (furana, dioksina), dekarbonizacija – smanjenje emisije stakleničkih plinova u emisiji, čime su stečeni eksploatacioni uvjeti da se Cremico može instalirati u sklopu veterinarskih stanica bez negativnog ekoloških uticaja po urbani ambijent življenja.

Kuriozitet  tehnološkog i tehničkog rješenja je korištenje otpadne toplotne energije iz humanog procesa kremiranja kućnih ljubimaca  konvertiranjem u toplinsku energiju za grijanje objekta u zimskim mjesecima i u rashladnu energiju koja se može  koristiti u frižiderima u kojima se nalaze uginule  životinje koje čekaju na kremiranje, kao i za hlađenje objekta u ljetnim mjesecima.

Kapacitet postrojenja Cremico za kremiranja je do 50 kg/h, uz zadovoljenje svih humanih, veterinarskih, zdravstveno-higijenskih uvjeta i može da radi u diskontinuitetu zadovoljavajući  ekonomska gledišta.”Spremamo za obrazovne i inspekcijske organe program edukacije o humanom,  ekološkom, zdravstveno – veterinarski i sanitarno – higijenskom postupanju sa animalnim “otpadom“ (NŽP) kao i za neispravne prehrambene artikle i isteklog roka upotrebe, sukladno i primjenu najbolje raspoložive tehnologije BAT,  najbolje raspoložive prakse BAP i najbolja dostupna iskustva BAE”, komentira Tomislav Grizelj, erudit okoliša.

Iz firme GRIZELJ ujedno pozivaju sve zainteresirane potencijalne kupce, a i ostale subjekte koji imaju problema sa zbrinjavanjem animalnog otpada (klaoničkog konfiskata) da im se mogu javiti radi korektnog eko rješenja njihovih problema.Kroz program Cremico plus nude još frižidere – komore za čuvanje uginulih kućnih ljubimaca, internu transportnu opremu, radne stolove i ostale prateće namjenske elemente.

(TIP/Izvor: Akta.ba)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.