Vlada TK: Slabiji prosječan uspjeh na eksternoj maturi u općim gimnazijama

14.11.2017 11:38
Vlada TK
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je  usvojila Izvještaj o provedenoj eksternoj maturi u općim gimnazijama na području Tuzlanskog kantona u školskoj 2016/2017. godini. Komparativna analiza pokazuje kretanje rezultata mature u odnosu na svih proteklih dvanaest godina. Evidentan je pad prosječne ocjene sa mature i ona je nešto manja u odnosu na prošlu godinu i nešto veća u odnosu na pretprošlu.

Smanjenje prosječne ocjene mature je, u odnosu na prošlu godinu, sa 3,79 na 3,53, što je, u odnosu na prosjek dosadašnjih matura (3,99), manje za 11% . Razloge stabilizacije prosječne ocjene treba tražiti u politici izrade testova i efikasnije organizacije eksternog dežuranja i praćenja, navodi se u Izvještaju. I ove godine, kao platforma za provođenje mature, korištena je web stranica www.ematura.pztz.ba specijalno formirana za kreiranje povoljnog okruženja za planiranje i izvođenje mature, te oglašavanja rezultata mature. Na osnovu rezultata mature i istraživanja među direktnim učesnicima u procesu mature, kroz Informaciju je ponuđeno i nekoliko zaključaka i preporuka koji mogu biti poticaj odgovornim faktorima u planiranju i provođenju mature. Ono što bi se mogao uzeti i kao generalni zaključak jeste da uhodana praksa eksternog vrednovanja u općim gimnazijama može biti „prenesena“ na druge srednje škole, u kojima se sada ne izvodi eksterna matura bez pojave većih nepoznanica u njegovom planiranju i izvođenju. Visokoškolske ustanove bi trebale vidjeti šansu da se eksternom maturom podiže kvaliteta budućih studenata i stvaranjem uslova za kvalitetniji rad na prvoj (i drugim) godini/ma studija. U svakom slučaju, ovakav vid mature, po mišljenju svih njenih aktera u istraživanju, nema alternativu, jer je postao dio kulture u općem obrazovanju TK, navodi se u Informaciji.

 Usvojen Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana ZZO TK

Vlada je  usvojila Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za period januar- septembar 2017. godine. Ukupni prihodi i primici, potrebni za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, u periodu januar-septembar 2017.godine, ostvareni su u iznosu od 167.757.478 KM što je za 2.089.927 KM ili za 1,23% manje od planiranih, ali za 12.307.147 KM ili 7,92% više u odnosu na isti period 2016. godine. S druge strane ukupni rashodi i kapitalni izdaci za finansiranje prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja na području Tuzlanskog kantona ostvareni su u iznosu 158.575.425 KM što je za 11.271.980 KM ili 6,64% manje od planiranih, a za 4,27% više u odnosu na isti period 2016. godine. Iz navedenog je vidljivo da je u periodu januar-septembar 2017. godine ostvaren višak prihoda nad rashodima u ukupnom iznosu od 9.182.053 KM. Vlada je danas usvojila i Smjernice za izradu Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2018. godinu

Kvalitetnija zdravstvena zaštita branitelja i članova njihovih porodica

Kantonalna vlada utvrdila je  prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite branitelja i članova njihovih porodica. Između ostalog izmjenom je definisan način i uslovi pod kojim ratni vojni invalidi koji su ovisni o inzulinu imaju pravo na trakice za mjerenje šećera u krvi. Također, dana je mogućnost korisnicima,ratnim vojnim invalidima-licima sa paraplegijom, ratnim vojnim invalidima sa utvrđenim procentom invaliditeta u visini 100% II grupe, 90% III grupe i 80% IV grupe vojnog invaliditeta a kojima je prema federalnom zakonu, utvrđeno pravo na njegu i pomoć drugog lica, da mogu nabaviti propisana pomagala ako je već protekao rok od 4 godine.

Ova Odluka, usaglašena sa kantonalnim Savezom ratnih vojnih invalida i Udrugom hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata Tuzlanskog kantona, a predlaže se  u cilju bolje zdravstvene zaštite korisnika prva boračko invalidske zaštite, ratnih vojnih invalida. Prijedlog Odluke bit će dostavljen Skupštini Tuzlanskog kantona na dalje razmatranje.

362.808 KM za podršku sportskim kolektivima

Vlada je dala i saglasnost na Odluku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta o korisnicima, iznosima i namjeni sredstava sa potrošačke jedinice Tjelesna kultura i sport u ukupnom iznosu od 362.808,00 KM. Ova sredstva dodijeljena su za programe 152 kluba i to 173.708 KM ili 47,9 % za oblast vrhunskog i kvalitetnog sporta, 53.000 KM ili 14,6% za sport lica sa invaliditetom i 136.100 KM ili 37,5 % za oblast tjelesnih i sportskih igara koje uključuju i pružanje usluga korištenja sportskih objekata i zdravstvenu zaštitu sportista.

40.000 KM za organizacije i udruženja

Vlada Tuzlanskog kantona donijela je  više odluka o odobravanju sredstava sa pozicije „Organizacije i udruženja Tuzlanskog kantona” za 2017. godinu u ukupnom iznosu od 40.000,00 KM. Bošnjačkoj zajednici kulture “Preporod” Tuzlanskog kantona i Općinskim društvima “Preporod” na nivou Tuzlanskog kantona za 2017. godinu Vlada je odobrila 20.000,00 KM. Hrvatskom kulturnom društvu “Napredak” za 2017. godinu odobreno je 6.000,00 KM. Hrvatskom društvu “Hrvatski dom” Tuzla je odobreno 1.500,00 KM, a 5.000,00 KM Srpskom kulturnom prosvjetnom društvu “Prosvjeta” Tuzla za 2017. godinu. Srpskom građanskom vijeću – Pokret za ravnopravnost Tuzlanskog kantona odobrene su 2.500,00 KM. U okviru realizacije Sporazuma o izdavanju i finansiranju specijalnih glasila za potrebe slijepih i slabovidnih osoba u specijalnim tehnikama na Brajevom pismu, audio tehnici i tiskanim materijalima sa uvećanim slovima, 5.000,00 KM odobreno je Savezu udruženja slijepih građana Tuzlanskog kantona.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.