Izudin Kešetović: Doktori medicine i stomatologije održali lekciju Vladi TK o struci

08.11.2017 07:53
 

Strukovni sindikati postaju snaga. Strukovno udruženje doktora medicine i stomatologije TK postaju pravi partner Vladi  Tuzlanskog kantona.

Struka iznad politike?

Reprezentetivnost struke je ključna.Profesinalnost se podrazumjeva. Karijera se planira. U novoj terminologiji  menadžementa se govori o ljudskim resursima. Po klasnom poimanju se radi o radnoj snazi. U ideološkom smislu „ prohujalog“ socijalizma se govorilo o „ radnicima, seljacima i poštenoj inteligenciji“.  Tajkunizacija  društva je donijela nove termine. Danas se govori o  uposlenicima  u najširem smislu značenja.

doktori

Struka ljekara, učitelja, policajaca, pravnika, ekonomista, inženjera,  industrijskih  radnika 

Struka pretpostavlja poznavanje određenih vještina koje se stiču marljivim učenjem i vježbanjem. Danas je nezamislivo biti dobar fudbaler  bez dobre škole. Rijetki su sportisti koji to postanu vježbajući na poljani ili nekom školskom poligonu. Naravno, da kroz igru pokazuju talenat. U javnom  životu rijetki su iz vrijemena  varalica  na primjeru  dramatizovanog Opančića  u ulozi direktora  pozorišta i njegovog rođe ministra iz Brbonjišta.

Vezani članci:

Vlada TK odgovorara doktorima koji štrajkuju: Plate u UKC-u Tuzla od 1.400 KM do 3.300 KM; Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK nema reprezentativnost!

‘Zdravstvo u komi’; dr. Zajid:'Neupitno je da će TK vjerovatno ostati bez ljekara, a onda neka građani i pacijenti TK, njih 470.000 pitaju Vladu TK ko je kriv?’

Deficiti struke i suficiti novca 

Deficiti struke se najbolje vide u privatnom sektoru. Podcijenjena uloga struke dovela je i do erozije znanja i obrazovanja. Vrijeme kupovine diploma je u punom zamahu.  U javnom sektoru se to prekriva kvalitetom javne usluge. Deficiti  tekućeg računa se vide u dostatnosti prihoda da pokriju rashode. Suficiti  su odlika samo razvijenijih ekonomija. Potrebe za novcem su neograničene. Zato su sve ekonomije sa  političkim i strukturalnim problemima u stalnom deficitu. Rješenja su u  tzv. monetizaciji javnog duga ili zaduživanju. Posljedice su neravnoteže praćene  visokom inflacijom, visokom nezaposlenosti i visokim javnim dugom.

 Vlada Tuzlanskog kantona naspram  strukovnih sindikata

Sudski epilog Vlade Tuzlanskog kantona na primjeru Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije TK,   i odgovor u vezi zahtjeva za  dogovor o platama, je primjer odnosa vlasti prema struci. Sindikalci su proglašeni nepoželjni pred zgradom Vlade. Sudski epilog aktivista sindikata „ Solidarnost“ nakon udaljavanja ispred sjedišta Vlade TK na prostor ispred sudskih i tužilačkih organa. Ovim se Vlada htjela riješiti nezaobilaznih i poželjnih partnera koji dolaze iz sindikata i nevladinih organizacija. Vlast TK  ima traume protesta iz februara 2014. godine. Od tada su se mnoge stvari desile koje su pogoršale položaj građana. Stvaranjem lažne slike o uspješnoj vlasti je proistekla samo iz prividnog mira koji je više rezultat straha od iskazivanja nezadoljstva. Najbolji primjer su sindikati radnika iz oblasti obrazovanja, policije i državne uprave. Ovaj sektor je bio predmet posebne „obrade“ kroz zakonska i podzakonska rješenja u vezi novih kadrovisanja do novih zapošljavanja. Pitanje plate i položaja zaposlenih kao oblik sindikalne borbe je potisnut u drugi plan.

Radnici privatnog sektora i nezaposleni su izabrali drugi način sindikalne borbe

Radnici koji nisu u mogućnosti dobiti posao u javnom sektoru su izabrali drugi oblik sindikalne borbe. Zaposleni u privatnom sektoru su pritisnuti novim radnim zakonodavstvom tako da gubitak posla znači trajni gubitak egzistencije. Za one koji gube posao i koji se vode na evidenciji za nezaposlene izlaz je siva ekonomija ili ponuda radne snage na međunarodnom tržištu. Nedostatak radne snage u tržišnim ekonomijama, koje su se oporavile nakon velike krize iz 2009. godini, stvara prostor za ponudu domaće radne snage koja je zaposlena kod domaćih poslodavaca ili je evidentirana među 100 hiljada nezaposlenih. U ovome je šansa građana, koja je ekonomski sasvim opravdana, jer je domaća prosječna bruto zarada na razini 20% zarade u tržišnim ekonomijama. Taj omjer se pomjera na više ako se radi o kvalfikacionoj strukturi koja je poželjna budućim stranim poslodavcima. Plate doktora, medicinskog osoblja, inženjera, poduzetnika, majstora i sezonske radne snage su daleko povoljnije i prihvatljivije na ino nego domaćem tržištu.

doktorica-ilustracija_51711001

Da li je Vlada TK-a  u mogućnosti dati odgovore i rješenja?

Nemoć  zakonodavne, izvršne i sudske vlasti je očit. Primjer doktora medicine i stomatologije je najbolji primjer. Stanje u zdravstvu i obrazovanju je kulminiralo. U obrazovanju je pod kontrolom na bazi proizvedenog straha gubitka posla i straha od prekvalfikacije.   Ljekari i zdravstveni radnici imaju  širi izbor. Jedan je privatna praksa. Drugi je odlazak. S toga je sindikalna borba onih koji su najviše uložili u struku, i pored sudske zabrane i ignorantskog odnosa izvršne i zakonodavne vlasti TK  je sasvim opravdana. Rješenje je u dijalogu i promjeni koncepta javnih politika.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala TIP.ba.

(TIP/Autor: prof. Izudin Kešetović/Foto: Arhiva)

 

 

 

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.