Izudin Kešetović: Kako će se vlast ‘otkočiti’ a narod ukočiti?

16.01.2018 09:38
premiär-
 

Narod ipak može odahnuti jer se vlast u FBiH neće ‘zakočiti’. Čak i ministri SBB-a koji čine vlast ostaće sve do kraja mandata. Iako su svi ministri ‘ukočeni’ do kraja godine će ipak biti na budžetu. Penzionerima, radnicima, doktorima, policajcima, profesorima i ‘sitnoj boraniji’ kako bude.

Kako otkočiti Budžet?

Svi budžeti države premašuju 30% DBP-a, što je iznad 10 milijardi KM. Sva javna potrošnja preskače podiok od 50% DBP-a, što je oko 15 milijardi KM. Servisiranje dugova i finansiranje javne potrošnje je glavna konstrukcija budžeta. I sam trezor entiteta i države postaje jedino mjesto gdje se sve monetizuje kroz novac koji dolazi iz legalne ili nelegalne ekonomije. Ona nelegalna ili siva seže i do 30% pa popravlja per capite ili dohodak po glavi stanovnika od oko 8.000 KM. Onih oko 10 do 15 milijardi KM se negdje ‘istopi’, odnosno prelije. Siguran potrošač  javnog novca postaje vlast koja najavljuje investicioni bum.

Kako napraviti investicioni bum?

Investicioni bum je moguće napraviti na osnovu perjanica vlasti na pozicijama Elektroprivrede  BiH, BH Telecoma i Razvojne banke FBiH. Ključni kadrovi SDA-a koji su se oprobali na kantonalnim nivoima Tuzle, Travnika i Zenice nas vode u svijetlu budućnost. Svi su razvili osobne ili povezane investicije do krajnjih granica. Iskustvo iz Tuzle je najbolje testirano na privatizaciji Tuzlanske banke i KHK Lukavac. Sve je izvedeno do savršanstva. Savršenstvo je i zavisnim društvima gdje je na čelu isti kadar iz Tuzle koji svojim komoratima ne može obezbijediti niti uslove penzionisanja. Ekspert za investicije iz Travnika se oprobao na hidroelektranama. Sposoban kadar koji je sve spojio i naravno zasjeo na krov razvojne banke koja samo treba da doživi sudbinu  Bor-Banka za obnovu i razvoj. Sa  BH Telecomom je malo složenije.Dubinska analiza koja se priprema će otkriti i ono što je davno otkriveno, a to je da su na funkcijama svi koalicioni partneri. Investicije u termoblokove kojim se vlast hvali su samo indirektni način povećanja cijene električne energije,  koju će platiti građani. Građani su garant kreditnog zaduženja koje će isti ti građani vraćati. Ekonomska nauka uči da postoji amortizacija i akumulacija. Toga nema u proizvodnji struje. Sve je u novčanom toku koji se prospe kroz razne javne nabavke i ulaganja koja ne mogu održati proizvodnu spremnost postojećih i novih zamjenskih kapaciteta . Telecom je postao ‘kasica prasica’ za vlast koja se namiruje i izvlači akumulacija koja bi se umjesto potrošnje mogla reinvestirati. Pipci Investicione razvojne banke FBiH sežu i do kantona gdje sa  centralom zapošljavaju toliko ljudi da mi bogli opsluživati dobro stojeću banku. Obim i struktura razvojnih kredita postaje nevažna osim u slučajevima kada se realizovao na principu privatizacije projekat Krivaja Zavidovići, pa se ne zna ni ko je dužnik. Primjeri iz prošlosti su još brojniji, a glavni arhitekta svih zavrzlama je sudski proglašen nevin, kao i brojni funkcioneri iz brojnih afera.

Investicije u puteve 

Agilni direktor Direkcije za puteve FBiH može biti zadovoljan. Svoje mjerne geometarske instrumente može upraviti i prema Zenici i rodnom Travniku. Para će biti napretek. Fali samo jedan mandat jer u ovom se nije proslavio (opario). Sada je sve spremno za investicije. Trošarine i krediti su legli. Ono što je ranije potrošeno će se vraćati. Brze ceste, magistralni i regionalni putevi će biti za vlast ‘mala maca’. Direkcija za puteve TK-a se zadužila dok su se razduženi direktori dobro oparili i avanzovali sve do ministarskih pozicija. Tuzlanski kanton nema niti brzih cesta, niti regionalnih puteva. Sve je na kašičicu, tako da će biti na desetine presijecanja vrpci na lokacijama od Sapne do Doboj Istoka u dužini od par stotina metara. Makaze su kod Vlade TK-a koja će do izbora imati taman toliko vremene da obiđe sva svečarska mjesta i da dobro ‘otupi’ naoštrene makaze za svečane vrpce. Narodu ostaje jedino da se divi i da poželi vlasti da ostane vječno u svijim foteljama pod palicom prvog čovjeka Vlade TK.

Bauk poskupljenja  kruži na Balkanu

Bauk  poskupljenja kruži na Balkanu. Crna Gora je najdalje otišla. Slijedi Hrvatska koja se čupa sa Agrokorom. U Srbiji plaćaju danak ekspanzije dugova, tako da ‘obloge’ sprema bivši premijer, a sada aktuelni predsjednik države. Makedoniju i Kosovo da ne spominjemo. Za njih cijene i standard ne predstavlja problem jer su se zabavile nazivom i priznanjem države. Jedino je Bosna i Hercegovina spokojna jer nas službeni eksperti i savjetnici uvjeravaju o neutralnosti djelovanja novih nameta. Monetizacija dugova, poznata u teoriji kao inflacija, se izgubila uslijed stabilne valute. Izbila je na površinu sa niskim dohocima i visokom poreskom presijom. Sektoru privrede i stanovništva prijeti potop. Stanovništvo bježi iz zemlje, a privreda propada. Javni sektor sa javnom upravom jedini se osjeća siguran sve dok se ne ostvari stanje ‘propast neće, a spasa  mu nema’.

Bankrotstvo, siromaštvo ili smjena vlasti

Svi ekonomski problemi su političke prirode. Jedino je rješenje u smjeni vlasti. Izborni zakon je nevažan. Važni su glasovi i to oni pošteni. Investicije i radna mjesta koja aktelna vlast zagovara je nastavak pljačke naroda. Ovaj puta bi to trebalo biti jasno svima osim onima koji su dali amanet za osvojene funkcije, radna mjesta i silno bogatstvo. Čak i ‘otkočena’ vlasti u ulozi predsjednika Federacije BiH neće pomoći. Ostaje im dovoljno vremena da za ovu godinu naprave duplo veću štetu nego prošle 2017. godinu, za koju kažu ‘da je izgubljena’. U stvari ne radi se o bilo kakvom gubitku. Ispade da su svi na dobitku. Vlast se još više obogatila. Oni 150 hiljada koji su napustili državu se spasilo, odnosno našlo salameta. Čak su na dobitku i penzioneri koji su zdušno uz vlast na trezoru. Rudari mogu sanjati penziju, dok demobilisani borci mogu pisati romane o lažnim borcima/ bojovnicima u Registru i silnim parama koje se vrte u stotinama i hiljadama udruženja koji se finansiraju javnim novcem. Ispade sve po onoj narodnoj koja se prepričava u priči o svekru i snahi i naredbi  ‘Koči snaho’ i povratnoj ‘Kočiš snaho ….., odosmo u provaliju’.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: Prof. Izudin Kešetović/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.