Izudin Kešetović: ‘Tri nova-stara’ ministra u Vladi Tuzlanskog kantona

31.12.2017 09:17
skupstina-tk-635x365
 

Kraj 2017. godine Vlada Tuzlanskog kantona je uspješno završila. Izborom nova tri stara ministra završen je još jedan „uspješan“  posao iz reformnske agende. Radi se o reformi javne uprave. Očito vlast  je došla do ocjene da  obnova i poduzetništvo  bilo aktuelno u predhodnih 20 godina i da nam sada treba privreda.  Što se tiče sporta i kulture, nauke i obrazovanja očito da uduplavanje znači „duplo golo“. S toga su na čelu resora izvršene promjene na principu političke podobnosti.

Vezani članak: Skupština TK-a usvojila Prijedlog budžeta, veće plate u 2018. godini: Imenovani novi ministri u Vladi TK-a

Privreda kao misaona imenica

Struktura privrede Tuzlanskog kantona je doživjela proces deindustrijalizacije. Drugi proces je išao ka privatizaciji.  I jedan i drugi proces je dao rezultate koji se konačno jasno vide nakon dvadeset  godina. Sve priče da je moglo drugačije su propale na principu „poslije boja komplje u trnje“. Javni sektor privrede se zadržao u rudarsko- energetskom sektoru i prestavlja veliku enigmu. Enigma je i oko hemiske industrije. Sodaso kompleks sa linijom slanice je nepovezan i za sva vremena izgubljen u dijelu proizvodnje i prerade hlora. Ako se izuzme Solana i Soda sa pripadajućim Rudnikom soli dobija se jedna tehnološko-proizvodna linija kojoj nedostaje visoke faze prerade. Elektroliza hlora je daleko iza nas kao i proizvodnje poliuretana. Na drugoj kraju se nalazi hemiski kompleks sa preradom koksa i pratećih proizvodnji koji ostaje enigma vlasništva, upravljanja i poslovanja. Teško breme koje visi  i svakog trenutka se može aktivirati. Kontamiranost procesa koji prati energetski sektor je u zoni visokog rizika. Enigma koja visi oko energetskog sektora pretvorila se u priču koja nema kraja. Rudnici su ostavljeni bez jasno definisane strategije sa svim posljedicama koje je pratio ovaj tranzicijski period. Očito da je sve što je krupno je i teško. Jedino su laki oni mali i srednji kojih ima u prerađivačkoj industriji. Više manje povezani u konceptu nastajanja kada trgovački kapital prelazi u industrijski kapital daje neke početne rezultate. Prednosti  razvoja sektora prerade očito ne prati i važan faktor radne snage. Ovdje se ne radi o nedostatku znanja i volje za radom. Resurs je ogroman sa stanovišta raspoloživosti radne snage. Limit su dohoci. Sve dok diplomirani na brojnim visokoškolskim institucijama čekaju ili sanjaju posao u javnom sektoru do 1000 KM, šansa za ponudu je mala. Ravnoteža se može uspostaviti samo tražnjom sa platama koje će biti najmanje konkurentne onima u R Hrvatskoj i R Sloveniji.  Lokalno tržište radne snage će se zadovoljiti i dohocima na razini biloškog opstanka koji su u prosjeku 50% potrošačke korpe (1.600 KM )za četvoročlanu porodicu,  što podrazumjeva dvije plate i zaposlenost oba člana porodice.

Obrazovanje je u kolapsu

Novi stari ministar obrazovanja je dobio šansu da ostane zabilježen kako je sve upropastio.  Očito da će na kraju mandata zajedno pod ruku sa novim  ministrom privrede koji se isprobao na „malom“ resoru. Šanse su im minimalne jer su procesi završeni. Opća degradacija sistema obrazovanja je rezultat nekompetentnosti ministra kojem je povjeren ovaj značajni resusr. Odvajanjem dijela ministrarsva za stare i nove poslove teman je naštimano za nekog koji nema veze sa ovom oblasti. Očito da je recept primijenjen na višim stranačkih pozicija gdje je kompetentnost uslovljena samo političkom podobnošću. Takvi gafovi se mogu desiti u kantonima koji imaju stanovnika kao kao jedna ili dvije opštine u Tuzlanskom kantonu.  Tuzlanski kanton je sa Sarajevskim kantonom najveći u demografskom i ekonomskom smislu. Sve kada se zbroji onda se Tuzlanski kantom može izjednačiti sa Srednjobosanskim kantonom u broju visokoškolskih institucija. Snaga Univerziteta u Tuzli i UKC-a Tuzla je znatno narušena  permanantnom destabilizacijom  što je dovelo do urušavanja koje se neće moći zadržati prividom kolektivnih ugovora i sindikalnih sporazuma. Kvalitet će se polako gubiti i sve će poprimati obilježje pijace na kojoj će dobro proći ponuda sa ‘bofl robom’,  kao i oni koji budu nudili visok kvalitet usluga. S toga novim ministrima koji su nastali na principu razdvajanja ostaje da stave tačke na slovo ‘i’ i normativno uguše ono što je ostalo od nauke,  obrazovanja,  sporta, kulture.

I na kraju dođe kraj

Sva sreća je da se ovoj vlasti Tuzlanskog kantona nazire kraj. Sve računice pokazuju da nemaju šanse da se održe. Čvrsti stisak vlasti u interesnim nagodbama će morati popucati po šavovima. Najavljena rekonstrukcija Vlade TK-a je propala iz straha da se nikada ne bi mogla ponovo sastaviti. Eksperiment  sa razdvajanjem i spajanjem resora je osuđen na propast. Ovoliko brojna vlast ostaje prostora samo za one koji iz nje crpe moć i korist. Moć vlasti se osjeća i najdublje prolama u sektoru sigurnosti- bezbjednosti i sudstva- tužilaštva. Sve dok postoji strah od gubitka vlasti ove strukture će biti čvrsto uvezane. Borba za vlast tek predstoji.  Posljednja godina  vlasti na Tuzlanskom kantonu  će ostati upamćena u hvalisanju i planovima za neki novi virtualni mandat.  Izgledi za uspjeh su izvjesni imajući u vidu da je sve propalo i svaki ozbiljniji pristup postaje bezpredmetan i izlišan. Kraj se ne nazire i sve ostaje neizvjesno. Možda su i ova imenovanja tri nova – stara ministra u Vladi Tuzlanskog kantona nagovještaj novog –starog pristupa i potpune propasti.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.