Ograničavanje sadržaja sumpora i toplifikacija smanjili bi zagađenost zraka

11.02.2018 09:19
smog_tuzla
 

Zagađenost zraka u tuzlanskoj regiji već godinama predstavlja veliki problem građanima tog dijela Bosne i Hercegovine, a iako nema zvanične statistike o tome takvoj situaciji pripisuje se i povećan broj oboljenja povezanih sa zagađenim zrakom.U Tuzlanskom kantonu pet je fiksnih mjernih jedinica i jedna mobilna koje svakodnevno mjere parametre zagađenja zraka i na web stranici se automatski pokazuju te vrijednosti. Za održavanje, vođenje i izvještavanje sistema praćenja kvaliteta zraka zaduženo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a.

Pomoćnik ministra Goran Mišić u razgovoru za Fenu pojasnio je da postoje tri kategorije stepena zagađenosti zraka – čist zrak, umjereno zagađen i zagađen zrak. Potvrdio je i da je ove godine situacija znatno bolja, jer još ni jednom nisu proglašene interventne mjere.– Moramo biti iskreni i reći da je to zahvaljujući vremenskim odnosno meteorološkim uvjetima. Prošle godine zabilježene su česte, kontinuirane epizode zagađenja zraka te su proglašavane interventne mjere u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka – dodao je.

Generalno govoreći, naglasio je Mišić, uzrok zagađenja nije egzaktno određen, a te podatke imat će kada se završi registar zagađivača i katastar zagađivača čija je izrada u toku, no nekoliko je najvećih, a to su Termoelektrana, kućna ložišta i saobraćaj, jer je veliki broj vozila na neadekvatnim cestama.– Tome je potrebno dodati i nepovoljne geografske uvjete odnosno raspored gradova, posebno Tuzle koja je u kotlini gdje je mali broj dana s vjetrovima te se zagađenje zraka akumulira posebno u zimskim uvjetima, kada je prisutna i temperaturna inverzija – kazao je Mišić.

To ministarstvo, ističe on, pokušava u skladu s ograničenim finansijskim mogućnostima finansirati projekte iz oblasti toplifikacije odnosno širenja mreže daljinskog grijanja iz Termoelektrane Tuzla na području Tuzle, Živinica i Lukavca, za šta je osigurano sedam miliona KM.U procesu je i donošenje izmjena Zakona o komunalnim djelatnostima koji propisuje da će svi vlasnici i investitori poslovnih i individualnih objekata površine veće od 200 metara kvadratnih, tamo gdje za to postoje tehničko-tehnološki uvjeti, biti obavezni priključiti se na sistem daljinskog grijanja.

Ministarstvo i nevladina organizacija Grupa za čist zraka napravili su izmjene plana interventnih mjera koje imaju za cilj smanjenje zagađenja i zaštitu zdravlja građana.Namjera je ove godine donijeti Odluku o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka koja bi imala odredbu za ograničenje sadržaja sumpora koji se može ložiti, kao i zabranu loženja drugih supstanci koje nisu za to namijenjene.

Govoreći o projektima koje Ministarstvo realizira Mišić je kazao da je osigurano 1,5 miliona KM za toplifikaciju u Živinicama te se očekuje od Elektroprivrede da primarni vod iz Termoelektrane dovede za Živinice da bi se ta sekundarna mreža priključila i dalje proširila.

– Ovako pokušavamo riješiti trenutno najveći problem kada je u pitanju zagađenje zraka u Tuzlanskom kantonu, a to je općina Živinice koja nema daljinsko grijanje dok ima veliko opterećenje individualnim kućnih ložišta, uglavnom na ugalj s visokim sadržajem sumpora – dodao je.

Na području Tuzle sve stambene zgrade priključene su na sistem daljinskog grijanja i sada se širi na rubne dijelove grada, kao što su naselja Šićki Brod i Bukinje te individualne kuće, ali problem predstavlja činjenica da vlasnici moraju investirati u podstanice, a njihova cijena izgradnje je visoka.

(TIP/Fena)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.