Sud BiH priznao: Dodika smo prisluškivali u proljeće 2016. zbog…

13.11.2017 13:13
2016-09-25T083300Z_20818453
 

Sud Bosne i Hercegovine oglasio se povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika o njegovom prisluškivanju. Saopštenje za javnost Suda Bosne i Hercegovine prenosimo u cijelosti.

Sud Bosne i Hercegovine je u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Pavlović Slobodana i drugih zbog krivičnog djela Pranje novca iz člana 209. stav 3. KZ BiH i Zloupotreba položaja i ovlasti iz člana 347. stav 4. KZ RS izdao naredbu za primjenu posebnih istražnih radnji, nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija, prema odreñenom broju lica uključujući i Milorada Dodika.

Naredba je izdata na obrazloženi prijedlog Tužilaštva BiH, u skladu sa odredbama člana 116. stav 2. tačka a) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine. Mjere su primjenjivane u periodu od 11. 02. 2016. do 13. 05. 2016. godine i iste se više ne provode. Radi se o posebnoj istražnoj radnji prikupljanja dokaza koja je predviđena Zakonom o krivičnom postupku BiH za čije provođenje su propisani tačno određeni uslovi i koji su u konkretnom slučaju bili ispunjeni.

Ovakav način prikupljanja dokaza je propisan i u entiteskim zakonima o krivičnom postupku, Brčko distrikta, kao i u krivičnim zakonodavstvima regiona i Evrope, te predstavlja zakonito vršenje nadležnosti pravosudnih institucija.

Sud je na osnovu navoda iz obrazloženog prijedloga Tužilaštva BiH utvrdio postojanje osnova sumnje da su počinjena navedena krivična djela, te da nije postojala mogućnost da se dokazi prikupe na drugačiji način, odnosno da je pribavljanje povezano sa nesrazmjernim teškoćama, na osnovu čega je naredba i izdata.

Sudija za prethodni postupak nakon okončanja ovakvih radnji, a po dostavljanju izvještaja i očitovanja Tužilaštva, obavještava o tome osobu protiv koje je radnja bila preduzeta radi zaštite njenih procesnih prava. Osoba protiv koje je mjera bila preduzeta može od Suda, u skladu sa odredbama člana 119. stav 3. Zakona o krivičnom postupku BiH, zatražiti ispitivanje zakonitosti naredbe i načina na koji je provedena mjera.

U tom smislu Miloradu Dodiku je poslana obavijest sa uputom da u roku od osam dana od dana prijema obavijesti može koristiti navedeno zakonsko pravo. Sud vrši sudsku kontrolu krivičnih istraga koje provodi Tužilaštvo BiH u zakonom predviđenim procesnim situacijama protiv osumnjičenih lica bez obzira na društveni položaj i funkciju koju imaju, a isključivo na osnovu dokaza prezentiranih od strane Tužilaštva BiH, te poštuje zakonsku odredbu obavještavanja o provedenim mjerama, u cilju zaštite svih prava lica prema kojima su iste i preduzimane.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Sud BiH priznao: Dodika smo prisluškivali u proljeće 2016. zbog…

  1. osiguranje

    14. 11. 2017. - 09:08

    Gluposti. Čovjek sve javno govori. Najveća greška u našim propisima je oduzeto pravo na podnošenje krivičnih prijava privatnim tužiteljima. Pravosudje samo sebe neće da pokrene.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.