Vlada TK pozvala doktore da prekinu štrajk!

21.11.2017 12:49
Untitled
 

U vezi sa aktualnim štrajkom Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK-a, te za srijedu najavljenim sastankom sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona, Vlada je donijela Zaključak kojim je članove delegacije, koji budu razgovarali sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na području Tuzlanskog kantona, zadužila da se pridržavaju svih pozitivno-pravnih propisa koji uređuju oblast radno-pravnih odnosa, kao i odluka sudova i Vlade Tuzlanskog kantona po ovom pitanju

Također, Vlada započeti štrajk Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije na području Tuzlanskog kantona smatra neosnovanim i neutemeljenim sa aspekta odredaba Zakona o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine i poziva doktore medicine i stomatologije da isti prekinu i aktivno se uključe u pregovaranje po pitanju produženja važenja Kolektivnog ugovora iz oblasti zdravstva putem Nezavisnog sindikata zaposlenika u oblasti zdravstva, koji ima reprezentativnost u ovoj grani djelatnosti, na način kako se to uređuje odredbama Zakona o radu u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Izmjene i dopune Zakona o sportu

Vlada je  utvrdila Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu. Predloženim izmjenama i dopunama sportskim organizacijama omogućava da na jednostavniji i racionalniji način organizuju svoju djelatnost, a izvršeno je i usaglašavanje Zakona o sportu TK sa Zakonom o sportu u Bosni i Hercegovini, Također, bilo je potrebno i izvršiti odgovarajuće usklađivanje postojećih zakonskih rješenja sa činjenicom da je Općina Tuzla promijenila status u Grad Tuzla, što do sada nije učinjeno, a sve kako bi se izbjegle dileme u primjeni postojećih zakonskih rješenja. Između ostalog izvršeno je usklađivanje i harmonizacija postojećeg zakonskog rješenja, sa odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave TK i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Vladi TK, kojim je predviđeno ukidanje Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK i uspostavljanje Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK. Kako bi se omogućila odgovarajuća zastupljenost predstavnika iz svih oblasti sporta u Savjetu za sport broj članova ovog savjetodavnog tijela je povećan sa sedam na devet. Ovim izmjenama i dopunama također se preciziraju i određene odredbe u smislu osnivanja sportskog saveza grada ili općine, te propisano ko može osnovati i ko se može udružiti u sportski savez grada/općine, te ujedno otklonjene pravne dileme koje su postojale u smislu da li sportski savez grada/općine osnivaju samo sportski klubovi u čijoj sportskoj grani zbog nerazvijenosti nije osnovan granski sportski savez grada/općine ili se ti sportski klubovi i granski sportski savezi udružuju prilikom osnivanja sportskog saveza grada/općine.

Izmjene i dopune Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju

Vlada je  utvrdila i nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Izmjene i dopune ovog zakona proizašle su iz potrebe jer je Tuzla kao jedan od osnivača predškolskih ustanova stekla status grada tako da se na ovaj način omogućava da se kroz cijeli tekst Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kao osnivač predškolskih ustanova pored općine može pojaviti i grad. Izmjenama se propisuje i rok od 30 dana od dana preuzimanja potpunog i urednog zahtjeva u kome stručna komisija Ministarstva utvrđuje ispunjenost uslova za početak rada predškolske ustanove. Ovim nacrtom kvalitetnije su precizirane određene odredbe, obzirom da su se u primjeni postojećeg Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju pojavile određene nejasnoće i nedorečenosti.

Skoro 155.000 KM za projekte iz oblasti vodoprivrede

U skladu sa Programom ulaganja sredstava vodnih naknada u oblast vodoprivrede u 2017. godini Vlada Tuzlanskog kantona je danas dala saglasnost na odobravanje ukupno 143,936,14 KM za realizaciju 4 projekta na području općine Živinice i 11.041,48 KM za realizaciju jednog projekta na području općine Gradačac. Općini Živinice je za sufinansiranje troškova izvođenja radova na projektu „Rekonstrukcija vodovodne mreže u MZ Šerići – Donji Bučik“ odobreno 20.000,00 KM, za finansiranje troškova izvođenja radova na projektu „Izgradnja fekalne kanalizacione mreže u naselju Litve ul. Živiničke ose – C – II faza“ odobreno je 29.986,22 KM, za projekat „Sanacija i rekonstrukcije vodovoda Toplice I faza“ 24.538,39 KM, a za finansiranje troškova projekta „Izgradnja fekalne kanalizacione mreže u MZ Oskova, Novo Naselje“ odobreno je 69.411,53 KM. Za finansiranje troškova projekta „Izgradnja rezervoara za akumulaciju pitke vode – Fazlići”, Općini Gradačac je odobreno 11.041,48 KM.

 Stvaranje regultornog okvira za razvoj poduzetničke infrastrukture

Vlada Tuzlanskog kantona je na sjednici prihvatila Informaciju o stanju poduzetničke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona sa smjernicama za poduzimanje aktivnosti u 2018. godini koju je izradilo Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona. Jedan od ciljeva Informacije jeste da stvori podlogu za izradu nacrta Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi Tuzlanskog kantona kako bi se stvorila regulatorna osnova za dalji razvoj ovog postulata razvoja poduzetništva i privrede Kantona a sve u funkciji bržeg rasta poduzetništva, povećanja investicija i zaposlenosti. Od subjekata poduzetničke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona uspostavljene su poslovne zone, tehnološki parkovi i poduzetnički inkubatori, dok ostale subjekte poduzetničke infrastrukture čine komore, razvojne agencije i udruženja. Izvršena analiza za potrebe izrade Informacije utvrdila je da u svim lokalnim zajednicama na području Tuzlanskog kantona postoje uspostavljene ili pak planovi za uspostavu poslovnih zona, preciznije 23 uspostavljene poslovne zone i 6 poslovnih zona čija uspostava je planirana. Na nivou Federacije BiH ne postoji zakon niti drugi regulatorni propis koji pojmovno određuje poduzetničku infrastrukturu ali je trenutno u toku aktivnost na izradi Procjene utjecaja za Zakon o unapređenju poduzetničke infrastrukture u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uvažavajući značaj poduzetničke infrastrukture za dalji razvoj poduzetništva na području Kantona i ostvarenja doprinosa cjelokupnom privrednom razvoju Vlada Tuzlanskog kantona je usvojila Zaključak koji između ostalog propisuje formiranje Interresorne radne grupe koja će se sastojati od predstavnika ministarstava Tuzlanskog kantona, jedinica lokalne samouprave Tuzlanskog kantona i drugih subjekata koji će izraditi nacrt Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi  kao i obavezu da se u Budžetu Tuzlanskog kantona predvide sredstva za donošenje i implementaciju Zakona te u skladu s tim i sa raspoloživim budžetskim sredstvima, planiraju sredstva i za jedinice lokalne samouprave za razvoj već uspostavljenih zona kao i osnivanje novih te razvoj postojećih subjekata poduzetničke infrastrukture.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.