Najukusniji italijanski hljeb: Od sada A�ete samo njega praviti!

09.02.2018 07:58
Domaci-hljeb---Pixabay_01
 

Predivan domaA�i hljeb, tijesto je sliA?no kao kod somuna, samo su drugaA?ijeg oblika. OdliA?ni za sendviA?e. Fino rupiA?asti i vazduA?asti, isto tako i mekani. VeliA?ine koje A�ete praviti zavisi od vas. Od ove mjere dobijete 4 velike i 4 manje A�abate.

Sastojci:

  • 1/2 kvasca
  • 3 dl vode
  • 1 kaA?ika A?eA�era
  • 1 kaA?ika soli
  • 0, 5dl ulja
  • braA?na toliko da se umijesi mekano tijesto

Priprema:A�Kvasac razmutiti u toploj vodi sa A?eA�erom. Dodati braA?na, da moA?e da se izmijeA?a viljuA?kom. Dodati so i pola mjere ulja. IzmijeA?ati, pa dodavati braA?no mijeA?ajuA�i viljuA?kom dok se ne zgusne. Kad veA� ne moA?ete da promijeA?ate viljuA?kom onda rukom izmijesite dodavajuA�i po malo braA?na ali da tijesto na kraju bude mekano, skoro ljepljivo za ruke. Na kraju dodajte ostatak ulja i samo malo premijesite. Ostavite tako pouljeno 10-ak minuta. Od tijesta odvajajte loptice veliA?ine pesnice, pa ih oblikuje u loptice i razvucite, prenosi portalA�Cure.ba.

Tepsiju dobro pobraA?navite, pa stavljajte ih u razmaku cik a�� cak. Ostavite da odstoje 10-15 minuta, da dapoxetine no rx, generic dapoxetine omekA?aju i krenu da rastu. Kada proA�e odreA�eno vrijeme i kada omekA?aju, onda pobraA?navite prste i od sredine pritiskajte, u sredini malo manje pa sve viA?e prema krajevima i tako ih raA?irite. PobraA?navite odozgo. Ako vam je pretoplo, prebacite najlon ili celofan da se ne bi osuA?ili.

Tako ostavite joA? 10-15 minuta i onda pecite. Rernu ugrijte na 300 stepeni, pa prvo stavite 10-ak minuta da se peku na donjem nivou, pa ih na polovini peA?enja podignite na sredinu. PeA?eni su kada fino porumene.

Prekrijte ih krpom na jedno 10-a minuta.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.