Izudin Kešetović: Da li ima novih javnih politika vlasti TK?

13.01.2018 06:43
Vlada-TK-603x400
 

Vlada Tuzlanskog kantona pokušava napraviti nemoguće. Rekonstrukcijom Vlade TK-a sve je na principu tri u jedan. Ključni resori nauke obrazovanja, sporta, kulture predate su u ruke  dvojici bivših ministara u kojima je  katastrofalno stanje koje je proizvedeno u prethodnom trogodišnjem mandatu od strane iste birokratske strukture. I na kraju resor industrije, rudarstva, poduzentništva  i razvoja  je objedinjen na princpu resora koje je nazvano privredom.

Četiri pitanja za Vladu TK-a?

Koje javne fakultete i srednje škole treba privatizirati?

Kakvo nam treba predškolsko i osnovno obrazovanje?

Treće pitanje se odnosi na sport i njegovo finansiranje ?

Kakvu želimo kulturu i umjetnost?

Zbir pitanja u finansijskom dijelu  ima relativno najveće učešće u ukupnim rashodima.Veliki obim javnih para se transferira. Učinak rashoda je upitan. Reforma sistema je nužno zlo. Nedefinisan odnos  javno-privatnog interesarezultirati će  propast javnog i pobjeda privatnog sektora. Klijantela za diplome postaje sve oskudnija jer  se tražnja polako reducira na samo atraktivna promotivna zvanja koja donose posao u javnom sektoru. Tu su i poslovi struke koji se mogu izvesti na ino tržište radne snage. Domaće tržište postaje neatraktivno u smislu koristi poslova u javnom sektoru i troškova koji se plaćaju za birokratsko-neradničku strukturu. Pitanja sporta, kulture i umjetnosti imaju mali doseg sa stanovišta potrebe. Sve se svodi na podvođenje istih na principu kvazi profesionalizma.

skupstina-tk333-696x4561-611x400-611x3301

Foto: Arhiva

Kljućna pitanja za privredu?

Prvo pitanje je vezano za prirodne resurse: vodu, rude, metale i nemetale. Najveći prirodni resurs uz vodu i šumu  je slana voda, ugalj, kamen, kvarc. Industrije koje su nastajale su bile vezane za preradu sirovina u električnu energiju, hemijske proizvode i građevinske materijale.Največi dio kapaciteta ovih industrija je ostao ili je propao, odnosno ugasio se.  Fragmentacija proizvodnih kapaciteta je u radno intezivnim industrijama prerade metala i nemetala pratila procese deindustrijalizacije. Najveći gubitak radnih mjesta je u tradicionalnim industrijama koje su bile i radno intezivne. To se posebno odnosi na proizvodnju uglja i hemijsku industriju. Ključni faktor razvoja u ovom procesu je izostao. To je radna snaga i kapital. Gubitak stručne radne snage u dijelu tehničkih znanja postaće limit daljem razvoju. Kapital koji je akumuliran u privatnom sektoru je nedovoljan za razvoj. Dohodak, investicije i štednja su limit ekonomskom razvoju. Modeli finansiranja su zadržali klasičan pristup i bazirani na bankocentričnom pristupu koji ima nedostatak investicionog potencijala.Rješenja su očito u valorizaciji prirodnih resursa i njihovo korištenje uz efekte prava na korištenje i cijena.  S toga bi se vlast trebala pozabaviti cijenam ovih resursa kao inputa u proizvodnju električne enegije i prerade u industriji nemetala: soli, sode, cementa, kreča, kamena, kvarca. Isto se odnosi na vlasničku strukturu državne imovine koja je zadržana ili se koristi od strane privatnog sektora.

Politika izbora propulzivnih djelatnosti

Krajnji izbor vlasti Tuzlanskog kantona bi trebao da bude slijedeći:

  1. Izbor propulzivnih visokoškolskih institucija u oblasti obrazovanja koje bi se izravno finansirali iz budžeta za sticanje zvanja:doktora medicine, inžinjera (elektro, mašinskih, rudarskih, građevinskih i hemijskih).Privatnim visokoškolskim institucijama bi se prepustilo školovanje ostalih zanimanja (ekonomista, pravnika, nastavnika, profesora i sličnih profesija).
  2. Reorganizacija osnovnog i srednjeg obrazovanja kako bi se ostvario obuhvat cijelog stanovništva u sticanju kvalitetnog znanja, uz prenos nadležnosti i finansiranje  na opštine.
  3. Valorizacija prirodnih resursa kroz preispitivanje efekata od koncesija i cijena.
  4. Formiranje fonda državnog kapitala i uspostavljanje efikasnog mehanizma upravljanja.
  5. Formiranje razvojnog fonda sa trajnim kapitalom koji bi se mobilizirao i alocirao u proizvodne kapacitete.

Koncept novih politika i vlasti

Koncept novih politika u oblasti razvoja zahtjeva i novi pristup. To se posebno odnosi na demografske  i materijalne faktore razvoja. Odsustvo državnog planiranja je zamijenjeno tržištem. Zahtjev za bržim razvojem zahtjeva sinhroniziranog djelovanja vlasti i tržišta. Problemi koji se javljaju na području Tuzlanskog kantona su specifični u odnosu na  privrednu strukturu države. Promjenom politika u oblasti industrije moguće je uticati na brži razvoj. Izgrađeni model ne postoji jer ne postoje sektorske politike na višim razinama vlasti. S toga se ovi procesi moraju staviti u nadležnost lokalnih zajednica koje bi  u sklopu nadležnosti kantona mogle upravljati procesima. To se posebno odnosi na demografske promjene i izgradnju ekonomske strukture. Postojeći koncept  lokalne vlasti se birokratizirao i postao je sam sebi dovoljan jer se izdržava od javnog novca. Novi koncept vlasti podrazumjeva cjelovitu reformu javne uprave. Ishodište je u odnosu vlasništva. Jačanjem privatnog sektora dovelo bi do gubljenja moći u javnom sektoru . S toga i reorganizacija vlasti kantona mora biti radikalna i to u uspostavljanju pet do šest ključnih resora sa minimumom zaposlenih u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti i prenos nadležnosti na lokalne zajednice.  Time bi se „ otkočio“ proces debirokratizacije i izgadnje lokalne uprave i samouprave na principima Evropske povelje.  Područeje djelovanja  vlasti Tuzlanskog kantona bi se povećalo u dijelu politika u oblasti zdravstva, sigurnosti, obrazovanja koje su ključne za razvoj privatnog sektora privrede.

Ocjena politike vlasti Tuzlanskog kantona

Politika koju sprovodi aktuelna vlast u 2018. godini, koja je potvrđena finansijskim planovima,  je samo nastavak stagnacije. Izlaz je u promjeni koncepta vlasti i novih politika koje bi se mogle uspostaviti izborima. Spajanje ministarstava i izborni marketing vlasti sa puno retorike neće ništa promijeniti. Naprotiv, daje dojam nesnalaženja, nekompetentnosti, nedostatak odgovornosti i želje da se zadrži isto stanje koje pogoduje aktuelnoj vlasti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.