Gutić: ‘Pokušali ste u predmetu PIO-a premijeru jedan predmet napakovati’

06.12.2017 06:30
gutic2-600x4001
 

Ne može više da podnese ni Bego Gutić. Nekada prvom saradniku i na posljednjem kongresu SDA pristalici Mirsada Kukića – dozlogrdilo je. Onog trena kad je odlučio krenuti sam, stigla ga je frakcija SDA koju predvodi ministar unutrašnjih poslova TK-a – ponovno Kukićev čovjek. Onaj što običava mahati papir istragama. Da je bolje – ne bi valjalo, objavio je magazin ‘Mreža’ federalne televizije.

Premijer Bego Gutić je dva puta polagao zakletvu. Prvi put jer je morao,a drugi put zbog toga što se žrtvovao za ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića. On je, naime, postao ministar zahvaljući Gutiću, koji je podnio ostavku da bi se riješio DF-ovih ministara. Dvije godine poslije, zbog sukoba i neslaganja s ministrom Topčagićem, premijer Gutić bi vrlo rado podržao njegovu smjenu, ali za to nema podršku većine u Skupštini. Zbog sukoba interesa, navodne zloupotrebe položaja i netransparentnog zapošljavanja u MUP-u Tuzlanskog kantona, SDP je zatražio od premijera Gutića da pokrene proceduru smjene ministra Topčagića u Skupštini.

“Mi smo pokrenuli inicijativu prema premijeru, da izvrši ovo što mi tražimo, da pokrene proceduru smjene. Zato što je premijer predložio ministra”, kaže Dževad Hadžić, predsjednik Kluba SDP-a u Skupštini TK-a.

Međutim, bez minimalne skupštinske većine, premijer ne želi da pokreće ministrovu smjenu: “Kad skupite 18 potpisa, imat će te moju podršku”.

Vrijeme, ipak, nije uzalud potrošeno. Na površinu su isplivale teške optužbe za zloupotrebu položaja, kriminal i korupciju. Prvo, pojašnjavajući svoju incijativu, SDP je optužio ministra Topčagića da lobira za firmu Džena, koja je u vlasništvu njegovog brata. Ta firma, tvrde u SDP-u, dobija višemilionske poslove koje finansira Vlada, čiji je Topčagić član.

“Vidi se iz pisma koje je premijer na memorandumu Vlade napisao, što vjerovatno podrazumijeva da je Vlada to podržala, da vi lobirate za te poslove. To je sukob interesa”, tvrdi Hadžić.

A u pismu vrhu SDA, premijer Gutić je optužio ministra Topčagića da je na netransparentan način zaposlio oko 200 osoba u MUP-u te da lobira za obezbjeđivanje poslova na kojima bi izvođač radova bila firma njegovog brata, čime je, kaže premijer, Topčagić narušio ugled stranke.

“O onome što sam napisao ja sam spreman da dam dokaze ukoliko nadležni organi budu tražili to od mene. U potpunosti podržavam Tužilaštvo i sve druge policijske agencije ukoliko se budu uključile”, navodi Gutić.

Ukoliko Tužilaštvo Tuzlanskog kantona bude odlučilo da vodi ozbiljnu istragu, imat će pune ruke posla. U pismima koje su poslali vrhu stranke, premijer i ministar optužili su jedan drugog za zloupotrebu položaja i netransparentno zapošljavanje. O tome, ali i pismima koje su vrhu SDA, također, poslali Elzina Pirić, predsjednica Općinskog odbora SDA Banovići, i Mirsad Kukić, predsjednik KO SDA Tuzla, Kantonalno tužilaštvo je započelo predistražne radnje.

No, prije toga ministar je, kako kaže, istražio navodni kriminal u Gradačcu. Tvrdi da tamošnji SDP stoji iza incijative o njegovoj smjeni: “Pravi sukob interesa je u jednom drugom predmetu u Gradačcu u kojem pomoćnik načelnika za komunalne poslove dodjeljuje poslove jedinom uposlenom u firmi Šike d.o.o., jedini uposleni svom bratu,na stotine hiljada maraka i fakture se uspostavljaju prije nego što je obavljena procedura javne nabavke”.

“Znam da je Gradačac trn u oku ministru, iz razloga što godinama tamo pokušava osvojiti vlast, nije dobio ni načelnika. Znam da je to njemu teško palo. I nakon izbora je rekao da će on pokrenuti istragu oko navodne krađe glasova. Ministar je dao do znanja da vrši politički pritisak i na Tužilaštvo i sve ostale organe suda da se to nešto radi”, podsjeća Nedžad Šećić, zastupnik SDP-a u Skupštini TK-a.

Topčagić odgovara: “Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu za načelnika, pravobranioca i još neke osobe u Gradačcu je podnesen 20.01.2017. godine i on stoji u Tužilaštvu”.

Na ministrovo pokazivanje strogo povjerljivih dokumenata iz istrage reagovao je i premijer Gutić koji je konstatirao da je ministar Topčagić već zloupotrijebio službeni položaj: “Vi ste ovdje mahali jednim izvještajem o počinjenom krivičnom djelu, ja sam neko ko dolazi iz MUP-a i ukoliko ste poštovali procedure, taj izvještaj ni po jednom osnovu nije trebao biti u vašim rukama”.

Sukob ministra i premijera je nastavljen. Ministar je optužio premijera da je opstruirao uvođenje finansijske samostalnosti Uprave policije koju traži OHR.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je u ovom slučaju zakazalo, nije premijer taj koji je trebao da predloži izmjene i dopune zakona o unutrašnjim poslovima, nije premijer taj koji je trebao da predloži Komisiju za rješavanje diobenog bilansa. To su inicijative koje su trebale da dođu iz resornog ministarstva”, tvrdi Gutić.

Sukob između ministra i premijera je započeo kada je premijer zbog neregularnosti stopirao posljednji konkurs za prijem 100 policijaca u MUP. Zatim je ministar vrhu stranke optužio premijera da želi nadmoć u MUP-u, uplićući se, navodno, u prijem i činovanja, stvarajući paralelne infrastrukture. Topčagić tvrdi da niti jedan prijem ne može biti odobren na Vladi ukoliko premijer Gutić ne dobije veći broj pozicija: “Stojim iza onog što sam napisao u svom pismu. Jeste traženo od mene. I nisam udovoljio tom zahtjevu. Jer ta osoba nije ispunjavala uslove”.

A Gutić poručuje: “Ministar Topčagić imputira meni da sam ja vršio pritisak za upošljavanje jedne osobe koja ne ispunjava uslove. Nikada takav zahtjev ministar nije dobio od mene”.

“Podijelite popola, a narodu i onima što apliciraju ne ostane ništa. Ja sam u šali pitao šta ostane predsjedniku Skupštine, ma njemu ništa ne ostane kada oni podjele”, Hadžićeve su riječi.

Premijer je optužio ministra da se u najmanje dva slučaja politički uplitao u istrage koje je Sektor za privredni kriminal MUP-a vodio po naredbi Tužilaštva Tuzlanskog kantona. Premijer se požalio da je ministar Topčagić, navodno, učestvovao i u istragama protiv njega: “Opšte poznata je stvar, a o tome postoje predmeti u Tužilaštvu, da ste u jednom broju predmeta koji se vode od strane MUP-a i Tužilaštva TK-a direktno uticali, miješali ste se u opreativni rad policije. U predmetu Šume TK-a. Pokušali ste u predmetu PIO-a premijeru jedan predmet napakovati. O tome imamo i dokaze”.

Do konkretnih dokaza bi, očito, lako moglo doći i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona ako bude vodilo temeljitu istragu, jer odavno se u pozadini svađa u SDA čuje o krađi šume i privatnicima koji se na taj kriminal naslanjaju. Kroz sukob Gutić – Topčagić osjeća se i jasna namjera SDA Tuzlanskog kantona da se konačno obračunaju sa Kukićem, objavio je magazin ‘Mreža’ Federalne televizije.

(TIP/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.