Generalni štrajk doktora u TK se nastavlja: Evo šta su poručili…

12.11.2017 13:50
Untitled
 

Odlukom Upravnog odbora Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH od 6. novembra je počeo  generalni štrajk na području FBiH u svim zdravstvenim ustanovama, do ispunjenja našeg zahtjeva u vezi potpisivanja klektivnog ugovora. S tim u vezi saopštenjem za javnost oglasio se Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK, koje prenosimo u cjelosti:

Nakon prve sedmice od početka, štrajk je ocjenjen kao dobro organizovan u svim ustanovama, uključujući i štrajk podrške u UKC-u Tuzla, gdje naše kolege svakodnevno prave okupljanje od pola sata 11:00-11:30 za vrijeme svoje pauze.

REZULTATI PRVE SEDMICE ŠTRAJKA:

 • Prvo i najbitnije jeste to da smo naišli na veliko razumijevanje i podršku kod naših pacijenata te da nismo imali nijednu „kritičnu“ situaciju u prvih 7 dana štrajka
 • Šira i uža javnost zajedno sa našim kolegama su snažno stali uz SSDMiS TK
 • Uspostavljena je intenzivna direktna komunikacija sa ministrom zdravstva TK u cilju što bržeg rješavanja svih spornih pitanja te u konačnici i ispunjenja naših zahtjeva.
 • Mediji su profesionalno i korektno pokrili sve teme štrajka i na taj način pružili podršku Strukovnom sindikatu u cijeloj FBiH emitirajući kroz svoj program činjenice i istinu
 • Svakim danom imamo porast članstva, naročito u UKC-u Tuzla, što nam dodatno daje snagu i jača pregovaračku poziciju. Trenutno brojimo 930 članova od 1170 doktora.
 • Situacija na Federalnom nivou i u drugim kantonima se razvija veoma pozitivno. U narednoj sedmici se očekuje pozitivan rasplet situacije u najmanje 2 kantona.

ŠTA DALJE?

 • Generalni štrajk se nastavlja. Štrajk će se provoditi u svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona do ispunjenja naših zahtjeva koje je postavio Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBIH u najavi štrajka.
 • Intenzitet i pooštravanje sindikalnih aktivnosti ovisit će prvenstveno od odnosa Vlade TK prema našim zahtjevima
 • Pregovori sa svim kantonalnim Vladama u FBiH se intenziviraju i želimo da što prije riješimo ovo pitanje i vratimo se u redovan radni režim

ODNOS SA VLADOM TK

Minstar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić održao je u srijedu 08.11.2017 i petak 10.11.2017. sastanak sa predstavnicima Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK. Iako još uvijek nema govora o prekidu štrajka doktora na području kantona u Strukovnom sindikatu doktora smatraju da je uspostavljanjem dijaloga pokrenut proces pregovaranja i da je to veliki pomak u odnosu na dosadašnje stanje. To je prvi put nakon 7 godina od osnivanja SSDMiS TK da smo priznati za socijalnog partnera u Tuzlanskom kantonu.

U Sarajevskom kantonu doktori su potpisali kolektivni ugovor i sada se očekuje potpisivanje u još jednom kantonu da bi se mogao potisati kolektivni ugovor na nivu Federacije BiH.- Na federalnom nivou pregovarali smo s pojedinim resornim ministarstvima i predstavnicima federalnog ministarstva od februara. Potom smo zaključili da sve spustimo na nivo kantona. Nakon što najmanje dva kantona potpišu kolektivne ugovore stekao bi  se uslov za potpisivanje kolektivnog ugovora  na nivou FBiH. Na nivou FBiH bi bili zadovoljni s onim što su potpisale kolege u Kantonu Sarajevo – kaže Admir Suljić.

„Ostajemo u kontaktu i sigurno će biti novih sastanaka sa Strukovnim sindikatom doktora. Ništa ne možemo potpisati prije potpisivanja ugovora na federalnom nivou, a nadam se da će se u međuvremenu riješiti i problem reprezentativnosti sindikata na nivou našeg kantona“ izjavio je ministar Hadžiefendić.

Želimo da se zahvalimo svim organizacijama, ustanovama i udruženjima za pisma podrške, javno istupanje i to što su pokazali da nismo sami. Posebno hvala i mladim kolegama iz Udruženja studenata Medicus-što razmišljate unaprijed, Vaša podrška je veoma bitna, jer vidimo da se vrijedi  boriti za budućnost.Takođe  se zahvaljujemo i bezrezervnoj  podršci koju nam pruža ljekarska komora TK kao i Stomatološka komora FBiH. Uskoro očekujemo javno  oglašavanje i Federalne ljekarske komore koja je uvijek bila uz nas i davala nam  podršku u najtežim trenutcima, naravno, još jednom želimo da se zahvalimo i istaknemo objektivan i profesionalan rad medija po pitanju Generalnog štrajka, saopšteno je iz  Štrajkačkog odbora SSDMiS TK.

(TIP)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Jedan komentar na Generalni štrajk doktora u TK se nastavlja: Evo šta su poručili…

 1. Divergent

  12. 11. 2017. - 17:43

  Nakon svih peripetija, natezanja, nadglašavanja ko je u pravu, a ko nije, pravna analiza ovog problema je vrlo jednostavna, a sastoji se u dvije stavke: interpretiranju odredbi obaveznih međunarodnih ugovora koje je Bosna i Hercegovina ratificirala i nadležnosti u oblasti zdravstva u FBiH.

  Razjašnjenja radi:

  Bosna i Hercegovina je ratificirala MOR-ovu Konvenciju br. 144 koja uređuje tripartitni socijalni dijalog u vezi sa kolektivnim pregovaranjem. U ovoj Konvenciji se, upravo, primjenjuje termin “reprezentativnost”, ali se NE određuje koji je to procenat uposlenika koji mora biti okupljen u jednom sindikatu kako bi on bio reprezentativan partner u kolektivnom pregovaranju, nego kaže da sa vlastima pregovara sindikat koji je NAJREPREZENTATIVNIJI.

  Kao i sve drugo, domaći zakonodavac je sebi pustio na volju i odredio da je sindikat kod poslodavca reprezentativan ako je u njega učlanjeno 20 % od ukupnog broja uposlenika kod poslodavca.

  Zašto, baš, 20 % ? Može li stvarna reprezentativnost sindikata biti osigurana ovim procentom ? U to nisam siguran.

  Potom, Zakon kaže da je na nivou FBiH ili kantona, ZA JEDNU ILI VIŠE OBLASTI DJELATNOSTI (GRANU ili GRANE) reprezentativan sindikat koji, pored toga što okuplja 20 % od ukupno uposlenih kod poslodavca, okuplja i 30 % od ukupnog broja uposlenih u toj djelatnosti (grani) na teritoriji FBiH, odnosno, kantona.

  Prema Klasifikaciji djelatnosti (KD) BiH, u OBLASTI zdravstvenog i socijalnog rada, postoje tri GRANE, od kojih je za zdravstvene radnike (ljekare i medicinske tehničare svih profila) ključna JEDNA GRANA koja se zove ZDRAVSTVENA ZAŠTITA STANOVNIŠTVA.

  Prema tome, otklonio sam dilemu koju, izgleda, oni koji su “stručnjaci” i koji su plaćeni za to, ne žele ili ne znaju otkloniti: u skladu sa odredbom Zakona,samo JEDAN, i to GRANSKI sindikat može biti reprezentativan u kolektivnom pregovaranju sa vlastima.

  U skladu s tim pitanje; na koju skupinu se precizno odnosi termin reprezentativnost ? Na granske ili strukovne sindikate ?

  Problem je i u neshvaćanju i nerazlikovanju termina “granski” i “strukovni” sindikat, jer u FBiH određeni sindikati koji su granski sebe nazivaju strukovnim. Jedan od uzroka problema.

  Stava sam da, prema odredbi međunarodnog ugovora i Zakona, sa vlastima mogu pregovarati isključivo granski sindikati, dok strukovni sindikati imaju pravo učestvovati u zajedničkim konsultacijama i koncipiranju zahtjeva prema vlastima unutar granskih sindikata. Sa ovom konstatacijom se mnogi neće složiti, međutim… Pravna logika je nešto što nije svojstveno svakome.

  Iz prethodnog pasusa proizlazi i drugi problem koji sam pomenuo na početku: rascijepanost nadležnosti između FBiH i kantona u oblasti zdravstvene zaštite stanovništva. Svjestan sam da je ustavno uređenje FBiH stvorilo masu problema i nelogičnosti, pa i u organizaciji zdravstvene zaštite, a onda i u sistemu kolektivnog pregovaranja. Za sada, prema mom stavu, ne postoji način LEGALNOG rješavanja problema koji se odnosi na zahtjeve ljekara. Taj problem može biti jedino riješen izmjenom Ustava FBiH, kojom će se kompletna nadležnost za oblast zdravstvene zaštite sa kantona prebaciti na nivo FBiH.
  Izvodivo ? Rekao bih, vrlo teško.

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.