Direktor UO Zavod za urbanizam Tuzla Aner Čanović: ‘Kao direktor ove važne gradske institucije nisam dozvolio da ista postane instrument nezakonitih talova evoluiranog oblika kriminala lokalnog građevinskih lobija sa dobro pozicioniranim insajderima u oba nivoa gradske vlasti’

29.11.2017 07:55
stupine-tuzla-dron5-780x298
 

Nakon što je objavljena informacija Mirnesa Ajanovića na vašem portalu, a u vezi njegovog pokretanja krivične prijave protiv Zavoda za urbanizam i mene lično, a koja se odnosi na neke tobožnje malverzacije i zloupotrebu položaja dužan sam u ime ove renomirane institucije i u svoje lično ime objaviti demant teksta i beskrupulozno dezinformisanoj javnosti objasniti prave motive ove montirane konstrukcije, navodi se u demantiju direktora UO Zavod za urbanizam Anera Čanovića.

Demantij objavljujemo u cjelosti:

˝Potpuno je od, strane Ajanovića, zlonamjerno ispaljena tvrdnja da u Gradskom Zavodu za urbanizam postoje neke, kriminalne mahinacije, koruptivne radnje ili bilo šta slično čime bi se mogao i najmanje oskvrnaviti ugled bilo kojeg uposlenika. Čak naprotiv, kao direktor ove važne gradske institucije nisam dozvolio da ista postane instrument nezakonitih talova evoluiranog oblika kriminala lokalnog građevinskih lobija sa dobro pozicioniranim insajderima u oba nivoa gradske vlasti, da svoje planirane lopovluke operu preko Regulacionog plana koji radi Zavod i Gradskog Vijeća najvišeg gradskog zakonodavnog tijela, koje bi to u neznanju trebalo verificirati.

Vjerovatno nisu računali na našu hrabrost i odlučnost da se uprkos svim pritiscima, mobinzima i politikantskom reketaštvu određenih pomenutih Utajanovića oštro i odvažno suprotstavimo ovakvim podvalama. Vidjevši da i pored niza poduzetih stručnih opservacija i pravovremenog obavještenja nadležnih gradskih službi stvari, pod orkestriranim pritiskom mogu krenuti u pogrešnom pravcu, odvažio sam se i građanski hrabro na govornici Vijeća progovorio o tome rizikujući sigurnost sopstvene porodice i sve ono što mi se sada podvaljuje od stane “pravdoljubivog” Ajanovića. Direktno sam upozorio da se ovdje radi o pokušaju institucionalne legalizacije nezakonite uzurpacije vrlo vrijednog gradskog građevinskog zemljišta u državnom vlasništvu, od strane lokalnog građevinskog moćnika, i da se to trebalo oprati preko Izmjene Regulacionog plana Stupine, inače odličnog važečeg Plana koji je usvojen tek prije dvije godine i trebao da traje 10!? Kao primjer sam tada naveo prodaju sličnog zemljišta na javnoj licitaciji u naselju Sjenjak gdje smo za 1.000 m2 dobili cijenu cca 800.000 KM, a ovdje se radi o još atraktivnojoj lokaciji veličine 1.600 m2 – koje Planom “privatnicima” treba dodijeliti džaba? Smatrao sam da ako već Službe koje su imali ovu informaciju, u okviru svojih ingerencija o tome nisu informisali Vijeće, a trebale su, onda je to moja etička i građanska dužnost. Smatrao sam uzaludno, da time branim kako dignitet ove institucije koju vodim, tako i cjelokupne Gradske uprave, a pogotovo instituciju Gradskog vijeća Tuzla.

Nažalost nisam dobio onakvu podršku (nijednog nivoa “netalasajuće” vlasti), kakvu sam očekivao obzirom da sam se građanski hrabro izložio svoj kasnijoj harangi od strane pomenutih Utajanovića razotkrivenih, a možda i materijalno “uskračenih” neočekivanim obrtom isplaniranog scenarija. Od tada kao ditekor ove upravne organizacije sa iste govornice GV, od strane “razočaranog i neispoštovanog” viječnika Ajanovića,(člana Etičkog odbora viječa ,Predsjednika komisije za ljudska prava, člana Statutarne komisije,….) permanentno doživljavam tendenciozne diskreditacije, laži, uvrede, omalovažavanja i klevete krijući se iza “Poslovnika vijeća” kojim se ne dozvoljava “ostalima” da argumentovano replicirajiu čak i kada su poimenično, grubo i neargumentovano omalovažavani!? Zašto, jer sam se drznuo da se usprotivim i objelodanim planirane namjere, te ubjedio Vijeće da ne nasjedne na providne i “dobronamjerne” prijedloge i pomenutog lobija čije je interese sasvim slučajno zastupao sam Ajanović.

Ta maliciozna haranga i beskrupulozno klevetanje “neboderi, kamioni, avioni, milioni” traje i dalje, od strane pomenutog viječnika i dobilo je svoju kulminaciju u ovoj podmukloj “konstrukciji”, a čiji je jedini cilj da skrene pažnju javnosti i osveti se onome koji im je u tome stao na put i lišio ih već podijeljene zarade. U međuvremenu, potpuno raskrinkan od strane pozicionih partnera svjesnih da je zloupotrijebio njihovo povjerenje, u sunovratnoj fazi gubljenja političkog statusa te u svom labuđem pjevu pokušava uvući one koji su ga demaskirali. Naravno, tu je i razumljivi strah od daljih aktivnosti nadležnih institicija koje su potpuno upoznate sa ovom “aferom”, a kojima treba zamesti trag oslanjajući se na “stručne opservacije” istih lica (insajdera) protiv kojih je zbog sličnih zloupotreba od strane “Institucija” već otvoren krivični postupak i uveliko vodi istraga u drugom predmetu, a podnijeta krivična prijava zbog trećeg predmeta – bar koliko ja znam!

Zato, providna taktika “drš’te lopova” i osvetnička “odmazda u vidu udbaškog pakovanja afere osobi koja se bez ikakve moralne mrlje ovim poslom bavi več 22 godine i otvoreno suprotstavlja mahinacijama, je posljednji pokušaj medijskog skretanja pažnje sa udruženog kriminala organizovane “bratije” prije nego što zaista MUP i Tužilaštvo ne zavedu potreban red da bi se konačno preduprijedile ovakve ili slične institucionalne mahinacije sa državnim zemljištem. I na kraju, kako sam prethodno usmeno i pismeno, uzaludno urgirao Gradskom Viječu Tuzla zahtijevam da radi očuvanja bar njihovog sopstvenog digniteta hitno insistiraju na uključivanju MUP-a TK i Tužilaštva, odgovorno tvrdeći da ovdje ima dovoljno materijala i za popularnu emisiju FTV “Mreža”, ukoliko za to nadležne institucije “nemaju vremena” da se intenzivnije uključe. Ako to hitno ne urade, napakovat će nam “bratija” i Dodikovu aferu “Papak”, misteriozni nestanak Argentinske podmornice, a možda i namještanje utakmica Lige šampiona! U cilju zaštite digniteta Zavoda za urbanizam grada Tuzla i u svom ličnom smatrao sam da morate imati istinitu i punu informaciju jer naši građani to zaslužuji, naveo je u svom demantiju direktor UO Zavod za urbanizam Aner Čanović.

(TIP/Foto: Facebook)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Direktor UO Zavod za urbanizam Tuzla Aner Čanović: ‘Kao direktor ove važne gradske institucije nisam dozvolio da ista postane instrument nezakonitih talova evoluiranog oblika kriminala lokalnog građevinskih lobija sa dobro pozicioniranim insajderima u oba nivoa gradske vlasti’

  1. zlatanatlic

    30. 11. 2017. - 06:23

    Gradonacelnice,tvoj direktor i tvoj advokat,šta ti veliš na sve ovo??

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.