Vlada TK: Na ime podsticaja zapošljavanja zdravstvenih radnika 1.550.000 KM

05.12.2017 13:21
Vlada
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je usvojila Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Prema ovom dokumentu prihodi i primici su planirani u iznosu 229.860.154,00 KM, što je za oko 3,4 miliona KM više nego u 2017. godini. Ukupni rashodi neposredne zdravstvene zaštite, odnosno sredstva koja se putem ugovora dodjeljuju zdravtsvenim ustanovama, planirani su u iznosu od 161.012.498 KM, što je za 1.243.123 KM više od planiranih po rebalansu 2017. godine ili za 7.939.480 KM više od prvobitno planiranih za 2017. godinu.

Povećanje rashoda neposredne zdravstvene zaštite je usmjereno na unapređenje zdravstvene zaštite osiguranih lica i poboljšanje standarda zdravstvenih radnika. Rashodi za program ortopedskih i drugih pomagala iznose 5.565.000 KM što je za 265.000 KM ili 5,00% više u odnosu na planirane za 2017. godinu. Kontinuiran rast sredstava namijenjenih za finansiranje ortopedskih pomagala je rezultat iskazanih potreba i stalnog proširenja obima prava. Rashodi za finansiranje programa naknada plaća za vrijeme privremene spriječenosti za rad na teret zdravstvene zaštite iznose 8.904.000 KM što je za 424.000 KM ili 5,00% više od planiranih za 2017. godinu. Na ime podsticaja zapošljavanja zdravstvenih radnika planirana su sredstva u visini do 1.550.000 KM što je za 850.000 KM ili 121,43% više u odnosu na planirane za 2017. godinu i uključuju plate, doprinose i topli obrok. Uvažavajući problem odliva medicinskog kadrova iz javnih zdravstvenih ustanova na području Tuzlanskog kantona, a posebno uzimajući u obzir broj nezaposlenih lica medicinske struke, planirana su sredstva za realizaciju zapošljavanja zdravstvenih radnika. U okviru kapitalnih izdataka planirana su sredstva za nabavku poslovnih prostora za potrebe stručne službe u Tuzli, Srebreniku, Doboj Istoku i Sapni, s ciljem poboljšanja kvaliteta pružanja usluga osiguranim licima. Pored navedenih povećanja planiranih sredstava za finansiranje pojedinih programa, značajno je istaći povećanje tekuće rezerve koja iznosi 1.691.066 KM i veća je za 26,17% u odnosu na planirano za 2017. godinu. Povećanje tekuće rezerve predstavlja dodatno smanjenje rizika u slučaju hitnih i nepredviđenih situacija.

Nacrt Programa rada Vlade TK

Vlada je utvrdila nacrt Programa rada Vlade Tuzlanskog kantona za 2018. godinu. Radi se o početnoj verziji ovog dokumenta koji objedinjuje planirane aktivnosti ministarstava i drugih kantonalnih institucija, a koji će poslužiti Skupštini Tuzlanskog kantona za planiranje i programiranje svojih aktivnosti tokom 2018. godine.  Nakon što Kantonalna skupština donese plan svog rada za narednu godinu Vlada će predložiti svoj konačni Program rada.

79 hiljada KM za spomen obilježja

Vlada je  dala saglasnosti na više odluka Ministarstva za boračka pitanja Tuzlanskog kantona. Ovim odlukama Općini Sapna odobreno je 10.000,00 KM na ime sufinansiranja troškova u izgradnji spomen obilježja poginulim pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Isti iznos dodijeljen je i Mjesnoj zajednici Goduš u Sapni na ime sufinansiranja troškova u izgradnji spomen sobe poginulim pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine. Na ime sufinansiranja troškova u izgradnji spomen obilježja poginulim pripadnicima Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine mjesnim zajednicama Gornji Moranjci i Lušnica, općina Srebrenik, odobreno je po 10.000,00 KM, a za iste namjene mjesnim zajednicama Donji Srebrenik i Previle odobreno je 7.000,00 KM. Mjesnoj zajednici Soko, općina Gračanica odobreno je 5.684,00 KM, a općinama Teočak i Doboj Istok je odobreno po 10.000,00 KM.

Kupovina zgrade za Policijsku stanicu u Teočaku

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je  Odluku kojom se odobrava kupovina nekretnine – službene zgrade sa pripadajućim zemljištem vlasništvo Općine Teočak, ukupne površine 177 m2. Ova zgrada se kupuje u vlasništvo Tuzlanskog kantona, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i koristit će se za smještaj Policijske stanice Teočak i Odjeljenja za administraciju Teočak. Vlada je danas ovlastila ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Huseina Topčagića da, u ime Tuzlanskog kantona-Vlade Tuzlanskog kantona, nakon notarske obrade i uz prethodno izvršenu procjenu tržišne vrijednosti nekretnine, sa općinom Teočak potpiše Ugovor o kupoprodaji predmetne nekretnine, uz uslov da cijena kupoprodaje ne može biti veća od 190.847,00 KM.

Realizacija poticajne kreditne linije Vlade TK i Sparkasse banke

Vlada je prihvatila tekst Mišljenja na odobrena kreditna sredstva Sparkasse Bank d.d. Sarajevo iz  kreditne linije uz subvencioniranje dijela kamatne stope iz sredstava Budžeta Tuzlanskog kantona za 2017. godinu, a kojeg je predložilo Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva. Ovim je okončana procedura odobrenja kreditnih sredstava za 15 aplikanata u ukupnom iznosu od 3.350.000,00 KM. Zaključno sa 30. novembrom 2017. godine Banka je zaprimila ukupno 92 zahtjeva za odobravanje kreditnih sredstava. Visina traženih sredstava iznosi 40.706.663,15 KM. Nakon detaljnog pregleda svih zaprimljenih zahtjeva Banka je utvrdila da njih 26 ne mogu ići u dalju proceduru razmatranja zbog neispunjavanja minimalnih uslova ili zbog dostavljanja nekompletne dokumentacije. Sa 66 aplikanata, koji ispunjavaju uslove je nastavljena dalja procedura, a visina sredstava po ovim zahtjevima iznosi 33.886.662,15 KM. Obzirom da je za 15 aplikanata okončana kompletna procedura, Vlada je prihvatila tekst mišljenja i time stvorila preduslove za realizaciju kredita.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.