Pročitajte zaključke SDA nakon sjednice Glavnog odbora

18.11.2017 15:33
sda
 

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, nakon redovne sjednice GO SDA medijima je predstavio 11 zaključaka koji su doneseni danas.Poruka političkim strankama u BiH je da se umjesto opstrukcija okrenu konstruktivnom djelovanju i ispunjavanju obaveza.

“Bilo koja stranka, pa i SBB može izaći iz parlamentarne većine. To podrazumijeva napuštanje svih mjesta i pozicija, tek nakon toga se može razgovarati o zamjenama.”

“Političke stranke koje manje od godinu dana do izbora zagovaraju svoj izlazak iz vlasti da bi sebi priskrbili status opzicije su neodgovorne i neozbiljne. Ozbiljne stranke trebaju predano raditi, pogotovo sad, trebaju raditi na realizaciji programa koje su obećali građanima”, naveo je Genjac.

Predstavnici SDA će se maksimalno posvetiti osiguranju funkcionisanja sistema, penzija, stabilnosti, integrisanju BiH i općem napretku BiH i u 2018. godini, jedan je od zaključaka.

“Odbacujemo i sa indignacijom osuđujemo orkestrirani napad na SDA i njenog predsjednika Bakira Izetbegovića koji sa apsolutnim povodom provodi dio poltičaraq i medija iz Srbije i rs. Opredjeljeni smo za jačanje stabilnosti u regionu i razvoj dobrosusjedskih odnosa. To mora biti zasnovano na principima međunarodnog uvažavanja.”

Ponovo podsjećamo, jer moramo, političke predstavnike Srbije da Srbija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija je zbog svoje uloge u agresiju na bih pozvana da potpiše mirovni sporazum i ona je to učinila, a Srbija je pravna nasljednica svih obaveza Jugoslavije”, izjavio je medijima Halid Genjac.

“Tim potpisom koji je naslijedila, Srbija se obavezala na prekid aktivnosti protiv suverene BiH i na poštivanje njenog suvereniteta. Srbija tim potpisom nije dobila pravo da se miješa u unutrašnja pitanja BiH”.

SDA snažno podržava političku neovisnost sudija i tužilaca u BiH – zaključak je GO SDA.

“Neprihvatljivo je i za svaku osoudu da nosioci pravosudnih funkcija podiježu pritiscima. Pravosuđe BiH ima izuzetno važnu ulogu u zaštiti suvereniteta i tertorijalnog integriteta BiH. Moramo konstatovati da dosadašnje aktivnopsti pravosuđa nisu bile zadovoljavajuće”, dodao je.

SDA podržava prijedlog izbornog zakona koji su uputili njihovi predstavnici.

“Prijedlog je zasnovan na poštivanju Ustava FBiH, konvencije o ljudskim pravima, i pakta o ljudskim pravima. Tako se može provesti presuda Ustavnog suda o izboru delegata u Dom naroda.”

“Podržavamo aktivnosti Državne komisije o granici. Kod vodnog potencijala rijeke Drine trebaju se poštivati pricipi na kojima su započeti razgovori između bivših republika.”

“Pozdravljamo aktivnosti članova SDA povodom izgradnje Pelješkog mosta. Neprihvatljivo je da se gradi na uštrb teritorijalanog integriteta BiH. Prije rješavanja se mora ratificirati ugovor o granici između BiH i Hrvatske, a ugovor su potpisali predsjednici Izetbegović i Tuđman. Ne smije se ugrožavati slobodni pristup BiH moru. To je pristup apsolutne slobode kretanja. Očekujemo da Hrvatska poštuje međunarodno pravo i najnovije stavove EU”, naveo je Genjac.

SDA je osudila potpis ugovora između entiteta Republike Srpske i Vlade Hrvatske koji se tiče Rafinerije nafte Brod.

“Suprotan je međunarodnom pravu i Ustavu BiH, i konvencijama na koje su se obavezali. Hrvatska to mora ispraviti, takvi sporazumi se potpisuju isključvo sa dražvama”, jedan je od zaključaka GO SDA.

“Presuda Suda u Srebrenici je ohrabrujući početak ispravljanja grube nepravde i eliminsanja diskrimiacije bošnjačke djece. SDA će ih podržavati u borbi za ostvarivanja njiohovih prava”, naveo je.

SDA podsjeća da je u javnim institucijama RS zaposleno manje od jedan posto Bošnjaka – a prema Ustavu RS obaveza je da se postupa prema popisu iz 1991. godine – do okončanja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U suprotnom, najavili su Apelaciju Ustavnom sudu.

(TIP/Izvor: N1)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Pročitajte zaključke SDA nakon sjednice Glavnog odbora

  1. Divergent

    18. 11. 2017. - 15:40

    Genjac,

    Koliko je nebošnjaka zaposleno u javnim institucijama i institucijama vlasti lokalnih zajednica na teritoriji FBiH u kojima su Bošnjaci većina, u javnim institucijama i institucijama vlasti TK i drugim kantonima u kojima su Bošnjaci većina i u javnim institucijama i institucijama vlasti Federacije ?

    Prema tome, hoćeš li i ti, i tvoja stranka, potegnuti ovo pitanje u kontekstu posranog Aneksa 7 koji nije proveden već 22 godine, a niti će, iz objektivnih razloga koji su očigledni svakom trezvenom i racionalnom umu ?

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.