Ko je izvarao kupce stanova u SPO ‘15. maj’ u Tuzli? Vlasnik firme Giprom Salih Šabović u ekskluzivnom intervjuu za TIP: ‘Giprom će radove završiti, odgovorne ćemo tužiti na sudu’

20.01.2018 18:36
Saliha-Šabović-naslovna
 

Vlasnik firme Girpom Salih Šabović u ekskluzivnom intervjuu za TIP govorio je o tome ko je izvarao kupce SPO ‘15 maj’ u Tuzli. Kazao je da će tužiti Direkciju za izgradnju Tuzla, rukovodstvo i bivšeg direktora Envera Bijedića. Između ostalog,  razgovarali smo o kriminalu, milionima, ‘građevinskoj mafiji'…

TIP:  Ko laže taj i krade….Ko je izvarao kupce SPO ‘15 maj’ u Tuzli?

Šabović: Odgovorno tvrdim da je glavni krivac Direkcija za izgradnju Tuzla, tadašnje rukovodstvo  i njen bivši direktor. Oni su bili dužni da obezbijede sva prava, uplatu taksi, rente,  građevinsku dozvolu,  da bi se moglo nesmetano graditi. Objekat je na tenderu bio dobijen u omjeru 75 posto, dok je njihovo bilo 25 posto. Na insistiranje njihovog direktora, odrekli smo se 25 posto dobiti objekata i  objekat smo podijelili po 50 posto. Pristao sam tada da priznam dva puta skuplji projekat i vođenje nadzora, nego što je to na tržištu bilo, u zamjenu da izvodimo radove po tržišnim, najmanje jednakim uslovima najniže ponude stambeno poslovnog objekta kod stadiona Tušanj. Napravili smo protokol gdje je Direkcija za izgradnju bila dužna da izradi projektno-tehničku dokumentaciju, da vodi nadzor, plati takse, radi kontakte sa javnim preduzećima, Općinom, tj. da radi kompletnu administraciju nad SPO ‘15 maj’.  Da predlaže raspodjelu stanova, poslovnih prostora, garaža. To je vrlo kratko trajalo i ni jednu od ovih stavki koje sam pomenuo nisu ispoštovali.  Sve su započeli, a ništa nisu završili. Mi smo vrlo brzo sami ostali na objektu. Niti su vodili nadzor, niti su završili projektno-tehničku dokumentaciju, niti je završen projekat vanjskog uređenja. Ja nisam znao da oni u tom momentu nisu bili  u mogućnosti da u potpunosti   vode nadzor i projektovanje,  zato što nisu bili osposobljeni sa kadrovima.

1000_1511524357zgrada-15-maj_1-533x4001-533x400

Foto: Faktor: J.Bojić

TIP: Kako su onda bili ‘sposobni’ prodati stanove i poslovne prostore i uzeti novac?

Šabović: Za to su bili sposobni… Vrlo brzo su prodali sve stanove, poslovne prostore, garaže i njihove površine i uzeli su novac.

TIP: Tvrdite da su prodali i kvadrate stanova koji su trebali pripasti Gipromu?

Šabović: Oi su tada prodali kvadrate stanova koji su po protokolu pripali Gipromu i za to su se obavezali da će platiti nama 428.000 KM. Naknadno smo utvrdili da su na 7 i 8 etaži u raspodjeli stanova trebali Gipromu dati 1024 kvadrata, a oni su dali 875 kvadrata. Jedan dvosoban i trosoban stan su prodali koji je trebao pripasti Gipromu.

TIP: Koliko je Direkcija za izgradnju naplatila novaca za SPO’ 15 maj’ ?

Šabović:  Po mojoj procjeni između 5 i 6 miliona KM.

TIP: Gdje su te pare? Zašto objekat nija završen i zašto kupci nisu već odavno uselili u svoje stanove, nego su prinuđeni protestovati na ulici kako bi se izborili za svoja prava?

Šabović: Ja  stvarno ne znam gdje su te pare.  To treba pitati bivšeg direktora Direkcije za izgradnju.

TIP: Koliko je Giprom naplatio, a koliko su vam ostali dužni?

Šabović: Mi na tom objektu nismo zaradili ništa. Ja svakoga pozivam da dođe i da napravimo računicu. Da vidimo kompletan trošak i zaradu Giproma i da to javno objavimo. Mi imamo potraživanja od naših kupaca negdje oko 700.000 KM. Tu će vjerovatno biti između 15 i 20 posto sudskih sporova, iz razloga što imamo dva kooperanta koji su dobili stanove, a nisu odradili svoje poslove koje su trebali. Stanove su prodali drugim kupcima i uzeli novce i to će biti predmet sudskih sporova.  Mi smo imali nekoliko sastanaka u Općini, jer sam smatrao da kada nema rukovodstva u nekoj firmi  ima vlasnik. Ja sam mislio da će se vlasnik uključiti u rješavanje kompletne  problematike objekta, a ne samo onoga što se duguje javnim preduzećima. Ja sam vlasnik Giproma, nisam direktor, ali to me ne oslobađa odgovornosti pred kupcima. Ne bi bilo moralno aa izađem javno i kažem kupcima ja sam vlasnik, obratite se direktoru i rukovodstvu moje firme.  Ja sam ispred svih u firmi, 99 posto problema  preuzimam na sebe. I što je Giprom pravio, i što sam obavezan i što nisam obavezan da uradim, a uradit ću. Ja ću sve ovo do kraja da dovedem i radovi na SPO ‘15 maj’ će biti završeni. Sve će biti završeno iako ne ide željenom brzinom.

2474042-600x400

Foto: Oslobođenje/Miren Aljić

TIP: Hoćete li tužiti Direkciju za izgradnji i bivšeg direktora Envera Bijedića?

 Šabović:  Hoću, budite sigurni u to. Tužit ću Direkciju za izgradnju, rukovodstvo i bivšeg direktora. Moraju odgovarati za  sve ovo…

TIP:Direktno ću vas pitati…Jeste li  bili u’ talu’ sa tadašnjim rukovodstvom Direkcije za izgradnju?   

Šabović: S kim, s Enverom?

TIP: Između ostalih…Evidento je da je neko ‘digao’ novce i prevario kupce?

Šabović: To je prvi posao Giproma  s firmom na čijem čelu je bio on. Sa Direkcijom sam radio i ranije, ali tada on nije bio direktor. Za taj posao sam mislio da će možda biti bolji od svih ostalih. Grdno sam se prevario. Taj posao od kada je  krenuo, ništa od njega nije biloo realno ni dobro. Mi nismo bili u nekim dobrim poslovnim odnosima zato što to nije krenulo kako treba. Nismo u kontaktu. Nas su osakatil za više od 500.000 KM, uzeli su nam dva stana, prodali su više nego što ih je sljedovalo protokolom za 420.000 KM. Ništa nisu ispoštovali. Sve to nam je napravilo trajne probleme u firmi.  Kako da ja sada budem u ‘talu’ ili dobrim odnosima sa čovjekom koji me je doveo u ovu situaciju?  Koji me doveo u situaciju da ne mogu spavati…Ja razumijem kupce i proteste. Tu ima nekoliko lica koje se bave politikom, i okrenuli su ovo u politiku, a ne ka razgovoru da završimo objekat. Ostale u potpunosti razumijem i zaista mi je žao.

enver_bijedic_velika_160014801

Povodom učestalih prozivki od strane oštećenih kupaca, stanova i poslovnih prostora u SPO ‘15. maj’ i njihovog razumljivog i opravdanog nezadovoljstva činjenicom da ni nakon proteka toliko vremena objekat nije završen i oni nisu ušli u posjed, ranije se saopštenjem za javnost oglasio bivši direktor Direkcije za izgradnju Enver Bijedić.

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Potpuno je jasno da je došlo do pogrešnog odabira partnera za kupovinu zemljišta i izvođenje radova i kao čovjek koji je tada učestvovao u odabiru prihvaćam svoj dio odgovornosti.Nažalost to tada nije tako izgledalo i danas se ne može vratiti vrijeme da se odluka promjeni i nikakva naknadna pamet to ne može promjeniti.

Neshvatljivo mi je pogotovo sa ove distance da izvođač radova „Giprom“ d.o.o. Tuzla (izvršiti uvid u ugovor o građenju između Direkcije za izgradnju i „Giprom“ d.o.o. Tuzla i koje su OBAVEZE graditelja) nije izvršio svoju ugovornu obavezu, te završio i izgradio objekat. Ne mogu se pomiriti sa činjenicom da već 6,5 godina nisam direktor direkcije za izgradnju, a da se danas mene proziva i čini odgovornim.

Postavljam otvoreno pitanje šta se u tih 6,5 godina dešavalo.Zašto se u proteklom periodu, od marta 2011 taj problem (SPO 15. maj) nije pokušao riješiti, šta se dešavalo i da li se svjesno držao u tom statusu kako bi se danas koristio u mojoj ljudskoj i političkoj diskreditaciji.

Svima onima koji to misle iskoristiti prije svega u političke svrhe i za moju političku diskreditaciju želim jasno poručiti da neće uspjeti. Ja sam predsjednik najjače kantonalne organizacije SDP BiH i svjestan sam činjenice da mnogima to ne odgovara.Svi oni koji misle da će putem ucjena, lažnih optužbi i medijskog pljuvanja pokolebati moju i odlučnost kantonalne organizacie koju vodim, pa i SDP BiH grdno se varaju.

Politika kantonalne organizacije se ne vodi nigdje izvan partijskih institucija i niko izvan toga neće moći uticati na našu politiku i sastavljanje lista, a pogotovo neće nametati teme kojima bi se mi bavili sami sobom. Odluke SDP-a se donose na sjednicama organa u statutom propisanoj proceduri i ne postoji pojedinac koji to može promjeniti bez obzira o kome se radi, ni kao član SDP-a, a pogotov to neće i ne može niko izvan SDP-a.

Danas kada je više nego jasno kako je SDP partija svih nezadovoljnih, ozlijeđenih građana svih nacija Bosne i Hercegovine,nikakva kompromitacija pojedinaca iz SDP-a ne može nas spriječiti da građanima ponudimo ponudimo nadu i konkretna rješenja za ključne životne probleme. Znam da je nekima teško objašnjavati to da sam kao ministar u Vladi Federacije vodio ministarstvo koje je napravilo duplo više kilometara auto puta nego svi prethodni ministri zajedno, kako sam vodio projekt probijanja tunela Karaula, da sam u tri općine proglašen počasnim građaninom. Najteže je dobiti priznanje u svom gradu, ali sam s pravom ponosan i na projekte koji su u mom mandatu urađeni i na području Kantona i u mojoj Tuzli (petlja Šićki brod, ulaz u Tuzlu, most od trga Slobode prema Panonskim jezerima, rekonstrukcija mnogih gradskih ulica, te otvaranje Međunarodnog aerodroma Tuzla putem dovođenja Wizz air).

Kao građanin ovog grada i kao predsjednik KO SDP TK, kao aktuelni zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, te na kraju i kao bivši direktor Direkcije, želim i na ovaj način pozvati Kantonalno tužilaštvo da uzme u razmatranje cijeli predmet kad je u pitanju objekat SPO 15 maj.Siguran sam da im je dokumentacija dostupna, a pogotovu IZVJEŠTAJ finansijske policije FBiH iz 2016. godine iz koga se vide mnoge činjenice koje se danas u javnosti na drugi način potpuno iskrivljeno prikazuju.

Navestu ću samo neke činjenice koje tužilaštvo treba analizirati:

 1. Ugovor između Direkcije za izgradnju i izvršioca radova Graditelja objekta „SPO 15 maj“  „Giprom“ d.o.o. Tuzla, koje su ugovorne obaveze ugovornih strana
 2. Izvještaj finansijske policije FBiH iz 2016. godine
 3. Izvještaj stečajnog upravnika Direkcije za izgradnju

Na kraju želim se još jednom javno izvinuti oštećenim kupcima, potpuno svjesan činjenice kroz kakav pakao prolaze. Znam da moje žaljenje ne može njima pomoći, zbog čega ću u narednom periodu učiniti sve što mogu da se njihov problem riješi, saopštio je ranije Enver Bijedić.

TIP: Šta je sada potrebno da se završi objekat i da kupci uđu u svoje stanove, poslovne prostore, garaže?

Šabović: Mi nismo odustali od radova. Sve što možemo ulažemo u objekat. Svjestan sam da ne ide željenom brzinom. Da budem iskren, to je sve zbog sredstava. Objekat unutra je preko 95 posto završen. Ostala nam je garaža. Beton smo nabavili. Ostalo nam je još željezo.  Mi smo u pregovorima za nabavku željeza. To je skupa roba koja se ne može kompenzirati, mora se platiti unaprijed. Kupce koji duguju Gipromu molim i pozivam da dođu da bar  plate dio svog duga, kako bi smo  platili željezo i radnu snagu i da završimo radove. Ja njih razumijem i suosjećam sa njima. Trpim i uvrede pojedinih kupaca zato što razumijem da su predugo čekali. Ja sam odlučio da se ne oglašavam u javnosti i ne odgovoram na uvrede i napade, pa se stekao utisak neke moje krivice.  Ja nisam protiv toga da kupci oduu inspekcije, da tuže….Meni je u interesu da se objekat što prije završi.

TIP: Koliko je potrebno još novaca da se objekat u potpunosti završi?

Šabović: Otprilike između 400.000 i 500.000 KM. To je  manje nego što meni moji kupci duguju, a to je  oko 700.000 KM. Tu ne ubrajam sredstva koje nam je dužna Direkcija za izgradnju.

TIP: Moramo razumjeti i kupce…Ljudi su prevareni. Neko je digao kredit, kupio stan, godinama živi kao podstanar i vraća kredit a ne može da uđe u svoj stan.  Zašto bi nekome sada vjerovali nakon svih ovih godina?

Šabović: Ja njih razumijem….Mi smo predlagali da ukoliko se boje da sredstva daju nama, neka ih daju direktno dobavljačima za željezo ili neku drugu potrebnu uslugu. Nije problem, neka oni nađu dobavljača, 90 tona željeza, nešto malo za radnu snagu i posao će biti završen za dva do tri mjeseca. Mi niti smo odustali, niti ćemo odustati. Prodajemo imovinu, sve što imamo, i mi ćemo taj objekat završiti bez obzira na dinamiku naplate.

TIP: Neki će sada pomisliti da prodajte imovinu kako bi ste otišli iz BiH?

Šabović: Ja sam sav radni vijek proveo u Tuzli. Moj otac rahmetli je ukopan u Tuzli. Tu mi je ostavljeno mjesto za majku i kupili smo još osam mjesta. Ja ne idem nigdje iz Tuzle. Mi planiramo ovdje da živimo i radimo. Imao sam puno razloga da odem iz Tuzle. Najveći razlog da odem iz Tuzle je bio kada se gradila Plava bolnica UKC-a Tuzla. Tada je firma desetkovana. Dobro su joj bili poljuljani temelji. I tu je bila umješana Direkcija za izgradnju jer je dala potvrdu da je ono što se dešavalo na izgradnji  Plave bolnice u skladu sa zakonom. Ja sada kažem i tvrdim da to ništa nije bilo u skladu sa zakonom. Svi oni koji se nađu pogođeni ovim mojim odgovorm  neka me tuže. Giprom je tada oštećen sa 1.600.000 KM, a sa kamatama to danas iznosi preko 4 miliona KM. Odgovorno tvrdim da je izgradnja Plave bolnice UKC-a Tuzla  najveća krađa u BiH nakon rata.

TIP: U javnosti se stvorila slika da je Giprom sinonim za ‘građevinsku mafiju’.

Šabović: To su gluposti.  Ne postoji cijena na danjulaku koju bih ja platio da izađem iz ovog problema. A ja ću se kasnije na sudu ganjati sa Direkcijom za izgradnju. Šta mi treba da ja živim sa ovim transparentima i prozivkama još tri godine? Teško je sa ovim živjeti. Ne postoji imovina koju bih ja dao samo da ovo prestane. Ja ću po svaku cijenu završiti zgradu, pa ću se onda ganjati po sudu.Ima tu par stanova i poslovnih prostora spornih i mi ćemo na sudu postaviti to pitanje. Neko će odgovarati za sve ovo.

TIP: je li ovdje u pitanju veliki kriminal?

Šabović: Pare od mojih kupaca su u objektu. Gdje su  pare koje je uzela Direkcija za izgradnju teško je kazati. Možemo samo nagađati.  Optužiti nekoga je jako teško ako nemate direktnih dokaza. To treba da istraži Tužilaštvo Tuzlanskog kantona.  Nisam vidio ko je uzeo pare? Ali neko jeste, to je sigurno….

TIP: Pa gdje su pare?

Šabović: Pa ne znam….Neko je uzeo.  Tadašnji direktor Direkcije za izgradnju je rekao da mu je najveća greška izbor izvođača…Ja ne mogu reći da je naša greška da smo izabrali lošeg investitora.  Direkcija za izgradnju je bila jedan od najboljih investitora u Tuzlanskom kantonu. Ali nismo znali da će doći pogrešan direktor. Izabrali smo firmu sa pogrešnim direktorom i sad smo u ovim problemima.

1-5-696x456-611x400-611x400

Foto: Facebook

TIP: Šta i kako dalje?

Šabović: Giprom će u nekom kapacitetu, koliko to bude mogao, nastaviti sa radovima na ‘SPO 15 maj’. Ljudi trebaju da znaju da Giprom zapošljava blizu 200 radnika u Crnoj  Gori. Svi su radnici iz BiH. Kad su mi poljuljali temelje firme nakon Plave bolnice u Tuzli ja sam morao tražiti negdje izlaz. Morali smo raditi vani…Nisam tražio izlaz i spasza sebe, to sam mogao i ovdje u Tuzli. Nego za veliki broj radnika koji radi u Gipromu. Neku zlonamjerni ljudi koji su se ubacili u udruženje  kupaca ‘SPO 15 maj’ su mi poljuljali posao i u Crnoj Gori. Poslali su pismo dnevnom listu ‘Dan’ koji je štete i zla nanio firmi više nego sve ovo što se dešava ovdje. Jedan posao sam morao napustiti, jedan sam  posao izgubio. Trpim štetu i udarce, a nisam kriv. Investitore za koje smo mi radili taj list je nastavio da proziva zbog nas. Mi nismo preskakali stanove kupaca prema kojima je bila obavezna Drekcija za izgradnju. Sve smo jednako radili. Ukoliko budemo morali, tražit ćemo da budu odvojeni naši kupci prema kojima smo obavezni o drugih. Nadam se da če preovladavati razum i da će rukovodstvo udruženja kupaca i oni kupci koji duguju Gipromu uplatiti sredstva ili bar dio sredstava  koje duguju,  a sve kako bi smo ovo završili što prije.  Radovi na objektu se nastavljaju, ne idu željenom brzinom i zbpg toga nam je žao, ali bit će završeni.  U to budite sigurni.

(TIP/razgovarao Adis Jašarević)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Ko je izvarao kupce stanova u SPO ‘15. maj’ u Tuzli? Vlasnik firme Giprom Salih Šabović u ekskluzivnom intervjuu za TIP: ‘Giprom će radove završiti, odgovorne ćemo tužiti na sudu’

 1. Cupi

  21. 01. 2018. - 06:52

  Srce se čovjeku stegne čitajući ovakve tužne ispovijesti. Zamoliću PREVARENE vlasnike stanova da skupe još to crkavice par stotina hiljada da čovjek kupi tih pišljivih 90ak tona gvoždja i završi vam te stanove oko kojih ste napravili toliku frku da on ne moze noćima da spava i sikira se, a sad i vikendicu konta da proda i dovešće ako treba i dva-tri majstora iz Crne Gore, al vi da ih hranite, što šta vam fali?!……………
  E moj mazlume. Zbog tebe i tebi sličnih “biznismena” tipa onih distributera jabuka mi i jesmo qurčina Evrope i gdje god se pojaviš i kažeš da si iz BIH prva asocijacija nije više RAT već kriminal :( Da je države i zakona gulio bi ti doživotnu zajedno sa Bijedićem i ekipom koja ti je o(ne)mogućila da učestvuješ u tenderima i izgradnji i kako kažeš “najvećoj pljački”. Al to bi se desilo da ja ovako nešto napravim, al posto si ti u pitanju onda slijedi nagrada u vidu poslaničkog mandata u skupštini, predsjednik UOFK i na kraju izgradnja crnogorskog primorja….. eeeee đetiću, uživaj boli te qarina za ovom fukarom koja dozvoli da ih namagarčite.
  Al ni to mi nije jasno, kako ćeš dati novac a stan se nije ni počeo graditi?! Donio im neko projekat i rekao e ovo ovdje bi bio tvoj stan, ti samo daj 100 000……

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.