Nule na uplatnicama naknadno upisane: Istraga u TK pokazala…

19.11.2017 14:49
Untitled
 

Malverzacijama oko uplatnica za putarine, zaposlenici određenih osiguravajućih kuća, ali i banaka sa područja Tuzlanskog kantona, oštetili su kantonalni budžet za više miliona KM u posljednjih nekoliko godina. Ovo je pokazala istraga koju vodi Uprava policije TK-a zajedno sa Kantonalnim tužilaštvom, a na osnovu koje je već uhapšen Igor Nišandžić, zaposlenik VGT osiguranja, koji je prema dosad utvrđenim činjenicama sam oštetio kantonalni budžet za više od 100 hiljada KM.

Pad prihoda

Do istrage je došlo nakon reakcije Direkcije cesta TK-a i kantonalnog Ministarstva saobraćaja, a koji su primijetili pad prihoda od putarina, te porast broja automobila na ulicama.- Dešavao se paradoks, da imamo više automobila, a sve manje novca, što je jasno ukazivalo da nešto nije uredu. Ono što je policija otkrila je bilo poražavajuće, a to je da su zaposlenici osiguravajućih kuća, ali i banaka učestvovali u kriminalu koji je i njima osigurao novčanu korist, te oštetio budžet za nekoliko miliona KM na višegodišnjem nivou, kazao nam je kantonalni ministar saobraćaja Mirsad Gluhić.Istragom je već u prvih nekoliko sedmica otkriven Igor Nišandžić, koji je uhapšen početkom oktobra, a koji je svojim djelovanjem budžet oštetio za najmanje 100 hiljada KM, a pri tome sebi pribavio korist od oko 65 hiljada maraka.

image
MIRSAD GLUHIĆ, KANTONALNI MINISTAR SAOBRAĆAJA/MIREN ALJIĆ

– Prilikom registracije on je izrađivao i upotrebljavao lažna uvjerenja o obavljanju registrovane djelatnosti prijevoza tereta, što je jedan od uslova za registraciju teretnih vozila, iako je znao da takva uvjerenja nadležna služba nije izdala. On je u proceduri registracije prilagao krivotvorene uplatnice različitih banaka, iako je znao da novac, koji je naplaćivao od osiguranika, nikada nije uplaćen na račune javnih fondova, saopštio je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva.

Malverzacije su se ogledale u sljedećem: falsifikovane su uplatnice i to na način da su takse od, recimo 50 KM, plaćane sa pet maraka, nakon čega je na uplatnicu naknadno upisivana nula, te se takva uplatnica predavala kao dokaz o uplati.- Bilo je i slučajeva da su banke osiguravajućim kućama davale ovjerene prazne uplatnice, koje su ovi naknadno ispunjavali kako su htjeli, a sve to nije niko kontrolisao. Išlo se dotle da su neke osiguravajuće kuće čak imale i pečat banke, pa su same ovjeravale uplatnice, dodao je Gluhić.

Pri tome su kamione registrovali kao radne mašine, čime su smanjivani troškovi registracije, a krivotvorene su i potvrde za samostalnu djelatnost, što je također smanjivalo troškove za pojedince, a oštetilo kantonalni budžet. Prema procjeni ministra Gluhića, načinjena je šteta od oko osam miliona KM.Međutim, kako je kazao ministar MUP-a TK-a Husein Topčagić na nedavno održanoj pres-konferenciji Vlade TK-a, detalji će se znati po okončanju istrage.

Nova hapšenja

– Mislimo da postoji još osoba koje su činile ova krivična djela, pa je predmet još otvoren. Tu će sigurno biti još lica koja će biti uhapšena i tek tada ćemo znati o kojim novčanim iznosima se radi, istakao je Topčagić.Samo u ovoj godini, odnosno od trenutka kada je u javnosti počela priča o ovim malverzacijama, o čemu je i Oslobođenje pisalo sredinom godine, došlo je do značajnog porasta prihoda po osnovu putarina i drugih taksi u procesu za registracije.- Ono što ćemo sigurno uraditi u narednom periodu jeste osigurati unaprijed pripremljene uplatnice, koje se neće moći falsifikovati, napomenuo je Gluhić.U Tuzlanskom kantonu trenutno je registrovano oko 130 hiljada motornih vozila.

(TIP/Izvor: Oslobođenje/Autor: Miren Aljić)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.