Foto: Za čiji interes radi Ekonomski savjet Vlade Federacije BiH?

08.11.2017 09:38
fadil novalic arhiv 1(5)
 

Ekonomski savjet Vlade Federacije Bosne i Hercegovine formiran je u maju 2017. Okuplja nekoliko eminentnih stručnjaka u oblasti ekonomskih nauka. Zadatak Savjeta bi trebao biti usmjeravanje reformi u Federaciji BiH na način da se loša ekonomska situacija u tom bh. entitetu popravi. Čine ga doktori nauka Vjekoslav Domljan, predsjednik, te članovi Aziz Šunje, Sead Kreso, Igor Živko, Matej Živković, Goran Miraščić i Adisa Omerbegović Arapović.

Svega nekoliko mjeseci nakon formiranja Savjeta, kritičari govore o upitnom odnosu Savjeta spram reformi u Federaciji BiH. Neki se čak ne ustručavaju reći da Savjet radi više za lične i skrivene interese drugih vlada, a manje za interese vlastite države!

„Na temelju niza medijskih objava u posljednje vrijeme, jasno je da su pojedini članovi Savjeta itekako plaćeni za svoj angažman i iznošenje stavova u javnosti, iako nije jasno koji su njihovi privatni, a koji stavovi Savjeta. Neki od članova Savjeta čak otvoreno napadaju državni interes radeći za sebe ili one koji ih plaćaju“.

Savjet je najavljen kao nazavisni skup poznatih ekonomskih eksperata, koji će bez naknade, nezavisno i objektivno pokušati usmjeriti ekonomske reforme u pravom smijeru. Desilo se suprotno od toga. Ambasada Velike Britanije u BiH ponudila je naknadu članovima Savjeta, pod uslovom da neće iznositi mišljenja koja nisu u interesu Vlade FBiH i Vlade Velike Britanije!?

„Ovakvom ponudom pogažena su dva temeljna principa na kojima je Savjet formiran – nezavisnost akademskog mišljenja i volonterski rad“.U saopštenju za javnost iz Vlade FBiH na dan imenovanja Savjeta naglašena je nezavisnost i besplatni angažman članova Savjeta

Iz Ambasade Velike Britanije potvrđuju da plaćaju savjetnike Ekonomskog savjeta Vlade, ali ne misle da time ograničavaju njihovu slobodu. U komentaru za agenciju Patria, iz Ambasade između ostalog navode: „Britanska ambasada prihvatila je zvanični zahtjev Vlade FBiH da pruži finansijsku pomoć pri uspostavljanju Ekonomskog savjeta. Uloga članova Savjeta je da daju neovisne savjete, stručnu i tehničku pomoć Vladi pri razvijanju i implementaciji Reformske agende, te da promoviraju i javnosti objašnjavaju ključne reformske aktivnosti. Savjetnici su odabrani putem konkurentnog procesa.

Britanska ambasada u Sarajevu trenutno finansira savjetodavnu podršku Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH i Vladi Republike Srpske“, navode iz Ambasade.

Predsjednik Ekonomskog savjeta Vlade FBiH dr. Vjekoslav Domljan također ne misli da ima išta sporno u ugovorima između pojedinih članova savjeta i Ambasade Velike Britanije. Na upit Patrije da li naknada iz Ambasade Velike Britanije umanjuje njegovu neovisnost kao ekonomskog eksperta, dr. Domljan odgovara:

„Cilj Vijeća ekonomskih savjetnika je, jednostavno kazano, predložiti strukturnu transformaciju ekonomije i tim putem osigurati podizanje stope rasta… Jedine granice koje pri tome postoje su naše (ne)znanje i (ne)voljnost“.

Za sada je potvrđeno da članica Ekonomskog savjeta, dr. Adisa Omerbegović Arapović, jedina nije prihvatila ponuđeni honorar i sporni ugovor. Ona smatra da bi taj ugovor ipak limitirao njezinu slobodu govora i mogućnost da kritikuje loše politike Vlade.

SDP-ov zastupnik u Parlamentu FBiH Damir Mašić o slučaju finansiranja članova Ekonomskog savjeta Vlade FBiH od strane Ambasade Velike Britanije u BiH govori na nivou principa. Mišljenja je da nije u redu da jedna država plaća savjetnike Premijera u drugoj državi.

Mašić kaže da je u Federaciji BiH sada stvoren takav ambijent da jedna zemlja preko savjetnika koje plaća može upravljati politikom i procesima u tom entitetu.

„Vjerujem da su namjere Ambasade Velike Britanije iskrene u ovom slučaju, ali principijelno nije trebalo ulaziti u takav aranžman“, kaže Mašić.

Predsjedniku Ekonomskog savjeta Vjekoslavu Domljanu zamjeraju od ranije da je već duže vrijeme zaštitno lice kampanje za Reformsku agendu koju finansira upravo Britanska ambasada u BiH. U toj kampanji Domljan zagovora, smatraju oponenti, neke interese koji ne idu na ruku domaćim privrednicima i općenito državnom interesu. Tako, u nekim medijskim istupima Domljan poručuje da je kupovina domaćih proizvoda anahrona (zastarjela, prevaziđena), te da po svaku cijenu treba rasprodati telekom operatere.


Oponenti dr. Domljanu zamjeraju na nekim antidržavnim porukama

“Da li su ovo honorirani stavovi s ciljem promocije tuđih interesa? Upravo nam ovakvi stavovi govore da je zadatak takvog savjetovanja napraviti teren za rasprodaju svih profitabilnih kompanija u tekućem mandatu, sve pod krinkom borbe protiv stranačkog klijentelizma, a skrivajući upravo interes vladajućih stranaka da od prodaje ovih kompanija finansiraju socijalni mir i izbornu kampanju 2018. godine”, kaže visokopozicionirani izvor Patrije u Vladi Federacije BiH.

“S druge strane, ismijavanje kampanje i patriotskog stava o kupovini domaćih proizvoda, suprotstavljajući tome izvoz, Domljan upada u logičku klopku – kako prodavati nekome nešto što ni sami ne kupujemo, ili, zašto se ne bi kupovalo domaće, a istovremeno to domaće izvozilo, kao što rade sve razvijene zemlje i njihovi građani puni ekonomskog domoljublja”.

“Sada kada su reforme zaustavljene, kada su rezultati osrednji i kada ih ima vrlo malo, kada se insistira na reformama koje su najvažnije nekim ‘interesima’, postaje jasnija uloga nekih plaćenih savjetnika, unutar Ekonomskog svjeta, ali i unutar kabineta Premijera Novalića. Nije li onda Ekonomski savjet samo jadan pokušaj pravljenja privida da se Vlada konsultuje sa stručnjacima, da Vladu podržava akademska zajednica, i da eminentni stručnjaci time Vladi daju legitimitet da radi šta hoće u ekonomskoj sferi”,kaže ovaj izvor.

(TIP/nap)

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.