Izudin Kešetović: Dvije obmane premijera/'Pravednost kod penzija i inauguracija rektora’

24.11.2017 07:59
20161224_2_20906273_17341654
 

Dvije obmane od dva premijera u dva dana na dva mjesta su kulminirale u tvrdnjama: Prva,  da je „ ekonomski pravedan“  prijedlog Zakona  o penzijama u FBiH i druga, da se  sa imenovanjem novog rektora rješavaju svi problemi  u visokom šklolstvu Tuzlanskog kantona.

Nepoznavanje, kako kažu  pravnici ne oslobođa krivnje. Nepoznavanje  lica na visokim pozicijama vlasti ne oslobađa  ih  da govore na principu „funkcionalne“ pameti.  Princip ekonomske pravednosti se ostvaruje u uslovima potpune konkurencije kada postoji djelovanje zakonitosti ponude i tražnje.

Nepravedan penzioni sistem?

Kod penzija se radi o raspodjeli dohotka na principima pravednosti i efikasnosti, koji su dva osnovna principa koje uvažava ekonomska teorija i praksa. Distorzija  koja se javlja u sistemu raspodjele  pokušava se izbjeći na način da se ne ošteti niti jedna grupa korisnika prava; kao što niti jedna grupa ne bi trebala biti oštećena kada se radi o izdvajanju dijela dohotka za punjenje fonda iz kojeg se isplaćuju penzije. Kako je ovaj princip narušen u sistemu uvođenja u prava bez obezbjeđenja izvora logično je da je narušen princip pravednosti. S toga je sam sistem proizveo ogromnu distorziju tako da su mnogi „neopravdano“ dobili mnogo, a najveća skupina dobila je ništa ili tzv. minimalnu penziju.

Nelojalna konkurencija u visokom školstvu

Sistem obrazovanja je stavljen u uslove  nelojalne konkurencije. Javni novac poreskih obveznika se raspoređuje u neefikasan  sistem organizacije visokog školstva dok se na drugoj strani stvara i promovira lažna nelojalna konkurencija privatnih visokoškolskih ustanova koje ekspresno otvaraju studijske programe za koje nemaju niti minimum kadrovskih uslova.

Politički otpor  teškim zabludama  vladajučih struktura

Otpor zabludama vladajućih struktura na oba primjera mora u krajnjem slućaju doživjeti propast. Ne usvajanje Zakona o penzionisanju treba iskoristi u utvrđivanju temeljnih principa pravičnosti.

Prvi korak  je u podizanju razina  penzija na održivi prosjek , tj izvršiti ispravku u sistemu koji je totalno nepravedan.

Drugi  korak je izvođenje iz prava onih kojima ista ne pripadaju.

Treći korak je u traženju izvora za poboljšanje priliva javnog novca koji se nalazi u ne plaćenim doprinosima.

Četvrti korak je oduzimanje imovine koja je prisvojena kriminalom i krađom i vraćanja u fond imovine PIO/MIO – penziono – invalidskog osiguranja.

U slučaju visokog školstva također postje koraci.

Prvi korak je preispitivanju izdatih akreditacija za sve visokoškolske ustanove.

Drugi korak je inspekcijski nadzor u kadrovsku popunjenost.

Treći korak je inspekcijski nadzor u zakonitost poslovanja.

Četvrti korak je cjelovita revizija finansijskog poslovanja.

Prezentacija i inauguracija politika

Prezentacija i inauguracija premijera FBiH i premijera TK je u stvari  rezultat loših politika. Socijalna politika koja se vodi u sektoru zdravstva i penzijskog osiguranja doživljava svoj kolaps. Politika u obrazovanju je urušila cijeli sistem. Iza ovakvih politika stoje interesne  grupe koje žele da svu društvenu moć i materijalna dobra stave pod kontrolu ili u svoje džepove. Ključan sistem kadrovisanja je pokazao sve oblike nepotizma i stranačkog klijentalizma. Sistem pravičnosti je narušen. Pokušajui da se uvedu dodatna poreska opterećenja je samo potvrda vlasti da je izgubila kredibilitet kod finansijskih institucija. Posljednje utočište kod MMF-a je propalo, dok je kod međunarodnih finansijskih institucija prezentirano u  formi  rejtinga na razini revizorske ocjene: „investiciono smeće“

Lažni reformatori moraju priznati poraz svojih politika

Na branikiku reformi sedam političkih subjekata, prema riječima premijera FBiH, ostala su samo dva. Ostalih pet se povuklo. Jezičak na vagi su bili oni na početku i na kraju mandata. Prvi su brzo iskočili jer su odmah vidjeli da su perevareni. Ovaj drugi u koalicionoj vlasti je „durao“ dvije godine nadajući se promjenama. Na kraju je shvatio da ne može imati partnere u lažnim  reformatorima. S toga i sama logika pokazuje da je krajnja rezultatnta ili učinak loš. Na kraju, ostaje  jedino rješenje  u vraćanju na početak.

Resetovanje sistema

Temeljni principi pravednosti i efikasnosti sistema su ugroženi. Jedino je rješenje opstrukcija promjenama koje bi dovele do  kupovine političke moći kroz prevare u predizbornim obećanjima. Posljedice o šteti nisu tačne. Iste nisu bile tačne sa MMF-om i akcizama. Bez MMF-a i akciza sistem funkcioniše. Sa „nikakvom“ vlasti narednih deset mjeseci sistem bi isto funkcionisao. Ono što slijedi je resetovanje vlasti i sistema u politici socijalne zaštite (zdravstva i penzionog sistema) i obrazovanja. Prezentaciju i novu inauguraciju treba shvatiti kao privremenu. Pravi sistem pravednnosti i inauguracija mora sam po sebi postati rezultat potrebe za promjenama.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović/Foto: Arhiva)

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

3 komentara na Izudin Kešetović: Dvije obmane premijera/'Pravednost kod penzija i inauguracija rektora’

 1. Degen456

  24. 11. 2017. - 22:35

  Moj boze prosvijetli me kako od tolike pameti izo ne napravi nista a ne izlazis iz fotelje decenijama samo solis pamet i mlatis pare

 2. hare90

  28. 11. 2017. - 08:32

  Da bar malo hrabrosti imaju ostali sterilni “znalci” iz akademske zajednice, sve bi bilo drugačije.
  Ukrštanjem stavova i stalnim preispitivanjem se dolazi do spoznaja i istine.

  Većina kukavički šuti, i zato profesore nastavite kritički pisati bez obzira to što vas kritikuju.

  Nekada je Kadrija Hodžić javno iznosio stavove, ali je i on zašutio. Sreća pa se pojavio Zlatan Begić.

  Neko mora govoriti u ime naroda.

 3. Degen456

  01. 12. 2017. - 08:00

  Kad ih toliko narod podržava što se ne kandiduju na izborima, pa kad ih narod voli nek ih odabere i nek mijenjaju svijet….ne lakše je sjediti u fotelji i kritikovati sve redom…

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.