Izudin Kešetović: Borba za vlast u Tuzlanskom kantonu!

18.11.2017 09:15
Untitled9-635x359
 

Pukotine vlasti Tuzlanskog kantona su se nazirale u prve dvije godine mandata (2014-2016). Lokalni izbori su prošli u čvrstom zagrljaju koalicionih partnera, SDA-a i SBB-a, kao bi učvrstili svoju vlast i nastavili zacrtanim putem. Stara idila vlasti je prikrila sve slabosti iste, da bi pukotine vlasti eskalirale u drugoj polovici 2017. godine. Prekid  partnerastva u vlasti SDA-HDZ- BB na državnoj i  entitetskoj razini  imaće  svoje posljedice i na kantanalne vlasti.

Stanje vlasti u Tuzlanskom kantonu

Sve (ne)prilike vlasti se svode na to da je ista dobro učvršćena  sa stranačkom podrškom koja stoji iza vladajuće SDA i kadrovima koji su popunili upražnjena mjesta koji dolaze iz SDP-a. Kontinuitet vlasti koalicionih partnera SDA-SDP je prisutna i samo se uočava prividni sukob na liniji jednog od ključnih ministarstva kojie ima najdulji period destabilizacije koja je obično završavala sudskim procesima i optužbama  kadrova koji su popunjavali pozicije ministra ili komesara. S toga i najnoviji zahtjevi opozicione  stranke SDP  ne čude jer se  „fokusiraju“ samo na nezadovoljstvo sa radom  ministra policije koji je istovremeno drugi u političkoj kantonalnoj  hijerarhiji SDA  i struje koja je  protiv aktuelnog premijera Vlade TK.

Destabilizacija vlasti 

Najnovija najava o izlasku vlasti i optužbe između koalicionih partnera da se radi o „hiljadu pozicija“ otkriva svu bijedu sistema partijske nesposobnosti kadrova koji drže pozicije na bazi stranačkog klijentalizma. Nastojanja DF-a da se depolitizuje javna uprava u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama nije dala rezultate. Ona je doživjela poraz i prva žrtva  je bio kadar DF-a na poziciji ministra policije.  Sukobi koji su izazvani  bili su prava prilika za  kantanalno pravosuđe da rasčisti teren. Umjesto toga  sve je nastavljano i nakon dvije godine eskaliralo u međusobnim optužbama o pojavama koje se zovu nepotizam i kriminal.

Vlast  Tuzlanskog kantona u posljednjih deset godina  se polako urušavala. Na  krilima promjena iz 2010. godine  došlo je do promjene vlasti.  Korist je mogla imati i opozicija i pozicija. U stranačkoj borbi vodećih frakcija u SDP i SDA poraženi su oni koji su bili za promjene. Koaliranje vlasti SDA i SDP je samo učvrstilo ili „zacementiralo bez čvrste armature“ truhle temelje  vlasti na području Tuzlanskog kantona. Največa šteta  je bila što su eliminisani  i pobijeđeni  svi oni  su željeli promjene. Time se izvršila eliminacija i fragmentacija političkih snaga koje su željele stvarne promjene. Pukotinu vlasti su popunili novi subjekti koji su bili nada željenih promjena. Iste su se oprobale kao parneri u sadašnjoj strukturi kantonalne vlasti, na početku i na kraju mandata (DF i SBB).

Startna pozicija  političkih stranaka pred izbore 2018. godine.

Na kraju 2017. godine, nepunu godinu dana pred nove izbore, politički subjekti  Tuzlanskog kantona pokušavaju utvrditi svoje startne pozicije. Ovaj interes potiče od onih koji su izborili pozicije u vlasti bilo kao pozicija ili opozicija. Veliki broj kadrova u vodećim stranakama je oprobao svu „ljepotu“ vlasti. Javno su iznijeli svoje aspiracije od pozicija u Predsjedništvu BiH, zakonodavnoj i izvršnoj vlasti institucija BiH i  brojnim pozicijama vlasti u entitetima  koji imaju veoma širok dijapazon sa velikim mogućnostima kontole finansijske moći. Očiti da se ne radi o smjeni kadrova i želji za dobrim rješenjima iz postojeće strukture, koje objektivno ima;  kao i novih snaga  koje otvoreno iznose svoje aspiracije za najvažnije pozicije u vlasti.

Borba za vlast

Na početku  kalendarske  i izborne 2018. godine  sasvim je jasno da predstvoji žestoka borba za vlast. Interesi građana će biti u drugom planu. U nesposobnosti  produkovanja novih rješenja  i ‘otrcanosti parola’  na sceni je novi koncept proizvodnje afera i ‘iznošenja prljavog veša’.  Toga se nakupilo podosta  u prljavom bavljenju poslovima koji su jačale moć pojedinaca i interesnih grupa koji su obavljali javne funkcije. U bespoštednoj borbi za vlast se koristi ‘širok arsenal oružja’. Kako stranački vrh u Sarajevu koristi  ‘artiljeriju’ u političkoj borbi gdje se međusobno gađaju lideri vodećih stranaka;  na nivou kantona ostaje ‘pješadijska municija’ ili  borba ‘prsa u prsa’. U stvari dolazi do sukoba na principu ‘za vratove’. To se najbolje vidi u optužbama između aktuelnog premijera  TK-a i predsjednika  KO SDA-a.  Napadi sa bočnih strana ubrzo će doći i od koalicionih partnera i opozicionih struktura.

Rezultati političke borbe  

Rezultati političke borbe u TK se ne naziru. Loše stanje u svim sferama društvenog života ne plaše sudionike aktuelne vlasti. Očito oni su opsjednuti vlasti. Idilu vlasti teško će prekinuti novi februar kao što je bio onaj prije četiri godine, 2014. Revolucionarna   snaga se istrošila i sada je fokusirana na borbu boračke populacije koja permanentno iskazuje svoje nezadovoljstvo u svom položaju i insistiranje na registru i ukidanje  stotine i preko hiljadu raznih udruženja koji se izdržaju od javnih novaca. Sindikalisti su marginalizirani i oni se polahko uvlače u proces kolektivnih ugovora iz koji se ne može ništa dobiti osim da se osiguraju „mrvice kojim se nude na stolu vlasti“.  Sindikat solidarnosti je faktički stavljen pred zabranu sudskim procesiranjem, umjesto da  sudska vlast tjera ‘prave lopove’. Sindikat doktora je interesno okrenut  i  opravdano nezadovoljan svojim statusom u sektoru zdravstva, gdje vlada haos. Ništa nije bolje i u obrazovanju koje je na izdisaju. Državni službenici se ‘Bogu mole’ da ne budu pometeni u reformi javne uprave,  jer većina  dobija platu za nikakav koristan rad.

Truli temelji vlasti 

Truli temelji vlasti TK trebaju dobre statičare kako bi se spasili od rušenja. Sve prilike su da postoji prilika. Kako će ista biti iskorištena ostaje na onima koji  sve ovo ‘prežive’.  Pričati će oni koji ostanu živi. Narod  i narodni sud na kraju ostaje prava mjera. Pitanje je da li ovaj  narod zaslužuje  ovakvu ili bolju vlast?

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović/Foto: Arhiva)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.