Intervju/Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za TIP: ‘Želim biti najbolji gradonačelnik u istoriji Tuzle’

27.12.2017 12:52
Jasmin-Imamovic-604x4002-604x400-604x400
 

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović u intervjuu za TIP, između ostalog,  rezimirao je proteklu godinu svog mandata. Razgovarali smo o novim projektima, investicijama,  privredi i otvaranju novih radnih mjesta.  Otkrio nam je svoju želju, a to je da želi biti ‘najbolji gradonačelnik u istoriji Tuzle’.

TIP: Nešto malo više od godinu dana je prošlo od kada ste preuzeli novi mandat gradonačelnika Tuzle  i  od našeg posljednjg intervjua. Šta ste uradili u proteklom periodu kako bi ste ispunili  obećnje građanima Tuzle?

Imamović: Uradili smo mnogo više nego što su to građani u javnosti mogli da vide. Kada je u pitanju putna infrastruktuta, planirano je bilo oko 60 projekata vrijednosti preko 7 miliona KM. Uspjeli smo realizirati skoro 5 miliona KM. Realizacija je još uvijek u toku. Građene su ceste u MZ Bukinje, Centar, Dobrnja, Dragunja, Lipnica, Gornja Tuzla, Grabovica, Husino, Kiseljka, Kreka, Kula, Ljubače, Mramor, Par Selo, Pasci, Požarnica, Simin Han, Slavinovići, Solina, Ši Selo, Šićki Brod i Tušanj.Završeno je 45 projekta, vrijednosti 4,8 miliona KM. Osvojili smo sredstva Svjetske banke  u iznosu 1,8 miliona KM, ostalo su naša sredstva iz budžeta. Završavamo sanaciju trotoara i pješačkih staza za šta smo iz budžeta izvojili 365.396,85 KM. A vidite, kažu da ne radimo u prigradskim mjesnim zajednicama, već samo u centru grada. Ovo je dokaz da nisu u pravu.

IMG-da0df6325dd09a662535aec7ef1abb89-V

Kada su u pitanju vodotoci, sredstvima Svjetske banke je finansirana regulacija Jale u dužini oko 1.420 metara u MZ Simin Han,  vrijednosti 1.591.946,54 KM. Izvršili smo radove na čišćenju od nanosa korita Jale u MZ Šićki Brod, u vrijednosti od 585.076,03 KM. Nadalje, kada su u pitanju mostovi, sredstvima Svjetske banke izgradili smo most u naselju Jahići, MZ Simin Han. Radovi na  izgradnji mosta i pristupnih saobraćajnica vrijednosti su oko 410.000 KM. Pored Svjetske banke, Grad Tuzla je sufinansirao projekte u iznosu od oko 234.000 KM. U toku je završetak radova na pješačkom mostu – Zlokovac-Stupine, vrijednosti preko 330.000 KM, finansiranih od USAID-a. U toku je realizacija projekta na izgradnji mosta preko rijeke Jale na pješačko-biciklističkoj stazi nizvodno od  transverzale T8 vrijednosti 104.736,80 KM. U toku je  revizija projektno-tehničke dokumentacije na izgradnji mosta preko rijeke Soline u naselju Brđani, MZ Solina, vrijednosti oko 210.000 KM.

Kada govorimo o vodosnadbijevanju riješen je višegodišnji problem za preko 200 porodica u naseljima Hukići, Galešići i Momanovo, vrijednosti preko 475.000 KM. Započeta je realizacija I faze, vrijednosti preko 800.000 KM, složenog projekta vodosnabdijevanja Gornje Lipnice.

Ako govorimo o rasvjeti, radili smo na izgradnji i proširenju javne rasvjete u MZ Grabovica, Slavinovići, Ljubače, Pasci Gornji, Dokanj, D.Obodnica, Dragunja, Lipnica, Gornja Tuzla, Solina, Ši Selo, Tušanj, Kiseljak, ukupne vrijednosti oko 115.000 KM. Uz sufinansiranje građana, pomenuto je završeno ili je  pri završetku.

Kada je u pitanju daljinsko grijanje uradili smo projekte vrijednosti oko 3 miliona KM. Istakao bih toplifikaciju naselja individualnog stanovanja u MZ Batva, Brčanska Malta (ulice Strajka Mitrovića i Slavka Mićića) i Kula (dio ulica Goli brijeg, Merdžina, 16. Muslimanske brigade i bivše Filipa Kljajića Fiće) za koje je urađena projektno-tehnička dokumentacija i u toku je ishodovanje potrebnih dozvola, kao i postupci javne nabavke. Kada govorimo o toplifikaciji dijela MZ Mejdan i ulice Put vinište izrada projektno-tehničke dokumentacije je u završnoj fazi, nakon čega će se ishodovati potrebne dozvole i provesti procedure javne nabavke radova.

2017-10-31-at-15-35-22-620x330

‘Programom Aktivne politike zapošljavanja’ u 2017. godini, podržano  je upošljavanje 125 nezaposlenih osoba iz Tuzle, u 64 poslovna subjekata. Programom ‘Siguran start’, omogućena je podrška za 65 novoregistrovanih subjekata i obrta na području grada Tuzla, odnosno upošljavanje najmanje 65 nezaposlenih osoba. To je novi oblik podrške po prvi puta pokrenut u 2017. godini, za koji je iskazano zadovoljstvo i pozitivan prijem kod poduzetnika i koji je imao stimulativan učinak na pokretanje i formalnu registraciju novih subjekata. Nastavljena je realizacija započetog projekta iz 2016. godine, kojim je Grad Tuzla uveo u sistem podrške stipendiranje učenika upisanih za deficitarna zanimanja, za koje je iskazana potreba poslovnog sektora, odnosno poslodavaca. U 2017. godini obezbjeđene su stipendije za učenike upisane za zanimanje obućar i bravar-metalostrugar, koji su u ovoj školskoj godini upisani u drugi razred, kao nastavka stipendiranja od prošle godine, zatim stipendije za nove učenike upisane u prvi razred za zanimanje bravar-matalostrugar.Kao novo zanimanje koje se od ove godine stipendira, u skladu sa iskazanim potrebama poslovnog sektora, uvedeno je stipendiranje učenika upisanih za zanimanje slastičar.

IMG_4137

U 2017. godini realizovana je dodjela 5 lokacija u Poslovnoj zoni Kreka-Sjever, za 5 poslovnih subjekata, koji će izgradnjom svojih pogona omogućiti upošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta za oko 500 osoba. Realizovan je Program podrške primarne poljoprivredne proizvodnje, kojim je obezbjeđena podrška za oko 600 poljoprivrednih gazdinstava, a od ovog boja za njih preko 80, je obezbjeđena direktna podrška u vidu nabavke poljoprivrednih sredstava i resursa korisnicima koji su već registrovali obrt u poljoprivredi ili ovom podrškom stvaraju uslove za samozapošljavanje u poljoprivredi. Vrlo je važno da smo otvorili Ured za poduzetnike u prostorijama Gradske uprave Tuzla.

IMG_4208

TIP: Usvojen je Budžet Grada Tuzle za 2018. godinu. Šta građani mogu očekivati u narednoj godini?

Imamović: Što se tiče samoga Bužeta, oko 40 posto se odnosi na komunalne, infrastrukturne objekte, oko 30 posto na oblast ekonomskog razvoja, poduzetništvo i društvenih djelatnosti. Značajan dio sredstava planiran je za socijalna davanja, uključujući nastavak gradnje socijalnih stanova i podršku boračkoj populaciji, što upućuje na to da se radi o razvojnom Budžetu. Budžet je razvojni, jer najviše ide u komunalnu gradnju, poduzetništvo i društvene, ali i socijalne mjere. Dakle, nastojimo voditi razvojnu, ali i socijalnu politiku.

Budžetom  za 2018. godini predviđeno je preko  2,6  miliona KM za toplifikaciju Bukinja, Šićkog, Kreke, Mosnika, Jale, Brčanske Malte. Kada je u pitanju vodovod i kanalizacija, budžetom je planirano 1,75 miliona KM za Bukinje, Solanu G.Lipnicu, Solinu, Grabovicu, Simin Han i Križane. Kada je u pitanju cestovna infrastruktura 2..632.000 KM smo planirali za Tušanj, Mandiće,  sanaciju ceste  od Skvera do Doma zdravlja, Šićki Brod, Husino, Grabov potok. Biće i rada na trotoarima, kružnom toku u Solini prema Klinici za psihijatriju. Za mostove smo u narednoj godini planirali 386.000 KM. To se odnosi na mostove  u Solini, Brđanima, Sjenjaku, Simin Hanu. Za javnu rasvjetu smo planirali 240.000 KM.  Za ostale projkte planirali smo 3.535.000 KM. Još jedan milion ćemo uložiti u istočnu tribinu stadiona Tuašnj. U narednoj godini ćemo izvršiti produžetak Trga slobode jer su geolozi kazali da se tamo ne može graditi. Tako da ćemo produžiti trg i obnoviti ono što se oštetilo. Za to smo predvidjeli 500.000 KM. Za razna igrališta po mjesnim zajednicama planirali smo 200.000 KM. Idemo na realizaciju Grabovog potoka za šta smo izdvojili u budžetu 345.000 KM. Na regulaciju rijeke Jala 500.000 KM. Za regulaciju mreže grijanja smo izdvojili preko 800.000 KM. Za komunalnu gradnju predviđeno je za 2018. oko 14 miliona KM.  To su sve projhekti usmjerenei na poboljšanje kvaliteta života građana. Stvaranje uslova za ukupni razvoj  lokalne zajenice. Naš poseban pravac će biti stvaranje uvjeta za brže zapošljavanje. Tu smo imali niz uspješnih mjera, o kojima sam ranije govorio,  sa kojima ćemo nastaviti i u narednoj godini.

Solina3D_I1-635x300

Kada su u pitanju mjere socijalne politike, mi i dalje nastavljamo sa projektom pomoći starim i iznemoglim. Dosta smo uspjeha postigli u neprofitnom stanovanju. Ovim projektom Grad Tuzla će osigurati trajna održiva rješenja u pogledu stambenog zbrinjavanja i socijalne zaštite za kategorije osoba koje žive u kolektivnom centru i alternativnom smještaju na području Grada, a kroz izgradnju 150 stanova u devet lamela na lokalitetu Miladije i Solina. Benifit Mjesnoj zajednici Kreka je izgradnja ambulante, dok je benifit Mjesnoj zajednici Solina izgradnja obdaništa. Jedna zgrada čija je izgradnja završena ima 20 stambenih jedinica, a druga zgrada čija je izgradnja predviđena u idućoj godini sastoji se od dvije lamele i ima 34 stambene jedinice. Zgrade su namijenjene za lokalnu integraciju raseljenih lica koja žive na području Grada Tuzla izvan kolektivnih smještaja, a nemaju riješeno stambeno pitanje. Početak izgradnje zgrade sa 34 stana u naselju Solina, kao i useljenje korisnika planirano je u 2018. godini.

TIP: U Gradskoj upravi Tuzla smanjen je broj uposlenika u zadnjih 10 godina za 109. Dok se na budžet i u javna preduzeća konstantno upošljavaju stranački poslušnici, prijatelji i familija, vi smanjujete administraciju u Gradskoj upravi. Šta Vam je? Kakav ste to vi političar? Praksa govori da se tako ne radi u BiH…

Imamović: Da, u pravu si Adise….Moje ambijcije s Tuzlom su vrlo ozbiljne. Građani iz izbornog ciklusa u ciklus me obavezuju svojim povjerenjem. Smanjujemo administraciju na jedan human način, da niko ne zaplače. Smanjili smo broj uposlenika u zadnjih 10 godina za 109, tako da se procenat učešća naknade za rad u administraciji, odnosno plata, u odnosu na cijeli budžet, permanetno smanjuje. Ove godine je on negdje oko 19 posto. Ko god ode u penziju, a da ne mora da se popuni to radno mjesto, mi to radno mjesto ukidamo u sistematizaciji i poboljšavamo kvalifikacionu i starosnu strukturu, permanetno. Vodimo računa o nacionalnoj strukturi, jer je to naša zakonska obaveza.

TIP: Ima li stranačkog zapošljavanja u Gradskoj upravi Tuzla?

Imamović: Odgovorno tvrdim da nema stranačkog zapošljavanja u Gradskoj upravi Tuzla. Zadnje 22 pozicije popunili su prvi po bodovima. Meni zakon dozvoljava da odaberem bilo koga sa liste uspješnih kandidata. Ja sam se opredjelio da uzmem one koji imaju najviše bodova. Znam da neki ne rade tako. Ali mislim da je to najpoštenije. Niko od ovih 22 nije se bunio. Ja ih nisam ni poznavao.Rekli su mi da su i ranije bili na konkursima i da je ovo prvi puta da su se poštovali bodovi. Bili su prijatno iznenađeni.

TIP: Svaki dan slušamo ovaj ukrao ovo, onaj pronevjerio ono. Slušamo o korupciji, nepotizmu, milionskoj imovini bh. političara. Godinama ste u vlasti, gdje su vama kuće, vikendice, milioni, kamioni….?

Imamović: Moja imovina je danas ista kao prije 25 godina. Bilo je raznih klevetanja tokom kampanja, ali u Tuzli se sve zna. Ne možete ništa sakriti od ljudi. Za onu razliku za koju sam mogao nešto da uštedim moja supruga i ja smo školovali naše dvije kćerke u Sarajevu. To vas košta oko 1.500 KM mjesečno. Meni nema važnijeg ulaganja nego u obrazovanje svoje djece.

TIP: Vi ste dugo u vlasti. Drugi su zgrnuli ozbiljne pare za mnogo manje vremena. Tu mislim i na pojedine vaše stranačke kolege iz SDP-a, a da ne govorimo o drugima. Kako to da se vama ništa nije ‘zalijepilo’ za ruku za sve ove godine? Šta Vam je što ne kradete?

Imamović: Ja mislim da je ovo što ja radim normalno. Kada neko iskoristi svoju poziciju to je sramno i nemoralno. Ja nikada ne mogu biti takav. Ja bih volio da se donese zakon o ispitivanju porijekla imovine. Otkud ti majstore, kako se ti to naglo obogati? To je ono čega sam ja kao građanin žedan, a mislim da su i drugi. Pravde! Imaš nešto, otkud ti, dokaži kako si to stekao. Ja se pridržavam pravila službe, jer sam državni službenik od 1980. godine.  Znam šta mi je dopušteno, a šta nije. Siguran sam da bih stekao mnogo više materijalnog da sam radio kao advokat ili notar. Ja sam se opredjelio da budem menadžer  u javnom sektoru. Tako da ne dolazi u obzir nikakvo bogaćenje…  Ja želim biti najbolji gradonačelnik u istoriji Tuzle. Ja sam to više puta javno rekao, to je moja jedina želja. Volim ovaj grad i njegove ljude. Meni je dovoljno ovo što imam. Ja ne mogu u dva stana spavati, ne mogu da jedem više od tri puta dnevno. Ovo što imam mi je sasvim dovoljno. Kada bi dobio na lotu neku vilu, a da je nemam pravo prodati, ja ne bih znao šta bih s njom. Ja ne mogu da stignem do svog stana od posla. Svoj posao radim tako da nema terorije da prekršim zakon. Mojim kćerkama bi sada bilo lakše da žive u Sarajevu u svojim stanovima, a ne kao podstanarke da plaćaju kiriju. Kada bi mi neko rekao pred spavanje evo ti para koliko želiš, ali probudit ćeš se ujutro  i ugledat ćeš Tuzlu kakva je bila 2001. godine (bez kompleksa slanih jezera, sa redukacijama vode, sa slijeganjem, poplavljenu, koju je Kanton besramno privatizirao, bez trgova, sa divljim deponijama, bez uređenih parkova), kakvu si je zatekao i preuzeo, ja bi mu rekao, nema šanse.

TIP: Nedavno je otvoren  Ured za poduzetnike u prostorijama Gradske  uprave Tuzla?

Imamović: U Uredu za poduzetnike svi sadašnji ili budući poduzetnici mogu doći po savjet, razmijeniti ideje i dobiti stručnu pomoć u vezi svih postupaka koji se vode u Gradskoj upravi Tuzla. Dakle, ovdje dolazi poduzetnik i govori šta mu treba i šta ga zanima i ovdje sve završava. Ne u šalter sali, nego na glavni ulaz, u ovaj prostor gdje može imati vezu sa svim službama, dobiti blagovremeni savjet, biti eventualno naručen za sutra, ne trebaju mu nikakvi posrednici. Hoćemo direktan odnos nadležnih  službi i moj direktan odnos sa poduzetnicima.

TIP: Možete li nam otkriti investicije koje bi mogli biti realizovani u narednom periodu?

Imamović: Mi neprestano radimo na svaranju uvjeta kako bi smo privukli investitore i otvorili nova radna mjesta. Na licitaciji je prodato pola placa kod Binga na Sjenjaku, prema A bloku, za izgradnju velike stambeno-poslovne zgrade i velikog parka. Tu ćemo graditi most kojim ćemo da povežemo taj dio Sjenjaka sa lijevom obalom rijeke Jala.

 15940609_731440367032504_6250096616308943552_n-560x400

Sve je završeno za  neboder, stambeno-poslovnu zgradu na Slatini. To vam je iza obdaništa.

Planirana je gradnja velikog stambeno-poslovni objekat na Stupinama.

Mi smo već prodali lokaciju za hotel na Trgu Slobode. On će biti u produžetku  Kantonalne privredne komore Tuzla. Imat će iste gabarite. Tu će pored hotela biti i drugi poslovni sadržaji. Želim naglasiti da će nam i u narednom periodu prioritet biti privreda, privlačenje investicija i nova radna mjesta.

TIP: Iznijeli ste plan za spas FBiH. Možete li nam ga pojasniti u kratkim crtama?

Imamović: Neophodna je racionalizacija Federacije BiH kako bi došlo do promjena u državi. Predlažemo da se zadrže kantoni kao ustavne kategorije i teritorije, čime bi se izbjegle  rasprave o granicama i teritorijama. Zatim, ukinuti zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast u kantonima i gotovo sve njihove nadležnosti podijeliti između federalnog i lokalnog nivoa.Racionalizacija Federacije BiH podrazumijeva da se umjesto 35 vanbudžetskih fondova osnuje njih pet i u njima Ustavom zagarantovati nacionalnu i kantonalnu zastupljenost u upravljačkim strukturama. Vladu Federacije BiH proširiti za najmanje deset ministarstava, za svaki od deset kantona. Na taj način više ne bi postojala 132 ministarstva. Kantonalni nivo troši više od 3,5 milijarde KM godišnje, te ako ta sredstva centraliziramo, a omogućimo ljudima ravnopravnost u odlučivanju o tim sredstvima, možemo osigurati uštede između 300 i 500 miliona KM godišnje. Federacija ima 142 ministra, 142 sekretara ministarstava, više od 300 pomoćnika ministara, oko 300 savjetnika, čak 11 premijera i nekoliko stotina poslanika. Skupštine kantona imaju više od 1.000 članova komisija i odbora.  Kada se ovome dodaju solidno plaćeni vijećnici i komisije gradskih i općinskih vijeća, onda se nije čuditi što je država u krizi. Ukidanjem 10 kantonalnih nivoa vlasti mogućnost korupcije smanjila bi se za deset puta.

(TIP/Razgovarao Adis Jašarević)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

20 komentara na Intervju/Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović za TIP: ‘Želim biti najbolji gradonačelnik u istoriji Tuzle’

 1. Dijana Kesso

  27. 12. 2017. - 14:24

  …………………………………….

 2. moral

  27. 12. 2017. - 15:49

  ………………………………

 3. moral

  27. 12. 2017. - 21:39

  Supci, zasto brisete komentare?
  ……………………………….

 4. povremeno

  27. 12. 2017. - 22:30

  I Sojic je zelio da bude kapetan ladje.

 5. brcanskamalta

  27. 12. 2017. - 23:28

  ……………………………………………..

 6. marantz

  28. 12. 2017. - 07:50

  I ja bi volio da budem “kalif na mesto kalifa”…..
  chillout smiley koji ispija kafu

 7. moral

  28. 12. 2017. - 08:23

  Prijatelju stari ispricacu ti pricu,
  o nesretnom noju i tuznom mladicu.
  Zivotinje volim, geoparda imam,
  tri goluba bijela, sa njima sve stima.
  Sve zbog jedne zene,
  tudja krv se proli,
  zivotinje jedne koja zivot voli.

  Paranoja uzela mi dusu sve mi uzela,
  paranoja uzela mi dusu sve mi uzela, sve mi uzela.
  ……………………..

 8. trn

  28. 12. 2017. - 09:05

  Ima toliko mnogo porodica sa 4 djece koji skoluju po dvoje djece istovremeno na strani od jedne plate !!! I niko oko toga ne pravi buku , tesko je ali se snalaze tako je da vas komentar kako skolujete djecu a imate tolika primanja vise nego smijesan!!!!

 9. Crnac

  28. 12. 2017. - 10:19

  Bas je lijepo vidjeti kako je slobodno komentarisanje na tip.ba kad je rijec o Imamovicu 😀

  DA nece biti ko na …………..koje dobiju 20 000 KM godisnje od Imamovica da ga hvale “objektivno i nepristrasno”? 😉

 10. moral

  28. 12. 2017. - 10:49

  ……………………………..

 11. Dexter

  28. 12. 2017. - 12:40

  Da uštedim adminu vrijeme sam ću sebe cenzurisati :
  ********************************************************************************************************************************************************************************************************************** !!!!!!

 12. moral

  28. 12. 2017. - 17:54

  …………………………….

 13. solartz

  29. 12. 2017. - 07:38

  ————————————————————–

 14. moral

  29. 12. 2017. - 11:44

  —————————-

 15. bh.zmaj- Legalista

  29. 12. 2017. - 13:08

  ————————————————-

 16. bh.zmaj- Legalista

  29. 12. 2017. - 17:51

  To je to TIP, svaka cast. Ako mislite da su ovdje neki ljudi ovisni o posjeti bas vasem portalu i komentarisanju, varate se. Vrlo je ocito da vi ne zivite od klikova nego od partijskih novaca. Da je drugacije ne bi brisali komentar koji apsolutno nije vrijedjao nikoga, nego sam pozvao vaseg gazdu da javno pred kamerama odgovori na poneko pitanje.
  Kao sto sam i mislio, nema od toga nista. Cak ste i komentar obrisali u strahu da citaoci ne vide poziv.
  Preporucujem vam da naravite ovako. Pitam se sta cete kada jednog dana dodje novi serif u grad? Jednom ce morati.
  Legalista out. Forever

 17. moral

  29. 12. 2017. - 18:51

  …………………………….

 18. moral

  30. 12. 2017. - 11:12

  ……………………

 19. rade

  01. 01. 2018. - 13:20

  Sta je ovo ? Svi komentari izbrisani!? Nisam siguran zasto ali pretpostavljam!?

  Budimo realni on je vec sada napravio najvise u istoriji grada. Dalo bi se tu mnogo stosta prigovoriti ali mora se priznati najsposobniji politicar u BiH.
  To govorim kao totalno nepristrasan bivsi Tuzlak koji ponekad navrati i detaljno obidje citav grad. Ma puno je to bolje nego prije.

  Jedna sugestija koja ne kosta puno. Postavite kontejnere gdje ljudi mogu odlagati smece na vise lokacija u gradu. Ili uvedite kalendar ( kao sto se radi na zapadu) da jedanput mjesecno mogu odlagati smece. I posadite sto vise drveca pogotovu uz ceste. Sretna Nova godina svim Tuzlacima..

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.