Vlada TK: Prosječan uspjeh na eksternoj maturi poboljšan za 2,89 %

07.11.2017 14:09
Vlada TK
 

Vlada Tuzlanskog kantona  je u utorak usvojila Izvještaj o provedenoj eksternoj maturi u osnovnim školama Tuzlanskog kantona u školskoj 2016/2017. godini. Testiranju je pristupilo 4204 učenika iz 85 osnovnih škola sa područja Tuzlanskog kantona. Osim učenika osnovnih škola sa područja ovog Kantona, maturu je polagalo i 54 učenika iz osnovnih škola izvan Tuzlanskog kantona, te 2 učenika koji pohađaju nastavu prema skraćenom programu (prilagođeni program za učenike koji su prerasli svoju generaciju a koji su prema Zakonu o osnovnom odgoju i obrazovanju školski obveznici). Prosječan uspjeh polaganja eksterne mature je 60,08 % ili 36,05 osvojenih bodova. U usporedbi sa prošlogodišnjim rezultatima polaganje eksterne mature sa prosječnim rezultatom od 57,19% može se konstatovati da je prosječan uspjeh poboljšan za 2,89 %, navodi se u danas usvojenom izvještaju.

 Usvojena Informacija o reformi sistema socijalne zaštite

Vlada je usvojila Informaciju o reformi sistema socijalne zaštite. Kako se u Zaključnim razmatranjima u ovoj Informaciji navodi, socijalna politika je u zajedničkoj nadležnosti FBiH i kantona, ali je njeno sprovođenje u isključivoj nadležnosti kantona. Ovakav pristup ne obezbjeđuje ravnopravnost građana u ostvarivanja prava jer kantoni različito postupaju po ovom pitanju, a čime se krše i međunarodni dokumeti iz ove oblasti. Analize pokazuju da je postojeći sistem socijalne zaštite, krajnje nepravedan, nefikasan i neodrživ. U procesu reforme sistema socijalne zaštite pokrenuto je niz aktivnosti na izmjeni postojećih i donošenju novih zakonskih propisa kako bi se uskadili sa međunarodnim dokumentima, ratifikovanim konvencijama i poveljama. Novi propisi bi trebali obezbijediti jačanje sistema socijalne zaštite, unaprijediti djelatnost socijalnog rada, potaknuti razvijanje socijalnih usluga, uspostavu, izjednačavanje i dostupnost osnovnih prava, jačanje alternativnih oblika zbrinjavanja. Kadrovski i tehnički kapaciteti ustanova socijalne zaštite, a posebno Centara za socijalni rad koji imaju ključnu ulogu u ostvarivanju socijalne zaštite građana i njihovih porodica, a samim tim i ključnu ulogu u sprovođenju reforme sistema socijalne zaštite su nezadovoljavajući i nisu usklađeni sa propisanim standardima i normativima.

(TIP)

 

[Otvori sve članke iz ove rubrike]

Najnovije iz rubrike!

Morate biti prijavljeni kako bi mogli komentarisati Prijava

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.