Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv Šabića, Hodžića, Alića i pravnog lica Junuzović kopex

25.12.2017 14:18
oglas
 

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Adnana Šabića (57)-bivšeg direktora RMU Đurđevik, Esada Hodžića (69)-bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika, Nermina Alića (48)- bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac i protiv pravnog lica Junuzović kopex zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za nabavku i prodaju veće  količine dizel goriva  u Rudniku tokom 2006. godine. Optužnica je na potvrđivanje dostavljena Kantonalnom sudu Tuzla.

Optužnicom se Šabiću na teret stavlja da je tokom 2006. godine, dok je obavljao funkciju direktora RMU Đurđevik,  postupao suprotno Statutu Rudnika i odredbama Zakona o javnim nabavkama  te donio odluku o provođenju postupka javne nabavke za 9 miliona  litara dizel goriva za period od  dvije godine, pri čemu je, između ostalog,  za izbor ponuđača kao kriterij u pozivu naznačio   „dosadašnja saradnja,  što zakonski nije mogao biti  ni kvalifikacioni ni kriterij za izbor ponuđača.  Na taj način je firmu Junuzović kopex stavio u povlašteni položaj u odnosu na druge ponuđače, te je komsija za javne nabavke u Rudniku, cijeneći pri bodovanju  i ovaj kriterij, izabrala ovu firmu bez obzira što je druga firma imala jeftiniju ponudu za iznos od oko 750.000 KM na ukupnu cijenu za 9 miliona litara dizela.

Firma koja nije zabrana,  a imala je jeftiniju ponudu i zadovoljavala sve druge kriterije iz poziva osim dosadašnje saradnje, je nakon žalbe i okončanja upravnog postupka tužila Rudnik i u sudskom postupku,  pravosnažnom odlukom Suda BiH  od Rudnika naplatila izgubljenu dobit u iznosu od oko 1.160.000 KM, čime je Rudnik oštećen i za ovaj iznos.

U toku realizacije okvirnog sporazuma,  u roku od dvije godine,  firma  Junuzović kopex je  Rudniku isporučila oko 6,5 miliona litara dizel goriva,  te je u nepromjenjivom dijelu cijene goriva ( marža i dr.)  Rudniku nanesena šteta a pribavljena imovinska korist ovoj firmi u iznosu od oko 350.000 KM.

Također, Adnan Šabić i Esad Hodžić, kao odgovorna lica u RMU Đurđevik, te Nermin Alić kao odgovorna osoba u firmi Junuzović kopex, uključujući i pravno lice Junuzović kopex, se optužnicom terete da su  zloupotrijebili položaj i ovlašćenja, dakle  iako svjesni da je u ponudi Junuzović Kopex-a, na osnovu čega je između ostalog ova firma i izabrana, naglašeno da su u strukturi promjenjivog dijela cijene goriva carina i carinsko evidentiranje naznačeni kao nula KM (0 konvertibilnih maraka), tokom sedmičnih ugovora za dostavljanje goriva fakturisali carinu i carinska evidentiranja, te je takve fakture  Rudnik plaćao. Na taj način je Junuzović kopex-u pribavljena korist a oštećen RMU Đurđevik za iznos od oko 395.000 KM,  jer  je Rudnik u cijeni goriva   platio  a ova firma državi nije platila carine. Također, Rudnik je oštećen i za iznos od oko dodatnih 83.000 KM na ime plaćenih carina  koje su ukalkulisane u cijenu goriva, a koje je je Junuzović kopex platio kao obavezu državi.

Tužilaštvo je  nadležnom sudu u optužnici  predložilo da se Šabiću izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH, dok je sudu također predloženo da se firmi Junuzović kopex oduzme imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosima od 350.000 KM iz prve tačke optužnice, te iznos od oko 395.000 KM iz druge tačke optužnice.

(TIP)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

2 komentara na Tužilaštvo TK podiglo optužnicu protiv Šabića, Hodžića, Alića i pravnog lica Junuzović kopex

  1. dalekovod

    26. 12. 2017. - 14:52

    Covjek bi rekao da rade nesto, love sicu i one koje politika pusti niz vodu, a nigdje Sladje, Jasmina i Bege.

  2. Kale_TZ

    26. 12. 2017. - 20:10

    Sve je ovo sitno.Sica.Sitna lova. Tek kada se pocne provjeravati imovina aktuelnih direktora u rudniku Kreka,tada ce biti drmoguza.I to zestokih.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.