Vlada TK dala saglasnost JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla za prijem 10 uposlenika u radni odnos

12.02.2018 12:34
333333333
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je dala saglasnost JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla za prijem 10 uposlenika u radni odnos na određeno vrijeme, uz sufinansiranje od strane Federalnog zavoda za zapošljavanje, a u skladu sa Sporazumom o međusobnoj saradnji potpisanog između Federalnog zavoda za zapošljavanje Sarajevo, JU Služba za zapošljavanje TK i JU Dom za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

Programi socijalne pomoći

Vlada Tuzlanskog kantona dala je saglasnosti na Program raspodjele sredstava jednokratnih novčanih pomoći i Program raspodjele sredstava subvencija za djecu, učenike i studente za 2018. godinu, koje je donijelo Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak. Za raspodjelu sredstava jednokratnih novčanih pomoći u 2018. godini Budžetom Tuzlanskog kantona je planirano 560.000,00 KM, a kriteriji za raspodjelu sredstava prema općinama i Gradu su broj stanovnika po popisu stanovništva iz 2013. godine, nezaposlenost stanovništva u decembru 2017. godine, broj korisnika stalne novčane pomoći u 2017. godini, broj korisnika jednokratnih novčanih pomoći u 2017. godini, broj djece korisnika dodatka na djecu u 2017. godini i broj penzionera sa iznosom najniže penzije u decembru 2017. godine.

Kada su u pitanju subvencije za djecu, učenike i studente Programom je utvrđena raspodjela sredstava u ukupnom iznosu od 876.400,00 KM. Troškovi prijevoza subvencioniraju se u iznosu od 100% za djecu, učenike i studente iz porodica korisnika stalne novčane pomoći, djecu, učenike i studente bez roditeljskog staranja koji su na porodičnom smještaju, te djecu, učenike i studente korisnike uvećanog dječijeg dodatka i njihove pratioce (ukoliko je pratilac neophodan). Ova sredstva doznačavati će se na tekuće račune korisnika prava u skladu sa mjesečnim potrebama i dostavljenim spiskovima po bankama i rekapitulacijama od strane centara za socijalni rad, ovisno o broju korisnika koji ostvaruju pravo, te sa raspoloživim sredstvima Budžeta i operativnim planovima izvršenja Budžeta za 2018. godinu.

Vlada je današnjom odlukom utvrdila i iznos dječijeg dodatka za djecu iz porodica u kojima mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7% prosječne plate u Tuzlanskom kantonu iz 2017. godine, u visini od 20,00 KM po jednom djetetu mjesečno, izuzimajući porodice sa troje i više djece za koje se dječiji dodatak utvrđuje u visini od 40,00 KM mjesečno po svakom djetetu iz te porodice.

Također, danas je Vlada utvrdila i iznos jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta u visini od 153,00 KM ili 20% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2017. godine. Pravo na ovaj oblik pomoći imaju porodice čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2017. godine.

Kada su u pitanju novorođenčad, Vlada je danas utvrdila da će novčana pomoć na ime prehrane djeteta do šest mjeseci u 2018. godini iznositi 77,00 KM mjesečno po djetetu. Pravo na ovu pomoć imaju nezaposlene majke porodilje čiji prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25% prosječne plaće u Tuzlanskom kantonu iz 2017. godine, a pomoć će se isplaćivati u trajanju od maksimalno šest mjeseci. Zahtjev za ostvarivanje prava se može podnjeti najkasnije do jedne godine starosti djeteta.

Uslov za legalizaciju građevina ortofoto snimci iz 2012. godine

Vlada je  utvrdila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uslovima i postupku legalizacije bespravno izgrađenih građevina. Ove izmjene, između ostalog, predviđaju da je umjesto dosadašnje odredbe da se građevina nalazi na satelitskom snimku iz 2007. godine, uslov za leglizaciju građevine, propisana odredba da se građevina nalazi na ortofoto snimcima iz 2012. godine. Naime, satelitski snimak iz 2007. godine, urađen za potrebe legalizacije, u primjeni je pokazao nekoliko manjkavosti, a nije bio ni dovoljno jasan zbog povećane oblačnosti u vrijeme snimanja, što je izazvalo otežano provođenje ovog zakona, odnosno identifikaciju objekata u pojedinim općinama Tuzlanskog kantona. Drugi razlog su zahtjevi pojedinih općina Tuzlanskog kantona i poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona kojim se predlaže da se ovaj snimak zamijeni drugim snimkom na kojem će biti jasnije vidljive građevine koje su predmet legalizacije, a ujedno obuhvati i vrijeme koje je proteklo do izrade preciznijeg snimka. U konsultaciji sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove utvrđeno je da su najprecizniji snimci iz proteklog perioda ortofoto snimci Federacije BiH iz 2012. godine, objavljeni na Geoportalu Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, a za koje je od strane navedene Uprave dobiveno ovlaštenje da ih se može besplatno i trajno koristiti za potrebe Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice i svih općina Tuzlanskog kantona.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.